Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૮૫] ૧૦. નન્દિયમિગરાજજાતકવણ્ણના

    [385] 10. Nandiyamigarājajātakavaṇṇanā

    સચે બ્રાહ્મણ ગચ્છેસીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં માતુપોસકભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. તઞ્હિ સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં ભિક્ખુ ગિહી પોસેસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘કિં તે હોન્તી’’તિ વુત્તે ‘‘માતાપિતરો મે, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘સાધુ સાધુ ભિક્ખુ પોરાણકપણ્ડિતાનં વંસં પાલેસિ, પોરાણકપણ્ડિતા હિ તિરચ્છાનયોનિયં નિબ્બત્તિત્વાપિ માતાપિતૂનં જીવિતં અદંસૂ’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Sacebrāhmaṇa gacchesīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu gihī posesī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kiṃ te hontī’’ti vutte ‘‘mātāpitaro me, bhante’’ti vutte ‘‘sādhu sādhu bhikkhu porāṇakapaṇḍitānaṃ vaṃsaṃ pālesi, porāṇakapaṇḍitā hi tiracchānayoniyaṃ nibbattitvāpi mātāpitūnaṃ jīvitaṃ adaṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે કોસલરટ્ઠે સાકેતે કોસલરાજે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો મિગયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો નન્દિયમિગો નામ હુત્વા સીલાચારસમ્પન્નો માતાપિતરો પોસેસિ. તદા કોસલરાજા મિગવિત્તકોવ અહોસિ. સો પન મનુસ્સાનં કસિકમ્માદીનિ કાતું અદત્વા મહાપરિવારો દેવસિકં મિગવં ગચ્છતિ. મનુસ્સા સન્નિપતિત્વા ‘‘અય્યા, અયં રાજા અમ્હાકં કમ્મચ્છેદં કરોતિ, ઘરાવાસોપિ નસ્સતિ, યંનૂન મયં અજ્જુનવનં ઉય્યાનં પરિક્ખિપિત્વા દ્વારં યોજેત્વા પોરક્ખણિં ખણિત્વા તિણાનિ આરોપેત્વા દણ્ડમુગ્ગરાદિહત્થા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા ગુમ્બે પહરન્તા મિગે નીહરિત્વા પરિવારેત્વા ગોરૂપાનિ વિય વજં ઉય્યાનં પવેસેત્વા દ્વારં પિદહિત્વા રઞ્ઞો આરોચેત્વા અત્તનો કમ્મં કરેય્યામા’’તિ મન્તયિંસુ. ‘‘અત્થેસો ઉપાયો’’તિ સબ્બે એકચ્છન્દા હુત્વા ઉય્યાનં સજ્જેત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા યોજનમત્તટ્ઠાનં પરિક્ખિપિંસુ.

    Atīte kosalaraṭṭhe sākete kosalarāje rajjaṃ kārente bodhisatto migayoniyaṃ nibbattitvā vayappatto nandiyamigo nāma hutvā sīlācārasampanno mātāpitaro posesi. Tadā kosalarājā migavittakova ahosi. So pana manussānaṃ kasikammādīni kātuṃ adatvā mahāparivāro devasikaṃ migavaṃ gacchati. Manussā sannipatitvā ‘‘ayyā, ayaṃ rājā amhākaṃ kammacchedaṃ karoti, gharāvāsopi nassati, yaṃnūna mayaṃ ajjunavanaṃ uyyānaṃ parikkhipitvā dvāraṃ yojetvā porakkhaṇiṃ khaṇitvā tiṇāni āropetvā daṇḍamuggarādihatthā araññaṃ pavisitvā gumbe paharantā mige nīharitvā parivāretvā gorūpāni viya vajaṃ uyyānaṃ pavesetvā dvāraṃ pidahitvā rañño ārocetvā attano kammaṃ kareyyāmā’’ti mantayiṃsu. ‘‘Attheso upāyo’’ti sabbe ekacchandā hutvā uyyānaṃ sajjetvā araññaṃ pavisitvā yojanamattaṭṭhānaṃ parikkhipiṃsu.

    તસ્મિં ખણે નન્દિયો એકસ્મિં ખુદ્દકગુમ્બે માતાપિતરો ગહેત્વા ભૂમિયં નિપન્નો હોતિ. મનુસ્સા નાનાફલકાવુધહત્થા બાહુના બાહું પીળેત્વા તં ગુમ્બં પરિક્ખિપિંસુ. અથેકચ્ચે મિગે ઓલોકેન્તા તં ગુમ્બં પવિસિંસુ. નન્દિયો તે દિસ્વા ‘‘અજ્જ મયા જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા માતાપિતૂનં જીવિતં દાતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા ઉટ્ઠાય માતાપિતરો વન્દિત્વા ‘‘અમ્મતાત, ઇમે મનુસ્સા ઇમં ગુમ્બં પવિસિત્વા અમ્હે તયોપિ પસ્સિસ્સન્તિ, તુમ્હે એકેન ઉપાયેન જીવેય્યાથ, જીવિતં વો સેય્યો, અહં તુમ્હાકં જીવિતદાનં દત્વા મનુસ્સેહિ ગુમ્બપરિયન્તે ઠત્વા ગુમ્બે પહટમત્તેયેવ નિક્ખમિસ્સામિ, અથ તે ‘ઇમસ્મિં ખુદ્દકગુમ્બે એકોયેવ મિગો ભવિસ્સતી’તિ મઞ્ઞમાના ગુમ્બં ન પવિસિસ્સન્તિ, તુમ્હે અપ્પમત્તા હોથા’’તિ માતાપિતરો ખમાપેત્વા ગમનસજ્જો અટ્ઠાસિ. સો મનુસ્સેહિ ગુમ્બપરિયન્તે ઠત્વા ઉન્નાદેત્વા ગુમ્બે પહટમત્તેયેવ તતો નિક્ખમિ. તે ‘‘એકોવેત્થ મિગો ભવિસ્સતી’’તિ ગુમ્બં ન પવિસિંસુ. અથ નન્દિયો ગન્ત્વા મિગાનં અન્તરં પાવિસિ. મનુસ્સા પરિવારેત્વા સબ્બે મિગે ઉય્યાનં પવેસેત્વા દ્વારં થકેત્વા રઞ્ઞો આરોચેત્વા સકસકટ્ઠાનાનિ અગમંસુ.

    Tasmiṃ khaṇe nandiyo ekasmiṃ khuddakagumbe mātāpitaro gahetvā bhūmiyaṃ nipanno hoti. Manussā nānāphalakāvudhahatthā bāhunā bāhuṃ pīḷetvā taṃ gumbaṃ parikkhipiṃsu. Athekacce mige olokentā taṃ gumbaṃ pavisiṃsu. Nandiyo te disvā ‘‘ajja mayā jīvitaṃ pariccajitvā mātāpitūnaṃ jīvitaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā uṭṭhāya mātāpitaro vanditvā ‘‘ammatāta, ime manussā imaṃ gumbaṃ pavisitvā amhe tayopi passissanti, tumhe ekena upāyena jīveyyātha, jīvitaṃ vo seyyo, ahaṃ tumhākaṃ jīvitadānaṃ datvā manussehi gumbapariyante ṭhatvā gumbe pahaṭamatteyeva nikkhamissāmi, atha te ‘imasmiṃ khuddakagumbe ekoyeva migo bhavissatī’ti maññamānā gumbaṃ na pavisissanti, tumhe appamattā hothā’’ti mātāpitaro khamāpetvā gamanasajjo aṭṭhāsi. So manussehi gumbapariyante ṭhatvā unnādetvā gumbe pahaṭamatteyeva tato nikkhami. Te ‘‘ekovettha migo bhavissatī’’ti gumbaṃ na pavisiṃsu. Atha nandiyo gantvā migānaṃ antaraṃ pāvisi. Manussā parivāretvā sabbe mige uyyānaṃ pavesetvā dvāraṃ thaketvā rañño ārocetvā sakasakaṭṭhānāni agamaṃsu.

    તતો પટ્ઠાય રાજા સયમેવ ગન્ત્વા એકં મિગં વિજ્ઝિત્વા તં ગહેત્વા એહીતિ એકં પેસેત્વા આહરાપેસિ. મિગા વારં ઠપયિંસુ, પત્તવારો મિગો એકમન્તે તિટ્ઠતિ, તં વિજ્ઝિત્વા ગણ્હન્તિ. નન્દિયો પોક્ખરણિયં પાનીયં પિવતિ, તિણાનિ ખાદતિ, વારો પનસ્સ ન તાવ પાપુણાતિ. અથ બહૂનં દિવસાનં અચ્ચયેન તસ્સ માતાપિતરો તં દટ્ઠુકામા હુત્વા ‘‘અમ્હાકં પુત્તો નન્દિયમિગરાજા નાગબલો થામસમ્પન્નો, સચે જીવતિ, અવસ્સં વતિં લઙ્ઘિત્વા અમ્હાકં દસ્સનત્થાય આગમિસ્સતિ, સાસનમસ્સ પેસેસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા મગ્ગસમીપે ઠત્વા એકં બ્રાહ્મણં દિસ્વા ‘‘અય્ય, કહં ગચ્છસી’’તિ માનુસિકાય વાચાય પુચ્છિત્વા ‘‘સાકેત’’ન્તિ વુત્તે પુત્તસ્સ સાસનં પહિણન્તા પઠમં ગાથમાહંસુ –

    Tato paṭṭhāya rājā sayameva gantvā ekaṃ migaṃ vijjhitvā taṃ gahetvā ehīti ekaṃ pesetvā āharāpesi. Migā vāraṃ ṭhapayiṃsu, pattavāro migo ekamante tiṭṭhati, taṃ vijjhitvā gaṇhanti. Nandiyo pokkharaṇiyaṃ pānīyaṃ pivati, tiṇāni khādati, vāro panassa na tāva pāpuṇāti. Atha bahūnaṃ divasānaṃ accayena tassa mātāpitaro taṃ daṭṭhukāmā hutvā ‘‘amhākaṃ putto nandiyamigarājā nāgabalo thāmasampanno, sace jīvati, avassaṃ vatiṃ laṅghitvā amhākaṃ dassanatthāya āgamissati, sāsanamassa pesessāmā’’ti cintetvā maggasamīpe ṭhatvā ekaṃ brāhmaṇaṃ disvā ‘‘ayya, kahaṃ gacchasī’’ti mānusikāya vācāya pucchitvā ‘‘sāketa’’nti vutte puttassa sāsanaṃ pahiṇantā paṭhamaṃ gāthamāhaṃsu –

    ૭૧.

    71.

    ‘‘સચે બ્રાહ્મણ ગચ્છેસિ, સાકેતે અજ્જુનં વનં;

    ‘‘Sace brāhmaṇa gacchesi, sākete ajjunaṃ vanaṃ;

    વજ્જાસિ નન્દિયં નામ, પુત્તં અસ્માકમોરસં;

    Vajjāsi nandiyaṃ nāma, puttaṃ asmākamorasaṃ;

    માતા પિતા ચ તે વુદ્ધા, તે તં ઇચ્છન્તિ પસ્સિતુ’’ન્તિ.

    Mātā pitā ca te vuddhā, te taṃ icchanti passitu’’nti.

    તસ્સત્થો – સચે, ત્વં બ્રાહ્મણ, સાકેતં ગચ્છસિ, સાકેતે અજ્જુનવનં નામ ઉય્યાનં અત્થિ, તત્થ અમ્હાકં પુત્તો નન્દિયો નામ મિગો અત્થિ, તં વદેય્યાસિ ‘‘માતાપિતરો તે વુડ્ઢા યાવ ન મરન્તિ, તાવ તં પસ્સિતું ઇચ્છન્તી’’તિ.

    Tassattho – sace, tvaṃ brāhmaṇa, sāketaṃ gacchasi, sākete ajjunavanaṃ nāma uyyānaṃ atthi, tattha amhākaṃ putto nandiyo nāma migo atthi, taṃ vadeyyāsi ‘‘mātāpitaro te vuḍḍhā yāva na maranti, tāva taṃ passituṃ icchantī’’ti.

    સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા સાકેતં ગન્ત્વા પુનદિવસે ઉય્યાનં પવિસિત્વા ‘‘નન્દિયમિગો નામ કતરો’’તિ પુચ્છિ. મિગો આગન્ત્વા તસ્સ સમીપે ઠત્વા ‘‘અહ’’ન્તિ આહ. બ્રાહ્મણો તમત્થં આરોચેસિ. નન્દિયો તં સુત્વા ‘‘ગચ્છેય્યામહં, બ્રાહ્મણ, વતિં લઙ્ઘિત્વા નો ન ગચ્છેય્યં, મયા પન રઞ્ઞો સન્તકં નિવાપપાનભોજનં ભુત્તં, તં મે ઇણટ્ઠાને ઠિતં, ઇમેસઞ્ચ મિગાનં મજ્ઝે ચિરવુત્થોસ્મિ, તસ્સ મે રઞ્ઞો ચેવ એતેસઞ્ચ સોત્થિભાવં અકત્વા અત્તનો બલં અદસ્સેત્વા ગમનં નામ ન યુત્તં, અત્તનો વારે પન સમ્પત્તે અહં એતેસં સોત્થિભાવં કત્વા સુખિતો આગચ્છિસ્સામી’’તિ તમત્થં પકાસેન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –

    So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sāketaṃ gantvā punadivase uyyānaṃ pavisitvā ‘‘nandiyamigo nāma kataro’’ti pucchi. Migo āgantvā tassa samīpe ṭhatvā ‘‘aha’’nti āha. Brāhmaṇo tamatthaṃ ārocesi. Nandiyo taṃ sutvā ‘‘gaccheyyāmahaṃ, brāhmaṇa, vatiṃ laṅghitvā no na gaccheyyaṃ, mayā pana rañño santakaṃ nivāpapānabhojanaṃ bhuttaṃ, taṃ me iṇaṭṭhāne ṭhitaṃ, imesañca migānaṃ majjhe ciravutthosmi, tassa me rañño ceva etesañca sotthibhāvaṃ akatvā attano balaṃ adassetvā gamanaṃ nāma na yuttaṃ, attano vāre pana sampatte ahaṃ etesaṃ sotthibhāvaṃ katvā sukhito āgacchissāmī’’ti tamatthaṃ pakāsento dve gāthā abhāsi –

    ૭૨.

    72.

    ‘‘ભુત્તા મયા નિવાપાનિ, રાજિનો પાનભોજનં;

    ‘‘Bhuttā mayā nivāpāni, rājino pānabhojanaṃ;

    તં રાજપિણ્ડં અવભોત્તું, નાહં બ્રાહ્મણ મુસ્સહે.

    Taṃ rājapiṇḍaṃ avabhottuṃ, nāhaṃ brāhmaṇa mussahe.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘ઓદહિસ્સામહં પસ્સં, ખુરપ્પાનિસ્સ રાજિનો;

    ‘‘Odahissāmahaṃ passaṃ, khurappānissa rājino;

    તદાહં સુખિતો મુત્તો, અપિ પસ્સેય્ય માતર’’ન્તિ.

    Tadāhaṃ sukhito mutto, api passeyya mātara’’nti.

    તત્થ નિવાપાનીતિ તેસુ તેસુ ઠાનેસુ નિવુતાનિ નિવાપાનિ. પાનભોજનન્તિ પાનીયઞ્ચ અવસેસતિણઞ્ચ. તં રાજપિણ્ડન્તિ તં રઞ્ઞો સન્તકં સઙ્કડ્ઢિત્વા સમોધાનકટ્ઠેન પિણ્ડં. અવભોત્તુન્તિ દુબ્ભુત્તં ભુઞ્જિતું . રઞ્ઞો હિ કિચ્ચં અનિપ્ફાદેન્તો તં અવભુત્તં ભુઞ્જતિ નામ, સ્વાહં એવં અવભોત્તું ન ઉસ્સહામીતિ વદતિ. બ્રાહ્મણ મુસ્સહેતિ ચેત્થ બ્રાહ્મણાતિ આલપનં, મ-કારો પદસન્ધિવસેન વુત્તો.

    Tattha nivāpānīti tesu tesu ṭhānesu nivutāni nivāpāni. Pānabhojananti pānīyañca avasesatiṇañca. Taṃ rājapiṇḍanti taṃ rañño santakaṃ saṅkaḍḍhitvā samodhānakaṭṭhena piṇḍaṃ. Avabhottunti dubbhuttaṃ bhuñjituṃ . Rañño hi kiccaṃ anipphādento taṃ avabhuttaṃ bhuñjati nāma, svāhaṃ evaṃ avabhottuṃ na ussahāmīti vadati. Brāhmaṇa mussaheti cettha brāhmaṇāti ālapanaṃ, ma-kāro padasandhivasena vutto.

    ઓદહિસ્સામહં પસ્સં, ખુરપ્પાનિસ્સ રાજિનોતિ અહં, બ્રાહ્મણ, અત્તનો વારે સમ્પત્તે ખુરપ્પં સન્નય્હિત્વા આગતસ્સ રઞ્ઞો મિગયૂથતો નિક્ખમિત્વા એકમન્તે ઠત્વા ‘‘મં વિજ્ઝ, મહારાજા’’તિ વત્વા અત્તનો મહાફાસુકપસ્સં ઓદહિસ્સામિ ઓડ્ડેસ્સામિ. સુખિતો મુત્તોતિ તદા અહં મરણભયા મુત્તો સુખિતો નિદ્દુક્ખો રઞ્ઞા અનુઞ્ઞાતો અપિ નામ માતરં પસ્સેય્યન્તિ.

    Odahissāmahaṃ passaṃ, khurappānissa rājinoti ahaṃ, brāhmaṇa, attano vāre sampatte khurappaṃ sannayhitvā āgatassa rañño migayūthato nikkhamitvā ekamante ṭhatvā ‘‘maṃ vijjha, mahārājā’’ti vatvā attano mahāphāsukapassaṃ odahissāmi oḍḍessāmi. Sukhito muttoti tadā ahaṃ maraṇabhayā mutto sukhito niddukkho raññā anuññāto api nāma mātaraṃ passeyyanti.

    તં સુત્વા બ્રાહ્મણો પક્કામિ. અપરભાગે તસ્સ વારદિવસે રાજા મહન્તેન પરિવારેન ઉય્યાનં આગચ્છિ. મહાસત્તો એકમન્તે અટ્ઠાસિ. રાજા ‘‘મિગં વિજ્ઝિસ્સામી’’તિ ખુરપ્પં સન્નય્હિ. મહાસત્તો યથા અઞ્ઞે મરણભયતજ્જિતા પલાયન્તિ, એવં અપલાયિત્વા નિબ્ભયો હુત્વા મેત્તં પુરેચારિકં કત્વા મહાફાસુકપસ્સં ઓદહિત્વા નિચ્ચલોવ અટ્ઠાસિ. રાજા તસ્સ મેત્તાનુભાવેન સરં વિસ્સજ્જેતું નાસક્ખિ. મહાસત્તો ‘‘કિં, મહારાજ, સરં ન મુચ્ચેસિ, મુઞ્ચાહી’’તિ આહ. ‘‘ન સક્કોમિ, મિગરાજા’’તિ. ‘‘તેન હિ ગુણવન્તાનં ગુણં જાન, મહારાજા’’તિ. તદા રાજા બોધિસત્તે પસીદિત્વા ધનું છડ્ડેત્વા ‘‘ઇમં અચિત્તકં કલિઙ્ગરકણ્ડમ્પિ તાવ તવ ગુણં જાનાતિ, અહં સચિત્તકો મનુસ્સભૂતોપિ તવ ગુણં ન જાનામિ, મિગરાજ, મય્હં ખમ, અભયં તે દમ્મી’’તિ આહ. ‘‘મહારાજ, મય્હં તાવ અભયં દેસિ, અયં પન ઉય્યાને મિગગણો કિં કરિસ્સતી’’તિ? ‘‘એતસ્સપિ અભયં દમ્મી’’તિ. એવં મહાસત્તો નિગ્રોધજાતકે (જા॰ ૧.૧.૧૨) વુત્તનયેનેવ સબ્બેસં અરઞ્ઞે મિગાનં આકાસગતસકુણાનં જલચરમચ્છાનઞ્ચ અભયં દાપેત્વા રાજાનં પઞ્ચસુ સીલેસુ પતિટ્ઠાપેત્વા ‘‘મહારાજ, રઞ્ઞા નામ અગતિગમનં પહાય દસ રાજધમ્મે અકોપેન્તેન ધમ્મેન સમેન રજ્જં કારેતું વટ્ટતી’’તિ.

    Taṃ sutvā brāhmaṇo pakkāmi. Aparabhāge tassa vāradivase rājā mahantena parivārena uyyānaṃ āgacchi. Mahāsatto ekamante aṭṭhāsi. Rājā ‘‘migaṃ vijjhissāmī’’ti khurappaṃ sannayhi. Mahāsatto yathā aññe maraṇabhayatajjitā palāyanti, evaṃ apalāyitvā nibbhayo hutvā mettaṃ purecārikaṃ katvā mahāphāsukapassaṃ odahitvā niccalova aṭṭhāsi. Rājā tassa mettānubhāvena saraṃ vissajjetuṃ nāsakkhi. Mahāsatto ‘‘kiṃ, mahārāja, saraṃ na muccesi, muñcāhī’’ti āha. ‘‘Na sakkomi, migarājā’’ti. ‘‘Tena hi guṇavantānaṃ guṇaṃ jāna, mahārājā’’ti. Tadā rājā bodhisatte pasīditvā dhanuṃ chaḍḍetvā ‘‘imaṃ acittakaṃ kaliṅgarakaṇḍampi tāva tava guṇaṃ jānāti, ahaṃ sacittako manussabhūtopi tava guṇaṃ na jānāmi, migarāja, mayhaṃ khama, abhayaṃ te dammī’’ti āha. ‘‘Mahārāja, mayhaṃ tāva abhayaṃ desi, ayaṃ pana uyyāne migagaṇo kiṃ karissatī’’ti? ‘‘Etassapi abhayaṃ dammī’’ti. Evaṃ mahāsatto nigrodhajātake (jā. 1.1.12) vuttanayeneva sabbesaṃ araññe migānaṃ ākāsagatasakuṇānaṃ jalacaramacchānañca abhayaṃ dāpetvā rājānaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā ‘‘mahārāja, raññā nāma agatigamanaṃ pahāya dasa rājadhamme akopentena dhammena samena rajjaṃ kāretuṃ vaṭṭatī’’ti.

    ‘‘દાનં સીલં પરિચ્ચાગં, અજ્જવં મદ્દવં તપં;

    ‘‘Dānaṃ sīlaṃ pariccāgaṃ, ajjavaṃ maddavaṃ tapaṃ;

    અક્કોધં અવિહિંસઞ્ચ, ખન્તિઞ્ચ અવિરોધનં.

    Akkodhaṃ avihiṃsañca, khantiñca avirodhanaṃ.

    ‘‘ઇચ્ચેતે કુસલે ધમ્મે, ઠિતે પસ્સામિ અત્તનિ;

    ‘‘Iccete kusale dhamme, ṭhite passāmi attani;

    તતો મે જાયતે પીતિ, સોમનસ્સઞ્ચનપ્પક’’ન્તિ. (જા॰ ૨.૨૧.૧૭૬-૧૭૭) –

    Tato me jāyate pīti, somanassañcanappaka’’nti. (jā. 2.21.176-177) –

    એવં વુત્તે રાજધમ્મે ગાથાબન્ધેનેવ દેસેત્વા કતિપાહં રઞ્ઞો સન્તિકે વસિત્વા નગરે સબ્બસત્તાનં અભયદાનપકાસનત્થં સુવણ્ણભેરિં ચરાપેત્વા ‘‘અપ્પમત્તો હોહિ, મહારાજા’’તિ વત્વા માતાપિતૂનં દસ્સનત્થાય ગતો.

    Evaṃ vutte rājadhamme gāthābandheneva desetvā katipāhaṃ rañño santike vasitvā nagare sabbasattānaṃ abhayadānapakāsanatthaṃ suvaṇṇabheriṃ carāpetvā ‘‘appamatto hohi, mahārājā’’ti vatvā mātāpitūnaṃ dassanatthāya gato.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘મિગરાજા પુરે આસિં, કોસલસ્સ નિકેતને;

    ‘‘Migarājā pure āsiṃ, kosalassa niketane;

    નન્દિયો નામ નામેન, અભિરૂપો ચતુપ્પદો.

    Nandiyo nāma nāmena, abhirūpo catuppado.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘તં મં વધિતુમાગચ્છિ, દાયસ્મિં અજ્જુને વને;

    ‘‘Taṃ maṃ vadhitumāgacchi, dāyasmiṃ ajjune vane;

    ધનું આરજ્જં કત્વાન, ઉસું સન્નય્હ કોસલો.

    Dhanuṃ ārajjaṃ katvāna, usuṃ sannayha kosalo.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘તસ્સાહં ઓદહિં પસ્સં, ખુરપ્પાનિસ્સ રાજિનો;

    ‘‘Tassāhaṃ odahiṃ passaṃ, khurappānissa rājino;

    તદાહં સુખિતો મુત્તો, માતરં દટ્ઠુમાગતો’’તિ. –

    Tadāhaṃ sukhito mutto, mātaraṃ daṭṭhumāgato’’ti. –

    ઇમા તિસ્સો અભિસમ્બુદ્ધગાથા હોન્તિ.

    Imā tisso abhisambuddhagāthā honti.

    તત્થ કોસલસ્સ નિકેતનેતિ કોસલસ્સ રઞ્ઞો નિકેતને વસનટ્ઠાને, તસ્સ સન્તિકે અરઞ્ઞસ્મિન્તિ અત્થો. દાયસ્મિન્તિ મિગાનં વસનત્થાય દિન્નઉય્યાને. આરજ્જં કત્વાનાતિ જિયાય સદ્ધિં એકતો કત્વા , આરોપેત્વાતિ અત્થો. સન્નય્હાતિ સન્નય્હિત્વા યોજેત્વા. ઓદહિન્તિ ઓડ્ડેસિં. માતરં દટ્ઠુમાગતોતિ દેસનાસીસમેતં, રઞ્ઞો ધમ્મં દેસેત્વા સબ્બસત્તાનં અભયત્થાય સુવણ્ણભેરિં ચરાપેત્વા માતાપિતરો દટ્ઠું આગતોસ્મીતિ અત્થો.

    Tattha kosalassa niketaneti kosalassa rañño niketane vasanaṭṭhāne, tassa santike araññasminti attho. Dāyasminti migānaṃ vasanatthāya dinnauyyāne. Ārajjaṃ katvānāti jiyāya saddhiṃ ekato katvā , āropetvāti attho. Sannayhāti sannayhitvā yojetvā. Odahinti oḍḍesiṃ. Mātaraṃ daṭṭhumāgatoti desanāsīsametaṃ, rañño dhammaṃ desetvā sabbasattānaṃ abhayatthāya suvaṇṇabheriṃ carāpetvā mātāpitaro daṭṭhuṃ āgatosmīti attho.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને માતુપોસકભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. તદા માતાપિતરો મહારાજકુલાનિ અહેસું, બ્રાહ્મણો સારિપુત્તો, રાજા આનન્દો, નન્દિયમિગરાજા પન અહમેવ અહોસિન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne mātuposakabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā mātāpitaro mahārājakulāni ahesuṃ, brāhmaṇo sāriputto, rājā ānando, nandiyamigarājā pana ahameva ahosinti.

    નન્દિયમિગરાજજાતકવણ્ણના દસમા.

    Nandiyamigarājajātakavaṇṇanā dasamā.

    અવારિયવગ્ગો પઠમો.

    Avāriyavaggo paṭhamo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૮૫. નન્દિયમિગરાજજાતકં • 385. Nandiyamigarājajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact