Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૩. તતિયવગ્ગો
3. Tatiyavaggo
(૩૨) ૧૨. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનકથા
(32) 12. Nevasaññānāsaññāyatanakathā
૩૮૪. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ? આમન્તા. અસઞ્ઞભવો અસઞ્ઞગતિ અસઞ્ઞસત્તાવાસો અસઞ્ઞસંસારો અસઞ્ઞયોનિ અસઞ્ઞત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
384. Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti? Āmantā. Asaññabhavo asaññagati asaññasattāvāso asaññasaṃsāro asaññayoni asaññattabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ સઞ્ઞાભવો સઞ્ઞાગતિ સઞ્ઞાસત્તાવાસો સઞ્ઞાસંસારો સઞ્ઞાયોનિ સઞ્ઞત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સઞ્ઞાભવો સઞ્ઞાગતિ…પે॰… સઞ્ઞત્તભાવપટિલાભો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘સઞ્ઞા અત્થી’’’તિ.
Nanu saññābhavo saññāgati saññāsattāvāso saññāsaṃsāro saññāyoni saññattabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Hañci saññābhavo saññāgati…pe… saññattabhāvapaṭilābho, no ca vata re vattabbe – ‘‘nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘saññā atthī’’’ti.
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ? આમન્તા. એકવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti? Āmantā. Ekavokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નનુ ચતુવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ચતુવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘સઞ્ઞા અત્થી’’’તિ.
Nanu catuvokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Hañci catuvokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābho, no ca vata re vattabbe – ‘‘nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘saññā atthī’’’ti.
૩૮૫. અસઞ્ઞસત્તેસુ ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ’’, સો ચ અસઞ્ઞભવો અસઞ્ઞગતિ અસઞ્ઞસત્તાવાસો અસઞ્ઞસંસારો અસઞ્ઞયોનિ અસઞ્ઞત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ,’’ સો ચ અસઞ્ઞભવો અસઞ્ઞગતિ અસઞ્ઞસત્તાવાસો અસઞ્ઞસંસારો અસઞ્ઞયોનિ અસઞ્ઞત્તભાવપટિલાભોતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
385. Asaññasattesu na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi’’, so ca asaññabhavo asaññagati asaññasattāvāso asaññasaṃsāro asaññayoni asaññattabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi,’’ so ca asaññabhavo asaññagati asaññasattāvāso asaññasaṃsāro asaññayoni asaññattabhāvapaṭilābhoti ? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અસઞ્ઞસત્તેસુ ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ,’’ સો ચ એકવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ,’’ સો ચ એકવોકારભવો ગતિ સત્તાવાસો સંસારો યોનિ અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Asaññasattesu na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi,’’ so ca ekavokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi,’’ so ca ekavokārabhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ,’’ સો ચ સઞ્ઞાભવો સઞ્ઞાગતિ…પે॰… સઞ્ઞત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. અસઞ્ઞસત્તેસુ ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ,’’ સો ચ સઞ્ઞાભવો સઞ્ઞાગતિ…પે॰… સઞ્ઞત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi,’’ so ca saññābhavo saññāgati…pe… saññattabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Asaññasattesu na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi,’’ so ca saññābhavo saññāgati…pe… saññattabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ,’’ સો ચ ચતુવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. અસઞ્ઞસત્તેસુ ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થિ,’’ સો ચ ચતુવોકારભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi,’’ so ca catuvokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Asaññasattesu na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthi,’’ so ca catuvokārabhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ? આમન્તા. નનુ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘સઞ્ઞા અત્થી’’’તિ.
Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti? Āmantā. Nanu nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavoti? Āmantā. Hañci nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, no ca vata re vattabbe – ‘‘nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘saññā atthī’’’ti.
૩૮૬. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ? આમન્તા. આકાસાનઞ્ચાયતનં ચતુવોકારભવો આકાસાનઞ્ચાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
386. Nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti? Āmantā. Ākāsānañcāyatanaṃ catuvokārabhavo ākāsānañcāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ? આમન્તા. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, આકિઞ્ચઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti? Āmantā. Viññāṇañcāyatanaṃ…pe… ākiñcaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, ākiñcaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
આકાસાનઞ્ચાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? આમન્તા. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Ākāsānañcāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Āmantā. Nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? આમન્તા. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Viññāṇañcāyatanaṃ…pe… ākiñcaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Āmantā. Nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ વા ‘‘નત્થી’’તિ વાતિ? આમન્તા . નનુ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘સઞ્ઞા અત્થી’તિ વા ‘નત્થી’તિ વા’’તિ.
Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti vā ‘‘natthī’’ti vāti? Āmantā . Nanu nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavoti? Āmantā. Hañci nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, no ca vata re vattabbe – ‘‘nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘saññā atthī’ti vā ‘natthī’ti vā’’ti.
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ વા ‘‘નત્થી’’તિ વાતિ? આમન્તા. આકાસાનઞ્ચાયતનં…પે॰… વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, આકિઞ્ચઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ વા ‘‘નત્થી’’તિ વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti vā ‘‘natthī’’ti vāti? Āmantā. Ākāsānañcāyatanaṃ…pe… viññāṇañcāyatanaṃ…pe… ākiñcaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, ākiñcaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti vā ‘‘natthī’’ti vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
આકાસાનઞ્ચાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? આમન્તા. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Ākāsānañcāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Āmantā. Nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? આમન્તા. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં ચતુવોકારભવો, અત્થિ તત્થ સઞ્ઞાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Viññāṇañcāyatanaṃ…pe… ākiñcaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Āmantā. Nevasaññānāsaññāyatanaṃ catuvokārabhavo, atthi tattha saññāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં 1 – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ વા ‘‘નત્થી’’તિ વાતિ? આમન્તા. નનુ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનન્તિ? આમન્તા. હઞ્ચિ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘સઞ્ઞા અત્થી’તિ વા ‘નત્થી’તિ વા’’તિ.
Nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ 2 – ‘‘saññā atthī’’ti vā ‘‘natthī’’ti vāti? Āmantā. Nanu nevasaññānāsaññāyatananti? Āmantā. Hañci nevasaññānāsaññāyatanaṃ, tena vata re vattabbe – ‘‘nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘saññā atthī’ti vā ‘natthī’ti vā’’ti.
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનન્તિ કત્વા નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતને ન વત્તબ્બં – ‘‘સઞ્ઞા અત્થી’’તિ વા ‘‘નત્થી’’તિ વાતિ? આમન્તા. અદુક્ખમસુખા વેદનાતિ કત્વા અદુક્ખમસુખાય વેદનાય 3 ન વત્તબ્બં – ‘‘વેદના’’તિ વા ‘‘અવેદના’’તિ વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Nevasaññānāsaññāyatananti katvā nevasaññānāsaññāyatane na vattabbaṃ – ‘‘saññā atthī’’ti vā ‘‘natthī’’ti vāti? Āmantā. Adukkhamasukhā vedanāti katvā adukkhamasukhāya vedanāya 4 na vattabbaṃ – ‘‘vedanā’’ti vā ‘‘avedanā’’ti vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનકથા નિટ્ઠિતા.
Nevasaññānāsaññāyatanakathā niṭṭhitā.
તતિયવગ્ગો.
Tatiyavaggo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
બલં સાધારણં અરિયં, સરાગં ચિત્તં વિમુચ્ચતિ;
Balaṃ sādhāraṇaṃ ariyaṃ, sarāgaṃ cittaṃ vimuccati;
વિમુત્તં વિમુચ્ચમાનં, અત્થિ ચિત્તં વિમુચ્ચમાનં.
Vimuttaṃ vimuccamānaṃ, atthi cittaṃ vimuccamānaṃ.
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ, દિટ્ઠિપરિયુટ્ઠાનં પહીનં;
Aṭṭhamakassa puggalassa, diṭṭhipariyuṭṭhānaṃ pahīnaṃ;
અટ્ઠમકસ્સ પુગ્ગલસ્સ, નત્થિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ ચક્ખું.
Aṭṭhamakassa puggalassa, natthi pañcindriyāni cakkhuṃ.
સોતં ધમ્મુપત્થદ્ધં, યથાકમ્મૂપગતં ઞાણં;
Sotaṃ dhammupatthaddhaṃ, yathākammūpagataṃ ñāṇaṃ;
દેવેસુ સંવરો અસઞ્ઞ-સત્તેસુ સઞ્ઞા એવમેવ ભવગ્ગન્તિ.
Devesu saṃvaro asañña-sattesu saññā evameva bhavagganti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧૨. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનકથાવણ્ણના • 12. Nevasaññānāsaññāyatanakathāvaṇṇanā