Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૮. નાવાભિરુહનસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Nāvābhiruhanasikkhāpadavaṇṇanā
૧૮૯. નદિયા કુતો ગામન્તરન્તિ ચે? ‘‘યસ્સા નદિયા’’તિઆદિમાહ. ગામન્તરગણનાયાતિ યસ્મિં ગામતિત્થે આરુળ્હો, તં ઠપેત્વા અઞ્ઞગામગણનાય. ‘‘માતુગામોપિ ઇધ સઙ્ગહં ગચ્છતી’’તિ આચરિયસ્સ તક્કો, તેનેવ ‘‘ઉભયત્થ એકતો ઉપસમ્પન્નાય દુક્કટં, સિક્ખમાનાય સામણેરિયા અનાપત્તી’’તિ ચ ન વુત્તં. એસેવ નયો અઞ્ઞેસુપિ એવરૂપેસુ.
189. Nadiyā kuto gāmantaranti ce? ‘‘Yassā nadiyā’’tiādimāha. Gāmantaragaṇanāyāti yasmiṃ gāmatitthe āruḷho, taṃ ṭhapetvā aññagāmagaṇanāya. ‘‘Mātugāmopi idha saṅgahaṃ gacchatī’’ti ācariyassa takko, teneva ‘‘ubhayattha ekato upasampannāya dukkaṭaṃ, sikkhamānāya sāmaṇeriyā anāpattī’’ti ca na vuttaṃ. Eseva nayo aññesupi evarūpesu.
૧૯૧. ‘‘લોકસ્સાદમિત્તસન્થવવસેન કેળિપુરેક્ખારા સંવિદહિત્વા’’તિ વુત્તત્તા અકુસલચિત્તં લોકવજ્જન્તિ વત્તબ્બન્તિ? ન વત્તબ્બં, ‘‘કેળિપુરેક્ખારા’’તિ વચનં યેભુય્યતાય વુત્તં. પોરાણગણ્ઠિપદે ચ ‘‘તીણિ ચિત્તાનિ તિસ્સો વેદના’’તિ વુત્તં, સંવિદહનકાલે વા કેળિપુરેક્ખારો ભિક્ખુ સંવિદહતિ, આપત્તિ ભિક્ખુનો ગામન્તરોક્કમને, અદ્ધયોજનાતિક્કમે વા. કુસલચિત્તો વા હોતિ પચ્ચવેક્ખન્તો, ચેતિયાદીનિ વા પસ્સન્તો, અબ્યાકતચિત્તો વા હોતિ કિલમથવસેન નિદ્દાયન્તોતિ તિચિત્તાનિ ગહિતાનીતિ વેદિતબ્બા.
191. ‘‘Lokassādamittasanthavavasena keḷipurekkhārā saṃvidahitvā’’ti vuttattā akusalacittaṃ lokavajjanti vattabbanti? Na vattabbaṃ, ‘‘keḷipurekkhārā’’ti vacanaṃ yebhuyyatāya vuttaṃ. Porāṇagaṇṭhipade ca ‘‘tīṇi cittāni tisso vedanā’’ti vuttaṃ, saṃvidahanakāle vā keḷipurekkhāro bhikkhu saṃvidahati, āpatti bhikkhuno gāmantarokkamane, addhayojanātikkame vā. Kusalacitto vā hoti paccavekkhanto, cetiyādīni vā passanto, abyākatacitto vā hoti kilamathavasena niddāyantoti ticittāni gahitānīti veditabbā.
નાવાભિરુહનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nāvābhiruhanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૩. ઓવાદવગ્ગો • 3. Ovādavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૮. નાવાભિરુહનસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Nāvābhiruhanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૮. નાવાભિરુહનસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Nāvābhiruhanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૮. નાવાભિરુહનસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Nāvābhiruhanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮. નાવાભિરુહનસિક્ખાપદં • 8. Nāvābhiruhanasikkhāpadaṃ