Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. નતુમ્હસુત્તવણ્ણના

    7. Natumhasuttavaṇṇanā

    ૩૭. તુમ્હાકન્તિ કાયસ્સ અનત્તનિયભાવદસ્સનમેવ પનેતન્તિ યા તસ્સ અનત્તનિયતા, તં દસ્સેતું ‘‘અત્તનિ હી’’તિઆદિ વુત્તં. યદિ ન અત્તનિયં, પરકિયં નામ સિયાતિ, તમ્પિ નત્થીતિ દસ્સેન્તો ‘‘નાપિ અઞ્ઞેસ’’ન્તિ આહ. નયિદં પુરાણકમ્મમેવાતિ ‘‘ઇદં કાયો’’તિ વુત્તસરીરં પુરાણકમ્મમેવ ન હોતિ. ન હિ કાયો વેદનાસભાવો. પચ્ચયવોહારેનાતિ કારણોપચારેન. અભિસઙ્ખતન્તિઆદિ નપુંસકલિઙ્ગવચનં. પુરિમલિઙ્ગસભાગતાયાતિ ‘‘પુરાણમિદં કમ્મ’’ન્તિ એવં વુત્તપુરિમનપુંસકલિઙ્ગસભાગતાય. અઞ્ઞમઞ્ઞાભિમુખેહિ સમેચ્ચ પચ્ચયેહિ કતો અભિસઙ્ખતોતિ આહ ‘‘પચ્ચયેહિ કતોતિ દટ્ઠબ્બો’’તિ. અભિસઞ્ચેતયિતન્તિ તથા અભિસઙ્ખતત્તસઙ્ખાતેન અભિમુખભાવેન ચેતયિતં પકપ્પિતં, પવત્તિતન્તિ અત્થો. ચેતનાવત્થુકોતિ ચેતનાહેતુકો. વેદનિયન્તિ વેદનાય હિતં વત્થારમ્મણભાવેન વેદનાય પચ્ચયભાવતો. તેનાહ ‘‘વેદનિયવત્થૂ’’તિ.

    37.Natumhākanti kāyassa anattaniyabhāvadassanameva panetanti yā tassa anattaniyatā, taṃ dassetuṃ ‘‘attani hī’’tiādi vuttaṃ. Yadi na attaniyaṃ, parakiyaṃ nāma siyāti, tampi natthīti dassento ‘‘nāpi aññesa’’nti āha. Nayidaṃ purāṇakammamevāti ‘‘idaṃ kāyo’’ti vuttasarīraṃ purāṇakammameva na hoti. Na hi kāyo vedanāsabhāvo. Paccayavohārenāti kāraṇopacārena. Abhisaṅkhatantiādi napuṃsakaliṅgavacanaṃ. Purimaliṅgasabhāgatāyāti ‘‘purāṇamidaṃ kamma’’nti evaṃ vuttapurimanapuṃsakaliṅgasabhāgatāya. Aññamaññābhimukhehi samecca paccayehi kato abhisaṅkhatoti āha ‘‘paccayehi katoti daṭṭhabbo’’ti. Abhisañcetayitanti tathā abhisaṅkhatattasaṅkhātena abhimukhabhāvena cetayitaṃ pakappitaṃ, pavattitanti attho. Cetanāvatthukoti cetanāhetuko. Vedaniyanti vedanāya hitaṃ vatthārammaṇabhāvena vedanāya paccayabhāvato. Tenāha ‘‘vedaniyavatthū’’ti.

    નતુમ્હસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Natumhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. નતુમ્હસુત્તં • 7. Natumhasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. નતુમ્હસુત્તવણ્ણના • 7. Natumhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact