Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૨. નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના
2. Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā
૭૮૦. અલદ્ધવિપાકવારાનન્તિ વિપાકદાનં પતિ અલદ્ધોકાસાનં. બ્યન્તીભાવન્તિ વિગતન્તતં, વિગમં અવિપાકન્તિ અત્થો.
780. Aladdhavipākavārānanti vipākadānaṃ pati aladdhokāsānaṃ. Byantībhāvanti vigatantataṃ, vigamaṃ avipākanti attho.
૭૮૧. તતો પરન્તિ બ્યતિરેકેન અત્થસિદ્ધિ, ન કેવલેન અન્વયેનાતિ આહ ‘‘તાવ ન કમતિ, તતો પરં કમતીતિ લદ્ધિયા પટિક્ખિપતી’’તિ. તત્થ તતો પરન્તિ પુબ્બે કતસ્સ કમ્મસ્સ પરિક્ખયગમનતો પરં. નત્થિ પાણાતિપાતો પાણાતિપાતલક્ખણાભાવતોતિ અધિપ્પાયો. તમેવ લક્ખણાભાવં દસ્સેતું ‘‘પાણોપાણસઞ્ઞિતા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ન તેનાતિ યો પરેન ઉપક્કમો કતો , તેન ઉપક્કમેન ન મતો, ધમ્મતામરણેનેવ મતોતિ દુબ્બિઞ્ઞેય્યં અવિસેસવિદૂહિ, દુબ્બિઞ્ઞેય્યં વા હોતુ સુવિઞ્ઞેય્યં વા, અઙ્ગપારિપૂરિયાવ પાણાતિપાતો.
781. Tato paranti byatirekena atthasiddhi, na kevalena anvayenāti āha ‘‘tāva na kamati, tato paraṃ kamatīti laddhiyā paṭikkhipatī’’ti. Tattha tato paranti pubbe katassa kammassa parikkhayagamanato paraṃ. Natthi pāṇātipāto pāṇātipātalakkhaṇābhāvatoti adhippāyo. Tameva lakkhaṇābhāvaṃ dassetuṃ ‘‘pāṇopāṇasaññitā’’tiādi vuttaṃ. Tattha na tenāti yo parena upakkamo kato , tena upakkamena na mato, dhammatāmaraṇeneva matoti dubbiññeyyaṃ avisesavidūhi, dubbiññeyyaṃ vā hotu suviññeyyaṃ vā, aṅgapāripūriyāva pāṇātipāto.
નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૬૭) ૨. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિકથા • (167) 2. Natthi arahato akālamaccūtikathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. નત્થિ અરહતો અકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના • 2. Natthi arahato akālamaccūtikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. નત્થિઅરહતોઅકાલમચ્ચૂતિકથાવણ્ણના • 2. Natthiarahatoakālamaccūtikathāvaṇṇanā