Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. નિબ્બેધભાગિયસુત્તવણ્ણના

    8. Nibbedhabhāgiyasuttavaṇṇanā

    ૨૦૯. નિબ્બિજ્ઝન્તીતિ નિબ્બેધા, નિબ્બિજ્ઝનધમ્મા ધમ્મવિનયાદયો, તપ્પરિયાપન્નતાય નિબ્બેધભાગે ગતો નિબ્બેધભાગિયો, તં નિબ્બેધભાગિયં. તેનાહ ‘‘નિબ્બિજ્ઝનકોટ્ઠાસિય’’ન્તિ. ભાવેત્વા ઠિતેન ચિત્તેન. વિપસ્સનામગ્ગમ્પિ ગહેત્વા ‘‘મગ્ગબોજ્ઝઙ્ગા મિસ્સકા’’તિ વુત્તા. તેહીતિ બોજ્ઝઙ્ગેહિ ભાવિતં ચિત્તં. તે વા બોજ્ઝઙ્ગે ભાવેત્વા ઠિતં ચિત્તં નામ ફલચિત્તં, તસ્મા નિબ્બત્તિતલોકુત્તરમેવ. તમ્પીતિ ફલચિત્તમ્પિ મગ્ગાનન્તરતાય મગ્ગનિસ્સિતં કત્વા મિસ્સકમેવ કથેતું વટ્ટતિ ‘‘બોધાય સંવત્તન્તી’’તિ વુત્તત્તા.

    209. Nibbijjhantīti nibbedhā, nibbijjhanadhammā dhammavinayādayo, tappariyāpannatāya nibbedhabhāge gato nibbedhabhāgiyo, taṃ nibbedhabhāgiyaṃ. Tenāha ‘‘nibbijjhanakoṭṭhāsiya’’nti. Bhāvetvā ṭhitena cittena. Vipassanāmaggampi gahetvā ‘‘maggabojjhaṅgā missakā’’ti vuttā. Tehīti bojjhaṅgehi bhāvitaṃ cittaṃ. Te vā bojjhaṅge bhāvetvā ṭhitaṃ cittaṃ nāma phalacittaṃ, tasmā nibbattitalokuttarameva. Tampīti phalacittampi maggānantaratāya magganissitaṃ katvā missakameva kathetuṃ vaṭṭati ‘‘bodhāya saṃvattantī’’ti vuttattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. નિબ્બેધભાગિયસુત્તં • 8. Nibbedhabhāgiyasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. નિબ્બેધભાગિયસુત્તવણ્ણના • 8. Nibbedhabhāgiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact