Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
નસમ્માવત્તનાદિકથાવણ્ણના
Nasammāvattanādikathāvaṇṇanā
૬૮. અધિમત્તં ગેહસ્સિતપેમં ન હોતીતિ એત્થ ગેહસ્સિતપેમં ન અકુસલમિચ્ચેવ દટ્ઠબ્બં ખીણાસવાનમ્પિ સાધારણત્તા ઇમસ્સ લક્ખણસ્સ. ન ખીણાસવાનં અસમ્માવત્તનાભાવતોતિ ચે? ન, તેસં ન પણામેતબ્બં તંસમન્નાગમનસિદ્ધિતો, તસ્મા ‘‘મમેસ ભારો’’તિ મમત્તકરણં તત્થ પેમન્તિ વેદિતબ્બં. ‘‘એકો વત્તસમ્પન્નો…પે॰… તેસં અનાપત્તી’તિ એત્થ વિય સચે એકો વત્તસમ્પન્નો ભિક્ખુ ‘ભન્તે, તુમ્હે અપ્પોસ્સુક્કા હોથ, અહં તુમ્હાકં સદ્ધિવિહારિકં, અન્તેવાસિકં વા ગિલાનં વા ઉપટ્ઠહિસ્સામિ, ઓવદિતબ્બં ઓવદિસ્સામિ, ઇતિ કરણીયેસુ ઉસ્સુક્કં આપજ્જિસ્સામી’તિ વદતિ, તે એવાસદ્ધિવિહારિકાદયો ‘ભન્તે, તુમ્હેવ કેવલં અપ્પોસ્સુક્કા હોથા’તિ વદન્તિ, વત્તં વા ન સાદિયન્તિ, તતો પટ્ઠાય આચરિયુપજ્ઝાયાનં અનાપત્તી’’તિ વુત્તં.
68.Adhimattaṃ gehassitapemaṃ na hotīti ettha gehassitapemaṃ na akusalamicceva daṭṭhabbaṃ khīṇāsavānampi sādhāraṇattā imassa lakkhaṇassa. Na khīṇāsavānaṃ asammāvattanābhāvatoti ce? Na, tesaṃ na paṇāmetabbaṃ taṃsamannāgamanasiddhito, tasmā ‘‘mamesa bhāro’’ti mamattakaraṇaṃ tattha pemanti veditabbaṃ. ‘‘Eko vattasampanno…pe… tesaṃ anāpattī’ti ettha viya sace eko vattasampanno bhikkhu ‘bhante, tumhe appossukkā hotha, ahaṃ tumhākaṃ saddhivihārikaṃ, antevāsikaṃ vā gilānaṃ vā upaṭṭhahissāmi, ovaditabbaṃ ovadissāmi, iti karaṇīyesu ussukkaṃ āpajjissāmī’ti vadati, te evāsaddhivihārikādayo ‘bhante, tumheva kevalaṃ appossukkā hothā’ti vadanti, vattaṃ vā na sādiyanti, tato paṭṭhāya ācariyupajjhāyānaṃ anāpattī’’ti vuttaṃ.
નસમ્માવત્તનાદિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nasammāvattanādikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૭. પણામિતકથા • 17. Paṇāmitakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / નસમ્માવત્તનાદિકથા • Nasammāvattanādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / નસમ્માવત્તનાદિકથાવણ્ણના • Nasammāvattanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / નસમ્માવત્તનાદિકથાવણ્ણના • Nasammāvattanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / નસમ્માવત્તનાદિકથા • Nasammāvattanādikathā