Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā |
નિગમનકથા
Nigamanakathā
એત્તાવતા ચ –
Ettāvatā ca –
અભિધમ્મં દેસેન્તો, ધમ્મગરુ ધમ્મગારવયુત્તાનં;
Abhidhammaṃ desento, dhammagaru dhammagāravayuttānaṃ;
દેવાનં દેવપુરે, દેવગણસહસ્સપરિવારો.
Devānaṃ devapure, devagaṇasahassaparivāro.
દુતિયં અદુતિયપુરિસો, યં આહ વિભઙ્ગપકરણં નાથો;
Dutiyaṃ adutiyapuriso, yaṃ āha vibhaṅgapakaraṇaṃ nātho;
અટ્ઠારસહિ વિભઙ્ગેહિ, મણ્ડિતમણ્ડપેય્યગુણો.
Aṭṭhārasahi vibhaṅgehi, maṇḍitamaṇḍapeyyaguṇo.
અત્થપ્પકાસનત્થં, તસ્સાહં યાચિતો ઠિતગુણેન;
Atthappakāsanatthaṃ, tassāhaṃ yācito ṭhitaguṇena;
યતિના અદન્ધગતિના, સુબુદ્ધિના બુદ્ધઘોસેન.
Yatinā adandhagatinā, subuddhinā buddhaghosena.
યં આરભિં રચયિતું, અટ્ઠકથં સુનિપુણેસુ અત્થેસુ;
Yaṃ ārabhiṃ racayituṃ, aṭṭhakathaṃ sunipuṇesu atthesu;
સમ્મોહવિનોદનતો, સમ્મોહવિનોદનિં નામ.
Sammohavinodanato, sammohavinodaniṃ nāma.
પોરાણટ્ઠકથાનં, સારં આદાય સા અયં નિટ્ઠં;
Porāṇaṭṭhakathānaṃ, sāraṃ ādāya sā ayaṃ niṭṭhaṃ;
પત્તા અનન્તરાયેન, પાળિયા ભાણવારેહિ.
Pattā anantarāyena, pāḷiyā bhāṇavārehi.
ચત્તાલીસાય યથા, એકેન ચ એવમેવ સબ્બેપિ;
Cattālīsāya yathā, ekena ca evameva sabbepi;
નિટ્ઠં વજન્તુ વિમલા, મનોરથા સબ્બસત્તાનં.
Niṭṭhaṃ vajantu vimalā, manorathā sabbasattānaṃ.
સદ્ધમ્મસ્સ ઠિતત્થં, યઞ્ચ ઇમં રચયતા મયા પુઞ્ઞં;
Saddhammassa ṭhitatthaṃ, yañca imaṃ racayatā mayā puññaṃ;
પત્તં તેન સમત્તં, પાપુણતુ સદેવકો લોકો.
Pattaṃ tena samattaṃ, pāpuṇatu sadevako loko.
સુચિરં તિટ્ઠતુ ધમ્મો, ધમ્માભિરતો સદા ભવતુ લોકો;
Suciraṃ tiṭṭhatu dhammo, dhammābhirato sadā bhavatu loko;
નિચ્ચં ખેમસુભિક્ખાદિ-સમ્પદા જનપદા હોન્તૂતિ.
Niccaṃ khemasubhikkhādi-sampadā janapadā hontūti.
પરમવિસુદ્ધસદ્ધાબુદ્ધિવીરિયપટિમણ્ડિતેન સીલાચારજ્જવમદ્દવાદિગુણસમુદયસમુદિતેન સકસમયસમયન્તરગહનજ્ઝોગાહણસમત્થેન પઞ્ઞાવેય્યત્તિયસમન્નાગતેન તિપિટકપરિયત્તિપ્પભેદે સાટ્ઠકથે સત્થુસાસને અપ્પટિહતઞાણપ્પભાવેન મહાવેય્યાકરણેન કરણસમ્પત્તિજનિતસુખવિનિગ્ગતમધુરોદારવચનલાવણ્ણયુત્તેન યુત્તમુત્તવાદિના વાદીવરેન મહાકવિના પભિન્નપટિસમ્ભિદાપરિવારે છળભિઞ્ઞાપટિસમ્ભિદાદિપ્પભેદગુણપટિમણ્ડિતે ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મે સુપ્પતિટ્ઠિતબુદ્ધીનં થેરવંસપ્પદીપાનં થેરાનં મહાવિહારવાસીનં વંસાલઙ્કારભૂતેન વિપુલવિસુદ્ધબુદ્ધિના બુદ્ધઘોસોતિ ગરૂહિ ગહિતનામધેય્યેન થેરેન કતા અયં સમ્મોહવિનોદની નામ વિભઙ્ગટ્ઠકથા.
Paramavisuddhasaddhābuddhivīriyapaṭimaṇḍitena sīlācārajjavamaddavādiguṇasamudayasamuditena sakasamayasamayantaragahanajjhogāhaṇasamatthena paññāveyyattiyasamannāgatena tipiṭakapariyattippabhede sāṭṭhakathe satthusāsane appaṭihatañāṇappabhāvena mahāveyyākaraṇena karaṇasampattijanitasukhaviniggatamadhurodāravacanalāvaṇṇayuttena yuttamuttavādinā vādīvarena mahākavinā pabhinnapaṭisambhidāparivāre chaḷabhiññāpaṭisambhidādippabhedaguṇapaṭimaṇḍite uttarimanussadhamme suppatiṭṭhitabuddhīnaṃ theravaṃsappadīpānaṃ therānaṃ mahāvihāravāsīnaṃ vaṃsālaṅkārabhūtena vipulavisuddhabuddhinā buddhaghosoti garūhi gahitanāmadheyyena therena katā ayaṃ sammohavinodanī nāma vibhaṅgaṭṭhakathā.
તાવ તિટ્ઠતુ લોકસ્મિં, લોકનિત્થરણેસિનં;
Tāva tiṭṭhatu lokasmiṃ, lokanittharaṇesinaṃ;
દસ્સેન્તી કુલપુત્તાનં, નયં પઞ્ઞાવિસુદ્ધિયા.
Dassentī kulaputtānaṃ, nayaṃ paññāvisuddhiyā.
યાવ બુદ્ધોતિ નામમ્પિ, સુદ્ધચિત્તસ્સ તાદિનો;
Yāva buddhoti nāmampi, suddhacittassa tādino;
લોકમ્હિ લોકજેટ્ઠસ્સ, પવત્તતિ મહેસિનોતિ.
Lokamhi lokajeṭṭhassa, pavattati mahesinoti.
સમ્મોહવિનોદની નામ વિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા નિટ્ઠિતા.
Sammohavinodanī nāma vibhaṅga-aṭṭhakathā niṭṭhitā.