Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    નવકમ્મદાનકથાવણ્ણના

    Navakammadānakathāvaṇṇanā

    ૩૨૩-૪. અગ્ગળબન્ધસૂચિદ્વારકરણમત્તેનપિ. ‘‘કપોતભણ્ડિકા નામ વળભિયા ઉપરિ ઠપેતબ્બવલયં વા તિણચ્છદનગેહસ્સ પિટ્ઠિવંસસ્સ હેટ્ઠા ઠપેતબ્બં વા ઉભયમસ્સ ગતા દારૂ’’તિ લિખિતં. કારન્તરાતિ તદા પુન પવિસટ્ઠં પુબ્બપયોજિતાનાનં વચનપાતસેનાસનવાસો. ન પન પતિસટ્ઠતોતિ દટ્ઠબ્બં. સબ્બત્થ વિનટ્ઠવાસો ન ચ પટિસેધકો હોતીતિ દટ્ઠબ્બો. દ્વારવાતપાનાદીનિ અપહરિત્વા દાતું અસક્કુણેય્યતો ‘‘પટિદાતબ્બાનિયેવા’’તિ વુત્તં. ગોપાનસિઆદયો દેન્તસ્સ વિહારો પલુજ્જતીતિ ‘‘મૂલં વા દાતબ્બ’’ન્તિઆદિ વુત્તન્તિ એકે. ‘‘નેવાસિકા પકતિયા અનત્થતાય ભૂમિયા ઠપેન્તિ ચે, તેસમ્પિ અનાપત્તિયેવા’’તિ લિખિતં. ‘‘દ્વારવાતપાનાદયો અપરિકમ્મકતાપિ અપટિચ્છાદેત્વા ન અપસ્સયિતબ્બા’’તિ લિખિતં.

    323-4. Aggaḷabandhasūcidvārakaraṇamattenapi. ‘‘Kapotabhaṇḍikā nāma vaḷabhiyā upari ṭhapetabbavalayaṃ vā tiṇacchadanagehassa piṭṭhivaṃsassa heṭṭhā ṭhapetabbaṃ vā ubhayamassa gatā dārū’’ti likhitaṃ. Kārantarāti tadā puna pavisaṭṭhaṃ pubbapayojitānānaṃ vacanapātasenāsanavāso. Na pana patisaṭṭhatoti daṭṭhabbaṃ. Sabbattha vinaṭṭhavāso na ca paṭisedhako hotīti daṭṭhabbo. Dvāravātapānādīni apaharitvā dātuṃ asakkuṇeyyato ‘‘paṭidātabbāniyevā’’ti vuttaṃ. Gopānasiādayo dentassa vihāro palujjatīti ‘‘mūlaṃ vā dātabba’’ntiādi vuttanti eke. ‘‘Nevāsikā pakatiyā anatthatāya bhūmiyā ṭhapenti ce, tesampi anāpattiyevā’’ti likhitaṃ. ‘‘Dvāravātapānādayo aparikammakatāpi apaṭicchādetvā na apassayitabbā’’ti likhitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
    નવકમ્મદાનકથા • Navakammadānakathā
    અઞ્ઞત્રપરિભોગપટિક્ખેપાદિ • Aññatraparibhogapaṭikkhepādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā
    નવકમ્મદાનકથા • Navakammadānakathā
    અઞ્ઞત્રપટિભોગપટિક્ખેપાદિકથા • Aññatrapaṭibhogapaṭikkhepādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    નવકમ્મદાનકથાવણ્ણના • Navakammadānakathāvaṇṇanā
    અઞ્ઞત્રપરિભોગપટિક્ખેપાદિકથાવણ્ણના • Aññatraparibhogapaṭikkhepādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā
    નવકમ્મદાનકથાવણ્ણના • Navakammadānakathāvaṇṇanā
    અઞ્ઞત્રપરિભોગપટિક્ખેપાદિકથાવણ્ણના • Aññatraparibhogapaṭikkhepādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
    નવકમ્મદાનકથા • Navakammadānakathā
    અઞ્ઞત્રપરિભોગપટિક્ખેપાદિકથા • Aññatraparibhogapaṭikkhepādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact