Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૫. ઞાતિકસુત્તવણ્ણના
5. Ñātikasuttavaṇṇanā
૪૫. પઞ્ચમે ઞાતિકેતિ દ્વિન્નં ઞાતકાનં ગામે. ગિઞ્જકાવસથેતિ ઇટ્ઠકાહિ કતે મહાપાસાદે. ધમ્મપરિયાયન્તિ ધમ્મકારણં. ઉપસ્સુતીતિ ઉપસ્સુતિટ્ઠાનં, યં ઠાનં ઉપગતેન સક્કા હોતિ ભગવતો સદ્દં સોતું, તત્થ ઠિતોતિ અત્થો. સો કિર ગન્ધકુટિપરિવેણસમ્મજ્જનત્થં આગતો અત્તનો કમ્મં પહાય ભગવતો ધમ્મઘોસં સુણન્તો અટ્ઠાસિ. અદ્દસાતિ તદા કિર ભગવતો આદિતોવ પચ્ચયાકારં મનસિકરોન્તસ્સ ‘‘ઇદં ઇમિના પચ્ચયેન હોતિ, ઇદં ઇમિના’’તિ આવજ્જતો યાવ ભવગ્ગા એકઙ્ગણં અહોસિ, સત્થા મનસિકારં પહાય વચસા સજ્ઝાયં કરોન્તો યથાનુસન્ધિના દેસનં નિટ્ઠપેત્વા, ‘‘અપિ નુ ખો ઇમં ધમ્મપરિયાયં કોચિ અસ્સોસી’’તિ આવજ્જેન્તો તં ભિક્ખુમદ્દસ. તેન વુત્તં ‘‘અદ્દસા ખો ભગવા’’તિ.
45. Pañcame ñātiketi dvinnaṃ ñātakānaṃ gāme. Giñjakāvasatheti iṭṭhakāhi kate mahāpāsāde. Dhammapariyāyanti dhammakāraṇaṃ. Upassutīti upassutiṭṭhānaṃ, yaṃ ṭhānaṃ upagatena sakkā hoti bhagavato saddaṃ sotuṃ, tattha ṭhitoti attho. So kira gandhakuṭipariveṇasammajjanatthaṃ āgato attano kammaṃ pahāya bhagavato dhammaghosaṃ suṇanto aṭṭhāsi. Addasāti tadā kira bhagavato āditova paccayākāraṃ manasikarontassa ‘‘idaṃ iminā paccayena hoti, idaṃ iminā’’ti āvajjato yāva bhavaggā ekaṅgaṇaṃ ahosi, satthā manasikāraṃ pahāya vacasā sajjhāyaṃ karonto yathānusandhinā desanaṃ niṭṭhapetvā, ‘‘api nu kho imaṃ dhammapariyāyaṃ koci assosī’’ti āvajjento taṃ bhikkhumaddasa. Tena vuttaṃ ‘‘addasā kho bhagavā’’ti.
અસ્સોસિ નોતિ અસ્સોસિ નુ. અથ વા અસ્સોસિ નોતિ અમ્હાકં ભાસન્તાનં અસ્સોસીતિ. ઉગ્ગણ્હાહીતિઆદીસુ સુત્વા તુણ્હીભૂતોવ પગુણં કરોન્તો ઉગ્ગણ્હાતિ નામ. પદાનુપદં ઘટેત્વા વાચાય પરિચિતં કરોન્તો પરિયાપુણાતિ નામ. ઉભયથાપિ પગુણં આધારપ્પત્તં કરોન્તો ધારેતિ નામ. અત્થસંહિતોતિ કારણનિસ્સિતો. આદિબ્રહ્મચરિયકોતિ મગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ આદિ પતિટ્ઠાનભૂતો. ઇતિ તીસુપિ ઇમેસુ સુત્તેસુ વટ્ટવિવટ્ટમેવ કથિતં. પઞ્ચમં.
Assosinoti assosi nu. Atha vā assosi noti amhākaṃ bhāsantānaṃ assosīti. Uggaṇhāhītiādīsu sutvā tuṇhībhūtova paguṇaṃ karonto uggaṇhāti nāma. Padānupadaṃ ghaṭetvā vācāya paricitaṃ karonto pariyāpuṇāti nāma. Ubhayathāpi paguṇaṃ ādhārappattaṃ karonto dhāreti nāma. Atthasaṃhitoti kāraṇanissito. Ādibrahmacariyakoti maggabrahmacariyassa ādi patiṭṭhānabhūto. Iti tīsupi imesu suttesu vaṭṭavivaṭṭameva kathitaṃ. Pañcamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. ઞાતિકસુત્તં • 5. Ñātikasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. ઞાતિકસુત્તવણ્ણના • 5. Ñātikasuttavaṇṇanā