Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
10. நாரத³ஸுத்தங்
10. Nāradasuttaṃ
50. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா நாரதோ³ பாடலிபுத்தே விஹரதி குக்குடாராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன முண்ட³ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ப⁴த்³தா³ தே³வீ காலங்கதா ஹோதி பியா மனாபா. ஸோ ப⁴த்³தா³ய தே³வியா காலங்கதாய பியாய மனாபாய நேவ ந்ஹாயதி 1 ந விலிம்பதி ந ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி ந கம்மந்தங் பயோஜேதி – ரத்திந்தி³வங் 2 ப⁴த்³தா³ய தே³வியா ஸரீரே அஜ்ஜோ²முச்சி²தோ. அத² கோ² முண்டோ³ ராஜா பியகங் கோஸாரக்க²ங் 3 ஆமந்தேஸி – ‘‘தேன ஹி, ஸம்ம பியக , ப⁴த்³தா³ய தே³வியா ஸரீரங் ஆயஸாய தேலதோ³ணியா பக்கி²பித்வா அஞ்ஞிஸ்ஸா ஆயஸாய தோ³ணியா படிகுஜ்ஜத², யதா² மயங் ப⁴த்³தா³ய தே³வியா ஸரீரங் சிரதரங் பஸ்ஸெய்யாமா’’தி. ‘‘ஏவங், தே³வா’’தி கோ² பியகோ கோஸாரக்கோ² முண்ட³ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ படிஸ்ஸுத்வா ப⁴த்³தா³ய தே³வியா ஸரீரங் ஆயஸாய தேலதோ³ணியா பக்கி²பித்வா அஞ்ஞிஸ்ஸா ஆயஸாய தோ³ணியா படிகுஜ்ஜி.
50. Ekaṃ samayaṃ āyasmā nārado pāṭaliputte viharati kukkuṭārāme. Tena kho pana samayena muṇḍassa rañño bhaddā devī kālaṅkatā hoti piyā manāpā. So bhaddāya deviyā kālaṅkatāya piyāya manāpāya neva nhāyati 4 na vilimpati na bhattaṃ bhuñjati na kammantaṃ payojeti – rattindivaṃ 5 bhaddāya deviyā sarīre ajjhomucchito. Atha kho muṇḍo rājā piyakaṃ kosārakkhaṃ 6 āmantesi – ‘‘tena hi, samma piyaka , bhaddāya deviyā sarīraṃ āyasāya teladoṇiyā pakkhipitvā aññissā āyasāya doṇiyā paṭikujjatha, yathā mayaṃ bhaddāya deviyā sarīraṃ cirataraṃ passeyyāmā’’ti. ‘‘Evaṃ, devā’’ti kho piyako kosārakkho muṇḍassa rañño paṭissutvā bhaddāya deviyā sarīraṃ āyasāya teladoṇiyā pakkhipitvā aññissā āyasāya doṇiyā paṭikujji.
அத² கோ² பியகஸ்ஸ கோஸாரக்க²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமஸ்ஸ கோ² முண்ட³ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ப⁴த்³தா³ தே³வீ காலங்கதா பியா மனாபா. ஸோ ப⁴த்³தா³ய தே³வியா காலங்கதாய பியாய மனாபாய நேவ ந்ஹாயதி ந விலிம்பதி ந ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி ந கம்மந்தங் பயோஜேதி – ரத்திந்தி³வங் ப⁴த்³தா³ய தே³வியா ஸரீரே அஜ்ஜோ²முச்சி²தோ. கங் 7 நு கோ² முண்டோ³ ராஜா ஸமணங் வா ப்³ராஹ்மணங் வா பயிருபாஸெய்ய, யஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோகஸல்லங் பஜஹெய்யா’’தி!
Atha kho piyakassa kosārakkhassa etadahosi – ‘‘imassa kho muṇḍassa rañño bhaddā devī kālaṅkatā piyā manāpā. So bhaddāya deviyā kālaṅkatāya piyāya manāpāya neva nhāyati na vilimpati na bhattaṃ bhuñjati na kammantaṃ payojeti – rattindivaṃ bhaddāya deviyā sarīre ajjhomucchito. Kaṃ 8 nu kho muṇḍo rājā samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā payirupāseyya, yassa dhammaṃ sutvā sokasallaṃ pajaheyyā’’ti!
அத² கோ² பியகஸ்ஸ கோஸாரக்க²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² ஆயஸ்மா நாரதோ³ பாடலிபுத்தே விஹரதி குக்குடாராமே. தங் கோ² பனாயஸ்மந்தங் நாரத³ங் ஏவங் கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³தோ – ‘பண்டி³தோ வியத்தோ 9 மேதா⁴வீ ப³ஹுஸ்ஸுதோ சித்தகதீ² கல்யாணபடிபா⁴னோ வுத்³தோ⁴ சேவ 10 அரஹா ச’ 11. யங்னூன முண்டோ³ ராஜா ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் பயிருபாஸெய்ய, அப்பேவ நாம முண்டோ³ ராஜா ஆயஸ்மதோ நாரத³ஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோகஸல்லங் பஜஹெய்யா’’தி.
Atha kho piyakassa kosārakkhassa etadahosi – ‘‘ayaṃ kho āyasmā nārado pāṭaliputte viharati kukkuṭārāme. Taṃ kho panāyasmantaṃ nāradaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘paṇḍito viyatto 12 medhāvī bahussuto cittakathī kalyāṇapaṭibhāno vuddho ceva 13 arahā ca’ 14. Yaṃnūna muṇḍo rājā āyasmantaṃ nāradaṃ payirupāseyya, appeva nāma muṇḍo rājā āyasmato nāradassa dhammaṃ sutvā sokasallaṃ pajaheyyā’’ti.
அத² கோ² பியகோ கோஸாரக்கோ² யேன முண்டோ³ ராஜா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா முண்ட³ங் ராஜானங் ஏதத³வோச – ‘‘அயங் கோ², தே³வ, ஆயஸ்மா நாரதோ³ பாடலிபுத்தே விஹரதி குக்குடாராமே. தங் கோ² பனாயஸ்மந்தங் நாரத³ங் ஏவங் கல்யாணோ கித்திஸத்³தோ³ அப்³பு⁴க்³க³தோ – ‘பண்டி³தோ வியத்தோ மேதா⁴வீ ப³ஹுஸ்ஸுதோ சித்தகதீ² கல்யாணபடிபா⁴னோ வுத்³தோ⁴ சேவ அரஹா ச’ 15. யதி³ பன தே³வோ ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் பயிருபாஸெய்ய, அப்பேவ நாம தே³வோ ஆயஸ்மதோ நாரத³ஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோகஸல்லங் பஜஹெய்யா’’தி. ‘‘தேன ஹி, ஸம்ம பியக , ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் படிவேதே³ஹி. கத²ஞ்ஹி நாம மாதி³ஸோ ஸமணங் வா ப்³ராஹ்மணங் வா விஜிதே வஸந்தங் புப்³பே³ அப்படிஸங்விதி³தோ உபஸங்கமிதப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்யா’’தி ! ‘‘ஏவங், தே³வா’’தி கோ² பியகோ கோஸாரக்கோ² முண்ட³ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ படிஸ்ஸுத்வா யேனாயஸ்மா நாரதோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² பியகோ கோஸாரக்கோ² ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் ஏதத³வோச –
Atha kho piyako kosārakkho yena muṇḍo rājā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā muṇḍaṃ rājānaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ kho, deva, āyasmā nārado pāṭaliputte viharati kukkuṭārāme. Taṃ kho panāyasmantaṃ nāradaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘paṇḍito viyatto medhāvī bahussuto cittakathī kalyāṇapaṭibhāno vuddho ceva arahā ca’ 16. Yadi pana devo āyasmantaṃ nāradaṃ payirupāseyya, appeva nāma devo āyasmato nāradassa dhammaṃ sutvā sokasallaṃ pajaheyyā’’ti. ‘‘Tena hi, samma piyaka , āyasmantaṃ nāradaṃ paṭivedehi. Kathañhi nāma mādiso samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā vijite vasantaṃ pubbe appaṭisaṃvidito upasaṅkamitabbaṃ maññeyyā’’ti ! ‘‘Evaṃ, devā’’ti kho piyako kosārakkho muṇḍassa rañño paṭissutvā yenāyasmā nārado tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ nāradaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho piyako kosārakkho āyasmantaṃ nāradaṃ etadavoca –
‘‘இமஸ்ஸ , ப⁴ந்தே, முண்ட³ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ப⁴த்³தா³ தே³வீ காலங்கதா பியா மனாபா. ஸோ ப⁴த்³தா³ய தே³வியா காலங்கதாய பியாய மனாபாய நேவ ந்ஹாயதி ந விலிம்பதி ந ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி ந கம்மந்தங் பயோஜேதி – ரத்திந்தி³வங் ப⁴த்³தா³ய தே³வியா ஸரீரே அஜ்ஜோ²முச்சி²தோ. ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா நாரதோ³ முண்ட³ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ததா² த⁴ம்மங் தே³ஸேது யதா² முண்டோ³ ராஜா ஆயஸ்மதோ நாரத³ஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோகஸல்லங் பஜஹெய்யா’’தி. ‘‘யஸ்ஸதா³னி, பியக, முண்டோ³ ராஜா காலங் மஞ்ஞதீ’’தி.
‘‘Imassa , bhante, muṇḍassa rañño bhaddā devī kālaṅkatā piyā manāpā. So bhaddāya deviyā kālaṅkatāya piyāya manāpāya neva nhāyati na vilimpati na bhattaṃ bhuñjati na kammantaṃ payojeti – rattindivaṃ bhaddāya deviyā sarīre ajjhomucchito. Sādhu, bhante, āyasmā nārado muṇḍassa rañño tathā dhammaṃ desetu yathā muṇḍo rājā āyasmato nāradassa dhammaṃ sutvā sokasallaṃ pajaheyyā’’ti. ‘‘Yassadāni, piyaka, muṇḍo rājā kālaṃ maññatī’’ti.
அத² கோ² பியகோ கோஸாரக்கோ² உட்டா²யாஸனா ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா யேன முண்டோ³ ராஜா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா முண்ட³ங் ராஜானங் ஏதத³வோச – ‘‘கதாவகாஸோ கோ², தே³வ, ஆயஸ்மதா நாரதே³ன. யஸ்ஸதா³னி தே³வோ காலங் மஞ்ஞதீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, ஸம்ம பியக, ப⁴த்³ரானி ப⁴த்³ரானி யானானி யோஜாபேஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், தே³வா’’தி கோ² பியகோ கோஸாரக்கோ² முண்ட³ஸ்ஸ ரஞ்ஞோ படிஸ்ஸுத்வா ப⁴த்³ரானி ப⁴த்³ரானி யானானி யோஜாபெத்வா முண்ட³ங் ராஜானங் ஏதத³வோச – ‘‘யுத்தானி கோ² தே, தே³வ, ப⁴த்³ரானி ப⁴த்³ரானி யானானி. யஸ்ஸதா³னி தே³வோ காலங் மஞ்ஞதீ’’தி.
Atha kho piyako kosārakkho uṭṭhāyāsanā āyasmantaṃ nāradaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā yena muṇḍo rājā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā muṇḍaṃ rājānaṃ etadavoca – ‘‘katāvakāso kho, deva, āyasmatā nāradena. Yassadāni devo kālaṃ maññatī’’ti. ‘‘Tena hi, samma piyaka, bhadrāni bhadrāni yānāni yojāpehī’’ti. ‘‘Evaṃ, devā’’ti kho piyako kosārakkho muṇḍassa rañño paṭissutvā bhadrāni bhadrāni yānāni yojāpetvā muṇḍaṃ rājānaṃ etadavoca – ‘‘yuttāni kho te, deva, bhadrāni bhadrāni yānāni. Yassadāni devo kālaṃ maññatī’’ti.
அத² கோ² முண்டோ³ ராஜா ப⁴த்³ரங் யானங் 17 அபி⁴ருஹித்வா ப⁴த்³ரேஹி ப⁴த்³ரேஹி யானேஹி யேன குக்குடாராமோ தேன பாயாஸி மஹச்சா 18 ராஜானுபா⁴வேன ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் த³ஸ்ஸனாய. யாவதிகா யானஸ்ஸ பூ⁴மி யானேன க³ந்த்வா, யானா பச்சோரோஹித்வா பத்திகோவ ஆராமங் பாவிஸி. அத² கோ² முண்டோ³ ராஜா யேன ஆயஸ்மா நாரதோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் நாரத³ங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² முண்ட³ங் ராஜானங் ஆயஸ்மா நாரதோ³ ஏதத³வோச –
Atha kho muṇḍo rājā bhadraṃ yānaṃ 19 abhiruhitvā bhadrehi bhadrehi yānehi yena kukkuṭārāmo tena pāyāsi mahaccā 20 rājānubhāvena āyasmantaṃ nāradaṃ dassanāya. Yāvatikā yānassa bhūmi yānena gantvā, yānā paccorohitvā pattikova ārāmaṃ pāvisi. Atha kho muṇḍo rājā yena āyasmā nārado tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ nāradaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho muṇḍaṃ rājānaṃ āyasmā nārado etadavoca –
‘‘பஞ்சிமானி, மஹாராஜ, அலப்³ப⁴னீயானி டா²னானி ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மிங். கதமானி பஞ்ச? ‘ஜராத⁴ம்மங் மா ஜீரீ’தி அலப்³ப⁴னீயங் டா²னங் ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மிங். ‘ப்³யாதி⁴த⁴ம்மங் மா ப்³யாதீ⁴யீ’தி…பே॰… ‘மரணத⁴ம்மங் மா மீயீ’தி… ‘க²யத⁴ம்மங் மா கீ²யீ’தி… ‘நஸ்ஸனத⁴ம்மங் மா நஸ்ஸீ’தி அலப்³ப⁴னீயங் டா²னங் ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மிங்.
‘‘Pañcimāni, mahārāja, alabbhanīyāni ṭhānāni samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ. Katamāni pañca? ‘Jarādhammaṃ mā jīrī’ti alabbhanīyaṃ ṭhānaṃ samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ. ‘Byādhidhammaṃ mā byādhīyī’ti…pe… ‘maraṇadhammaṃ mā mīyī’ti… ‘khayadhammaṃ mā khīyī’ti… ‘nassanadhammaṃ mā nassī’ti alabbhanīyaṃ ṭhānaṃ samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmiṃ.
‘‘அஸ்ஸுதவதோ , மஹாராஜ, புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஜராத⁴ம்மங் ஜீரதி. ஸோ ஜராத⁴ம்மே ஜிண்ணே ந இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘ந கோ² மய்ஹேவேகஸ்ஸ ஜராத⁴ம்மங் ஜீரதி, அத² கோ² யாவதா ஸத்தானங் ஆக³தி க³தி சுதி உபபத்தி ஸப்³பே³ஸங் ஸத்தானங் ஜராத⁴ம்மங் ஜீரதி. அஹஞ்சேவ கோ² பன ஜராத⁴ம்மே ஜிண்ணே ஸோசெய்யங் கிலமெய்யங் பரிதே³வெய்யங், உரத்தாளிங் கந்தெ³ய்யங், ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜெய்யங், ப⁴த்தம்பி மே நச்சா²தெ³ய்ய, காயேபி து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமெய்ய, கம்மந்தாபி நப்பவத்தெய்யுங், அமித்தாபி அத்தமனா அஸ்ஸு, மித்தாபி து³ம்மனா அஸ்ஸூ’தி. ஸோ ஜராத⁴ம்மே ஜிண்ணே ஸோசதி கிலமதி பரிதே³வதி, உரத்தாளிங் கந்த³தி, ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி. அயங் வுச்சதி, மஹாராஜ – ‘அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ வித்³தோ⁴ ஸவிஸேன ஸோகஸல்லேன அத்தானங்யேவ பரிதாபேதி’’’.
‘‘Assutavato , mahārāja, puthujjanassa jarādhammaṃ jīrati. So jarādhamme jiṇṇe na iti paṭisañcikkhati – ‘na kho mayhevekassa jarādhammaṃ jīrati, atha kho yāvatā sattānaṃ āgati gati cuti upapatti sabbesaṃ sattānaṃ jarādhammaṃ jīrati. Ahañceva kho pana jarādhamme jiṇṇe soceyyaṃ kilameyyaṃ parideveyyaṃ, urattāḷiṃ kandeyyaṃ, sammohaṃ āpajjeyyaṃ, bhattampi me nacchādeyya, kāyepi dubbaṇṇiyaṃ okkameyya, kammantāpi nappavatteyyuṃ, amittāpi attamanā assu, mittāpi dummanā assū’ti. So jarādhamme jiṇṇe socati kilamati paridevati, urattāḷiṃ kandati, sammohaṃ āpajjati. Ayaṃ vuccati, mahārāja – ‘assutavā puthujjano viddho savisena sokasallena attānaṃyeva paritāpeti’’’.
‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, அஸ்ஸுதவதோ புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ப்³யாதி⁴த⁴ம்மங் ப்³யாதீ⁴யதி…பே॰… மரணத⁴ம்மங் மீயதி… க²யத⁴ம்மங் கீ²யதி… நஸ்ஸனத⁴ம்மங் நஸ்ஸதி. ஸோ நஸ்ஸனத⁴ம்மே நட்டே² ந இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘ந கோ² மய்ஹேவேகஸ்ஸ நஸ்ஸனத⁴ம்மங் நஸ்ஸதி, அத² கோ² யாவதா ஸத்தானங் ஆக³தி க³தி சுதி உபபத்தி ஸப்³பே³ஸங் ஸத்தானங் நஸ்ஸனத⁴ம்மங் நஸ்ஸதி. அஹஞ்சேவ கோ² பன நஸ்ஸனத⁴ம்மே நட்டே² ஸோசெய்யங் கிலமெய்யங் பரிதே³வெய்யங், உரத்தாளிங் கந்தெ³ய்யங், ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜெய்யங், ப⁴த்தம்பி மே நச்சா²தெ³ய்ய, காயேபி து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமெய்ய, கம்மந்தாபி நப்பவத்தெய்யுங், அமித்தாபி அத்தமனா அஸ்ஸு, மித்தாபி து³ம்மனா அஸ்ஸூ’தி. ஸோ நஸ்ஸனத⁴ம்மே நட்டே² ஸோசதி கிலமதி பரிதே³வதி, உரத்தாளிங் கந்த³தி, ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி. அயங் வுச்சதி, மஹாராஜ – ‘அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ வித்³தோ⁴ ஸவிஸேன ஸோகஸல்லேன அத்தானங்யேவ பரிதாபேதி’’’.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, assutavato puthujjanassa byādhidhammaṃ byādhīyati…pe… maraṇadhammaṃ mīyati… khayadhammaṃ khīyati… nassanadhammaṃ nassati. So nassanadhamme naṭṭhe na iti paṭisañcikkhati – ‘na kho mayhevekassa nassanadhammaṃ nassati, atha kho yāvatā sattānaṃ āgati gati cuti upapatti sabbesaṃ sattānaṃ nassanadhammaṃ nassati. Ahañceva kho pana nassanadhamme naṭṭhe soceyyaṃ kilameyyaṃ parideveyyaṃ, urattāḷiṃ kandeyyaṃ, sammohaṃ āpajjeyyaṃ, bhattampi me nacchādeyya, kāyepi dubbaṇṇiyaṃ okkameyya, kammantāpi nappavatteyyuṃ, amittāpi attamanā assu, mittāpi dummanā assū’ti. So nassanadhamme naṭṭhe socati kilamati paridevati, urattāḷiṃ kandati, sammohaṃ āpajjati. Ayaṃ vuccati, mahārāja – ‘assutavā puthujjano viddho savisena sokasallena attānaṃyeva paritāpeti’’’.
‘‘ஸுதவதோ ச கோ², மஹாராஜ, அரியஸாவகஸ்ஸ ஜராத⁴ம்மங் ஜீரதி. ஸோ ஜராத⁴ம்மே ஜிண்ணே இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘ந கோ² மய்ஹேவேகஸ்ஸ ஜராத⁴ம்மங் ஜீரதி, அத² கோ² யாவதா ஸத்தானங் ஆக³தி க³தி சுதி உபபத்தி ஸப்³பே³ஸங் ஸத்தானங் ஜராத⁴ம்மங் ஜீரதி. அஹஞ்சேவ கோ² பன ஜராத⁴ம்மே ஜிண்ணே ஸோசெய்யங் கிலமெய்யங் பரிதே³வெய்யங், உரத்தாளிங் கந்தெ³ய்யங், ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜெய்யங், ப⁴த்தம்பி மே நச்சா²தெ³ய்ய, காயேபி து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமெய்ய, கம்மந்தாபி நப்பவத்தெய்யுங், அமித்தாபி அத்தமனா அஸ்ஸு, மித்தாபி து³ம்மனா அஸ்ஸூ’தி. ஸோ ஜராத⁴ம்மே ஜிண்ணே ந ஸோசதி ந கிலமதி ந பரிதே³வதி, ந உரத்தாளிங் கந்த³தி, ந ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி. அயங் வுச்சதி, மஹாராஜ – ‘ஸுதவா அரியஸாவகோ அப்³பு³ஹி ஸவிஸங் ஸோகஸல்லங், யேன வித்³தோ⁴ அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ அத்தானங்யேவ பரிதாபேதி. அஸோகோ விஸல்லோ அரியஸாவகோ அத்தானங்யேவ பரினிப்³பா³பேதி’’’.
‘‘Sutavato ca kho, mahārāja, ariyasāvakassa jarādhammaṃ jīrati. So jarādhamme jiṇṇe iti paṭisañcikkhati – ‘na kho mayhevekassa jarādhammaṃ jīrati, atha kho yāvatā sattānaṃ āgati gati cuti upapatti sabbesaṃ sattānaṃ jarādhammaṃ jīrati. Ahañceva kho pana jarādhamme jiṇṇe soceyyaṃ kilameyyaṃ parideveyyaṃ, urattāḷiṃ kandeyyaṃ, sammohaṃ āpajjeyyaṃ, bhattampi me nacchādeyya, kāyepi dubbaṇṇiyaṃ okkameyya, kammantāpi nappavatteyyuṃ, amittāpi attamanā assu, mittāpi dummanā assū’ti. So jarādhamme jiṇṇe na socati na kilamati na paridevati, na urattāḷiṃ kandati, na sammohaṃ āpajjati. Ayaṃ vuccati, mahārāja – ‘sutavā ariyasāvako abbuhi savisaṃ sokasallaṃ, yena viddho assutavā puthujjano attānaṃyeva paritāpeti. Asoko visallo ariyasāvako attānaṃyeva parinibbāpeti’’’.
‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, ஸுதவதோ அரியஸாவகஸ்ஸ ப்³யாதி⁴த⁴ம்மங் ப்³யாதீ⁴யதி…பே॰… மரணத⁴ம்மங் மீயதி… க²யத⁴ம்மங் கீ²யதி… நஸ்ஸனத⁴ம்மங் நஸ்ஸதி. ஸோ நஸ்ஸனத⁴ம்மே நட்டே² இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘ந கோ² மய்ஹேவேகஸ்ஸ நஸ்ஸனத⁴ம்மங் நஸ்ஸதி, அத² கோ² யாவதா ஸத்தானங் ஆக³தி க³தி சுதி உபபத்தி ஸப்³பே³ஸங் ஸத்தானங் நஸ்ஸனத⁴ம்மங் நஸ்ஸதி. அஹஞ்சேவ கோ² பன நஸ்ஸனத⁴ம்மே நட்டே² ஸோசெய்யங் கிலமெய்யங் பரிதே³வெய்யங், உரத்தாளிங் கந்தெ³ய்யங், ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜெய்யங், ப⁴த்தம்பி மே நச்சா²தெ³ய்ய, காயேபி து³ப்³ப³ண்ணியங் ஓக்கமெய்ய, கம்மந்தாபி நப்பவத்தெய்யுங், அமித்தாபி அத்தமனா அஸ்ஸு, மித்தாபி து³ம்மனா அஸ்ஸூ’தி. ஸோ நஸ்ஸனத⁴ம்மே நட்டே² ந ஸோசதி ந கிலமதி ந பரிதே³வதி, ந உரத்தாளிங் கந்த³தி, ந ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி. அயங் வுச்சதி, மஹாராஜ – ‘ஸுதவா அரியஸாவகோ அப்³பு³ஹி ஸவிஸங் ஸோகஸல்லங், யேன வித்³தோ⁴ அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ அத்தானங்யேவ பரிதாபேதி. அஸோகோ விஸல்லோ அரியஸாவகோ அத்தானங்யேவ பரினிப்³பா³பேதி ’’’.
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, sutavato ariyasāvakassa byādhidhammaṃ byādhīyati…pe… maraṇadhammaṃ mīyati… khayadhammaṃ khīyati… nassanadhammaṃ nassati. So nassanadhamme naṭṭhe iti paṭisañcikkhati – ‘na kho mayhevekassa nassanadhammaṃ nassati, atha kho yāvatā sattānaṃ āgati gati cuti upapatti sabbesaṃ sattānaṃ nassanadhammaṃ nassati. Ahañceva kho pana nassanadhamme naṭṭhe soceyyaṃ kilameyyaṃ parideveyyaṃ, urattāḷiṃ kandeyyaṃ, sammohaṃ āpajjeyyaṃ, bhattampi me nacchādeyya, kāyepi dubbaṇṇiyaṃ okkameyya, kammantāpi nappavatteyyuṃ, amittāpi attamanā assu, mittāpi dummanā assū’ti. So nassanadhamme naṭṭhe na socati na kilamati na paridevati, na urattāḷiṃ kandati, na sammohaṃ āpajjati. Ayaṃ vuccati, mahārāja – ‘sutavā ariyasāvako abbuhi savisaṃ sokasallaṃ, yena viddho assutavā puthujjano attānaṃyeva paritāpeti. Asoko visallo ariyasāvako attānaṃyeva parinibbāpeti ’’’.
‘‘இமானி கோ², மஹாராஜ, பஞ்ச அலப்³ப⁴னீயானி டா²னானி ஸமணேன வா ப்³ராஹ்மணேன வா தே³வேன வா மாரேன வா ப்³ரஹ்முனா வா கேனசி வா லோகஸ்மி’’ந்தி.
‘‘Imāni kho, mahārāja, pañca alabbhanīyāni ṭhānāni samaṇena vā brāhmaṇena vā devena vā mārena vā brahmunā vā kenaci vā lokasmi’’nti.
‘‘ந ஸோசனாய பரிதே³வனாய,
‘‘Na socanāya paridevanāya,
அத்தோ²த⁴ லப்³பா⁴ அபி அப்பகோபி;
Atthodha labbhā api appakopi;
ஸோசந்தமேனங் து³கி²தங் விதி³த்வா,
Socantamenaṃ dukhitaṃ viditvā,
பச்சத்தி²கா அத்தமனா ப⁴வந்தி.
Paccatthikā attamanā bhavanti.
‘‘யதோ ச கோ² பண்டி³தோ ஆபதா³ஸு,
‘‘Yato ca kho paṇḍito āpadāsu,
ந வேத⁴தீ அத்த²வினிச்ச²யஞ்ஞூ;
Na vedhatī atthavinicchayaññū;
பச்சத்தி²காஸ்ஸ து³கி²தா ப⁴வந்தி,
Paccatthikāssa dukhitā bhavanti,
தி³ஸ்வா முக²ங் அவிகாரங் புராணங்.
Disvā mukhaṃ avikāraṃ purāṇaṃ.
‘‘ஜப்பேன மந்தேன ஸுபா⁴ஸிதேன,
‘‘Jappena mantena subhāsitena,
அனுப்பதா³னேன பவேணியா வா;
Anuppadānena paveṇiyā vā;
யதா² யதா² யத்த² லபே⁴த² அத்த²ங்,
Yathā yathā yattha labhetha atthaṃ,
ததா² ததா² தத்த² பரக்கமெய்ய.
Tathā tathā tattha parakkameyya.
‘‘ஸசே பஜானெய்ய அலப்³ப⁴னெய்யோ,
‘‘Sace pajāneyya alabbhaneyyo,
மயாவ அஞ்ஞேன வா ஏஸ அத்தோ²;
Mayāva aññena vā esa attho;
அஸோசமானோ அதி⁴வாஸயெய்ய,
Asocamāno adhivāsayeyya,
அத² கோ² முண்டோ³ ராஜா பியகங் கோஸாரக்க²ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தேன ஹி, ஸம்ம பியக, ப⁴த்³தா³ய தே³வியா ஸரீரங் ஜா²பேத²; தூ²பஞ்சஸ்ஸா கரோத². அஜ்ஜதக்³கே³ தா³னி மயங் ந்ஹாயிஸ்ஸாம சேவ விலிம்பிஸ்ஸாம ப⁴த்தஞ்ச பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாம கம்மந்தே ச பயோஜெஸ்ஸாமா’’தி. த³ஸமங்.
Atha kho muṇḍo rājā piyakaṃ kosārakkhaṃ āmantesi – ‘‘tena hi, samma piyaka, bhaddāya deviyā sarīraṃ jhāpetha; thūpañcassā karotha. Ajjatagge dāni mayaṃ nhāyissāma ceva vilimpissāma bhattañca bhuñjissāma kammante ca payojessāmā’’ti. Dasamaṃ.
முண்ட³ராஜவக்³கோ³ பஞ்சமோ.
Muṇḍarājavaggo pañcamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
ஆதி³யோ ஸப்புரிஸோ இட்டா², மனாபதா³யீபி⁴ஸந்த³ங்;
Ādiyo sappuriso iṭṭhā, manāpadāyībhisandaṃ;
ஸம்பதா³ ச த⁴னங் டா²னங், கோஸலோ நாரதே³ன சாதி.
Sampadā ca dhanaṃ ṭhānaṃ, kosalo nāradena cāti.
பட²மபண்ணாஸகங் ஸமத்தங்.
Paṭhamapaṇṇāsakaṃ samattaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. நாரத³ஸுத்தவண்ணனா • 10. Nāradasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. நாரத³ஸுத்தவண்ணனா • 10. Nāradasuttavaṇṇanā