Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૨૩] ૩. નઙ્ગલીસજાતકવણ્ણના
[123] 3. Naṅgalīsajātakavaṇṇanā
અસબ્બત્થગામિં વાચન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો લાળુદાયિત્થેરં આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર ધમ્મં કથેન્તો ‘‘ઇમસ્મિં ઠાને ઇદં કથેતબ્બં, ઇમસ્મિં ઠાને ઇદં ન કથેતબ્બ’’ન્તિ યુત્તાયુત્તં ન જાનાતિ, મઙ્ગલે અવમઙ્ગલં વદન્તો ‘‘તિરોકુટ્ટેસુ તિટ્ઠન્તિ, સન્ધિસિઙ્ઘાટકેસુ ચા’’તિ ઇદં અવમઙ્ગલં મઙ્ગલં કત્વા અનુમોદનં કથેતિ. અવમઙ્ગલેસુ અનુમોદનં કરોન્તો ‘‘બહૂ દેવા મનુસ્સા ચ, મઙ્ગલાનિ અચિન્તયુ’’ન્તિ વત્વા ‘‘એવરૂપાનં મઙ્ગલાનં સતમ્પિ સહસ્સમ્પિ કાતું સમત્થા હોથા’’તિ વદતિ. અથેકદિવસં ધમ્મસભાયં ભિક્ખૂ ‘‘આવુસો, લાળુદાયી યુત્તાયુત્તં ન જાનાતિ, સબ્બત્થ અભાસિતબ્બવાચં ભાસતી’’તિ કથં સમુટ્ઠાપેસું. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, લાળુદાયી ઇદાનેવ દન્ધપરિસક્કનો યુત્તાયુત્તં ન જાનાતિ, પુબ્બેપિ એવરૂપો અહોસિ, નિચ્ચં લાળકોયેવ એસો’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Asabbatthagāmiṃvācanti idaṃ satthā jetavane viharanto lāḷudāyittheraṃ ārabbha kathesi. So kira dhammaṃ kathento ‘‘imasmiṃ ṭhāne idaṃ kathetabbaṃ, imasmiṃ ṭhāne idaṃ na kathetabba’’nti yuttāyuttaṃ na jānāti, maṅgale avamaṅgalaṃ vadanto ‘‘tirokuṭṭesu tiṭṭhanti, sandhisiṅghāṭakesu cā’’ti idaṃ avamaṅgalaṃ maṅgalaṃ katvā anumodanaṃ katheti. Avamaṅgalesu anumodanaṃ karonto ‘‘bahū devā manussā ca, maṅgalāni acintayu’’nti vatvā ‘‘evarūpānaṃ maṅgalānaṃ satampi sahassampi kātuṃ samatthā hothā’’ti vadati. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū ‘‘āvuso, lāḷudāyī yuttāyuttaṃ na jānāti, sabbattha abhāsitabbavācaṃ bhāsatī’’ti kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, lāḷudāyī idāneva dandhaparisakkano yuttāyuttaṃ na jānāti, pubbepi evarūpo ahosi, niccaṃ lāḷakoyeva eso’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા બારાણસિયં દિસાપામોક્ખો આચરિયો હુત્વા પઞ્ચ માણવકસતાનિ સિપ્પં વાચેસિ. તદા તેસુ માણવેસુ એકો દન્ધપરિસક્કનો લાળકો માણવો ધમ્મન્તેવાસિકો હુત્વા સિપ્પં ઉગ્ગણ્હાતિ, દન્ધભાવેન પન ઉગ્ગણ્હિતું ન સક્કોતિ. બોધિસત્તસ્સ પન ઉપકારો હોતિ, દાસો વિય સબ્બકિચ્ચાનિ કરોતિ. અથેકદિવસં બોધિસત્તો સાયમાસં ભુઞ્જિત્વા સયને નિપન્નો તં માણવં હત્થપાદપિટ્ઠિપરિકમ્માનિ કત્વા ગચ્છન્તં આહ ‘‘તાત, મઞ્ચપાદે ઉપત્થમ્ભેત્વા યાહી’’તિ. માણવો એકં પાદં ઉપત્થમ્ભેત્વા એકસ્સ ઉપત્થમ્ભકં અલભન્તો અત્તનો ઊરુમ્હિ ઠપેત્વા રત્તિં ખેપેસિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasiyaṃ disāpāmokkho ācariyo hutvā pañca māṇavakasatāni sippaṃ vācesi. Tadā tesu māṇavesu eko dandhaparisakkano lāḷako māṇavo dhammantevāsiko hutvā sippaṃ uggaṇhāti, dandhabhāvena pana uggaṇhituṃ na sakkoti. Bodhisattassa pana upakāro hoti, dāso viya sabbakiccāni karoti. Athekadivasaṃ bodhisatto sāyamāsaṃ bhuñjitvā sayane nipanno taṃ māṇavaṃ hatthapādapiṭṭhiparikammāni katvā gacchantaṃ āha ‘‘tāta, mañcapāde upatthambhetvā yāhī’’ti. Māṇavo ekaṃ pādaṃ upatthambhetvā ekassa upatthambhakaṃ alabhanto attano ūrumhi ṭhapetvā rattiṃ khepesi.
બોધિસત્તો પચ્ચૂસસમયે ઉટ્ઠાય તં દિસ્વા ‘‘કિં, તાત, નિસિન્નોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘આચરિય, એકસ્સ મઞ્ચપાદસ્સ ઉપત્થમ્ભકં અલભન્તો ઊરુમ્હિ ઠપેત્વા નિસિન્નોમ્હી’’તિ. બોધિસત્તો સંવિગ્ગમાનસો હુત્વા ‘‘અયં અતિ વિય મય્હં ઉપકારો, એત્તકાનં પન માણવકાનં અન્તરે અયમેવ દન્ધો સિપ્પં સિક્ખિતું ન સક્કોતિ, કથં નુ ખો અહં ઇમં પણ્ડિતં કરેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેસિ. અથસ્સ એતદહોસિ ‘‘અત્થેકો ઉપાયો, અહં ઇમં માણવં દારુઅત્થાય પણ્ણત્થાય ચ વનં ગન્ત્વા આગતં ‘અજ્જ તે કિં દિટ્ઠં, કિં કત’ન્તિ પુચ્છિસ્સામિ. અથ મે ‘ઇદં નામ અજ્જ મયા દિટ્ઠં, ઇદં કત’ન્તિ આચિક્ખિસ્સતિ. અથ નં ‘તયા દિટ્ઠઞ્ચ કતઞ્ચ કીદિસ’ન્તિ પુચ્છિસ્સામિ, સો ‘એવરૂપં નામા’તિ ઉપમાય ચ કારણેન ચ કથેસ્સતિ. ઇતિ નં નવં નવં ઉપમઞ્ચ કારણઞ્ચ કથાપેત્વા ઇમિના ઉપાયેન પણ્ડિતં કરિસ્સામી’’તિ. સો તં પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાત માણવ, ઇતો પટ્ઠાય દારુઅત્થાય વા પણ્ણત્થાય વા ગતટ્ઠાને યં તે તત્થ દિટ્ઠં વા સુતં વા ભુત્તં વા પીતં વા ખાદિતં વા હોતિ, તં આગન્ત્વા મય્હં આરોચેય્યાસી’’તિ આહ.
Bodhisatto paccūsasamaye uṭṭhāya taṃ disvā ‘‘kiṃ, tāta, nisinnosī’’ti pucchi. ‘‘Ācariya, ekassa mañcapādassa upatthambhakaṃ alabhanto ūrumhi ṭhapetvā nisinnomhī’’ti. Bodhisatto saṃviggamānaso hutvā ‘‘ayaṃ ati viya mayhaṃ upakāro, ettakānaṃ pana māṇavakānaṃ antare ayameva dandho sippaṃ sikkhituṃ na sakkoti, kathaṃ nu kho ahaṃ imaṃ paṇḍitaṃ kareyya’’nti cintesi. Athassa etadahosi ‘‘attheko upāyo, ahaṃ imaṃ māṇavaṃ dāruatthāya paṇṇatthāya ca vanaṃ gantvā āgataṃ ‘ajja te kiṃ diṭṭhaṃ, kiṃ kata’nti pucchissāmi. Atha me ‘idaṃ nāma ajja mayā diṭṭhaṃ, idaṃ kata’nti ācikkhissati. Atha naṃ ‘tayā diṭṭhañca katañca kīdisa’nti pucchissāmi, so ‘evarūpaṃ nāmā’ti upamāya ca kāraṇena ca kathessati. Iti naṃ navaṃ navaṃ upamañca kāraṇañca kathāpetvā iminā upāyena paṇḍitaṃ karissāmī’’ti. So taṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta māṇava, ito paṭṭhāya dāruatthāya vā paṇṇatthāya vā gataṭṭhāne yaṃ te tattha diṭṭhaṃ vā sutaṃ vā bhuttaṃ vā pītaṃ vā khāditaṃ vā hoti, taṃ āgantvā mayhaṃ āroceyyāsī’’ti āha.
સો ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા એકદિવસં માણવેહિ સદ્ધિં દારુઅત્થાય અરઞ્ઞં ગતો તત્થ સપ્પં દિસ્વા આગન્ત્વા ‘‘આચરિય, સપ્પો મે દિટ્ઠો’’તિ આરોચેસિ. ‘‘સપ્પો નામ, તાત, કીદિસો હોતી’’તિ? ‘‘સેય્યથાપિ નઙ્ગલીસા’’તિ. ‘‘સાધુ, તાત, મનાપા તે ઉપમા આહટા, સપ્પા નામ નઙ્ગલીસસદિસાવ હોન્તી’’તિ. અથ બોધિસત્તો ‘‘માણવકેન મનાપા ઉપમા આહટા, સક્ખિસ્સામિ નં પણ્ડિતં કાતુ’’ન્તિ ચિન્તેસિ. માણવો પુન એકદિવસં અરઞ્ઞે હત્થિં દિસ્વા ‘‘હત્થી મે આચરિય દિટ્ઠો’’તિ આહ. ‘‘હત્થી નામ, તાત, કીદિસો’’તિ? ‘‘સેય્યથાપિ, નઙ્ગલીસા’’તિ. બોધિસત્તો ‘‘હત્થિસ્સ સોણ્ડા નઙ્ગલીસસદિસા હોન્તિ, દન્તાદયો એવરૂપા ચ એવરૂપા ચ. અયં પન બાલતાય વિભજિત્વા કથેતું અસક્કોન્તો સોણ્ડં સન્ધાય કથેસિ મઞ્ઞે’’તિ તુણ્હી અહોસિ. અથેકદિવસં નિમન્તને ઉચ્છું લભિત્વા ‘‘આચરિય, અજ્જ મયં ઉચ્છુ ખાદિમ્હા’’તિ આહ. ‘‘ઉચ્છુ નામ કીદિસો’’તિ વુત્તે ‘‘સેય્યથાપિ નઙ્ગલીસા’’તિ આહ. આચરિયો ‘‘થોકં પતિરૂપં કારણં કથેસી’’તિ તુણ્હી જાતો.
So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ekadivasaṃ māṇavehi saddhiṃ dāruatthāya araññaṃ gato tattha sappaṃ disvā āgantvā ‘‘ācariya, sappo me diṭṭho’’ti ārocesi. ‘‘Sappo nāma, tāta, kīdiso hotī’’ti? ‘‘Seyyathāpi naṅgalīsā’’ti. ‘‘Sādhu, tāta, manāpā te upamā āhaṭā, sappā nāma naṅgalīsasadisāva hontī’’ti. Atha bodhisatto ‘‘māṇavakena manāpā upamā āhaṭā, sakkhissāmi naṃ paṇḍitaṃ kātu’’nti cintesi. Māṇavo puna ekadivasaṃ araññe hatthiṃ disvā ‘‘hatthī me ācariya diṭṭho’’ti āha. ‘‘Hatthī nāma, tāta, kīdiso’’ti? ‘‘Seyyathāpi, naṅgalīsā’’ti. Bodhisatto ‘‘hatthissa soṇḍā naṅgalīsasadisā honti, dantādayo evarūpā ca evarūpā ca. Ayaṃ pana bālatāya vibhajitvā kathetuṃ asakkonto soṇḍaṃ sandhāya kathesi maññe’’ti tuṇhī ahosi. Athekadivasaṃ nimantane ucchuṃ labhitvā ‘‘ācariya, ajja mayaṃ ucchu khādimhā’’ti āha. ‘‘Ucchu nāma kīdiso’’ti vutte ‘‘seyyathāpi naṅgalīsā’’ti āha. Ācariyo ‘‘thokaṃ patirūpaṃ kāraṇaṃ kathesī’’ti tuṇhī jāto.
પુનેકદિવસં નિમન્તને એકચ્ચે માણવા ગુળં દધિના ભુઞ્જિંસુ, એકચ્ચે ખીરેન. સો આગન્ત્વા ‘‘આચરિય, અજ્જ મયં દધિના ખીરેન ચ ભુઞ્જિમ્હા’’તિ વત્વા ‘‘દધિખીરં નામ કીદિસં હોતી’’તિ વુત્તે ‘‘સેય્યથાપિ નઙ્ગલીસા’’તિ આહ. આચરિયો ‘‘અયં માણવો ‘સપ્પો નઙ્ગલીસસદિસો’તિ કથેન્તો તાવ સુકથિતં કથેસિ, ‘હત્થી નઙ્ગલીસસદિસો’તિ કથેન્તેનાપિ સોણ્ડં સન્ધાય લેસેન કથિતં. ‘ઉચ્છુ નઙ્ગલીસસદિસ’ન્તિ કથનેપિ લેસો અત્થિ, ‘દધિખીરાનિ પન નિચ્ચં પણ્ડરાનિ પક્ખિત્તભાજનસણ્ઠાનાની’તિ ઇધ સબ્બેન સબ્બં ઉપમં ન કથેસિ, ન સક્કા ઇમં લાળકં સિક્ખાપેતુ’’ન્તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –
Punekadivasaṃ nimantane ekacce māṇavā guḷaṃ dadhinā bhuñjiṃsu, ekacce khīrena. So āgantvā ‘‘ācariya, ajja mayaṃ dadhinā khīrena ca bhuñjimhā’’ti vatvā ‘‘dadhikhīraṃ nāma kīdisaṃ hotī’’ti vutte ‘‘seyyathāpi naṅgalīsā’’ti āha. Ācariyo ‘‘ayaṃ māṇavo ‘sappo naṅgalīsasadiso’ti kathento tāva sukathitaṃ kathesi, ‘hatthī naṅgalīsasadiso’ti kathentenāpi soṇḍaṃ sandhāya lesena kathitaṃ. ‘Ucchu naṅgalīsasadisa’nti kathanepi leso atthi, ‘dadhikhīrāni pana niccaṃ paṇḍarāni pakkhittabhājanasaṇṭhānānī’ti idha sabbena sabbaṃ upamaṃ na kathesi, na sakkā imaṃ lāḷakaṃ sikkhāpetu’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
૧૨૩.
123.
‘‘અસબ્બત્થગામિં વાચં, બાલો સબ્બત્થ ભાસતિ;
‘‘Asabbatthagāmiṃ vācaṃ, bālo sabbattha bhāsati;
નાયં દધિં વેદિ ન નઙ્ગલીસં, દધિપ્પયં મઞ્ઞતિ નઙ્ગલીસ’’ન્તિ.
Nāyaṃ dadhiṃ vedi na naṅgalīsaṃ, dadhippayaṃ maññati naṅgalīsa’’nti.
તત્રાયં સઙ્ખેપત્થો – યા વાચા ઓપમ્મવસેન સબ્બત્થ ન ગચ્છતિ, તં અસબ્બત્થગામિં વાચં બાલો દન્ધપુગ્ગલો સબ્બત્થ ભાસતિ, ‘‘દધિ નામ કીદિસ’’ન્તિ પુટ્ઠોપિ ‘‘સેય્યથાપિ, નઙ્ગલીસા’’તિ વદતેવ. એવં વદન્તો નાયં દધિં વેદિ ન નઙ્ગલીસં. કિંકારણા? દધિપ્પયં મઞ્ઞતિ નઙ્ગલીસં, યસ્મા અયં દધિમ્પિ નઙ્ગલીસમેવ મઞ્ઞતિ. અથ વા દધીતિ દધિમેવ, પયન્તિ ખીરં, દધિ ચ પયઞ્ચ દધિપ્પયં. યસ્મા દધિખીરાનિપિ અયં નઙ્ગલીસમેવ મઞ્ઞતિ, એદિસો ચાયં બાલો, કિં ઇમિનાતિ અન્તેવાસિકાનં ધમ્મકથં કથેત્વા પરિબ્બયં દત્વા તં ઉય્યોજેસિ.
Tatrāyaṃ saṅkhepattho – yā vācā opammavasena sabbattha na gacchati, taṃ asabbatthagāmiṃ vācaṃ bālo dandhapuggalo sabbattha bhāsati, ‘‘dadhi nāma kīdisa’’nti puṭṭhopi ‘‘seyyathāpi, naṅgalīsā’’ti vadateva. Evaṃ vadanto nāyaṃ dadhiṃ vedi na naṅgalīsaṃ. Kiṃkāraṇā? Dadhippayaṃ maññati naṅgalīsaṃ, yasmā ayaṃ dadhimpi naṅgalīsameva maññati. Atha vā dadhīti dadhimeva, payanti khīraṃ, dadhi ca payañca dadhippayaṃ. Yasmā dadhikhīrānipi ayaṃ naṅgalīsameva maññati, ediso cāyaṃ bālo, kiṃ imināti antevāsikānaṃ dhammakathaṃ kathetvā paribbayaṃ datvā taṃ uyyojesi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા લાળકમાણવો લાળુદાયી અહોસિ, દિસાપામોક્ખો આચરિયો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā lāḷakamāṇavo lāḷudāyī ahosi, disāpāmokkho ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.
નઙ્ગલીસજાતકવણ્ણના તતિયા.
Naṅgalīsajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૨૩. નઙ્ગલીસજાતકં • 123. Naṅgalīsajātakaṃ