Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    4. நவஸுத்தவண்ணனா

    4. Navasuttavaṇṇanā

    238. அபி⁴சேதஸி நிஸ்ஸிதா ஆபி⁴சேதஸிகா. படிபக்க²வித⁴மனேன அபி⁴விஸிட்ட²ங் சித்தங் அபி⁴சித்தங். யஸ்மா ஜா²னானங் தங்ஸம்பயுத்தங் சித்தங் நிஸ்ஸாய பச்சயோ ஹோதியேவ, தஸ்மா ‘‘நிஸ்ஸிதான’’ந்தி வுத்தங். நிகாமலாபீ⁴தி யதி²ச்சி²தலாபீ⁴ . யதா²பரிச்சே²தே³னாதி யதா²கதேன காலபரிச்சே²தே³ன. விபுலலாபீ⁴தி அப்பமாணலாபீ⁴. ‘‘கஸிர’’ந்தி ஹி பரித்தங் வுச்சதி, தப்படிபக்கே²ன அகஸிரங் அப்பமாணங். தேனாஹ ‘‘பகு³ணஜ்ஜா²னோதி அத்தோ²’’தி. ஸிதி²லமாரப்³பா⁴தி ஸிதி²லங் வீரியாரம்ப⁴ங் கத்வாதி அத்தோ²தி ஆஹ ‘‘ஸிதி²லங் வீரியங் பவத்தெத்வா’’தி.

    238. Abhicetasi nissitā ābhicetasikā. Paṭipakkhavidhamanena abhivisiṭṭhaṃ cittaṃ abhicittaṃ. Yasmā jhānānaṃ taṃsampayuttaṃ cittaṃ nissāya paccayo hotiyeva, tasmā ‘‘nissitāna’’nti vuttaṃ. Nikāmalābhīti yathicchitalābhī . Yathāparicchedenāti yathākatena kālaparicchedena. Vipulalābhīti appamāṇalābhī. ‘‘Kasira’’nti hi parittaṃ vuccati, tappaṭipakkhena akasiraṃ appamāṇaṃ. Tenāha ‘‘paguṇajjhānoti attho’’ti. Sithilamārabbhāti sithilaṃ vīriyārambhaṃ katvāti atthoti āha ‘‘sithilaṃ vīriyaṃ pavattetvā’’ti.

    நவஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Navasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 4. நவஸுத்தங் • 4. Navasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. நவஸுத்தவண்ணனா • 4. Navasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact