Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૨. નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના

    2. Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā

    ૭૮૦. અયોનિસો ગહેત્વાતિ અલદ્ધવિપાકવારાનમ્પિ કમ્માનં બ્યન્તીભાવં ન વદામીતિ અત્થં ગહેત્વાતિ અધિપ્પાયો. કેચિ પન ‘‘કમ્માનં વિપાકં અપ્પટિસંવિદિત્વા પુગ્ગલસ્સ બ્યન્તીભાવં ન વદામીતિ એવં અયોનિસો અત્થં ગહેત્વા’’તિ વદન્તિ.

    780. Ayonisogahetvāti aladdhavipākavārānampi kammānaṃ byantībhāvaṃ na vadāmīti atthaṃ gahetvāti adhippāyo. Keci pana ‘‘kammānaṃ vipākaṃ appaṭisaṃviditvā puggalassa byantībhāvaṃ na vadāmīti evaṃ ayoniso atthaṃ gahetvā’’ti vadanti.

    ૭૮૧. તાવ ન કમતીતિ લદ્ધિયા પટિક્ખિપતીતિ તાવ ન કમતિ, તતો પરં કમતીતિ લદ્ધિયા પટિક્ખિપતીતિ અધિપ્પાયો. એત્થ કિર ‘‘સતિ જીવિતે જીવિતાવસેસે જીવિતા વોરોપેતી’’તિ વચનતો અત્તનો ધમ્મતાય મરન્તં કોટ્ટેન્તસ્સ વા સીસં વા છિન્દન્તસ્સ નત્થિ પાણાતિપાતોતિ આચરિયા વદન્તિ. પાણો પાણસઞ્ઞિતા વધકચિત્તઉપક્કમમરણેસુ વિજ્જમાનેસુપિ ન તેન ઉપક્કમેન મતોતિ નત્થિ પાણાતિપાતોતિ અધિપ્પાયો. એવં પન મરન્તેન તેન એકચિત્તવારમ્પિ ધમ્મતામરણતો ઓરતો ન મતોતિ દુબ્બિઞ્ઞેય્યમેતં.

    781. Tāva na kamatīti laddhiyā paṭikkhipatīti tāva na kamati, tato paraṃ kamatīti laddhiyā paṭikkhipatīti adhippāyo. Ettha kira ‘‘sati jīvite jīvitāvasese jīvitā voropetī’’ti vacanato attano dhammatāya marantaṃ koṭṭentassa vā sīsaṃ vā chindantassa natthi pāṇātipātoti ācariyā vadanti. Pāṇo pāṇasaññitā vadhakacittaupakkamamaraṇesu vijjamānesupi na tena upakkamena matoti natthi pāṇātipātoti adhippāyo. Evaṃ pana marantena tena ekacittavārampi dhammatāmaraṇato orato na matoti dubbiññeyyametaṃ.

    નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૬૭) ૨. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિકથા • (167) 2. Natthi arahato akālamaccūtikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના • 2. Natthi arahato akālamaccūtikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના • 2. Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact