Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
10. நிதா³னஸுத்தவண்ணனா
10. Nidānasuttavaṇṇanā
60. ப³ஹுவசனவஸேனாதி குரூ நாம ஜானபதி³னோ ராஜகுமாரா, தேஸங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ருள்ஹீவஸேன ‘‘குரூ’’தி ஏவங் ப³ஹுவசனவஸேன. யத்த² ப⁴க³வதோ வஸனோகாஸபூ⁴தோ கோசி விஹாரோ ந ஹோதி, தத்த² கேவலங் கோ³சரகா³மகித்தனங் நிதா³னகதா²ய பகதி யதா² ‘‘ஸக்கேஸு விஹரதி தே³வத³ஹங் நாம ஸக்யானங் நிக³மோ’’தி. ‘‘ஆயஸ்மா’’தி வா ‘‘தே³வானங் பியோ’’தி வா ப⁴வந்தி வா பியஸமுதா³ஹாரோ ஏஸோதி ஆஹ ‘‘ஆயஸ்மாதி பியவசனமேத’’ந்தி. தயித³ங் பியவசனங் கா³ரவவஸேன வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘க³ருவசனமேத’’ந்தி. அதிதூ³ரங் அச்சாஸன்னங் அதிஸம்முகா² அதிபச்ச²தோ உபரிவாதோ உன்னதப்பதே³ஸோதி இமே ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸா. நீலபீதலோஹிதோதா³தமஞ்ஜிட்ட²பப⁴ஸ்ஸரவஸேன ச²ப்³ப³ண்ணானங்.
60.Bahuvacanavasenāti kurū nāma jānapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado ruḷhīvasena ‘‘kurū’’ti evaṃ bahuvacanavasena. Yattha bhagavato vasanokāsabhūto koci vihāro na hoti, tattha kevalaṃ gocaragāmakittanaṃ nidānakathāya pakati yathā ‘‘sakkesu viharati devadahaṃ nāma sakyānaṃ nigamo’’ti. ‘‘Āyasmā’’ti vā ‘‘devānaṃ piyo’’ti vā bhavanti vā piyasamudāhāro esoti āha ‘‘āyasmāti piyavacanameta’’nti. Tayidaṃ piyavacanaṃ gāravavasena vuccatīti āha ‘‘garuvacanameta’’nti. Atidūraṃ accāsannaṃ atisammukhā atipacchato uparivāto unnatappadesoti ime cha nisajjadosā. Nīlapītalohitodātamañjiṭṭhapabhassaravasena chabbaṇṇānaṃ.
குலஸங்க³ஹத்தா²யாதி குலானுத்³த³யதாவஸேன குலானுக்³க³ண்ஹனத்தா²ய. ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் நிக்கி²பந்தோ விய பி⁴க்கா²படிக்³க³ண்ஹனேன தேஸங் அபி⁴வாத³னாதி³ஸம்படிச்ச²னேன ச புஞ்ஞாபி⁴ஸந்த³ஸ்ஸ ஜனநேன. படிஸம்மஜ்ஜித்வாதி அந்தேவாஸிகேஹி ஸம்மட்ட²ட்டா²னங் ஸக்கச்சகாரிதாய புன ஸம்மஜ்ஜித்வா. உப⁴யந்ததோ பட்டா²ய மஜ்ஜ²ந்தி ஆதி³தோ பட்டா²ய வேத³னங், ஜராமரணதோ பட்டா²ய ச வேத³னங் பாபெத்வா ஸம்மஸனமாஹ. திக்க²த்துந்தி ‘‘ஆதி³தோ பட்டா²ய அந்த’’ந்திஆதி³னா வுத்தசதுராகாருபஸங்ஹிதே தயோ வாரே. தேன த்³வாத³ஸக்க²த்துங் ஸம்மஸனமாஹ. அம்ஹாகங் ப⁴க³வதா க³ம்பீ⁴ரபா⁴வேனேவ கதி²தத்தா ஸேஸபு³த்³தே⁴ஹிபி ஏவமேவ கதி²தோதி த⁴ம்மன்வயே ட²த்வா வுத்தங் ‘‘ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ஹி…பே॰… கதி²தோ’’தி.
Kulasaṅgahatthāyāti kulānuddayatāvasena kulānuggaṇhanatthāya. Sahassabhaṇḍikaṃ nikkhipanto viya bhikkhāpaṭiggaṇhanena tesaṃ abhivādanādisampaṭicchanena ca puññābhisandassa jananena. Paṭisammajjitvāti antevāsikehi sammaṭṭhaṭṭhānaṃ sakkaccakāritāya puna sammajjitvā. Ubhayantato paṭṭhāya majjhanti ādito paṭṭhāya vedanaṃ, jarāmaraṇato paṭṭhāya ca vedanaṃ pāpetvā sammasanamāha. Tikkhattunti ‘‘ādito paṭṭhāya anta’’ntiādinā vuttacaturākārupasaṃhite tayo vāre. Tena dvādasakkhattuṃ sammasanamāha. Amhākaṃ bhagavatā gambhīrabhāveneva kathitattā sesabuddhehipi evameva kathitoti dhammanvaye ṭhatvā vuttaṃ ‘‘sabbabuddhehi…pe… kathito’’ti.
பமாணாதிக்கமேதி அபரிமாணத்தே² ‘‘யாவஞ்சித³ங் தேன ப⁴க³வதா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.3) விய. அதிரேகபா⁴வஜோதனோ ஹி யங் யாவ-ஸத்³தோ³. தேனாஹ ‘‘அதிக³ம்பீ⁴ரோதி அத்தோ²’’தி. அவபா⁴ஸதி கா²யதி உபட்டா²தி ஞாணஸ்ஸ. ததா² உபட்டா²னஞ்ஹி ஸந்தா⁴ய ‘‘தி³ஸ்ஸதீ’’தி வுத்தங். நனு ஏஸ படிச்சஸமுப்பாதோ³ ஏகந்தக³ம்பீ⁴ரோவ, அத² கஸ்மா க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸதா ஜோதிதாதி? ஸச்சமேதங், ஏகந்தக³ம்பீ⁴ரதாத³ஸ்ஸனத்த²மேவ பனஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸக்³க³ஹணங், தஸ்மா அஞ்ஞத்த² லப்³ப⁴மானங் சாதுகோடிகங் ப்³யதிரேகமுகே²ன நித³ஸ்ஸெத்வா தமேவஸ்ஸ ஏகந்தக³ம்பீ⁴ரதங் விபா⁴வேதுங் ‘‘ஏகங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். ஏதங் நத்தீ²தி அக³ம்பீ⁴ரோ அக³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸோ சாதி ஏதங் த்³வயங் நத்தி². தேன யதா²த³ஸ்ஸிதே சாதுகோடிகே பச்சி²மா ஏககோடி லப்³ப⁴தீதி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘அயங் ஹீ’’திஆதி³.
Pamāṇātikkameti aparimāṇatthe ‘‘yāvañcidaṃ tena bhagavatā’’tiādīsu (dī. ni. 1.3) viya. Atirekabhāvajotano hi yaṃ yāva-saddo. Tenāha ‘‘atigambhīroti attho’’ti. Avabhāsati khāyati upaṭṭhāti ñāṇassa. Tathā upaṭṭhānañhi sandhāya ‘‘dissatī’’ti vuttaṃ. Nanu esa paṭiccasamuppādo ekantagambhīrova, atha kasmā gambhīrāvabhāsatā jotitāti? Saccametaṃ, ekantagambhīratādassanatthameva panassa gambhīrāvabhāsaggahaṇaṃ, tasmā aññattha labbhamānaṃ cātukoṭikaṃ byatirekamukhena nidassetvā tamevassa ekantagambhīrataṃ vibhāvetuṃ ‘‘ekaṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Etaṃ natthīti agambhīro agambhīrāvabhāso cāti etaṃ dvayaṃ natthi. Tena yathādassite cātukoṭike pacchimā ekakoṭi labbhatīti dasseti. Tenāha ‘‘ayaṃ hī’’tiādi.
யேஹி க³ம்பீ⁴ரபா⁴வேஹி படிச்சஸமுப்பாதோ³ ‘‘க³ம்பீ⁴ரோ’’தி வுச்சதி, தே சதூஹி உபமாஹி உல்லிங்கெ³ந்தோ ‘‘ப⁴வக்³க³க்³க³ஹணாயா’’திஆதி³மாஹ. யதா² ப⁴வக்³க³க்³க³ஹணத்த²ங் ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா க³ஹேதுங் ந ஸக்கா தூ³ரபா⁴வதோ, ஏவங் ஸங்கா²ராதீ³னங் அவிஜ்ஜாதி³பச்சயஸம்பூ⁴தஸமுதா³க³தத்தோ² பகதிஞாணேன க³ஹேதுங் ந ஸக்கா. யதா² ஸினேருங் பி⁴ந்தி³த்வா மிஞ்ஜங் பப்³ப³தரஸங் பாகதிகபுரிஸேன நீஹரிதுங் ந ஸக்கா, ஏவங் படிச்சஸமுப்பாத³க³தே த⁴ம்மத்தா²தி³கே பகதிஞாணேன பி⁴ந்தி³த்வா விப⁴ஜ்ஜ படிவிஜ்ஜ²னவஸேன ஜானிதுங் ந ஸக்கா. யதா² மஹாஸமுத்³த³ங் பகதிபுரிஸஸ்ஸ பா³ஹுத்³வயவஸேன பாரங் தரிதுங் ந ஸக்கா. ஏவங் வேபுல்லட்டே²ன மஹாஸமுத்³த³ஸதி³ஸங் படிச்சஸமுப்பாத³ங் பகதிஞாணேன தே³ஸனாவஸேன பரிஹரிதுங் ந ஸக்கா. யதா² பத²விங் பரிவத்தெத்வா பாகதிகபுரிஸஸ்ஸ பத²வோஜங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கா, ஏவங் இத்த²ங் அவிஜ்ஜாத³யோ ஸங்கா²ராதீ³னங் பச்சயா ஹொந்தீதி தேஸங் படிச்சஸமுப்பாத³ஸபா⁴வோ பாகதிகஞாணேன நீஹரித்வா க³ஹேதுங் ந ஸக்கோதி, ஏவங் சதுப்³பி³த⁴க³ம்பீ⁴ரதாவஸேன சதஸ்ஸோ உபமா யோஜேதப்³பா³. பாகதிகஞாணவஸேன சாயமத்த²யோஜனா கதா தி³ட்ட²ஸச்சானங் தத்த² படிவேத⁴ஸப்³பா⁴வதோ, ததா²பி யஸ்மா ஸாவகானங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னஞ்ச தத்த² ஸப்பதே³ஸமேவ ஞாணங், பு³த்³தா⁴னங்யேவ நிப்பதே³ஸங். தஸ்மா வுத்தங் ‘‘பு³த்³த⁴விஸயங் பஞ்ஹ’’ந்தி.
Yehi gambhīrabhāvehi paṭiccasamuppādo ‘‘gambhīro’’ti vuccati, te catūhi upamāhi ulliṅgento ‘‘bhavaggaggahaṇāyā’’tiādimāha. Yathā bhavaggaggahaṇatthaṃ hatthaṃ pasāretvā gahetuṃ na sakkā dūrabhāvato, evaṃ saṅkhārādīnaṃ avijjādipaccayasambhūtasamudāgatattho pakatiñāṇena gahetuṃ na sakkā. Yathā sineruṃ bhinditvā miñjaṃ pabbatarasaṃ pākatikapurisena nīharituṃ na sakkā, evaṃ paṭiccasamuppādagate dhammatthādike pakatiñāṇena bhinditvā vibhajja paṭivijjhanavasena jānituṃ na sakkā. Yathā mahāsamuddaṃ pakatipurisassa bāhudvayavasena pāraṃ tarituṃ na sakkā. Evaṃ vepullaṭṭhena mahāsamuddasadisaṃ paṭiccasamuppādaṃ pakatiñāṇena desanāvasena pariharituṃ na sakkā. Yathā pathaviṃ parivattetvā pākatikapurisassa pathavojaṃ gahetuṃ na sakkā, evaṃ itthaṃ avijjādayo saṅkhārādīnaṃ paccayā hontīti tesaṃ paṭiccasamuppādasabhāvo pākatikañāṇena nīharitvā gahetuṃ na sakkoti, evaṃ catubbidhagambhīratāvasena catasso upamā yojetabbā. Pākatikañāṇavasena cāyamatthayojanā katā diṭṭhasaccānaṃ tattha paṭivedhasabbhāvato, tathāpi yasmā sāvakānaṃ paccekabuddhānañca tattha sappadesameva ñāṇaṃ, buddhānaṃyeva nippadesaṃ. Tasmā vuttaṃ ‘‘buddhavisayaṃ pañha’’nti.
மாதி படிஸேதே⁴ நிபாதோ. ஸ்வாயங் ‘‘உத்தானகுத்தானகோ விய கா²யதீ’’தி வசனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தோதி ஆஹ ‘‘மா ப⁴ணீதி அத்தோ²’’தி. உஸ்ஸாதெ³ந்தோதி பஞ்ஞாவஸேன உக்கங்ஸந்தோதி அத்தோ². அபஸாதெ³ந்தோதி நிப்³ப⁴ச்ச²ந்தோ, நிக்³க³ண்ஹந்தோதி அத்தோ². தேனாதி மஹாபஞ்ஞபா⁴வேன.
Māti paṭisedhe nipāto. Svāyaṃ ‘‘uttānakuttānako viya khāyatī’’ti vacanaṃ sandhāya vuttoti āha ‘‘mā bhaṇīti attho’’ti. Ussādentoti paññāvasena ukkaṃsantoti attho. Apasādentoti nibbhacchanto, niggaṇhantoti attho. Tenāti mahāpaññabhāvena.
தத்தா²தி தே²ரஸ்ஸ ஸதிபி உத்தானபா⁴வே படிச்சஸமுப்பாத³ஸ்ஸ அஞ்ஞேஸங் க³ம்பீ⁴ரபா⁴வே. ஸுபோ⁴ஜனரஸபுட்ட²ஸ்ஸாதி ஸுந்த³ரேன போ⁴ஜனரஸேன போஸிதஸ்ஸ. கதயோக³ஸ்ஸாதி நிப்³பு³த்³த⁴பயோகே³ கதபரிசயஸ்ஸ. மல்லபாஸாணந்தி மல்லேஹி மஹாப³லேஹேவ கி²பிதப்³ப³பாஸாணங். குஹிங் இமஸ்ஸ பா⁴ரியட்டா²னந்தி கஸ்மிங் பஸ்ஸே இமஸ்ஸ பாஸாணஸ்ஸ க³ருதரபதே³ஸோதி தஸ்ஸ ஸல்லஹுகபா⁴வங் தீ³பெந்தோ வத³தி.
Tatthāti therassa satipi uttānabhāve paṭiccasamuppādassa aññesaṃ gambhīrabhāve. Subhojanarasapuṭṭhassāti sundarena bhojanarasena positassa. Katayogassāti nibbuddhapayoge kataparicayassa. Mallapāsāṇanti mallehi mahābaleheva khipitabbapāsāṇaṃ. Kuhiṃ imassa bhāriyaṭṭhānanti kasmiṃ passe imassa pāsāṇassa garutarapadesoti tassa sallahukabhāvaṃ dīpento vadati.
திமிரபிங்க³லேனேவ தீ³பெந்தி தஸ்ஸ மஹாவிப்பா²ரபா⁴வதோ. தேனாஹ ‘‘தஸ்ஸ கிரா’’திஆதி³. பக்குத²தீதி பக்குத²ந்தங் விய பரிவத்ததி பரிதோ வத்ததி. லக்க²ணவசனஞ்ஹேதங். பிட்டி²யங் ஸகலிகஅட்டி²கா பிட்டி²பத்தங். காயூபபன்னஸ்ஸாதி மஹதா காயேன உபேதஸ்ஸ, மஹாகாயஸ்ஸாதி அத்தோ². பிஞ்ச² வட்டீதி பிஞ்ச² கலாபோ. ஸுபண்ணவாதந்தி நாக³க்³க³ஹணாதீ³ஸு பக்க²பப்போ²டனவஸேன உப்பஜ்ஜனகவாதங்.
Timirapiṅgalenevadīpenti tassa mahāvipphārabhāvato. Tenāha ‘‘tassa kirā’’tiādi. Pakkuthatīti pakkuthantaṃ viya parivattati parito vattati. Lakkhaṇavacanañhetaṃ. Piṭṭhiyaṃ sakalikaaṭṭhikā piṭṭhipattaṃ. Kāyūpapannassāti mahatā kāyena upetassa, mahākāyassāti attho. Piñcha vaṭṭīti piñcha kalāpo. Supaṇṇavātanti nāgaggahaṇādīsu pakkhapapphoṭanavasena uppajjanakavātaṃ.
‘‘புப்³பூ³பனிஸ்ஸயஸம்பத்தியா’’திஆதி³னா உத்³தி³ட்ட²காரணானி வித்தா²ரதோ விவரிதுங் ‘‘இதோ கிரா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² இதோதி இதோ ப⁴த்³த³கப்பதோ. ஸதஸஹஸ்ஸிமேதி ஸதஸஹஸ்ஸமே. ஹங்ஸவதீ நாம நக³ரங் அஹோஸி ஜாதனக³ரங். து⁴ரபத்தானீதி பா³ஹிரபத்தானி, யானி தீ³க⁴தமானி.
‘‘Pubbūpanissayasampattiyā’’tiādinā uddiṭṭhakāraṇāni vitthārato vivarituṃ ‘‘ito kirā’’tiādi vuttaṃ. Tattha itoti ito bhaddakappato. Satasahassimeti satasahassame. Haṃsavatī nāma nagaraṃ ahosi jātanagaraṃ. Dhurapattānīti bāhirapattāni, yāni dīghatamāni.
கனிட்ட²பா⁴தாதி வேமாதிகபா⁴தா கனிட்டோ² யதா² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ நந்த³த்தே²ரோ. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ஸஹோத³ரா பா⁴தரோ நாம ந ஹொந்தி. தத்த² ஜெட்டா² தாவ நுப்பஜ்ஜந்தி, கனிட்டா²னங் பன அஸம்ப⁴வோ ஏவ. போ⁴க³ந்தி விப⁴வங். உபஸந்தோதி சோரஜனிதஸங்கோ²ப⁴வூபஸமேன உபஸந்தோ ஜனபதோ³.
Kaniṭṭhabhātāti vemātikabhātā kaniṭṭho yathā amhākaṃ bhagavato nandatthero. Buddhānañhi sahodarā bhātaro nāma na honti. Tattha jeṭṭhā tāva nuppajjanti, kaniṭṭhānaṃ pana asambhavo eva. Bhoganti vibhavaṃ. Upasantoti corajanitasaṅkhobhavūpasamena upasanto janapado.
த்³வே ஸாடகே நிவாஸெத்வாதி ஸாடகத்³வயமேவ அத்தனோ காயபரிஹாரியங் கத்வா, இதரங் ஸப்³ப³ஸம்பா⁴ரங் அத்தனா மோசெத்வா.
Dvesāṭake nivāsetvāti sāṭakadvayameva attano kāyaparihāriyaṃ katvā, itaraṃ sabbasambhāraṃ attanā mocetvā.
பத்தக்³க³ஹணத்த²ந்தி அந்தோபக்கி²த்தஉண்ஹபோ⁴ஜனத்தா பத்தஸ்ஸ அபராபரங் ஹத்தே² பரிவத்தெந்தஸ்ஸ ஸுகே²ன பத்தக்³க³ஹணத்த²ங். உத்தரிஸாடகந்தி அத்தனோ உத்தரியங் ஸாடகங். ஏதானி பாகடட்டா²னானீதி ஏதானி யதா²வுத்தானி ப⁴க³வதோ தே³ஸனாய பாகடானி பு³த்³தே⁴ பு³த்³த⁴ஸாவகே ச உத்³தி³ஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ புஞ்ஞகரணட்டா²னானி, பச்சேகபு³த்³த⁴ங் பன போ³தி⁴ஸத்தஞ்ச உத்³தி³ஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ புஞ்ஞகரணட்டா²னானி ப³ஹூனியேவ.
Pattaggahaṇatthanti antopakkhittauṇhabhojanattā pattassa aparāparaṃ hatthe parivattentassa sukhena pattaggahaṇatthaṃ. Uttarisāṭakanti attano uttariyaṃ sāṭakaṃ. Etāni pākaṭaṭṭhānānīti etāni yathāvuttāni bhagavato desanāya pākaṭāni buddhe buddhasāvake ca uddissa therassa puññakaraṇaṭṭhānāni, paccekabuddhaṃ pana bodhisattañca uddissa therassa puññakaraṇaṭṭhānāni bahūniyeva.
படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வாதி அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸேயேவ படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா.
Paṭisandhiṃ gahetvāti amhākaṃ bodhisattassa paṭisandhiggahaṇadivaseyeva paṭisandhiṃ gahetvā.
உக்³க³ஹனங் பாளியா உக்³க³ண்ஹனங், ஸவனங் அத்த²ஸவனங், பரிபுச்ச²னங் க³ண்டி²ட்டா²னேஸு அத்த²பரிபுச்ச²னங், தா⁴ரணங் பாளியா பாளிஅத்த²ஸ்ஸ ச சித்தே ட²பனங். ஸப்³ப³ஞ்சேதங் இத⁴ படிச்சஸமுப்பாத³வஸேன வேதி³தப்³ப³ங், ஸப்³ப³ஸ்ஸபி பு³த்³த⁴வசனஸ்ஸ வஸேனாதிபி வட்டதி. ஸோதாபன்னானஞ்ச…பே॰… உபட்டா²தி தத்த² ஸம்மோஹவிக³மேன ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி அத்தபச்சக்க²வஸேன உபட்டா²னதோ . நாமரூபபரிச்சே²தோ³தி ஸஹ பச்சயேன நாமரூபஸ்ஸ பரிச்சி²ஜ்ஜ அவபோ³தோ⁴. சதூஹீதி த⁴ம்மக³ம்பீ⁴ராதீ³ஹி சதூஹி க³ம்பீ⁴ரதாஹி ஸப்³பா³பி க³ம்பீ⁴ரதா.
Uggahanaṃ pāḷiyā uggaṇhanaṃ, savanaṃ atthasavanaṃ, paripucchanaṃ gaṇṭhiṭṭhānesu atthaparipucchanaṃ, dhāraṇaṃ pāḷiyā pāḷiatthassa ca citte ṭhapanaṃ. Sabbañcetaṃ idha paṭiccasamuppādavasena veditabbaṃ, sabbassapi buddhavacanassa vasenātipi vaṭṭati. Sotāpannānañca…pe… upaṭṭhāti tattha sammohavigamena ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti attapaccakkhavasena upaṭṭhānato . Nāmarūpaparicchedoti saha paccayena nāmarūpassa paricchijja avabodho. Catūhīti dhammagambhīrādīhi catūhi gambhīratāhi sabbāpi gambhīratā.
ஸாவகேஹி தே³ஸிதா தே³ஸனாபி பன ஸத்து² ஏவ தே³ஸனாதி ஆஹ ‘‘மயா தி³ன்னநயே ட²த்வா’’தி. ‘‘ஸெக்கே²ன நாம நிப்³பா³னங் ஸப்³பா³காரேன படிவித்³த⁴ங் ந ஹோதீ’’தி ந தஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரதாதி தஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரஸ்ஸ உபாதா³னஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரதா விய ஸுட்டு² தி³ட்டா² நாம ஹோதி. தஸ்மா ஆஹ ‘‘இத³ங் நிப்³பா³னமேவ க³ம்பீ⁴ரங், பச்சயாகாரோ பன உத்தானகோ ஜாதோ’’தி. நிப்³பா³னஞ்ஹி ஸப்³பே³பி அஸெக்கா² ஸப்³ப³ஸோ படிவிஜ்ஜ²ந்தி நிப்பதே³ஸத்தா, பச்சயாகாரங் பன ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴யேவ அனவஸேஸதோ படிவிஜ்ஜ²ந்தி, ந இதரே. தஸ்மா பச்சயவஸேன ‘‘இத³ங் அபரத்³த⁴’’ந்தி வுத்தங் தே²ரங் அபஸாதெ³ந்தேன. தமேவ ஹிஸ்ஸ அனவஸேஸதோ படிவேதா⁴பா⁴வங் விபா⁴வேதுங் ‘‘அத² கஸ்மா’’திஆதி³ வுத்தங். அஸதிபி த⁴ம்மதோ பே⁴தே³ ஸங்யோஜனத்த²அனுஸயத்த²வஸேன பன தேஸங் லப்³ப⁴மானபே⁴த³ங் க³ஹெத்வா ‘‘இமே சத்தாரோ கிலேஸே’’தி வுத்தங். அஞ்ஞோ ஹி தேஸங் ப³ந்த⁴னத்தோ², அஞ்ஞோ தா²மக³மனட்டோ²தி. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. இதி இமேஸங் கிலேஸானங் அப்பஹீனத்தா ததா²ரூபங் உபனிஸ்ஸயஸம்பத³ங் அபா⁴வயதோவ அனுத்தானமேவ த⁴ம்மங் உத்தானந்தி ந வத்தப்³ப³மேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. சத்தாரி அட்ட² ஸோளஸ வா அஸங்க்²யெய்யானீதி இத³ங் மஹாபோ³தி⁴ஸத்தானங் ஸந்தானே போ³தி⁴பரிபாசகத⁴ம்மானங் திக்க²மஜ்ஜி²மமுது³பா⁴வஸித்³த⁴காலவிஸேஸத³ஸ்ஸனங், தஞ்ச கோ² மஹாபி⁴னீஹாரதோ பட்டா²யாதி வத³ந்தி. ஏதேஹீதி யதா²வுத்தபு³த்³த⁴ஸாவகஅக்³க³ஸாவகபச்சேகபு³த்³த⁴ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னங் விஸேஸாதி⁴க³மேஹி. பச்சனீகந்தி படிக்கூலங் விருத்³த⁴ங். ஸப்³ப³தா² பச்சயாகாரபடிவேதோ⁴ நாம ஸம்மாஸம்போ³தி⁴யாதி⁴க³மோ ஏவாதி வுத்தங் ‘‘பச்சயாகாரங் படிவிஜ்ஜி²துங் வாயமந்தஸ்ஸேவா’’தி. நவஹி ஆகாரேஹீதி உப்பாதா³தீ³ஹி நவஹி பச்சயாகாரேஹி. வுத்தஞ்ஹேதங் படிஸம்பி⁴தா³யங் (படி॰ ம॰ 1.45) –
Sāvakehi desitā desanāpi pana satthu eva desanāti āha ‘‘mayā dinnanaye ṭhatvā’’ti. ‘‘Sekkhena nāma nibbānaṃ sabbākārena paṭividdhaṃ na hotī’’ti na tassa gambhīratāti tassa gambhīrassa upādānassa gambhīratā viya suṭṭhu diṭṭhā nāma hoti. Tasmā āha ‘‘idaṃ nibbānameva gambhīraṃ, paccayākāro pana uttānako jāto’’ti. Nibbānañhi sabbepi asekkhā sabbaso paṭivijjhanti nippadesattā, paccayākāraṃ pana sammāsambuddhāyeva anavasesato paṭivijjhanti, na itare. Tasmā paccayavasena ‘‘idaṃ aparaddha’’nti vuttaṃ theraṃ apasādentena. Tameva hissa anavasesato paṭivedhābhāvaṃ vibhāvetuṃ ‘‘atha kasmā’’tiādi vuttaṃ. Asatipi dhammato bhede saṃyojanatthaanusayatthavasena pana tesaṃ labbhamānabhedaṃ gahetvā ‘‘ime cattāro kilese’’ti vuttaṃ. Añño hi tesaṃ bandhanattho, añño thāmagamanaṭṭhoti. Esa nayo sesesupi. Iti imesaṃ kilesānaṃ appahīnattā tathārūpaṃ upanissayasampadaṃ abhāvayatova anuttānameva dhammaṃ uttānanti na vattabbamevāti adhippāyo. Cattāri aṭṭha soḷasa vā asaṅkhyeyyānīti idaṃ mahābodhisattānaṃ santāne bodhiparipācakadhammānaṃ tikkhamajjhimamudubhāvasiddhakālavisesadassanaṃ, tañca kho mahābhinīhārato paṭṭhāyāti vadanti. Etehīti yathāvuttabuddhasāvakaaggasāvakapaccekabuddhasammāsambuddhānaṃ visesādhigamehi. Paccanīkanti paṭikkūlaṃ viruddhaṃ. Sabbathā paccayākārapaṭivedho nāma sammāsambodhiyādhigamo evāti vuttaṃ ‘‘paccayākāraṃ paṭivijjhituṃ vāyamantassevā’’ti. Navahi ākārehīti uppādādīhi navahi paccayākārehi. Vuttañhetaṃ paṭisambhidāyaṃ (paṭi. ma. 1.45) –
‘‘அவிஜ்ஜாஸங்கா²ரானங் உப்பாத³ட்டி²தி ச பவத்தட்டி²தி ச நிமித்தட்டி²தி ச ஆயூஹனட்டி²தி ச ஸங்யோக³ட்டி²தி ச பலிபோ³த⁴ட்டி²தி ச ஸமுத³யட்டி²தி ச ஹேதுட்டி²தி ச பச்சயட்டி²தி ச, இமேஹி நவஹாகாரேஹி அவிஜ்ஜா பச்சயோ, ஸங்கா²ரா பச்சயஸமுப்பன்னா’’திஆதி³.
‘‘Avijjāsaṅkhārānaṃ uppādaṭṭhiti ca pavattaṭṭhiti ca nimittaṭṭhiti ca āyūhanaṭṭhiti ca saṃyogaṭṭhiti ca palibodhaṭṭhiti ca samudayaṭṭhiti ca hetuṭṭhiti ca paccayaṭṭhiti ca, imehi navahākārehi avijjā paccayo, saṅkhārā paccayasamuppannā’’tiādi.
தத்த² நவஹாகாரேஹீதி நவஹி பச்சயபா⁴வூபக³மனேஹி ஆகாரேஹி. உப்பஜ்ஜதி ஏதஸ்மா ப²லந்தி உப்பாதோ³, ப²லுப்பத்தியா காரணபா⁴வோ. ஸதி ச அவிஜ்ஜாய ஸங்கா²ரா உப்பஜ்ஜந்தி, நாஸதி, தஸ்மா அவிஜ்ஜா ஸங்கா²ரானங் உப்பாதோ³ ஹோதி. ததா² அவிஜ்ஜாய ஸதி ஸங்கா²ரா பவத்தந்தி ச நிமியந்தி ச. யதா² ச ப⁴வாதீ³ஸு கி²பந்தி, ஏவங் தேஸங் அவிஜ்ஜா பச்சயோ ஹோதி, ததா² ஆயூஹந்தி ப²லுப்பத்தியா க⁴டெந்தி ஸங்யுஜ்ஜந்தி அத்தனோ ப²லேன. யஸ்மிங் ஸந்தானே ஸயங் உப்பன்னா, தங் பலிபு³ந்த⁴ந்தி பச்சயந்தரஸமவாயே உத³யந்தி உப்பஜ்ஜந்தி, ஹினோதி ச ஸங்கா²ரானங் காரணபா⁴வங் உபக³ச்ச²தி. படிச்ச அவிஜ்ஜங் ஸங்கா²ரா அயந்தி பவத்தந்தீதி ஏவங் அவிஜ்ஜாய ஸங்கா²ரானங் காரணபா⁴வூபக³மனவிஸேஸா உப்பாதா³த³யோ வேதி³தப்³பா³தி. உப்பாத³ட்டி²தீதி ச திட்ட²தி ஏதேனாதி டி²தி, காரணங். உப்பாதோ³ ஏவ டி²தி உப்பாத³டி²தி. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. இத³ஞ்ச பச்சயாகாரத³ஸ்ஸனங் யதா² புரிமேஹி மஹாபோ³தி⁴மூலே பவத்திதங், ததா² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதாபி பவத்திதந்தி அச்ச²ரியவேகா³பி⁴ஹதா த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து ஸங்கம்பி ஸம்பகம்பீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தி³ட்ட²மத்தே’’திஆதி³மாஹ.
Tattha navahākārehīti navahi paccayabhāvūpagamanehi ākārehi. Uppajjati etasmā phalanti uppādo, phaluppattiyā kāraṇabhāvo. Sati ca avijjāya saṅkhārā uppajjanti, nāsati, tasmā avijjā saṅkhārānaṃ uppādo hoti. Tathā avijjāya sati saṅkhārā pavattanti ca nimiyanti ca. Yathā ca bhavādīsu khipanti, evaṃ tesaṃ avijjā paccayo hoti, tathā āyūhanti phaluppattiyā ghaṭenti saṃyujjanti attano phalena. Yasmiṃ santāne sayaṃ uppannā, taṃ palibundhanti paccayantarasamavāye udayanti uppajjanti, hinoti ca saṅkhārānaṃ kāraṇabhāvaṃ upagacchati. Paṭicca avijjaṃ saṅkhārā ayanti pavattantīti evaṃ avijjāya saṅkhārānaṃ kāraṇabhāvūpagamanavisesā uppādādayo veditabbāti. Uppādaṭṭhitīti ca tiṭṭhati etenāti ṭhiti, kāraṇaṃ. Uppādo eva ṭhiti uppādaṭhiti. Esa nayo sesesupi. Idañca paccayākāradassanaṃ yathā purimehi mahābodhimūle pavattitaṃ, tathā amhākaṃ bhagavatāpi pavattitanti acchariyavegābhihatā dasasahassilokadhātu saṅkampi sampakampīti dassento ‘‘diṭṭhamatte’’tiādimāha.
ஏதஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸாதி ஏதஸ்ஸ படிச்சஸமுப்பாத³ஸஞ்ஞிதஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ. ஸோ பன யஸ்மா அத்த²தோ ஹேதுப்பப⁴வானங் ஹேது. தேனாஹ ‘‘ஏதஸ்ஸ பச்சயத⁴ம்மஸ்ஸா’’தி . ஜாதிஆதீ³னங் ஜராமரணபச்சயதாயாதி அத்தோ². நாமரூபபரிச்சே²தோ³ தஸ்ஸ ச பச்சயபரிக்³க³ஹோ ந பட²மாபி⁴னிவேஸமத்தேன ஹோதி, அத² கோ² தத்த² அபராபரங் ஞாணுப்பத்திஸஞ்ஞிதேன அனு அனு பு³ஜ்ஜ²னேன. தது³ப⁴யபா⁴வங் பன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஞாதபரிஞ்ஞாவஸேன அனநுபு³ஜ்ஜ²னா’’தி ஆஹ. நிச்சஸஞ்ஞாதீ³னங் பஜஹனவஸேன பவத்தமானா விபஸ்ஸனாத⁴ம்மே படிவிஜ்ஜ²தி ஏவ நாம ஹோதி படிபக்க²விக்க²ம்ப⁴னேன திக்க²விஸத³பா⁴வாபத்திதோ, தத³தி⁴ட்டா²னபூ⁴தா ச தீரணபரிஞ்ஞா அரியமக்³கோ³ ச பரிஞ்ஞாபஹானாபி⁴ஸமயவஸேன பவத்தியா தீரணப்பஹானபரிஞ்ஞாஸங்க³ஹோ சாதி தது³ப⁴யபடிவேதா⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தீரணப்பஹானபரிஞ்ஞாவஸேன அப்படிவிஜ்ஜ²னா’’தி ஆஹ. தந்தங் வுச்சதி படவீனநத்த²ங் தந்தவாயேதி தந்தங் ஆவஞ்சி²த்வா பஸாரிதஸுத்தவட்டிதங் நீயதீதி கத்வா, தங் பன தந்தாகுலதாய நித³ஸ்ஸனபா⁴வேன ஆகுலமேவ க³ஹிதந்தி ஆஹ ‘‘தந்தங் விய ஆகுலஜாதா’’தி. ஸங்கே²பதோ வுத்தமத்த²ங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யதா² நாமா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸமானேதுந்தி புப்³பே³னாபரங் ஸமங் கத்வா ஆனேதுங், அவிஸமங் உஜுங் காதுந்தி அத்தோ². தந்தமேவ வா ஆகுலங் தந்தாகுலங், தந்தாகுலங் விய ஜாதா பூ⁴தா தந்தாகுலகஜாதா. மஜ்ஜி²மங் படிபத³ங் அனுபக³ந்த்வா அந்தத்³வயபக்க²ந்தே³ன பச்சயாகாரே க²லித்வா ஆகுலப்³யாகுலா ஹொந்தி, தேனேவ அந்தத்³வயபக்க²ந்தே³ன தங்தங்தி³ட்டி²க்³கா³ஹவஸேன பரிப்³ப⁴மந்தா உஜுகங் த⁴ம்மட்டி²திதந்தங் படிவிஜ்ஜி²துங் ந ஜானந்தி. தேனாஹ ‘‘ந ஸக்கொந்தி பச்சயாகாரங் உஜுங் காது’’ந்தி. த்³வே போ³தி⁴ஸத்தேதி பச்சேகபோ³தி⁴ஸத்தமஹாபோ³தி⁴ஸத்தே. அத்தனோ த⁴ம்மதாயாதி அத்தனோ ஸபா⁴வேன, பரோபதே³ஸேன வினாதி அத்தோ². தத்த² தத்த² கு³ளகஜாதந்தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே ஜாதகு³ளகங் பிண்டி³ஸுத்தங். ததோ ஏவ க³ண்டி²ப³த்³த⁴ந்தி வுத்தங். பச்சயேஸு பக்க²லித்வாதி அனிச்சது³க்கா²னத்தாதி³ஸபா⁴வேஸு பச்சயத⁴ம்மேஸு நிச்சாதி³பா⁴வவஸேன பக்க²லித்வா. பச்சயே உஜுங் காதுங் அஸக்கொந்தோதி தஸ்ஸேவ நிச்சாதி³கா³ஹஸ்ஸ அவிஸ்ஸஜ்ஜனதோ பச்சயத⁴ம்மனிமித்தங் அத்தனோ த³ஸ்ஸனங் உஜுங் காதுங் அஸக்கொந்தோ இத³ங்ஸச்சாபி⁴னிவேஸகாயக³ந்த²வஸேன க³ண்டி²கஜாதா ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘த்³வாஸட்டி²…பே॰… க³ண்டி²ப³த்³தா⁴’’தி.
Etassa dhammassāti etassa paṭiccasamuppādasaññitassa dhammassa. So pana yasmā atthato hetuppabhavānaṃ hetu. Tenāha ‘‘etassa paccayadhammassā’’ti . Jātiādīnaṃ jarāmaraṇapaccayatāyāti attho. Nāmarūpaparicchedo tassa ca paccayapariggaho na paṭhamābhinivesamattena hoti, atha kho tattha aparāparaṃ ñāṇuppattisaññitena anu anu bujjhanena. Tadubhayabhāvaṃ pana dassento ‘‘ñātapariññāvasena ananubujjhanā’’ti āha. Niccasaññādīnaṃ pajahanavasena pavattamānā vipassanādhamme paṭivijjhati eva nāma hoti paṭipakkhavikkhambhanena tikkhavisadabhāvāpattito, tadadhiṭṭhānabhūtā ca tīraṇapariññā ariyamaggo ca pariññāpahānābhisamayavasena pavattiyā tīraṇappahānapariññāsaṅgaho cāti tadubhayapaṭivedhābhāvaṃ dassento ‘‘tīraṇappahānapariññāvasena appaṭivijjhanā’’ti āha. Tantaṃ vuccati paṭavīnanatthaṃ tantavāyeti tantaṃ āvañchitvā pasāritasuttavaṭṭitaṃ nīyatīti katvā, taṃ pana tantākulatāya nidassanabhāvena ākulameva gahitanti āha ‘‘tantaṃ viya ākulajātā’’ti. Saṅkhepato vuttamatthaṃ vitthārato dassento ‘‘yathā nāmā’’tiādi vuttaṃ. Samānetunti pubbenāparaṃ samaṃ katvā ānetuṃ, avisamaṃ ujuṃ kātunti attho. Tantameva vā ākulaṃ tantākulaṃ, tantākulaṃ viya jātā bhūtā tantākulakajātā. Majjhimaṃ paṭipadaṃ anupagantvā antadvayapakkhandena paccayākāre khalitvā ākulabyākulā honti, teneva antadvayapakkhandena taṃtaṃdiṭṭhiggāhavasena paribbhamantā ujukaṃ dhammaṭṭhititantaṃ paṭivijjhituṃ na jānanti. Tenāha ‘‘na sakkonti paccayākāraṃ ujuṃ kātu’’nti. Dve bodhisatteti paccekabodhisattamahābodhisatte. Attano dhammatāyāti attano sabhāvena, paropadesena vināti attho. Tattha tattha guḷakajātanti tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne jātaguḷakaṃ piṇḍisuttaṃ. Tato eva gaṇṭhibaddhanti vuttaṃ. Paccayesu pakkhalitvāti aniccadukkhānattādisabhāvesu paccayadhammesu niccādibhāvavasena pakkhalitvā. Paccaye ujuṃ kātuṃ asakkontoti tasseva niccādigāhassa avissajjanato paccayadhammanimittaṃ attano dassanaṃ ujuṃ kātuṃ asakkonto idaṃsaccābhinivesakāyaganthavasena gaṇṭhikajātā hontīti āha ‘‘dvāsaṭṭhi…pe… gaṇṭhibaddhā’’ti.
யே ஹி கேசி ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ஆதி³ தி³ட்டி²யோ நிஸ்ஸிதா அல்லீனா, வினநதோ குலாதி இத்தி²லிங்க³வஸேன லத்³த⁴னாமஸ்ஸ தந்தவாயஸ்ஸ க³ண்டி²கங் நாம ஆகுலபா⁴வேன அக்³க³தோ வா மூலதோ வா து³விஞ்ஞெய்யாவயவங் க²லிதப³ந்த⁴ஸுத்தந்தி ஆஹ ‘‘குலாக³ண்டி²கங் வுச்சதி பேஸகாரகஞ்ஜியஸுத்த’’ந்தி. ஸகுணிகாதி வட்டசாடகஸகுணிகா. ஸா ஹி ருக்க²ஸாகா²ஸு ஓலம்ப³னகுலாவகா ஹோதி. தஞ்ஹி ஸா குலாவகங் ததோ ததோ திணஹீராதி³கே ஆனெத்வா ததா² ததா² வினந்த⁴தி, யதா² தேஸங் பேஸகாரகஞ்ஜியஸுத்தங் விய அக்³கே³ன வா அக்³க³ங், மூலேன வா மூலங் ஸமானேதுங் விவேசேதுங் வா ந ஸக்கா. தேனாஹ ‘‘யதா²’’திஆதி³. தது³ப⁴யம்பீதி குலாக³ண்டி²கந்தி வுத்தங் கஞ்ஜியஸுத்தங் குலாவகஞ்ச. புரிமனயேனேவாதி ‘‘ஏவமேவ ஸத்தா’’திஆதி³னா புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ.
Ye hi keci samaṇā vā brāhmaṇā vā sassatadiṭṭhiādi diṭṭhiyo nissitā allīnā, vinanato kulāti itthiliṅgavasena laddhanāmassa tantavāyassa gaṇṭhikaṃ nāma ākulabhāvena aggato vā mūlato vā duviññeyyāvayavaṃ khalitabandhasuttanti āha ‘‘kulāgaṇṭhikaṃ vuccati pesakārakañjiyasutta’’nti. Sakuṇikāti vaṭṭacāṭakasakuṇikā. Sā hi rukkhasākhāsu olambanakulāvakā hoti. Tañhi sā kulāvakaṃ tato tato tiṇahīrādike ānetvā tathā tathā vinandhati, yathā tesaṃ pesakārakañjiyasuttaṃ viya aggena vā aggaṃ, mūlena vā mūlaṃ samānetuṃ vivecetuṃ vā na sakkā. Tenāha ‘‘yathā’’tiādi. Tadubhayampīti kulāgaṇṭhikanti vuttaṃ kañjiyasuttaṃ kulāvakañca. Purimanayenevāti ‘‘evameva sattā’’tiādinā pubbe vuttanayeneva.
காமங் முஞ்ஜபப்³ப³ஜதிணானி யதா²ஜாதானிபி தீ³க⁴பா⁴வேன பதித்வா அரஞ்ஞட்டா²னே அஞ்ஞமஞ்ஞங் வினந்தி⁴த்வா ஆகுலானி ஹுத்வா திட்ட²ந்தி, தானி பன ததா² து³ப்³பி³வேசியானி யதா² ரஜ்ஜுபூ⁴தானீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். ஸேஸமெத்த² ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
Kāmaṃ muñjapabbajatiṇāni yathājātānipi dīghabhāvena patitvā araññaṭṭhāne aññamaññaṃ vinandhitvā ākulāni hutvā tiṭṭhanti, tāni pana tathā dubbiveciyāni yathā rajjubhūtānīti dassetuṃ ‘‘yathā hī’’tiādi vuttaṃ. Sesamettha heṭṭhā vuttanayameva.
அபாயோதி அயேன ஸுகே²ன, ஸுக²ஹேதுனா வா விரஹிதோ. து³க்க²ஸ்ஸ க³திபா⁴வதோதி அபாயிகஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ பவத்திட்டா²னபா⁴வதோ. ஸுக²ஸமுஸ்ஸயதோதி ‘‘அப்³பு⁴த³யதோ வினிபதிதத்தா’’தி விரூபங் நிபதிதத்தா யதா² தேனத்தபா⁴வேன ஸுக²ஸமுஸ்ஸயோ ந ஹோதி, ஏவங் நிபதிதத்தா. இதரோதி ஸங்ஸாரோ நனு ‘‘அபாய’’ந்திஆதி³னா வுத்தோபி ஸங்ஸாரோ ஏவாதி? ஸச்சமேதங், நிரயாதீ³னங் பன அதி⁴மத்தது³க்க²பா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் அபாயாதி³க்³க³ஹணங் கோ³ப³லிப³த்³த³ஞாயேன அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. க²ந்தா⁴னஞ்ச படிபாடீதி பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் ஹேதுப²லபா⁴வேன அபராபருப்பத்தி. அப்³பொ⁴ச்சி²ன்னங் வத்தமானாதி அவிச்சே²தே³ன பவத்தமானா.
Apāyoti ayena sukhena, sukhahetunā vā virahito. Dukkhassa gatibhāvatoti apāyikassa dukkhassa pavattiṭṭhānabhāvato. Sukhasamussayatoti ‘‘abbhudayato vinipatitattā’’ti virūpaṃ nipatitattā yathā tenattabhāvena sukhasamussayo na hoti, evaṃ nipatitattā. Itaroti saṃsāro nanu ‘‘apāya’’ntiādinā vuttopi saṃsāro evāti? Saccametaṃ, nirayādīnaṃ pana adhimattadukkhabhāvadassanatthaṃ apāyādiggahaṇaṃ gobalibaddañāyena ayamattho veditabbo. Khandhānañca paṭipāṭīti pañcannaṃ khandhānaṃ hetuphalabhāvena aparāparuppatti. Abbhocchinnaṃ vattamānāti avicchedena pavattamānā.
தங் ஸப்³ப³ம்பீதி தங் ‘‘அபாய’’ந்திஆதி³னா வுத்தங் ஸப்³ப³ங் அபாயது³க்க²ஞ்சேவ வட்டது³க்க²ஞ்ச. மஹாஸமுத்³தே³ வாதக்கி²த்தா நாவா வியாதி இத³ங் பரிப்³ப⁴மனட்டா²னஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ஞ்சேவ பரிப்³ப⁴மனஸ்ஸ அனவத்திதத³ஸ்ஸனத்த²ஞ்ச வேதி³தப்³ப³ங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
Taṃ sabbampīti taṃ ‘‘apāya’’ntiādinā vuttaṃ sabbaṃ apāyadukkhañceva vaṭṭadukkhañca. Mahāsamudde vātakkhittā nāvā viyāti idaṃ paribbhamanaṭṭhānassa mahantabhāvadassanatthañceva paribbhamanassa anavattitadassanatthañca veditabbaṃ. Sesaṃ vuttanayameva.
நிதா³னஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Nidānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
து³க்க²வக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dukkhavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. நிதா³னஸுத்தங் • 10. Nidānasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. நிதா³னஸுத்தவண்ணனா • 10. Nidānasuttavaṇṇanā