Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    નપ્પટિપ્પસ્સમ્ભનવગ્ગવણ્ણના

    Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā

    ૪૨૦. કમ્મં નપ્પટિપ્પસ્સમ્ભેતબ્બન્તિ અયં યસ્મા અનુલોમવત્તે ન વત્તતિ, તસ્મા નાસ્સ કમ્મં પટિપ્પસ્સમ્ભેતબ્બં; સરજ્જુકોવ વિસ્સજ્જેતબ્બોતિ અત્થો.

    420.Kammaṃnappaṭippassambhetabbanti ayaṃ yasmā anulomavatte na vattati, tasmā nāssa kammaṃ paṭippassambhetabbaṃ; sarajjukova vissajjetabboti attho.

    ૪૨૧. સચે ઉપાલિ સઙ્ઘો સમગ્ગકરણીયાનિ કમ્માનિ કરોતીતિ સચે સમગ્ગેહિ કરણીયાનિ ઉપોસથાદીનિ કમ્માનિ કરોતિ, ઉપોસથપવારણાદીસુ હિ ઠિતાસુ ઉપત્થમ્ભો ન દાતબ્બો. સચે હિ સઙ્ઘો અચ્ચયં દેસાપેત્વા સઙ્ઘસામગ્ગિં કરોતિ, તિણવત્થારકસમથં વા કત્વા ઉપોસથપવારણં કરોતિ , એવરૂપં સમગ્ગકરણીયં નામ કમ્મં હોતિ. તત્ર ચેતિ સચે તાદિસે કમ્મે ભિક્ખુનો નક્ખમતિ, દિટ્ઠાવિકમ્મમ્પિ કત્વા તથારૂપા સામગ્ગી ઉપેતબ્બા, એવં વિલોમગ્ગાહો ન ગણ્હિતબ્બો. યત્ર પન ઉદ્ધમ્મં ઉબ્બિનયં સત્થુ સાસનં દીપેન્તિ, તત્થ દિટ્ઠાવિકમ્મં ન વટ્ટતિ, પટિબાહિત્વા પક્કમિતબ્બં.

    421.Sace upāli saṅgho samaggakaraṇīyāni kammāni karotīti sace samaggehi karaṇīyāni uposathādīni kammāni karoti, uposathapavāraṇādīsu hi ṭhitāsu upatthambho na dātabbo. Sace hi saṅgho accayaṃ desāpetvā saṅghasāmaggiṃ karoti, tiṇavatthārakasamathaṃ vā katvā uposathapavāraṇaṃ karoti , evarūpaṃ samaggakaraṇīyaṃ nāma kammaṃ hoti. Tatra ceti sace tādise kamme bhikkhuno nakkhamati, diṭṭhāvikammampi katvā tathārūpā sāmaggī upetabbā, evaṃ vilomaggāho na gaṇhitabbo. Yatra pana uddhammaṃ ubbinayaṃ satthu sāsanaṃ dīpenti, tattha diṭṭhāvikammaṃ na vaṭṭati, paṭibāhitvā pakkamitabbaṃ.

    ઉસ્સિતમન્તી ચાતિ લોભદોસમોહમાનુસ્સન્નં વાચં ભાસિતા કણ્હવાચો અનત્થકદીપનો. નિસ્સિતજપ્પીતિ અત્તનો ધમ્મતાય ઉસ્સદયુત્તં ભાસિતું ન સક્કોતિ; અથ ખો ‘‘મયા સદ્ધિં રાજા એવં કથેસિ, અસુકમહામત્તો એવં કથેસિ, અસુકો નામ મય્હં આચરિયો વા ઉપજ્ઝાયો વા તેપિટકો મયા સદ્ધિં એવં કથેસી’’તિ એવં અઞ્ઞં નિસ્સાય જપ્પતિ. ન ચ ભાસાનુસન્ધિકુસલોતિ કથાનુસન્ધિવચને ચ વિનિચ્છયાનુસન્ધિવચને ચ અકુસલો હોતિ. ન યથાધમ્મે યથાવિનયેતિ ન ભૂતેન વત્થુના આપત્તિં સારેત્વા ચોદેતા હોતિ.

    Ussitamantī cāti lobhadosamohamānussannaṃ vācaṃ bhāsitā kaṇhavāco anatthakadīpano. Nissitajappīti attano dhammatāya ussadayuttaṃ bhāsituṃ na sakkoti; atha kho ‘‘mayā saddhiṃ rājā evaṃ kathesi, asukamahāmatto evaṃ kathesi, asuko nāma mayhaṃ ācariyo vā upajjhāyo vā tepiṭako mayā saddhiṃ evaṃ kathesī’’ti evaṃ aññaṃ nissāya jappati. Na ca bhāsānusandhikusaloti kathānusandhivacane ca vinicchayānusandhivacane ca akusalo hoti. Na yathādhamme yathāvinayeti na bhūtena vatthunā āpattiṃ sāretvā codetā hoti.

    ઉસ્સાદેતા હોતીતિ ‘‘અમ્હાકં આચરિયો મહાતેપિટકો પરમધમ્મકથિકો’’તિઆદિના નયેન એકચ્ચં ઉસ્સાદેતિ. દુતિયપદે ‘‘આપત્તિં કિં સો ન જાનાતી’’તિઆદિના એકચ્ચં અપસાદેતિ. અધમ્મં ગણ્હાતીતિ અનિય્યાનિકપક્ખં ગણ્હાતિ. ધમ્મં પટિબાહતીતિ નિય્યાનિકપક્ખં પટિબાહતિ. સમ્ફઞ્ચ બહું ભાસતીતિ બહું નિરત્થકકથં કથેતિ.

    Ussādetā hotīti ‘‘amhākaṃ ācariyo mahātepiṭako paramadhammakathiko’’tiādinā nayena ekaccaṃ ussādeti. Dutiyapade ‘‘āpattiṃ kiṃ so na jānātī’’tiādinā ekaccaṃ apasādeti. Adhammaṃ gaṇhātīti aniyyānikapakkhaṃ gaṇhāti. Dhammaṃ paṭibāhatīti niyyānikapakkhaṃ paṭibāhati. Samphañca bahuṃ bhāsatīti bahuṃ niratthakakathaṃ katheti.

    પસય્હ પવત્તા હોતીતિ અનજ્ઝિટ્ઠો ભારે અનારોપિતે કેવલં માનં નિસ્સાય અજ્ઝોત્થરિત્વા અનધિકારે કથેતા હોતિ. અનોકાસકમ્મં કારેત્વાતિ ઓકાસકમ્મં અકારેત્વા પવત્તા હોતિ. ન યથાદિટ્ઠિયા બ્યાકતા હોતીતિ યસ્સ અત્તનો દિટ્ઠિ તં પુરક્ખત્વા ન બ્યાકતા ; લદ્ધિં નિક્ખિપિત્વા અયથાભુચ્ચં અધમ્માદીસુ ધમ્માદિલદ્ધિકો હુત્વા કથેતા હોતીતિ અત્થો.

    Pasayha pavattā hotīti anajjhiṭṭho bhāre anāropite kevalaṃ mānaṃ nissāya ajjhottharitvā anadhikāre kathetā hoti. Anokāsakammaṃ kāretvāti okāsakammaṃ akāretvā pavattā hoti. Na yathādiṭṭhiyā byākatā hotīti yassa attano diṭṭhi taṃ purakkhatvā na byākatā ; laddhiṃ nikkhipitvā ayathābhuccaṃ adhammādīsu dhammādiladdhiko hutvā kathetā hotīti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૨. નપ્પટિપ્પસ્સમ્ભનવગ્ગો • 2. Nappaṭippassambhanavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપાલિપઞ્ચકવણ્ણના • Upālipañcakavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / નપ્પટિપ્પસ્સમ્ભનવગ્ગવણ્ણના • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / નપ્પટિપ્પસ્સમ્ભનવગ્ગવણ્ણના • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / નપ્પટિપ્પસ્સમ્ભનવગ્ગવણ્ણના • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact