Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. નિદ્દાતન્દીસુત્તવણ્ણના

    6. Niddātandīsuttavaṇṇanā

    ૧૬. છટ્ઠે નિદ્દાતિ, ‘‘અભિજાનામહં, અગ્ગિવેસ્સન, ગિમ્હાનં પચ્છિમે માસે નિદ્દં ઓક્કમિતા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૩૮૭) એવરૂપાય અબ્યાકતનિદ્દાય પુબ્બભાગાપરભાગેસુ સેખપુથુજ્જનાનં સસઙ્ખારિકઅકુસલે ચિત્તે ઉપ્પન્નં થિનમિદ્ધં. તન્દીતિ અતિચ્છાતાતિસીતાદિકાલેસુ ઉપ્પન્નં આગન્તુકં આલસિયં. વુત્તમ્પિ ચેતં – ‘‘તત્થ કતમા તન્દી? યા તન્દી તન્દિયના તન્દિમનતા આલસ્યં આલસ્યાયના આલસ્યાયિતત્તં, અયં વુચ્ચતિ તન્દી’’તિ (વિભ॰ ૮૫૭). વિજમ્ભિતાતિ કાયવિજમ્ભના. અરતીતિ અકુસલપક્ખા ઉક્કણ્ઠિતતા. ભત્તસમ્મદોતિ ભત્તમુચ્છા ભત્તકિલમથો. વિત્થારો પન તેસં – ‘‘તત્થ કતમા વિજમ્ભિતા? યા કાયસ્સ જમ્ભના વિજમ્ભના’’તિઆદિના નયેન અભિધમ્મે આગતોવ. એતેનાતિ એતેન નિદ્દાદિના ઉપક્કિલેસેન ઉપક્કિલિટ્ઠો નિવારિતપાતુભાવો. નપ્પકાસતીતિ ન જોતતિ, ન પાતુભવતીતિ અત્થો. અરિયમગ્ગોતિ લોકુત્તરમગ્ગો. ઇધાતિ ઇમસ્મિં લોકે. પાણિનન્તિ સત્તાનં. વીરિયેનાતિ મગ્ગસહજાતવીરિયેન. નં પણામેત્વાતિ એતં કિલેસજાતં નીહરિત્વા. અરિયમગ્ગોતિ લોકિયલોકુત્તરમગ્ગો. ઇતિ મગ્ગેનેવ ઉપક્કિલેસે નીહરિત્વા મગ્ગસ્સ વિસુદ્ધિ વુત્તાતિ.

    16. Chaṭṭhe niddāti, ‘‘abhijānāmahaṃ, aggivessana, gimhānaṃ pacchime māse niddaṃ okkamitā’’ti (ma. ni. 1.387) evarūpāya abyākataniddāya pubbabhāgāparabhāgesu sekhaputhujjanānaṃ sasaṅkhārikaakusale citte uppannaṃ thinamiddhaṃ. Tandīti aticchātātisītādikālesu uppannaṃ āgantukaṃ ālasiyaṃ. Vuttampi cetaṃ – ‘‘tattha katamā tandī? Yā tandī tandiyanā tandimanatā ālasyaṃ ālasyāyanā ālasyāyitattaṃ, ayaṃ vuccati tandī’’ti (vibha. 857). Vijambhitāti kāyavijambhanā. Aratīti akusalapakkhā ukkaṇṭhitatā. Bhattasammadoti bhattamucchā bhattakilamatho. Vitthāro pana tesaṃ – ‘‘tattha katamā vijambhitā? Yā kāyassa jambhanā vijambhanā’’tiādinā nayena abhidhamme āgatova. Etenāti etena niddādinā upakkilesena upakkiliṭṭho nivāritapātubhāvo. Nappakāsatīti na jotati, na pātubhavatīti attho. Ariyamaggoti lokuttaramaggo. Idhāti imasmiṃ loke. Pāṇinanti sattānaṃ. Vīriyenāti maggasahajātavīriyena. Naṃ paṇāmetvāti etaṃ kilesajātaṃ nīharitvā. Ariyamaggoti lokiyalokuttaramaggo. Iti maggeneva upakkilese nīharitvā maggassa visuddhi vuttāti.

    નિદ્દાતન્દીસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Niddātandīsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. નિદ્દાતન્દીસુત્તં • 6. Niddātandīsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. નિદ્દાતન્દીસુત્તવણ્ણના • 6. Niddātandīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact