Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. નવસુત્તવણ્ણના

    4. Navasuttavaṇṇanā

    ૨૩૮. અભિચેતસિ નિસ્સિતા આભિચેતસિકા. પટિપક્ખવિધમનેન અભિવિસિટ્ઠં ચિત્તં અભિચિત્તં. યસ્મા ઝાનાનં તંસમ્પયુત્તં ચિત્તં નિસ્સાય પચ્ચયો હોતિયેવ, તસ્મા ‘‘નિસ્સિતાન’’ન્તિ વુત્તં. નિકામલાભીતિ યથિચ્છિતલાભી . યથાપરિચ્છેદેનાતિ યથાકતેન કાલપરિચ્છેદેન. વિપુલલાભીતિ અપ્પમાણલાભી. ‘‘કસિર’’ન્તિ હિ પરિત્તં વુચ્ચતિ, તપ્પટિપક્ખેન અકસિરં અપ્પમાણં. તેનાહ ‘‘પગુણજ્ઝાનોતિ અત્થો’’તિ. સિથિલમારબ્ભાતિ સિથિલં વીરિયારમ્ભં કત્વાતિ અત્થોતિ આહ ‘‘સિથિલં વીરિયં પવત્તેત્વા’’તિ.

    238. Abhicetasi nissitā ābhicetasikā. Paṭipakkhavidhamanena abhivisiṭṭhaṃ cittaṃ abhicittaṃ. Yasmā jhānānaṃ taṃsampayuttaṃ cittaṃ nissāya paccayo hotiyeva, tasmā ‘‘nissitāna’’nti vuttaṃ. Nikāmalābhīti yathicchitalābhī . Yathāparicchedenāti yathākatena kālaparicchedena. Vipulalābhīti appamāṇalābhī. ‘‘Kasira’’nti hi parittaṃ vuccati, tappaṭipakkhena akasiraṃ appamāṇaṃ. Tenāha ‘‘paguṇajjhānoti attho’’ti. Sithilamārabbhāti sithilaṃ vīriyārambhaṃ katvāti atthoti āha ‘‘sithilaṃ vīriyaṃ pavattetvā’’ti.

    નવસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Navasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. નવસુત્તં • 4. Navasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. નવસુત્તવણ્ણના • 4. Navasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact