Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૭. સત્તરસમવગ્ગો

    17. Sattarasamavaggo

    (૧૬૭) ૨. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિકથા

    (167) 2. Natthi arahato akālamaccūtikathā

    ૭૮૦. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિ? આમન્તા. નત્થિ અરહન્તઘાતકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ અરહન્તઘાતકોતિ? આમન્તા. અત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિ? આમન્તા. યો અરહન્તં જીવિતા વોરોપેતિ, સતિ જીવિતે જીવિતાવસેસે જીવિતા વોરોપેતિ, અસતિ જીવિતે જીવિતાવસેસે જીવિતા વોરોપેતીતિ? સતિ જીવિતે જીવિતાવસેસે જીવિતા વોરોપેતીતિ. હઞ્ચિ સતિ જીવિતે જીવિતાવસેસે જીવિતા વોરોપેતિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂ’’તિ. અસતિ જીવિતે જીવિતાવસેસે જીવિતા વોરોપેતીતિ, નત્થિ અરહન્તઘાતકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    780. Natthi arahato akālamaccūti? Āmantā. Natthi arahantaghātakoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi arahantaghātakoti? Āmantā. Atthi arahato akālamaccūti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi arahato akālamaccūti? Āmantā. Yo arahantaṃ jīvitā voropeti, sati jīvite jīvitāvasese jīvitā voropeti, asati jīvite jīvitāvasese jīvitā voropetīti? Sati jīvite jīvitāvasese jīvitā voropetīti. Hañci sati jīvite jīvitāvasese jīvitā voropeti, no ca vata re vattabbe – ‘‘natthi arahato akālamaccū’’ti. Asati jīvite jīvitāvasese jīvitā voropetīti, natthi arahantaghātakoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૮૧. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિ? આમન્તા. અરહતો કાયે વિસં ન કમેય્ય, સત્થં ન કમેય્ય, અગ્ગિ ન કમેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અરહતો કાયે વિસં કમેય્ય , સત્થં કમેય્ય, અગ્ગિ કમેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અરહતો કાયે વિસં કમેય્ય, સત્થં કમેય્ય, અગ્ગિ કમેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂ’’તિ.

    781. Natthi arahato akālamaccūti? Āmantā. Arahato kāye visaṃ na kameyya, satthaṃ na kameyya, aggi na kameyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu arahato kāye visaṃ kameyya , satthaṃ kameyya, aggi kameyyāti? Āmantā. Hañci arahato kāye visaṃ kameyya, satthaṃ kameyya, aggi kameyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘natthi arahato akālamaccū’’ti.

    અરહતો કાયે વિસં ન કમેય્ય, સત્થં ન કમેય્ય, અગ્ગિ ન કમેય્યાતિ? આમન્તા. નત્થિ અરહન્તઘાતકોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Arahato kāye visaṃ na kameyya, satthaṃ na kameyya, aggi na kameyyāti? Āmantā. Natthi arahantaghātakoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૮૨. અત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, સઞ્ચેતનિકાનં કમ્માનં કતાનં ઉપચિતાનં અપ્પટિસંવેદિત્વા બ્યન્તીભાવં વદામિ; તઞ્ચ ખો દિટ્ઠેવ ધમ્મે ઉપપજ્જં વા અપરે વા પરિયાયે’’તિ. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા . તેન હિ નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિ.

    782. Atthi arahato akālamaccūti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, sañcetanikānaṃ kammānaṃ katānaṃ upacitānaṃ appaṭisaṃveditvā byantībhāvaṃ vadāmi; tañca kho diṭṭheva dhamme upapajjaṃ vā apare vā pariyāye’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā . Tena hi natthi arahato akālamaccūti.

    નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિકથા નિટ્ઠિતા.

    Natthi arahato akālamaccūtikathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના • 2. Natthi arahato akālamaccūtikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના • 2. Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના • 2. Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact