Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૩. નત્થિપુત્તસમસુત્તવણ્ણના
3. Natthiputtasamasuttavaṇṇanā
૧૩. પુત્તપેમં પુત્તગ્ગહણેન ગહિતં ઉત્તરપદલોપેનાતિ આહ ‘‘પુત્તપેમસમ’’ન્તિ. ગોસમિતન્તિ ગોહિ સમં કતં. તેનાહ ‘‘ગોહિ સમ’’ન્તિ. સૂરિયસ્સ સમાતિ સૂરિયસમા. અવયવસમ્બન્ધે ચેતં સામિવચનં. અવયવો ચેત્થ આભા એવાતિ વિઞ્ઞાયતિ ‘‘અનન્તરં આભા’’તિ વુચ્ચમાનત્તાતિ આહ ‘‘સૂરિયાભાય સમા’’તિઆદિ. મહોઘભાવેન સરન્તિ સવન્તીતિ સરા, મહન્તા જલાસયા. સબ્બે તે સમુદ્દપરમા ઓરિમજનેહિ અદિટ્ઠપરતીરત્તા તસ્સ.
13. Puttapemaṃ puttaggahaṇena gahitaṃ uttarapadalopenāti āha ‘‘puttapemasama’’nti. Gosamitanti gohi samaṃ kataṃ. Tenāha ‘‘gohi sama’’nti. Sūriyassa samāti sūriyasamā. Avayavasambandhe cetaṃ sāmivacanaṃ. Avayavo cettha ābhā evāti viññāyati ‘‘anantaraṃ ābhā’’ti vuccamānattāti āha ‘‘sūriyābhāya samā’’tiādi. Mahoghabhāvena saranti savantīti sarā, mahantā jalāsayā. Sabbe te samuddaparamā orimajanehi adiṭṭhaparatīrattā tassa.
નત્થિ અત્તસમં પેમન્તિ ગાથાય પઠમગાથાયં વુત્તનયેન અત્થો વેદિતબ્બો. અત્તપેમેન સમં પેમં નામ નત્થીતિ અયમત્થો. અનુદકકન્તારે ઘમ્મસન્તાપં અસહન્તિયા અઙ્કે ઠપિતપુત્તકં કન્દન્તં ભૂમિયં નિપજ્જાપેત્વા તસ્સ ઉપરિ ઠત્વા મતઇત્થિવત્થુના દીપેતબ્બં. તેનાહ – ‘‘માતાપિતાદયો હિ છડ્ડેત્વાપિ પુત્તધીતાદયો’’તિ. તથા ચાહ –
Natthi attasamaṃ pemanti gāthāya paṭhamagāthāyaṃ vuttanayena attho veditabbo. Attapemena samaṃ pemaṃ nāma natthīti ayamattho. Anudakakantāre ghammasantāpaṃ asahantiyā aṅke ṭhapitaputtakaṃ kandantaṃ bhūmiyaṃ nipajjāpetvā tassa upari ṭhatvā mataitthivatthunā dīpetabbaṃ. Tenāha – ‘‘mātāpitādayo hi chaḍḍetvāpi puttadhītādayo’’ti. Tathā cāha –
‘‘સબ્બા દિસા અનુપરિગમ્મ ચેતસા,
‘‘Sabbā disā anuparigamma cetasā,
નેવજ્ઝગા પિયતરમત્તના ક્વચિ;
Nevajjhagā piyataramattanā kvaci;
એવં પિયો પુથુ અત્તા પરેસં,
Evaṃ piyo puthu attā paresaṃ,
તસ્મા ન હિંસે પરમત્તકામો’’તિ. (સં॰ નિ॰ ૧.૧૧૯; ઉદા॰ ૪૧; નેત્તિ॰ ૧૧૩);
Tasmā na hiṃse paramattakāmo’’ti. (saṃ. ni. 1.119; udā. 41; netti. 113);
ધઞ્ઞેન સમં ધનં નામ નત્થિ, યસ્મા તપ્પટિબદ્ધા આહારૂપજીવીનં સત્તાનં જીવિતવુત્તિ. તથારૂપે કાલેતિ દુબ્ભિક્ખકાલે. એકદેસંયેવ ઓભાસન્તીતિ એકસ્મિં ખણે ચતૂસુ મહાદીપેસુ ઓભાસં ફરિતું અસમત્થત્તા સૂરિયસ્સપિ, પગેવ ઇતરેસં. બોધિસત્તસ્સ ઉદયબ્બયસ્સ ઞાણાનુભાવેન સકલજાતિખેત્તં એકાલોકં અહોસીતિ આહ ‘‘પઞ્ઞા…પે॰… સક્કોતી’’તિ. તમં વિધમતીતિ પુબ્બેનિવાસઞાણાદયો પઞ્ઞા યત્થ પવત્તન્તિ, તમનવસેસં બ્યાપેત્વા એકપ્પહારેન પવત્તનતો. ‘‘વુટ્ઠિયા પન પવત્તમાનાય યાવ આભસ્સરભવના’’તિ પચુરવસેન વુત્તં.
Dhaññena samaṃ dhanaṃ nāma natthi, yasmā tappaṭibaddhā āhārūpajīvīnaṃ sattānaṃ jīvitavutti. Tathārūpe kāleti dubbhikkhakāle. Ekadesaṃyeva obhāsantīti ekasmiṃ khaṇe catūsu mahādīpesu obhāsaṃ pharituṃ asamatthattā sūriyassapi, pageva itaresaṃ. Bodhisattassa udayabbayassa ñāṇānubhāvena sakalajātikhettaṃ ekālokaṃ ahosīti āha ‘‘paññā…pe… sakkotī’’ti. Tamaṃ vidhamatīti pubbenivāsañāṇādayo paññā yattha pavattanti, tamanavasesaṃ byāpetvā ekappahārena pavattanato. ‘‘Vuṭṭhiyā pana pavattamānāya yāva ābhassarabhavanā’’ti pacuravasena vuttaṃ.
નત્થિપુત્તસમસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Natthiputtasamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. નત્થિપુત્તસમસુત્તં • 3. Natthiputtasamasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. નત્થિપુત્તસમસુત્તવણ્ણના • 3. Natthiputtasamasuttavaṇṇanā