Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā

    નયસમુટ્ઠાનવારવણ્ણના

    Nayasamuṭṭhānavāravaṇṇanā

    ૭૯. ‘‘વિસયભેદતો’’તિ સઙ્ખેપેન વુત્તમત્થં વિત્થારતો વિવરિતું ‘‘યથા હી’’તિઆદિમાહ. તત્થ નયતોતિ નયગ્ગાહતો. હિ પટિવેધઞાણં વિય વિપસ્સનાઞાણં પચ્ચક્ખતો પવત્તતીતિ. અનુબુજ્ઝિયમાનોતિ અભિસમયઞાણસ્સ અનુરૂપં બુજ્ઝિયમાનો. યથા એકપટિવેધેનેવ મગ્ગઞાણં પવત્તતિ, એવં તદનુચ્છવિકં વિપસ્સનાઞાણેન ગય્હમાનોતિ અત્થો. એવઞ્ચ કત્વા નન્દિયાવટ્ટાદીનં તિણ્ણં અત્થનયભાવો સમત્થિતો હોતીતિ. તથા હિ અત્થવિસેસસરૂપતાય તયો નયા ‘‘સુત્તત્થો’’તિ વુત્તા, પદત્થવિચારભાવેપિ પન હારા ‘‘બ્યઞ્જનવિચયો’’તિ. યદિ એવં કથં તયોતિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘પટિવિજ્ઝન્તાનં પના’’તિઆદિ. તત્થ એકમેકો સંકિલેસવોદાનાનં વિભાગતો દ્વિસઙ્ગહોતિ યોજના. ચતુછઅટ્ઠદિસો ચાતિ ન પચ્ચેકં તે નન્દિયાવટ્ટાદયો ચતુછઅટ્ઠદિસા, અથ ખો યથાક્કમન્તિ. ‘‘એવ’’ન્તિઆદિ યથાવુત્તસ્સ અત્થસ્સ નિગમનં.

    79.‘‘Visayabhedato’’ti saṅkhepena vuttamatthaṃ vitthārato vivarituṃ ‘‘yathā hī’’tiādimāha. Tattha nayatoti nayaggāhato. Na hi paṭivedhañāṇaṃ viya vipassanāñāṇaṃ paccakkhato pavattatīti. Anubujjhiyamānoti abhisamayañāṇassa anurūpaṃ bujjhiyamāno. Yathā ekapaṭivedheneva maggañāṇaṃ pavattati, evaṃ tadanucchavikaṃ vipassanāñāṇena gayhamānoti attho. Evañca katvā nandiyāvaṭṭādīnaṃ tiṇṇaṃ atthanayabhāvo samatthito hotīti. Tathā hi atthavisesasarūpatāya tayo nayā ‘‘suttattho’’ti vuttā, padatthavicārabhāvepi pana hārā ‘‘byañjanavicayo’’ti. Yadi evaṃ kathaṃ tayoti codanaṃ sandhāyāha ‘‘paṭivijjhantānaṃ panā’’tiādi. Tattha ekameko saṃkilesavodānānaṃ vibhāgato dvisaṅgahoti yojanā. Catuchaaṭṭhadiso cāti na paccekaṃ te nandiyāvaṭṭādayo catuchaaṭṭhadisā, atha kho yathākkamanti. ‘‘Eva’’ntiādi yathāvuttassa atthassa nigamanaṃ.

    તથા ચાતિ યથાવુત્તસ્સ અત્થસ્સ ઉપચયેન સમત્થના. પુબ્બા કોટિ ન પઞ્ઞાયતીતિ એત્થ યં વત્તબ્બં, તં પરતો પટ્ઠાનકથાયં આવિ ભવિસ્સતિ. ‘‘અન્ધં તમં તદા હોતિ, યં લોભો સહતે નર’’ન્તિઆદિ (ચૂળનિ॰ ખગ્ગવિસાણસુત્તનિદ્દેસ ૧૨૮) વચનતો કામતણ્હાપિ પટિચ્છાદનસભાવા, યતો કામચ્છન્દં ‘‘નીવરણ’’ન્તિ વુત્તં. અવિજ્જાય પન ભવેસુ આદીનવપ્પટિચ્છાદનં સાતિસયન્તિ. તથા અવિજ્જાપિ સંયોજનસભાવા, યતો સા બહિદ્ધા સંયોજનભાવેન વુત્તા. એવં સન્તેપિ તણ્હાય બન્ધનટ્ઠો સાતિસયો અપેક્ખિતભાવતોતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો ‘‘તથાપિ…પે॰… વુત્ત’’ન્તિ આહ.

    Tathā cāti yathāvuttassa atthassa upacayena samatthanā. Pubbā koṭi na paññāyatīti ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ parato paṭṭhānakathāyaṃ āvi bhavissati. ‘‘Andhaṃ tamaṃ tadā hoti, yaṃ lobho sahate nara’’ntiādi (cūḷani. khaggavisāṇasuttaniddesa 128) vacanato kāmataṇhāpi paṭicchādanasabhāvā, yato kāmacchandaṃ ‘‘nīvaraṇa’’nti vuttaṃ. Avijjāya pana bhavesu ādīnavappaṭicchādanaṃ sātisayanti. Tathā avijjāpi saṃyojanasabhāvā, yato sā bahiddhā saṃyojanabhāvena vuttā. Evaṃ santepi taṇhāya bandhanaṭṭho sātisayo apekkhitabhāvatoti imamatthaṃ dassento ‘‘tathāpi…pe… vutta’’nti āha.

    ‘‘સંયુત્તા’’તિ પદસ્સ સમ્પયુત્તાતિ અત્થોતિ આહ ‘‘મિસ્સિતા’’તિ. ‘‘અવિજ્જાભિભૂતા…પે॰… અભિનિવિસન્તા’’તિ એતેન અવિજ્જાય અયાથાવગહણહેતુતં દસ્સેતિ, તતો સો અવિન્દિયં વિન્દતીતિ અવિજ્જાતિ વુચ્ચતિ. કિલિસ્સનં ઉપતાપનન્તિ આહ ‘‘કિલિસ્સનપ્પયોગં અત્તપરિતાપનપટિપત્તિ’’ન્તિ. અલ્લીયનં સેવનં.

    ‘‘Saṃyuttā’’ti padassa sampayuttāti atthoti āha ‘‘missitā’’ti. ‘‘Avijjābhibhūtā…pe… abhinivisantā’’ti etena avijjāya ayāthāvagahaṇahetutaṃ dasseti, tato so avindiyaṃ vindatīti avijjāti vuccati. Kilissanaṃ upatāpananti āha ‘‘kilissanappayogaṃ attaparitāpanapaṭipatti’’nti. Allīyanaṃ sevanaṃ.

    દુક્ખન્તિ …પે॰… જાનન્તીતિ અત્તના અનુભૂયમાનં તથા તથા ઉપટ્ઠિતં કાયિકચેતસિકદુક્ખં, ઇતરમ્પિ વા એકદેસં જાનન્તિ. તણ્હાયપિ એસેવ નયો. સભાગવિસભાગપટિપજ્જિતબ્બાકારતો તત્થ તેસં ઞાણં નત્થેવાતિદસ્સેન્તો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિઆદિમાહ. પવત્તિપવત્તિહેતુમત્તમ્પીતિ ‘‘પવત્તિ પવત્તિહેતૂ’’તિ એત્તકમ્પિ. કા પન કથાતિ પચુરજનસાધારણે લોકિયેપિ નામ અત્થે યેસં ઞાણસ્સ પટિઘાતો, પરમગમ્ભીરે અરિયાનં એવ વિસયભૂતે લોકુત્તરે નિવત્તિનિવત્તિહેતુસઙ્ખાતે અત્થે કા નામ કથા, છિન્ના કથાતિ અત્થો. અટ્ઠસમાપત્તિપભેદસ્સ કેવલસ્સ સમથસ્સ તાદિસે કાલે બાહિરકાનઞ્ચ ઇજ્ઝનતો ‘‘વિપસ્સનાધિટ્ઠાન’’ન્તિ વિસેસિતં. વૂપસમો સમુચ્છેદો, પટિપ્પસ્સદ્ધિ ચ.

    Dukkhanti…pe… jānantīti attanā anubhūyamānaṃ tathā tathā upaṭṭhitaṃ kāyikacetasikadukkhaṃ, itarampi vā ekadesaṃ jānanti. Taṇhāyapi eseva nayo. Sabhāgavisabhāgapaṭipajjitabbākārato tattha tesaṃ ñāṇaṃ natthevātidassento ‘‘idaṃ dukkha’’ntiādimāha. Pavattipavattihetumattampīti ‘‘pavatti pavattihetū’’ti ettakampi. Kā pana kathāti pacurajanasādhāraṇe lokiyepi nāma atthe yesaṃ ñāṇassa paṭighāto, paramagambhīre ariyānaṃ eva visayabhūte lokuttare nivattinivattihetusaṅkhāte atthe kā nāma kathā, chinnā kathāti attho. Aṭṭhasamāpattipabhedassa kevalassa samathassa tādise kāle bāhirakānañca ijjhanato ‘‘vipassanādhiṭṭhāna’’nti visesitaṃ. Vūpasamo samucchedo, paṭippassaddhi ca.

    ‘‘સંસારસ્સ અનુપચ્છેદનતો’’તિ ઇદં દિટ્ઠિગતાનં દિટ્ઠિગતિકમતદસ્સનં. સો હિ પુત્તમુખદસ્સને અસતિ સંસારો ઉચ્છિજ્જેય્યાતિ ભાયતિ. યતો વુત્તં –

    ‘‘Saṃsārassa anupacchedanato’’ti idaṃ diṭṭhigatānaṃ diṭṭhigatikamatadassanaṃ. So hi puttamukhadassane asati saṃsāro ucchijjeyyāti bhāyati. Yato vuttaṃ –

    ‘‘ગણ્ડુપ્પાદો કિકી ચેવ, કુન્તી બ્રાહ્મણધમ્મિકો;

    ‘‘Gaṇḍuppādo kikī ceva, kuntī brāhmaṇadhammiko;

    એતે અભયં ભાયન્તિ, સમ્મૂળ્હા ચતુરો જના’’તિ. (સુ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૨૯૩; અ॰ નિ॰ ટી॰ ૩.૫.૧૯૨);

    Ete abhayaṃ bhāyanti, sammūḷhā caturo janā’’ti. (su. ni. aṭṭha. 2.293; a. ni. ṭī. 3.5.192);

    તદભિઞ્ઞાતિ તં યથાવુત્તઅન્તદ્વયં અભિજાનન્તિ ગુણં આરોપેત્વા જાનન્તીતિ તદભિઞ્ઞા. અત્થભઞ્જનતો, રોગગણ્ડસલ્લસદિસતાય અત્તભાવસંકિલેસાનઞ્ચ રોગગણ્ડસલ્લતા.

    Tadabhiññāti taṃ yathāvuttaantadvayaṃ abhijānanti guṇaṃ āropetvā jānantīti tadabhiññā. Atthabhañjanato, rogagaṇḍasallasadisatāya attabhāvasaṃkilesānañca rogagaṇḍasallatā.

    સક્કાયદસ્સનેતિ એત્થ દિટ્ઠિદસ્સનં, સક્કાયોવ દસ્સનં સક્કાયદસ્સનન્તિ અત્થો વેદિતબ્બો. તેસન્તિ દિટ્ઠિચરિતાનં. અત્તાભિનિવેસો બલવા. તસ્મા યથાઉપટ્ઠિતં રૂપં ‘‘અત્તા’’ઇચ્ચેવ ગણ્હન્તીતિ અધિપ્પાયો. તથા વેદનાદિં. તણ્હાચરિતો પન યથાઉપટ્ઠિતં રૂપં તણ્હાવત્થું કત્વા અત્તનિયાભિનિવેસેન અભિનિવિસન્તા તદઞ્ઞમેવ અત્તતો સમનુપસ્સન્તિ. એવં વેદનાદીસુ. તેનાહ ‘‘તણ્હાચરિતા’’તિઆદિ. વિજ્જમાનેતિ પરમત્થતો ઉપલબ્ભમાને. કાયેતિ સમૂહે. દિટ્ઠિયા પરિકપ્પિતો અત્તાદિ એવ પરમત્થતો નુપલબ્ભતિ, દિટ્ઠિ પન લબ્ભતેવાતિ આહ ‘‘સતી વા વિજ્જમાના’’તિ.

    Sakkāyadassaneti ettha diṭṭhidassanaṃ, sakkāyova dassanaṃ sakkāyadassananti attho veditabbo. Tesanti diṭṭhicaritānaṃ. Attābhiniveso balavā. Tasmā yathāupaṭṭhitaṃ rūpaṃ ‘‘attā’’icceva gaṇhantīti adhippāyo. Tathā vedanādiṃ. Taṇhācarito pana yathāupaṭṭhitaṃ rūpaṃ taṇhāvatthuṃ katvā attaniyābhinivesena abhinivisantā tadaññameva attato samanupassanti. Evaṃ vedanādīsu. Tenāha ‘‘taṇhācaritā’’tiādi. Vijjamāneti paramatthato upalabbhamāne. Kāyeti samūhe. Diṭṭhiyā parikappito attādi eva paramatthato nupalabbhati, diṭṭhi pana labbhatevāti āha ‘‘satī vā vijjamānā’’ti.

    સક્કાયદસ્સનમુખેનાતિ સક્કાયદિટ્ઠિમુખેન.

    Sakkāyadassanamukhenāti sakkāyadiṭṭhimukhena.

    ઉચ્છેદસસ્સતન્તિ તંસહચરણતો ઉચ્છેદસસ્સતદિટ્ઠિ વુત્તા. ‘‘ઉચ્છેદસસ્સતવાદા’’તિપિ પાઠો.

    Ucchedasassatanti taṃsahacaraṇato ucchedasassatadiṭṭhi vuttā. ‘‘Ucchedasassatavādā’’tipi pāṭho.

    કસિણાયતનાનીતિ કસિણજ્ઝાનાનિ.

    Kasiṇāyatanānīti kasiṇajjhānāni.

    તેજેત્વાતિ નિસાનેત્વા.

    Tejetvāti nisānetvā.

    ૮૧. એત્તાવતા નન્દિયાવટ્ટસ્સ ભૂમિરચનવસેન સંકિલેસપક્ખો દસ્સિતોતિ આહ ‘‘તત્થ દિટ્ઠિચરિતોતિઆદિના વોદાનપક્ખં દસ્સેતી’’તિ. ‘‘યસ્મા સલ્લેખે તિબ્બગારવો’’તિ ઇમિના તત્થ તિબ્બગારવત્તા સંલેખાનુસન્તતવુત્તિના ભવતીતિ દસ્સેતિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. મિચ્છાધિમોક્ખો સદ્ધાપતિરૂપકો અવત્થુસ્મિં પસાદો.

    81. Ettāvatā nandiyāvaṭṭassa bhūmiracanavasena saṃkilesapakkho dassitoti āha ‘‘tattha diṭṭhicaritotiādinā vodānapakkhaṃ dassetī’’ti. ‘‘Yasmā sallekhe tibbagāravo’’ti iminā tattha tibbagāravattā saṃlekhānusantatavuttinā bhavatīti dasseti. Sesesupi eseva nayo. Micchādhimokkho saddhāpatirūpako avatthusmiṃ pasādo.

    પુગ્ગલાધિટ્ઠાનેન ધમ્મમેવ વિભજતીતિ આહ ‘‘સત્તાપિ…પે॰… દસ્સેતી’’તિ.

    Puggalādhiṭṭhānena dhammameva vibhajatīti āha ‘‘sattāpi…pe… dassetī’’ti.

    યે હિ કેચીતિ એત્થ હિ-સદ્દો નિપાતમત્તં. ‘‘ઇમાહિ એવ ચતૂહિ પટિપદાહી’’તિપિ પાળિ. દુક્ખાપટિપદાદિવિભાગેન મગ્ગો એવ ઇધ વુત્તોતિ આહ ‘‘પટિપદા હિ મગ્ગો’’તિ ચતુદ્દિસાસઙ્ખાતં મગ્ગન્તિ ચતુદ્દિસાસઙ્ખાતં પવત્તનુપાયં. દ્વે દિસા એતિસ્સાતિ દ્વિદિસા. નન્દિયાવટ્ટસ્સાતિ નન્દિયાવટ્ટનયસ્સ.

    Ye hi kecīti ettha hi-saddo nipātamattaṃ. ‘‘Imāhi eva catūhi paṭipadāhī’’tipi pāḷi. Dukkhāpaṭipadādivibhāgena maggo eva idha vuttoti āha ‘‘paṭipadā hi maggo’’ti catuddisāsaṅkhātaṃ magganti catuddisāsaṅkhātaṃ pavattanupāyaṃ. Dve disā etissāti dvidisā. Nandiyāvaṭṭassāti nandiyāvaṭṭanayassa.

    ૮૨. વિવત્તતિ વટ્ટં એત્થાતિ વિવત્તં, વિવત્તં એવ વિવટ્ટં, અસઙ્ખતધાતુ, નિબ્બુતિ એવ વા. તેન વુત્તં ‘‘નિબ્બાન’’ન્તિ.

    82. Vivattati vaṭṭaṃ etthāti vivattaṃ, vivattaṃ eva vivaṭṭaṃ, asaṅkhatadhātu, nibbuti eva vā. Tena vuttaṃ ‘‘nibbāna’’nti.

    ‘‘કત્થ દટ્ઠબ્બ’’ન્તિ વા પાળિ. ઉપચયેતિ ઉપચયાવત્થાયન્તિ અત્થો. દસન્નન્તિ લોભાદિકિલેસવત્થૂનં. વિપલ્લાસહેતુભાવતોતિ સુભસઞ્ઞાદિવિપલ્લાસહેતુકભાવતો. વિપરિયેસગ્ગાહવસેન હિ આદીનવેસુ એવ સંયોજનિયેસુ ધમ્મેસુ અસ્સાદાનુપસ્સિતા. ન હિ યથાભૂતઞાણે સતિ તથા સમ્ભવો. તેન વુત્તં ‘‘દસન્નં…પે॰… ભાવતો’’તિ. દસવિધકારણેતિ દસવિધે કારણે, દસવિધસ્સ વા કારણે. અયોનિસોમનસિકારપરિક્ખતા ધમ્મા સુભારમ્મણાદયો.

    ‘‘Katthadaṭṭhabba’’nti vā pāḷi. Upacayeti upacayāvatthāyanti attho. Dasannanti lobhādikilesavatthūnaṃ. Vipallāsahetubhāvatoti subhasaññādivipallāsahetukabhāvato. Vipariyesaggāhavasena hi ādīnavesu eva saṃyojaniyesu dhammesu assādānupassitā. Na hi yathābhūtañāṇe sati tathā sambhavo. Tena vuttaṃ ‘‘dasannaṃ…pe… bhāvato’’ti. Dasavidhakāraṇeti dasavidhe kāraṇe, dasavidhassa vā kāraṇe. Ayonisomanasikāraparikkhatā dhammā subhārammaṇādayo.

    તબ્બિસયા કિલેસાતિ આહારપરિઞ્ઞાપરિબન્ધભૂતા કિલેસા. વિઞ્ઞાણટ્ઠિતીસુપિ એસેવ નયો. કાયે પવત્તમાનો પઠમો વિપલ્લાસો કાયસમુદાયે, કાયેકદેસે ચ કબળીકારે આહારે પવત્તો એવ હોતીતિ વુત્તં ‘‘પઠમે આહારે વિસયભૂતે પઠમો વિપલ્લાસો પવત્તતી’’તિ. તથા વેદનાયં પવત્તમાનો દુતિયવિપલ્લાસો તપ્પચ્ચયે ફસ્સાહારે, ચિત્તે પવત્તમાનો તતિયવિપલ્લાસો તપ્પચ્ચયે મનોસઞ્ચેતનાહારે, ધમ્મેસુ પવત્તમાનો ચતુત્થવિપલ્લાસો તપ્પચ્ચયે વિઞ્ઞાણાહારે પવત્તો એવ હોતીતિ વુત્તં ‘‘ચતુત્થે આહારે ચતુત્થો વિપલ્લાસો’’તિ. તેનાહ ‘‘સેસાહારેસુપિ એસેવ નયો’’તિ. આહારસીસેન વા આહારપટિબદ્ધો છન્દરાગો ગહિતો. વિઞ્ઞાણટ્ઠિતીસુપિ એસેવ નયો. તેનેવાહ ‘‘આહારસીસેન તબ્બિસયા કિલેસા અધિપ્પેતા’’તિ. પઠમે આહારે વિસયભૂતેતિ ચ પઠમે આહારે છન્દરાગસ્સ વિસયભાવં પત્તે, તબ્ભાવં અનતિક્કન્તેતિ અત્થો. અપ્પહીનચ્છન્દરાગસ્સ હિ તત્થ વિપલ્લાસા સમ્ભવન્તિ, ન ઇતરસ્સ. તથા દુતિયવિપલ્લાસાદીસુ અપ્પહીનેસુ. ઇતરે ઉપાદાનાનિ પવત્તન્તેવ અપ્પહીનત્તાતિ આહ ‘‘સેસપદેસુપિ એસેવ નયો’’તિ. યસ્મા ચ ઉપાદાનાદીસુ અપ્પહીનેસુપિ યોગાદયો પવત્તન્તેવ યથારહં તંસભાવત્તા, તદેકટ્ઠસભાવતો ચ, તસ્મા વુત્તં પાળિયં ‘‘પઠમે ઉપાદાને પઠમો યોગો’’તિઆદિ. તેનાહ ‘‘સેસપદેસુપિ એસેવ નયો’’તિ.

    Tabbisayā kilesāti āhārapariññāparibandhabhūtā kilesā. Viññāṇaṭṭhitīsupi eseva nayo. Kāye pavattamāno paṭhamo vipallāso kāyasamudāye, kāyekadese ca kabaḷīkāre āhāre pavatto eva hotīti vuttaṃ ‘‘paṭhame āhāre visayabhūte paṭhamo vipallāsopavattatī’’ti. Tathā vedanāyaṃ pavattamāno dutiyavipallāso tappaccaye phassāhāre, citte pavattamāno tatiyavipallāso tappaccaye manosañcetanāhāre, dhammesu pavattamāno catutthavipallāso tappaccaye viññāṇāhāre pavatto eva hotīti vuttaṃ ‘‘catutthe āhāre catuttho vipallāso’’ti. Tenāha ‘‘sesāhāresupi eseva nayo’’ti. Āhārasīsena vā āhārapaṭibaddho chandarāgo gahito. Viññāṇaṭṭhitīsupi eseva nayo. Tenevāha ‘‘āhārasīsena tabbisayā kilesā adhippetā’’ti. Paṭhame āhāre visayabhūteti ca paṭhame āhāre chandarāgassa visayabhāvaṃ patte, tabbhāvaṃ anatikkanteti attho. Appahīnacchandarāgassa hi tattha vipallāsā sambhavanti, na itarassa. Tathā dutiyavipallāsādīsu appahīnesu. Itare upādānāni pavattanteva appahīnattāti āha ‘‘sesapadesupi eseva nayo’’ti. Yasmā ca upādānādīsu appahīnesupi yogādayo pavattanteva yathārahaṃ taṃsabhāvattā, tadekaṭṭhasabhāvato ca, tasmā vuttaṃ pāḷiyaṃ ‘‘paṭhame upādāne paṭhamo yogo’’tiādi. Tenāha ‘‘sesapadesupi eseva nayo’’ti.

    ૮૩. અપરિજાનન્તસ્સાતિ ઞાતપરિઞ્ઞાય, તીરણપરિઞ્ઞાય, પહાનપરિઞ્ઞાયાતિ તીહિ પરિઞ્ઞાહિ પરિચ્છિન્દિત્વા અજાનન્તસ્સ, તેસં સમુદયઞ્ચ અત્થઙ્ગમઞ્ચ અસ્સાદઞ્ચ આદીનવઞ્ચ નિસ્સરણઞ્ચ યથાભૂતં અનવબુજ્ઝન્તસ્સાતિ અત્થો. તિબ્બો બહલો છન્દરાગો હોતિ તણ્હાચરિતભાવતોતિ અધિપ્પાયો. ઇતિ ઉપક્કિલેસસ્સ દિટ્ઠાભિનિવેસસ્સ હેતુભાવતોતિ ઇમમત્થં સન્ધાયાહ ‘‘વુત્તનયેનેવા’’તિ. સુભસુખસઞ્ઞાકામુપાદાનકામભવયોગઅભિજ્ઝાકાયગન્થકામભવાસવ- કામભવોઘરાગસલ્લછન્દાગતિગમનાનિ તણ્હાપક્ખિકતાય, તણ્હાસભાવતાય ચ તણ્હાપધાનાનિ. સીલબ્બતુપાદાનબ્યાપાદકાયગન્થદોસસલ્લદોસાગતિગમનાનિ પન તણ્હાભાવે ભાવતો , વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયો તણ્હાવિસયતો, સબ્બેસં વા તણ્હાવિસયતો તણ્હાપધાનતા લબ્ભતેવ. પચ્છિમકાનં દિટ્ઠિપધાનતા વુત્તનયાનુસારેન વેદિતબ્બા.

    83.Aparijānantassāti ñātapariññāya, tīraṇapariññāya, pahānapariññāyāti tīhi pariññāhi paricchinditvā ajānantassa, tesaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca yathābhūtaṃ anavabujjhantassāti attho. Tibbo bahalo chandarāgo hoti taṇhācaritabhāvatoti adhippāyo. Iti upakkilesassa diṭṭhābhinivesassa hetubhāvatoti imamatthaṃ sandhāyāha ‘‘vuttanayenevā’’ti. Subhasukhasaññākāmupādānakāmabhavayogaabhijjhākāyaganthakāmabhavāsava- kāmabhavogharāgasallachandāgatigamanāni taṇhāpakkhikatāya, taṇhāsabhāvatāya ca taṇhāpadhānāni. Sīlabbatupādānabyāpādakāyaganthadosasalladosāgatigamanāni pana taṇhābhāve bhāvato , viññāṇaṭṭhitiyo taṇhāvisayato, sabbesaṃ vā taṇhāvisayato taṇhāpadhānatā labbhateva. Pacchimakānaṃ diṭṭhipadhānatā vuttanayānusārena veditabbā.

    ૮૪. કબળીકારે આહારેતિ કબળીકારાહારવિસયે છન્દરાગે. ‘‘અપ્પહીને’’તિઆદિકં પરિયાયકથં મુઞ્ચિત્વા નિપ્પરિયાયમેવ દસ્સેન્તો કબળીકારાહારસ્સ ‘‘અસુભસભાવત્તા, અસુભસમુટ્ઠાનત્તા ચા’’તિ વુત્તં. લબ્ભમાને હિ ઉજુકે અત્થે કિં પરિયાયકથાયાતિ. છન્દરાગો વા તત્થ અત્થસિદ્ધોતિ એવમ્પેત્થ અત્થો વુત્તો. ન હિ તત્થ અસતિ છન્દરાગે વિપલ્લાસો સમ્ભવતિ. દુક્ખસભાવત્તાતિ સઙ્ખારદુક્ખતાય દુક્ખસભાવત્તા. દુક્ખપચ્ચયત્તાતિ તિવિધદુક્ખતાલક્ખણસ્સ દુક્ખસ્સ કારણતો. વિઞ્ઞાણે નિચ્ચસઞ્ઞિનો. તથા હિ સાતિ નામ ભિક્ખુ કેવટ્ટપુત્તો ‘‘તંયેવ વિઞ્ઞાણં સન્ધાવતિ સંસરતી’’તિ તત્થ નિચ્ચાભિનિવેસં સંવેદેસિ. યેભુય્યેન સઙ્ખારેસુ અત્તસઞ્ઞિતા દિટ્ઠિગતિકાનં ‘‘ચેતના અત્તા’’તિઆદિદિટ્ઠિપરિદીપનેસુ વેદિતબ્બા. ‘‘ભવવિસુદ્ધી’’તિ પદસ્સ અત્થવચનં ‘‘નિબ્બુતિસુખ’’ન્તિ. ‘‘સીલબ્બતેહિ…પે॰… સુખન્તિ દળ્હં ગણ્હાતી’’તિ ઇમિના સીલબ્બતુપાદાનં ઇધ ભવુપાદાનન્તિ દસ્સેતિ. તથા હિ વક્ખતિ ‘‘સીલબ્બતુપાદાનસઙ્ખાતેન ભવુપાદાનેના’’તિ.

    84.Kabaḷīkāre āhāreti kabaḷīkārāhāravisaye chandarāge. ‘‘Appahīne’’tiādikaṃ pariyāyakathaṃ muñcitvā nippariyāyameva dassento kabaḷīkārāhārassa ‘‘asubhasabhāvattā, asubhasamuṭṭhānattā cā’’ti vuttaṃ. Labbhamāne hi ujuke atthe kiṃ pariyāyakathāyāti. Chandarāgo vā tattha atthasiddhoti evampettha attho vutto. Na hi tattha asati chandarāge vipallāso sambhavati. Dukkhasabhāvattāti saṅkhāradukkhatāya dukkhasabhāvattā. Dukkhapaccayattāti tividhadukkhatālakkhaṇassa dukkhassa kāraṇato. Viññāṇe niccasaññino. Tathā hi sāti nāma bhikkhu kevaṭṭaputto ‘‘taṃyeva viññāṇaṃ sandhāvati saṃsaratī’’ti tattha niccābhinivesaṃ saṃvedesi. Yebhuyyena saṅkhāresu attasaññitā diṭṭhigatikānaṃ ‘‘cetanā attā’’tiādidiṭṭhiparidīpanesu veditabbā. ‘‘Bhavavisuddhī’’ti padassa atthavacanaṃ ‘‘nibbutisukha’’nti. ‘‘Sīlabbatehi…pe… sukhanti daḷhaṃ gaṇhātī’’ti iminā sīlabbatupādānaṃ idha bhavupādānanti dasseti. Tathā hi vakkhati ‘‘sīlabbatupādānasaṅkhātena bhavupādānenā’’ti.

    પચ્ચયા હોન્તિ ઉપનિસ્સયપચ્ચયાદિના. પઠમે યોગે ઠિતોતિ પઠમે યોગે પતિટ્ઠિતો. અપ્પહીના હિ કિલેસા કમ્મવટ્ટાદીનં કારણભૂતા તંસમઙ્ગિનો સત્તસ્સ પતિટ્ઠાતિ વુચ્ચન્તિ. પરસ્સ અભિજ્ઝાયનં પરાભિજ્ઝાયનં. ભવપત્થનાય ભવદિટ્ઠિભવરાગવસેન પિયાયિતસ્સ વત્થુનો વિપરિણામઞ્ઞથાભાવે દોમનસ્સુપ્પત્તિં સન્ધાય વુત્તં ‘‘ભવરાગ…પે॰… પદૂસેન્તી’’તિ.

    Paccayā honti upanissayapaccayādinā. Paṭhame yoge ṭhitoti paṭhame yoge patiṭṭhito. Appahīnā hi kilesā kammavaṭṭādīnaṃ kāraṇabhūtā taṃsamaṅgino sattassa patiṭṭhāti vuccanti. Parassa abhijjhāyanaṃ parābhijjhāyanaṃ. Bhavapatthanāya bhavadiṭṭhibhavarāgavasena piyāyitassa vatthuno vipariṇāmaññathābhāve domanassuppattiṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘bhavarāga…pe… padūsentī’’ti.

    ગન્થિત્વાતિ ગન્થિં કત્વા. દ્વિધાભૂતં રજ્જુઆદિકે વિય ગન્થિકરણઞ્હિ ગન્થનં. ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠન્તા આસવાનં ઉપ્પત્તિહેતુ હોન્તીતિ સમ્બન્ધો. પરિયુટ્ઠાનપ્પત્તા એકચ્ચે કિલેસા વિસેસતો આસવુપ્પત્તિહેતુ હોન્તીતિ દસ્સનત્થં અટ્ઠકથાયં ઉપ્પટિપાટિવચનં. તપ્પટિપક્ખે વિસયે પત્થેતીતિ યોજના. તબ્બિસયબહુલે ભવે પત્થેતીતિ યથા માનુસકેહિ કામેહિ નિબ્બિન્નરૂપા દેવૂપપત્તિ. તંસભાવત્તાતિ દિટ્ઠિસભાવત્તા. અપરાપરન્તિ અઞ્ઞમઞ્ઞં. એકચ્ચા હિ દિટ્ઠિ એકચ્ચસ્સ દિટ્ઠાભિનિવેસસ્સ કારણં હોતિ, યથા સક્કાયદિટ્ઠિ ઇતરાસં. અભિનિવિસન્તસ્સાતિ અભિનિવેસનહેતુ. ‘‘અયોનિસોમનસિકારતો…પે॰… અવિજ્જાસવો ઉપ્પજ્જતી’’તિ ઇદં સચ્ચાભિનિવેસસ્સ ફલભૂતં અવિજ્જાસવં દસ્સેતિ એકન્તવસ્સિમેઘવુટ્ઠાનેન વિય મહોઘપ્પવત્તિ. અવિજ્જાસવો સિદ્ધો હોતિ વુટ્ઠિહેતુકમહોઘસિદ્ધિયા ઉપરિમેઘવુટ્ઠાનં વિય.

    Ganthitvāti ganthiṃ katvā. Dvidhābhūtaṃ rajjuādike viya ganthikaraṇañhi ganthanaṃ. Cittaṃ pariyādāya tiṭṭhantā āsavānaṃ uppattihetu hontīti sambandho. Pariyuṭṭhānappattā ekacce kilesā visesato āsavuppattihetu hontīti dassanatthaṃ aṭṭhakathāyaṃ uppaṭipāṭivacanaṃ. Tappaṭipakkhe visaye patthetīti yojanā. Tabbisayabahule bhave patthetīti yathā mānusakehi kāmehi nibbinnarūpā devūpapatti. Taṃsabhāvattāti diṭṭhisabhāvattā. Aparāparanti aññamaññaṃ. Ekaccā hi diṭṭhi ekaccassa diṭṭhābhinivesassa kāraṇaṃ hoti, yathā sakkāyadiṭṭhi itarāsaṃ. Abhinivisantassāti abhinivesanahetu. ‘‘Ayonisomanasikārato…pe… avijjāsavo uppajjatī’’ti idaṃ saccābhinivesassa phalabhūtaṃ avijjāsavaṃ dasseti ekantavassimeghavuṭṭhānena viya mahoghappavatti. Avijjāsavo siddho hoti vuṭṭhihetukamahoghasiddhiyā uparimeghavuṭṭhānaṃ viya.

    ‘‘નન્દીરાગસહગતા’’તિઆદીસુ (મહાવ॰ ૧૪) વિય તબ્ભાવત્થો સહગતસદ્દોતિ આહ ‘‘અનુસય…પે॰… ભૂતા વા’’તિ. ચિત્તસ્સ અબ્ભન્તરસઙ્ખાતં હદયન્તિ વિપાકચિત્તપ્પવત્તિં સન્ધાય વદતિ. વિપાકવટ્ટેપિ કિલેસવાસનાહિતા અત્થિ કાચિ વિસેસમત્તા.

    ‘‘Nandīrāgasahagatā’’tiādīsu (mahāva. 14) viya tabbhāvattho sahagatasaddoti āha ‘‘anusaya…pe… bhūtā vā’’ti. Cittassa abbhantarasaṅkhātaṃ hadayanti vipākacittappavattiṃ sandhāya vadati. Vipākavaṭṭepi kilesavāsanāhitā atthi kāci visesamattā.

    લોભસહગતસ્સ વિઞ્ઞાણસ્સ. ઇતરસ્સ દોસસહગતાદિકસ્સ. બ્યઞ્જનેન વિય ભોજનસ્સ આરમ્મણસ્સ અભિસઙ્ખરણં વિસેસાપાદનં ઉપસેચનં, નન્દી સપ્પીતિકતણ્હા ઉપસેચનં એતસ્સાતિ નન્દૂપસેચનં ઉપસેચનભૂતાયપિ નન્દિયા રાગસલ્લઉપનિસતો. ઉપસિત્તે પન વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ દસ્સેતું પાળિયા ‘‘રાગસલ્લેન નન્દૂપસેચનેન વિઞ્ઞાણેના’’તિ વુત્તન્તિ તમત્થં પાકટં કાતું ‘‘કેન પન તં નન્દૂપસેચન’’ન્તિ પુચ્છતિ.

    Lobhasahagatassa viññāṇassa. Itarassa dosasahagatādikassa. Byañjanena viya bhojanassa ārammaṇassa abhisaṅkharaṇaṃ visesāpādanaṃ upasecanaṃ, nandī sappītikataṇhā upasecanaṃ etassāti nandūpasecanaṃ upasecanabhūtāyapi nandiyā rāgasallaupanisato. Upasitte pana vattabbameva natthīti dassetuṃ pāḷiyā ‘‘rāgasallena nandūpasecanena viññāṇenā’’ti vuttanti tamatthaṃ pākaṭaṃ kātuṃ ‘‘kena pana taṃ nandūpasecana’’nti pucchati.

    રાગસલ્લેનાતિ હેતુમ્હિ કરણવચનન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘રાગસલ્લેન હેતુભૂતેના’’તિ આહ. ઉપનિસ્સયપચ્ચયત્થો ચેત્થ હેત્વત્થો. ઉપગન્તબ્બતો વિઞ્ઞાણેનાતિ વિભત્તિં પરિણામેત્વા યોજેતબ્બં. ‘‘પતિટ્ઠાભાવતો’’તિ ઇમિના વિઞ્ઞાણસ્સ નિસ્સયાદિપચ્ચયતં વદતિ. તેનાહ ‘‘રૂપક્ખન્ધં નિસ્સાય તિટ્ઠતી’’તિ. એવં દુતિયાદિવિઞ્ઞાણટ્ઠિતીસુપિ નિસ્સયાદિપચ્ચયતા વત્તબ્બા પતિટ્ઠાવચનતો.

    Rāgasallenāti hetumhi karaṇavacananti dassento ‘‘rāgasallena hetubhūtenā’’ti āha. Upanissayapaccayattho cettha hetvattho. Upagantabbato viññāṇenāti vibhattiṃ pariṇāmetvā yojetabbaṃ. ‘‘Patiṭṭhābhāvato’’ti iminā viññāṇassa nissayādipaccayataṃ vadati. Tenāha ‘‘rūpakkhandhaṃ nissāya tiṭṭhatī’’ti. Evaṃ dutiyādiviññāṇaṭṭhitīsupi nissayādipaccayatā vattabbā patiṭṭhāvacanato.

    ૮૫. યદિપિ અકુસલમૂલાદિકે તિપુક્ખલસ્સ, તણ્હાદિકે નન્દિયાવટ્ટસ્સ દિસાભાવેન વક્ખતિ, તથાપિ અઞ્ઞમઞ્ઞાનુપ્પવેસતો એકસ્મિં નયે સિદ્ધે ઇતરેપિ સિદ્ધા એવ હોન્તીતિ ઇમસ્સ વિસેસસ્સ દસ્સનત્થં ‘‘આહારાદયો…પે॰… વવત્થપેતુ’’ન્તિ વુત્તં. વક્ખમાને વા અકુસલમૂલતણ્હાદિકે આદિસદ્દેન સઙ્ગહેત્વા ‘‘આહારાદયો’’તિ વદન્તો ‘‘નયાન’’ન્તિ બહુવચનમાહ. એકસ્સ અત્થસ્સાતિ રાગચરિતસ્સ ઉપક્કિલેસતાસઙ્ખાતસ્સ એકસ્સ પયોજનસ્સ. બ્યઞ્જનત્થોપિ ગહિતો, ન બ્યઞ્જનમેવ ગહિતન્તિ સુત્તપદાનિ અઞ્ઞમઞ્ઞપરિયાયવચનાનિ યથારહં તણ્હાવત્થૂનં તત્થ કથિતત્તા વુત્તં ‘‘સવત્થુકા તણ્હા વુત્તા’’તિ. દોસવત્થૂનં, દિટ્ઠિવત્થૂનઞ્ચ તત્થ કથિતત્તા ‘‘સવત્થુકો દોસો, સવત્થુકા દિટ્ઠિ ચ વુત્તા’’તિ ઇમમત્થં સન્ધાયાહ ‘‘વુત્તનયાનુસારેના’’તિ.

    85. Yadipi akusalamūlādike tipukkhalassa, taṇhādike nandiyāvaṭṭassa disābhāvena vakkhati, tathāpi aññamaññānuppavesato ekasmiṃ naye siddhe itarepi siddhā eva hontīti imassa visesassa dassanatthaṃ ‘‘āhārādayo…pe… vavatthapetu’’nti vuttaṃ. Vakkhamāne vā akusalamūlataṇhādike ādisaddena saṅgahetvā ‘‘āhārādayo’’ti vadanto ‘‘nayāna’’nti bahuvacanamāha. Ekassa atthassāti rāgacaritassa upakkilesatāsaṅkhātassa ekassa payojanassa. Byañjanatthopi gahito, na byañjanameva gahitanti suttapadāni aññamaññapariyāyavacanāni yathārahaṃ taṇhāvatthūnaṃ tattha kathitattā vuttaṃ ‘‘savatthukā taṇhā vuttā’’ti. Dosavatthūnaṃ, diṭṭhivatthūnañca tattha kathitattā ‘‘savatthuko doso, savatthukā diṭṭhi ca vuttā’’ti imamatthaṃ sandhāyāha ‘‘vuttanayānusārenā’’ti.

    દુક્ખાકારેન સહ દુક્ખાકારં ગહેત્વાતિ અત્થો. એવઞ્ચેતન્તિ યદિ તંતંઅનુપસ્સનાબહુલસ્સ વસેન પુરિમાહારદ્વયાદીસુ વિમોક્ખમુખવિસેસનિદ્ધારણં કતં, એતં એવમેવ વેદિતબ્બં, ન અઞ્ઞથા. તત્થ કારણં વદન્તો ‘‘ન હી’’તિઆદિમાહ. તસ્સત્થો – યથા અરિયમગ્ગાનં ઓધિસો કિલેસપ્પજહનતો પહાતબ્બેસુ ધમ્મેસુ નિયમો અત્થિ, ન એવં વિપસ્સનાય પરિઞ્ઞાપહાનાનં અનિચ્ચન્તિકત્તાતિ.

    Dukkhākārena saha dukkhākāraṃ gahetvāti attho. Evañcetanti yadi taṃtaṃanupassanābahulassa vasena purimāhāradvayādīsu vimokkhamukhavisesaniddhāraṇaṃ kataṃ, etaṃ evameva veditabbaṃ, na aññathā. Tattha kāraṇaṃ vadanto ‘‘na hī’’tiādimāha. Tassattho – yathā ariyamaggānaṃ odhiso kilesappajahanato pahātabbesu dhammesu niyamo atthi, na evaṃ vipassanāya pariññāpahānānaṃ aniccantikattāti.

    અપરે પનાહુ – પુરિમે આહારદ્વયે પરિકિલેસભાવેન, દુક્ખપચ્ચયત્તા ચ દુક્ખલક્ખણં સુપાકટં. તત્થ પુરિમે વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિદ્વયવિઞ્ઞાણાહારે તતિયવિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયં અનિચ્ચલક્ખણં, મનોસઞ્ચેતનાહારે ચતુત્થવિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયં અનત્તલક્ખણં સુપાકટન્તિ તિસ્સન્નં અનુપસ્સનાનં પવત્તિમુખતાય તેહિ અપ્પણિહિતાદિવિમોક્ખમુખેહિ પરિઞ્ઞં ગચ્છન્તીતિ. તથા વિપલ્લાસાદીસુ પુરિમદ્વયં દુક્ખાનુપસ્સનાય ઉજુવિપચ્ચનીકં, ઇતરદ્વયં અનિચ્ચાનત્તાનુપસ્સનાનં. ઇતિ પવત્તિમુખતાય ચ ઉજુવિપચ્ચનીકતાય ચ ઇમે ધમ્મા યથારહં અપ્પણિહિતાદિવિમોક્ખમુખેહિ પરિઞ્ઞેય્યા, પહાતબ્બા ચ વુત્તા. તત્થ સુભસુખસઞ્ઞાકામુપાદાનસીલબ્બતુપાદાનકામયોગભવયોગઅભિજ્ઝાકાય ગન્થકામાસવકામોઘ ભવોઘ રાગસલ્લછન્દઅગતિગમનાનિ સુખસ્સાદવસેન પવત્તનતો દુક્ખાનુપસ્સનાય પટિપક્ખભાવતો બ્યાપાદકાયગન્થદોસસલ્લદોસઅગતિગમનાનિ પવત્તિમુખતાય અપ્પણિહિતવિમોક્ખમુખેન પહાતબ્બાનિ. તતિયસઞ્ઞાદયો નિચ્ચાભિનિવેસતન્નિમિત્તાહિ અનિચ્ચાનુપસ્સનાય પટિપક્ખભાવતો અનિમિત્તવિમોક્ખમુખેન પહાતબ્બા. ચતુત્થસઞ્ઞાદયો અત્તાભિનિવેસતન્નિત્તાહિ અનત્તાનુપસ્સનાય પટિપક્ખભાવતો સુઞ્ઞતવિમોક્ખમુખેન પહાતબ્બા. તત્થ માનસલ્લભયઅગતિગમનાનં નિચ્ચાભિનિવેસનિમિત્તતા વેદિતબ્બા. ન હિ અનિચ્ચતો પસ્સતો માનજપ્પનં, ભયં વા સમ્ભવતિ. અવિજ્જાયોગાદીનં અત્તાભિનિવેસનિમિત્તતા પાકટા એવાતિ.

    Apare panāhu – purime āhāradvaye parikilesabhāvena, dukkhapaccayattā ca dukkhalakkhaṇaṃ supākaṭaṃ. Tattha purime viññāṇaṭṭhitidvayaviññāṇāhāre tatiyaviññāṇaṭṭhitiyaṃ aniccalakkhaṇaṃ, manosañcetanāhāre catutthaviññāṇaṭṭhitiyaṃ anattalakkhaṇaṃ supākaṭanti tissannaṃ anupassanānaṃ pavattimukhatāya tehi appaṇihitādivimokkhamukhehi pariññaṃ gacchantīti. Tathā vipallāsādīsu purimadvayaṃ dukkhānupassanāya ujuvipaccanīkaṃ, itaradvayaṃ aniccānattānupassanānaṃ. Iti pavattimukhatāya ca ujuvipaccanīkatāya ca ime dhammā yathārahaṃ appaṇihitādivimokkhamukhehi pariññeyyā, pahātabbā ca vuttā. Tattha subhasukhasaññākāmupādānasīlabbatupādānakāmayogabhavayogaabhijjhākāya ganthakāmāsavakāmogha bhavogha rāgasallachandaagatigamanāni sukhassādavasena pavattanato dukkhānupassanāya paṭipakkhabhāvato byāpādakāyaganthadosasalladosaagatigamanāni pavattimukhatāya appaṇihitavimokkhamukhena pahātabbāni. Tatiyasaññādayo niccābhinivesatannimittāhi aniccānupassanāya paṭipakkhabhāvato animittavimokkhamukhena pahātabbā. Catutthasaññādayo attābhinivesatannittāhi anattānupassanāya paṭipakkhabhāvato suññatavimokkhamukhena pahātabbā. Tattha mānasallabhayaagatigamanānaṃ niccābhinivesanimittatā veditabbā. Na hi aniccato passato mānajappanaṃ, bhayaṃ vā sambhavati. Avijjāyogādīnaṃ attābhinivesanimittatā pākaṭā evāti.

    ૮૬. અપ્પમઞ્ઞાવજ્જા રૂપાવચરસમાપત્તિયો દિબ્બવિહારા ‘‘દેવૂપપત્તિસંવત્તનિકકુસલસમાપત્તિયો ચા’’તિ કત્વા, સતિપિ તબ્ભાવે પરહિતપટિપત્તિતો, નિદ્દોસતાય ચ સેટ્ઠા વિહારાતિ ચતસ્સો અપ્પમઞ્ઞા બ્રહ્મવિહારા, ચતસ્સો ફલસમાપત્તિયો અરિયવિહારા ‘‘આરકા કિલેસેહિ અરિયાનં વિહારા’’તિ. ચતસ્સો આરુપ્પસમાપત્તિયો આનેઞ્જવિહારા , સતિપિ દેવૂપપત્તિસંવત્તનિકકુસલસમાપત્તિભાવે આનેઞ્જસન્તતાહિ લોકિયેસુ સિખાપ્પત્તિતો.

    86. Appamaññāvajjā rūpāvacarasamāpattiyo dibbavihārā ‘‘devūpapattisaṃvattanikakusalasamāpattiyo cā’’ti katvā, satipi tabbhāve parahitapaṭipattito, niddosatāya ca seṭṭhā vihārāti catasso appamaññā brahmavihārā, catasso phalasamāpattiyo ariyavihārā ‘‘ārakā kilesehi ariyānaṃ vihārā’’ti. Catasso āruppasamāpattiyo āneñjavihārā, satipi devūpapattisaṃvattanikakusalasamāpattibhāve āneñjasantatāhi lokiyesu sikhāppattito.

    અધિકરણભેદેનાતિ વત્થુભેદેન.

    Adhikaraṇabhedenāti vatthubhedena.

    યં અભિણ્હં ન પવત્તતિ, તં અચ્છરિયન્તિ દસ્સેતું ‘‘અન્ધસ્સ…પે॰… ઉપ્પજ્જનક’’ન્તિ વુત્તં. અધિતિટ્ઠતિ સીલાદિ એતેન સચ્ચેન, એત્થ વા સચ્ચે નિમિત્તભૂતે, અધિટ્ઠાનમત્તમેવ વા તં સચ્ચન્તિ એવં કરણાધિકરણભાવત્થા પચ્ચયવસેન વેદિતબ્બા સમાનાધિકરણસમાસપક્ખે. તથા અઞ્ઞપદત્થસમાસપક્ખે. ઇતરસ્મિં પન સમાસે કરણાધિકરણત્થા એવ, તે ચ ખો સીલાદિવસેન ચ વેદિતબ્બા. સુખન્તિ ઝાનવિપસ્સનામગ્ગફલનિબ્બાનસુખં. લોકિયવિપાકસુખમ્પિ લબ્ભતેવ. ‘‘નાઞ્ઞત્ર બોજ્ઝા…પે॰… પાણિન’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૧. ૯૮) હિ ઇમાય ગાથાય સઙ્ગહિતા અનત્તપરિહારમુખેન સત્તાનં અભયા નિબ્બાનસમ્પત્તિસુખાવહા ચત્તારો ધમ્મા ઇધ ‘‘સુખભાગિયા’’તિ વુત્તાતિ. અનવસેસપરિયાદાનતોતિ ફરણવસેન અનવસેસગ્ગહણતો.

    Yaṃ abhiṇhaṃ na pavattati, taṃ acchariyanti dassetuṃ ‘‘andhassa…pe… uppajjanaka’’nti vuttaṃ. Adhitiṭṭhati sīlādi etena saccena, ettha vā sacce nimittabhūte, adhiṭṭhānamattameva vā taṃ saccanti evaṃ karaṇādhikaraṇabhāvatthā paccayavasena veditabbā samānādhikaraṇasamāsapakkhe. Tathā aññapadatthasamāsapakkhe. Itarasmiṃ pana samāse karaṇādhikaraṇatthā eva, te ca kho sīlādivasena ca veditabbā. Sukhanti jhānavipassanāmaggaphalanibbānasukhaṃ. Lokiyavipākasukhampi labbhateva. ‘‘Nāññatra bojjhā…pe… pāṇina’’nti (saṃ. ni. 1. 98) hi imāya gāthāya saṅgahitā anattaparihāramukhena sattānaṃ abhayā nibbānasampattisukhāvahā cattāro dhammā idha ‘‘sukhabhāgiyā’’ti vuttāti. Anavasesapariyādānatoti pharaṇavasena anavasesaggahaṇato.

    પઠમસ્સ સતિપટ્ઠાનસ્સ પઠમપટિપદાવસેન પવત્તસ્સાતિ અધિપ્પાયો. એવં સેસેસુપિ. ‘‘યથા હી’’તિઆદિના યથાવુત્તપટિપદાસતિપટ્ઠાનાનં નાનન્તરિયકતં ઉપમાય વિભાવેતિ. સતિપિ ચ સબ્બાહિ પટિપદાહિ સબ્બેસં સતિપટ્ઠાનાનં નિયમાભાવે નાનન્તરિકભાવેન દેસનાક્કમેનેવેત્થ નેસં અયમનુક્કમો કતોતિ વેદિતબ્બો. અથ વા કાયવેદનાસુ સુભસુખસઞ્ઞાનં દુબ્બિનિવેઠિયતાય અસુભદુક્ખાનુપસ્સનાનં કિચ્ચસિદ્ધિતો પુરિમેન પટિપદાદ્વયેન પુરિમં સતિપટ્ઠાનદ્વયં યોજિતં તદભાવતો. ઇતરેન ઇતરં. તાનિ હિ પુરિમેસુ સતિપટ્ઠાનેસુ કતકમ્મસ્સ ઇચ્છિતબ્બાનિ. અથ વા યથા તણ્હાચરિતદિટ્ઠિચરિતાનં મન્દતિક્ખપઞ્ઞાનં વસેન ચતસ્સો પટિપદા યોજિતા, એવં ચત્તારિ સતિપટ્ઠાનાનિ સમ્ભવન્તીતિ દસ્સેતું પટિપદાસતિપટ્ઠાનાનં અયમનુક્કમો કતો.

    Paṭhamassa satipaṭṭhānassa paṭhamapaṭipadāvasena pavattassāti adhippāyo. Evaṃ sesesupi. ‘‘Yathā hī’’tiādinā yathāvuttapaṭipadāsatipaṭṭhānānaṃ nānantariyakataṃ upamāya vibhāveti. Satipi ca sabbāhi paṭipadāhi sabbesaṃ satipaṭṭhānānaṃ niyamābhāve nānantarikabhāvena desanākkamenevettha nesaṃ ayamanukkamo katoti veditabbo. Atha vā kāyavedanāsu subhasukhasaññānaṃ dubbiniveṭhiyatāya asubhadukkhānupassanānaṃ kiccasiddhito purimena paṭipadādvayena purimaṃ satipaṭṭhānadvayaṃ yojitaṃ tadabhāvato. Itarena itaraṃ. Tāni hi purimesu satipaṭṭhānesu katakammassa icchitabbāni. Atha vā yathā taṇhācaritadiṭṭhicaritānaṃ mandatikkhapaññānaṃ vasena catasso paṭipadā yojitā, evaṃ cattāri satipaṭṭhānāni sambhavantīti dassetuṃ paṭipadāsatipaṭṭhānānaṃ ayamanukkamo kato.

    ‘‘તથા’’તિ ઇમિના યથા સમાનપટિપક્ખતાય પઠમસ્સ સતિપટ્ઠાનસ્સ ભાવના પઠમસ્સ ઝાનસ્સ વિસેસાવહા, એવં પીતિસહગતાદિસમાનતાય દુતિયસતિપટ્ઠાનાદિભાવના દુતિયજ્ઝાનાદીનં વિસેસાવહાતિ ઇમમત્થં ઉપસંહરતિ. પીતિપટિસંવેદનાદીતિ આદિસદ્દેન સુખપટિસંવેદનં, ચિત્તસઙ્ખારપટિસંવેદનં, પસ્સમ્ભનઞ્ચ સઙ્ગણ્હાતિ. ચિત્તસ્સ અભિપ્પમોદનગ્ગહણઞ્ચેત્થ નિદસ્સનમત્તં દટ્ઠબ્બં પટિસંવેદનસમાદહનવિમોચનાનમ્પિ વસેન પવત્તિયા ઇચ્છિતબ્બત્તા. અનિચ્ચવિરાગાદીતિ આદિસદ્દેન નિરોધપટિનિસ્સગ્ગા સઙ્ગય્હન્તિ.

    ‘‘Tathā’’ti iminā yathā samānapaṭipakkhatāya paṭhamassa satipaṭṭhānassa bhāvanā paṭhamassa jhānassa visesāvahā, evaṃ pītisahagatādisamānatāya dutiyasatipaṭṭhānādibhāvanā dutiyajjhānādīnaṃ visesāvahāti imamatthaṃ upasaṃharati. Pītipaṭisaṃvedanādīti ādisaddena sukhapaṭisaṃvedanaṃ, cittasaṅkhārapaṭisaṃvedanaṃ, passambhanañca saṅgaṇhāti. Cittassa abhippamodanaggahaṇañcettha nidassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ paṭisaṃvedanasamādahanavimocanānampi vasena pavattiyā icchitabbattā. Aniccavirāgādīti ādisaddena nirodhapaṭinissaggā saṅgayhanti.

    રૂપાવચરસમાપત્તીનન્તિ એત્થ પટિલદ્ધમત્તં પઠમજ્ઝાનં પઠમજ્ઝાનસમાપત્તિયા પગુણવસીભાવાપાદનસ્સ પચ્ચયો હોતિ, ન ઇતરાસં. ઇતરાસં પન અધિટ્ઠાનભાવેન પરમ્પરાય પચ્ચયો હોતીતિ વેદિતબ્બં. બ્યાપાદવિહિંસાવિતક્કઅરતિરાગા બ્યાપાદવિતક્કાદયો. સુખેનાતિ અકિચ્છેન, અકસિરેનાતિ અત્થો.

    Rūpāvacarasamāpattīnanti ettha paṭiladdhamattaṃ paṭhamajjhānaṃ paṭhamajjhānasamāpattiyā paguṇavasībhāvāpādanassa paccayo hoti, na itarāsaṃ. Itarāsaṃ pana adhiṭṭhānabhāvena paramparāya paccayo hotīti veditabbaṃ. Byāpādavihiṃsāvitakkaaratirāgā byāpādavitakkādayo. Sukhenāti akicchena, akasirenāti attho.

    દિબ્બવિહારાદિકે ચત્તારો વિહારે પદટ્ઠાનં કત્વા નાનાસન્તાનેસુ ઉપ્પન્નાય વુટ્ઠાનગામિનિવિપસ્સનાય યથાક્કમં અનુપ્પન્નાકુસલાનુપ્પાદનાદિવસેન પવત્તવિસયં સન્ધાય પાળિયં ‘‘પઠમો વિહારો ભાવિતો બહુલીકતો’’તિઆદિ વુત્તં. સમ્મપ્પધાનસદિસઞ્હેત્થ સમ્મપ્પધાનં વુત્તં. અરિયવિહારે ચ હેટ્ઠિમે નિસ્સાય ઉપરિમગ્ગાધિગમાય વાયમન્તસ્સ અયં નયો લબ્ભતિ. મગ્ગપરિયાપન્નસ્સેવ વા સમ્મપ્પધાનસ્સ નાનાસન્તાનિકસ્સ યથાવુત્તવિપસ્સનાગમનેન તંતંકિચ્ચાદિકસ્સ વસેનેતં વુત્તં. સક્કા હિ વિપસ્સનાગમનેન સદ્ધિન્દ્રિયાદિતિક્ખતાવિસેસો વિય વીરિયસ્સ કિચ્ચવિસેસવિસયો મગ્ગો વિઞ્ઞાતું.

    Dibbavihārādike cattāro vihāre padaṭṭhānaṃ katvā nānāsantānesu uppannāya vuṭṭhānagāminivipassanāya yathākkamaṃ anuppannākusalānuppādanādivasena pavattavisayaṃ sandhāya pāḷiyaṃ ‘‘paṭhamo vihāro bhāvito bahulīkato’’tiādi vuttaṃ. Sammappadhānasadisañhettha sammappadhānaṃ vuttaṃ. Ariyavihāre ca heṭṭhime nissāya uparimaggādhigamāya vāyamantassa ayaṃ nayo labbhati. Maggapariyāpannasseva vā sammappadhānassa nānāsantānikassa yathāvuttavipassanāgamanena taṃtaṃkiccādikassa vasenetaṃ vuttaṃ. Sakkā hi vipassanāgamanena saddhindriyāditikkhatāviseso viya vīriyassa kiccavisesavisayo maggo viññātuṃ.
