Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    નિગમનકથા

    Nigamanakathā

    ૯૬૧.

    961.

    રચિતો બુદ્ધદત્તેન, સુદ્ધચિત્તેન ધીમતા;

    Racito buddhadattena, suddhacittena dhīmatā;

    સુચિરટ્ઠિતિકામેન, સાસનસ્સ મહેસિનો.

    Suciraṭṭhitikāmena, sāsanassa mahesino.

    ૯૬૨.

    962.

    અન્તરેનન્તરાયં તુ, યથા સિદ્ધિમુપાગતો;

    Antarenantarāyaṃ tu, yathā siddhimupāgato;

    અત્થતો ગન્થતો ચેવ, ઉત્તરોયમનુત્તરો.

    Atthato ganthato ceva, uttaroyamanuttaro.

    ૯૬૩.

    963.

    તથા સિજ્ઝન્તુ સઙ્કપ્પા, સત્તાનં ધમ્મસંયુતા;

    Tathā sijjhantu saṅkappā, sattānaṃ dhammasaṃyutā;

    રાજા પાતુ મહિં સમ્મા, કાલે દેવો પવસ્સતુ.

    Rājā pātu mahiṃ sammā, kāle devo pavassatu.

    ૯૬૪.

    964.

    યાવ તિટ્ઠતિ સેલિન્દો, યાવ ચન્દો વિરોચતિ;

    Yāva tiṭṭhati selindo, yāva cando virocati;

    તાવ તિટ્ઠતુ સદ્ધમ્મો, ગોતમસ્સ મહેસિનો.

    Tāva tiṭṭhatu saddhammo, gotamassa mahesino.

    ૯૬૫.

    965.

    ખન્તિસોરચ્ચસોસીલ્ય-બુદ્ધિસદ્ધાદયાદયો;

    Khantisoraccasosīlya-buddhisaddhādayādayo;

    પતિટ્ઠિતા ગુણા યસ્મિં, રતનાનીવ સાગરે.

    Patiṭṭhitā guṇā yasmiṃ, ratanānīva sāgare.

    ૯૬૬.

    966.

    વિનયાચારયુત્તેન, તેન સક્કચ્ચ સાદરં;

    Vinayācārayuttena, tena sakkacca sādaraṃ;

    યાચિતો સઙ્ઘપાલેન, થેરેન થિરચેતસા.

    Yācito saṅghapālena, therena thiracetasā.

    ૯૬૭.

    967.

    સુચિરટ્ઠિતિકામેન , વિનયસ્સ મહેસિનો;

    Suciraṭṭhitikāmena , vinayassa mahesino;

    ભિક્ખૂનં પાટવત્થાય, વિનયસ્સ વિનિચ્છયે.

    Bhikkhūnaṃ pāṭavatthāya, vinayassa vinicchaye.

    ૯૬૮.

    968.

    અકાસિં પરમં એતં, ઉત્તરં નામ નામતો;

    Akāsiṃ paramaṃ etaṃ, uttaraṃ nāma nāmato;

    સવને સાદરં કત્વા, સિક્ખિતબ્બો તતો અયં.

    Savane sādaraṃ katvā, sikkhitabbo tato ayaṃ.

    ૯૬૯.

    969.

    પઞ્ઞાસાધિકસઙ્ખ્યાનિ, નવગાથાસતાનિ હિ;

    Paññāsādhikasaṅkhyāni, navagāthāsatāni hi;

    ગણના ઉત્તરસ્સાયં, છન્દસાનુટ્ઠુભેન તુ.

    Gaṇanā uttarassāyaṃ, chandasānuṭṭhubhena tu.

    ૯૭૦.

    970.

    ગાથા ચતુસહસ્સાનિ, સતઞ્ચ ઊનવીસતિ;

    Gāthā catusahassāni, satañca ūnavīsati;

    પમાણતો ઇમા વુત્તા, વિનયસ્સ વિનિચ્છયેતિ.

    Pamāṇato imā vuttā, vinayassa vinicchayeti.

    ઇતિ તમ્બપણ્ણિયેન પરમવેય્યાકરણેન તિપિટકનયવિધિકુસલેન પરમકવિજનહદયપદુમવનવિકસનકરેન કવિવરવસભેન પરમરતિકરવરમધુરવચનુગ્ગારેન ઉરગપુરેન બુદ્ધદત્તેન રચિતો ઉત્તરવિનિચ્છયો સમત્તોતિ.

    Iti tambapaṇṇiyena paramaveyyākaraṇena tipiṭakanayavidhikusalena paramakavijanahadayapadumavanavikasanakarena kavivaravasabhena paramaratikaravaramadhuravacanuggārena uragapurena buddhadattena racito uttaravinicchayo samattoti.

    ઉત્તરવિનિચ્છયો નિટ્ઠિતો.

    Uttaravinicchayo niṭṭhito.


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact