Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
નિગમનકથાવણ્ણના
Nigamanakathāvaṇṇanā
સકલરૂપારૂપસમ્મસને સણ્હસુખુમવિસયઞાણતાય વિપસ્સનાચારનિપુણબુદ્ધીનં સુસંયતકાયવચીસમાચારતાય સમથવિપસ્સનાસુ સમ્મદેવ યતનતો ચ યતીનં ભિક્ખૂનં ખન્ધાયતનધાતુસચ્ચિન્દ્રિયપટિચ્ચસમુપ્પાદભેદે પરમત્થધમ્મે નાનાનયેહિ ઞાણવિભાગસ્સ સન્નિસ્સયેન બહુકારસ્સ સંયુત્તાગમવરસ્સ અત્થસંવણ્ણનં કાતું સારત્થપ્પકાસનતો એવ નિપુણા યા મયા અટ્ઠકથા આરદ્ધાતિ સમ્બન્ધો. સવિસેસં પઞ્ઞાવહગુણત્તા એવ હિસ્સ ગન્થારમ્ભે આદિતોપિ ‘‘પઞ્ઞાપભેદજનનસ્સા’’તિ વુત્તં. મહાઅટ્ઠકથાય સારન્તિ સંયુત્તમહાઅટ્ઠકથાય સારં. એકૂનસટ્ઠિમત્તોતિ થોકં ઊનભાવતો મત્ત-સદ્દગ્ગહણં.
Sakalarūpārūpasammasane saṇhasukhumavisayañāṇatāya vipassanācāranipuṇabuddhīnaṃ susaṃyatakāyavacīsamācāratāya samathavipassanāsu sammadeva yatanato ca yatīnaṃ bhikkhūnaṃ khandhāyatanadhātusaccindriyapaṭiccasamuppādabhede paramatthadhamme nānānayehi ñāṇavibhāgassa sannissayena bahukārassa saṃyuttāgamavarassa atthasaṃvaṇṇanaṃ kātuṃ sāratthappakāsanato eva nipuṇā yā mayā aṭṭhakathā āraddhāti sambandho. Savisesaṃ paññāvahaguṇattā eva hissa ganthārambhe āditopi ‘‘paññāpabhedajananassā’’ti vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāya sāranti saṃyuttamahāaṭṭhakathāya sāraṃ. Ekūnasaṭṭhimattoti thokaṃ ūnabhāvato matta-saddaggahaṇaṃ.
મૂલટ્ઠકથાય સારન્તિ પુબ્બે વુત્તસંયુત્તમહાઅટ્ઠકથાય સારમેવ પુન નિગમનવસેન વુત્તન્તિ. અથ વા મૂલટ્ઠકથાય સારન્તિ પોરાણટ્ઠકથાસુ અત્થસારં. તેન એતં દસ્સેતિ ‘‘સંયુત્તમહાઅટ્ઠકથાય અત્થસારં આદાય ઇમં સારત્થપ્પકાસિનિં કરોન્તેન સેસમહાનિકાયાનમ્પિ મૂલટ્ઠકથાસુ ઇધ વિયોગક્ખમં અત્થસારં આદાય અકાસિ’’ન્તિ. ‘‘મહાવિહારાધિવાસીન’’ન્તિ ચ ઇદં પુરિમપચ્છિમપદેહિ સદ્ધિં સમ્બન્ધિતબ્બં ‘‘મહાવિહારાધિવાસીનં સમયં પકાસયન્તિં મહાવિહારાધિવાસીનં મૂલટ્ઠકથાય સારં આદાયા’’તિ ચ. તેન પુઞ્ઞેન. હોતુ સબ્બો સુખી લોકોતિ કામાવચરાદિવિભાગો સબ્બો સત્તલોકો યથારહં બોધિત્તયાધિગમવસેન સમ્પયુત્તેન નિબ્બાનસુખેન સુખિતો હોતૂતિ સદેવકસ્સ લોકસ્સ અચ્ચન્તં સુખાધિગમાય અત્તનો પુઞ્ઞં પરિણામેતિ.
Mūlaṭṭhakathāya sāranti pubbe vuttasaṃyuttamahāaṭṭhakathāya sārameva puna nigamanavasena vuttanti. Atha vā mūlaṭṭhakathāya sāranti porāṇaṭṭhakathāsu atthasāraṃ. Tena etaṃ dasseti ‘‘saṃyuttamahāaṭṭhakathāya atthasāraṃ ādāya imaṃ sāratthappakāsiniṃ karontena sesamahānikāyānampi mūlaṭṭhakathāsu idha viyogakkhamaṃ atthasāraṃ ādāya akāsi’’nti. ‘‘Mahāvihārādhivāsīna’’nti ca idaṃ purimapacchimapadehi saddhiṃ sambandhitabbaṃ ‘‘mahāvihārādhivāsīnaṃ samayaṃ pakāsayantiṃ mahāvihārādhivāsīnaṃ mūlaṭṭhakathāya sāraṃ ādāyā’’ti ca. Tena puññena. Hotu sabbo sukhī lokoti kāmāvacarādivibhāgo sabbo sattaloko yathārahaṃ bodhittayādhigamavasena sampayuttena nibbānasukhena sukhito hotūti sadevakassa lokassa accantaṃ sukhādhigamāya attano puññaṃ pariṇāmeti.
એત્તાવતા સારત્થપ્પકાસિનિયા
Ettāvatā sāratthappakāsiniyā
સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય લીનત્થપ્પકાસના નિટ્ઠિતા.
Saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya līnatthappakāsanā niṭṭhitā.
સંયુત્તટીકા સમત્તા.
Saṃyuttaṭīkā samattā.