Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠપાળિ • Khuddakapāṭhapāḷi

    ૮. નિધિકણ્ડસુત્તં

    8. Nidhikaṇḍasuttaṃ

    .

    1.

    નિધિં નિધેતિ પુરિસો, ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે;

    Nidhiṃ nidheti puriso, gambhīre odakantike;

    અત્થે કિચ્ચે સમુપ્પન્ને, અત્થાય મે ભવિસ્સતિ.

    Atthe kicce samuppanne, atthāya me bhavissati.

    .

    2.

    રાજતો વા દુરુત્તસ્સ, ચોરતો પીળિતસ્સ વા;

    Rājato vā duruttassa, corato pīḷitassa vā;

    ઇણસ્સ વા પમોક્ખાય, દુબ્ભિક્ખે આપદાસુ વા;

    Iṇassa vā pamokkhāya, dubbhikkhe āpadāsu vā;

    એતદત્થાય લોકસ્મિં, નિધિ નામ નિધીયતિ.

    Etadatthāya lokasmiṃ, nidhi nāma nidhīyati.

    .

    3.

    તાવસ્સુનિહિતો 1 સન્તો, ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે;

    Tāvassunihito 2 santo, gambhīre odakantike;

    ન સબ્બો સબ્બદા એવ, તસ્સ તં ઉપકપ્પતિ.

    Na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappati.

    .

    4.

    નિધિ વા ઠાના ચવતિ, સઞ્ઞા વાસ્સ વિમુય્હતિ;

    Nidhi vā ṭhānā cavati, saññā vāssa vimuyhati;

    નાગા વા અપનામેન્તિ, યક્ખા વાપિ હરન્તિ નં.

    Nāgā vā apanāmenti, yakkhā vāpi haranti naṃ.

    .

    5.

    અપ્પિયા વાપિ દાયાદા, ઉદ્ધરન્તિ અપસ્સતો;

    Appiyā vāpi dāyādā, uddharanti apassato;

    યદા પુઞ્ઞક્ખયો હોતિ, સબ્બમેતં વિનસ્સતિ.

    Yadā puññakkhayo hoti, sabbametaṃ vinassati.

    .

    6.

    યસ્સ દાનેન સીલેન, સંયમેન દમેન ચ;

    Yassa dānena sīlena, saṃyamena damena ca;

    નિધી સુનિહિતો હોતિ, ઇત્થિયા પુરિસસ્સ વા.

    Nidhī sunihito hoti, itthiyā purisassa vā.

    .

    7.

    ચેતિયમ્હિ ચ સઙ્ઘે વા, પુગ્ગલે અતિથીસુ વા;

    Cetiyamhi ca saṅghe vā, puggale atithīsu vā;

    માતરિ પિતરિ ચાપિ 3, અથો જેટ્ઠમ્હિ ભાતરિ.

    Mātari pitari cāpi 4, atho jeṭṭhamhi bhātari.

    .

    8.

    એસો નિધિ સુનિહિતો, અજેય્યો અનુગામિકો;

    Eso nidhi sunihito, ajeyyo anugāmiko;

    પહાય ગમનીયેસુ, એતં આદાય ગચ્છતિ.

    Pahāya gamanīyesu, etaṃ ādāya gacchati.

    .

    9.

    અસાધારણમઞ્ઞેસં, અચોરાહરણો નિધિ;

    Asādhāraṇamaññesaṃ, acorāharaṇo nidhi;

    કયિરાથ ધીરો પુઞ્ઞાનિ, યો નિધિ અનુગામિકો.

    Kayirātha dhīro puññāni, yo nidhi anugāmiko.

    ૧૦.

    10.

    એસ દેવમનુસ્સાનં, સબ્બકામદદો નિધિ;

    Esa devamanussānaṃ, sabbakāmadado nidhi;

    યં યદેવાભિપત્થેન્તિ, સબ્બમેતેન લબ્ભતિ.

    Yaṃ yadevābhipatthenti, sabbametena labbhati.

    ૧૧.

    11.

    સુવણ્ણતા સુસરતા, સુસણ્ઠાના સુરૂપતા 5;

    Suvaṇṇatā susaratā, susaṇṭhānā surūpatā 6;

    આધિપચ્ચપરિવારો, સબ્બમેતેન લબ્ભતિ.

    Ādhipaccaparivāro, sabbametena labbhati.

    ૧૨.

    12.

    પદેસરજ્જં ઇસ્સરિયં, ચક્કવત્તિસુખં પિયં;

    Padesarajjaṃ issariyaṃ, cakkavattisukhaṃ piyaṃ;

    દેવરજ્જમ્પિ દિબ્બેસુ, સબ્બમેતેન લબ્ભતિ.

    Devarajjampi dibbesu, sabbametena labbhati.

    ૧૩.

    13.

    માનુસ્સિકા ચ સમ્પત્તિ, દેવલોકે ચ યા રતિ;

    Mānussikā ca sampatti, devaloke ca yā rati;

    યા ચ નિબ્બાનસમ્પત્તિ, સબ્બમેતેન લબ્ભતિ.

    Yā ca nibbānasampatti, sabbametena labbhati.

    ૧૪.

    14.

    મિત્તસમ્પદમાગમ્મ, યોનિસોવ 7 પયુઞ્જતો;

    Mittasampadamāgamma, yonisova 8 payuñjato;

    વિજ્જા વિમુત્તિ વસીભાવો, સબ્બમેતેન લબ્ભતિ.

    Vijjā vimutti vasībhāvo, sabbametena labbhati.

    ૧૫.

    15.

    પટિસમ્ભિદા વિમોક્ખા ચ, યા ચ સાવકપારમી;

    Paṭisambhidā vimokkhā ca, yā ca sāvakapāramī;

    પચ્ચેકબોધિ બુદ્ધભૂમિ, સબ્બમેતેન લબ્ભતિ.

    Paccekabodhi buddhabhūmi, sabbametena labbhati.

    ૧૬.

    16.

    એવં મહત્થિકા એસા, યદિદં પુઞ્ઞસમ્પદા;

    Evaṃ mahatthikā esā, yadidaṃ puññasampadā;

    તસ્મા ધીરા પસંસન્તિ, પણ્ડિતા કતપુઞ્ઞતન્તિ.

    Tasmā dhīrā pasaṃsanti, paṇḍitā katapuññatanti.

    નિધિકણ્ડસુત્તં નિટ્ઠિતં.

    Nidhikaṇḍasuttaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. તાવ સુનિહિતો (સી॰)
    2. tāva sunihito (sī.)
    3. વાપિ (સ્યા॰ કં॰)
    4. vāpi (syā. kaṃ.)
    5. સુસણ્ઠાનસુરૂપતા (સી॰), સુસણ્ઠાનં સુરૂપતા (સ્યા॰ કં॰)
    6. susaṇṭhānasurūpatā (sī.), susaṇṭhānaṃ surūpatā (syā. kaṃ.)
    7. યોનિસો વે (સી॰), યોનિસો ચે (સ્યા॰), યોનિસો ચ (?)
    8. yoniso ve (sī.), yoniso ce (syā.), yoniso ca (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā / ૮. નિધિકણ્ડસુત્તવણ્ણના • 8. Nidhikaṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact