Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. નિગણ્ઠનાટપુત્તસુત્તવણ્ણના

    8. Nigaṇṭhanāṭaputtasuttavaṇṇanā

    ૩૫૦. અટ્ઠમે તેનુપસઙ્કમીતિ સયં આગતાગમો વિઞ્ઞાતસાસનો અનાગામી અરિયસાવકો સમાનો કસ્મા નગ્ગભોગ્ગં નિસ્સિરિકં નિગણ્ઠં ઉપસઙ્કમીતિ? ઉપવાદમોચનત્થઞ્ચેવ વાદારોપનત્થઞ્ચ. નિગણ્ઠા કિર ‘‘સમણસ્સ ગોતમસ્સ સાવકા થદ્ધખદિરખાણુકસદિસા, કેનચિ સદ્ધિં પટિસન્થારમ્પિ ન કરોન્તી’’તિ ઉપવદન્તિ, તસ્સ ઉપવાદસ્સ મોચનત્થઞ્ચ, ‘‘વાદઞ્ચસ્સ આરોપેસ્સામી’’તિ ઉપસઙ્કમિ. ન ખ્વાહં એત્થ ભન્તે ભગવતો સદ્ધાય ગચ્છામીતિ યસ્સ ઞાણેન અસચ્છિકતં હોતિ. સો ‘‘એવં કિરેત’’ન્તિ અઞ્ઞસ્સ સદ્ધાય ગચ્છેય્ય, મયા પન ઞાણેનેતં સચ્છિકતં, તસ્મા નાહં એત્થ ભગવતો સદ્ધાય ગચ્છામીતિ દીપેન્તો એવમાહ.

    350. Aṭṭhame tenupasaṅkamīti sayaṃ āgatāgamo viññātasāsano anāgāmī ariyasāvako samāno kasmā naggabhoggaṃ nissirikaṃ nigaṇṭhaṃ upasaṅkamīti? Upavādamocanatthañceva vādāropanatthañca. Nigaṇṭhā kira ‘‘samaṇassa gotamassa sāvakā thaddhakhadirakhāṇukasadisā, kenaci saddhiṃ paṭisanthārampi na karontī’’ti upavadanti, tassa upavādassa mocanatthañca, ‘‘vādañcassa āropessāmī’’ti upasaṅkami. Na khvāhaṃ ettha bhante bhagavato saddhāya gacchāmīti yassa ñāṇena asacchikataṃ hoti. So ‘‘evaṃ kireta’’nti aññassa saddhāya gaccheyya, mayā pana ñāṇenetaṃ sacchikataṃ, tasmā nāhaṃ ettha bhagavato saddhāya gacchāmīti dīpento evamāha.

    ઉલ્લોકેત્વાતિ કાયં ઉન્નામેત્વા કુચ્છિં નીહરિત્વા ગીવં પગ્ગય્હ સબ્બં દિસં પેક્ખમાનો ઉલ્લોકેત્વા. બાધેતબ્બં મઞ્ઞેય્યાતિ યથા વિનિવિજ્ઝિત્વા ન નિક્ખમતિ, એવં પટિબાહિતબ્બં મઞ્ઞેય્ય બન્ધિતબ્બં વા. સહધમ્મિકાતિ સકારણા. અથ મં પટિહરેય્યાસિ સદ્ધિં નિગણ્ઠપરિસાયાતિ એતેસં અત્થે ઞાતે અથ મે નિગણ્ઠપરિસાય સદ્ધિં અભિગચ્છેય્યાસિ, પતીહારસ્સ મે સન્તિકં આગન્ત્વા અત્તનો આગતભાવં જાનાપેય્યાસીતિ અત્થો. એકો પઞ્હોતિ એકો પઞ્હમગ્ગો, એકં પઞ્હગવેસનન્તિ અત્થો. એકો ઉદ્દેસોતિ એકં નામ કિન્તિ? અયં એકો ઉદ્દેસો. એકં વેય્યાકરણન્તિ ‘‘સબ્બે સત્તા આહારટ્ઠિતિકા’’તિ (ખુ॰ પા॰ ૪.૧; અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭) ઇદં એકં વેય્યાકરણં. એવં સબ્બત્થ અત્થો વેદિતબ્બો.

    Ulloketvāti kāyaṃ unnāmetvā kucchiṃ nīharitvā gīvaṃ paggayha sabbaṃ disaṃ pekkhamāno ulloketvā. Bādhetabbaṃ maññeyyāti yathā vinivijjhitvā na nikkhamati, evaṃ paṭibāhitabbaṃ maññeyya bandhitabbaṃ vā. Sahadhammikāti sakāraṇā. Atha maṃ paṭihareyyāsi saddhiṃ nigaṇṭhaparisāyāti etesaṃ atthe ñāte atha me nigaṇṭhaparisāya saddhiṃ abhigaccheyyāsi, patīhārassa me santikaṃ āgantvā attano āgatabhāvaṃ jānāpeyyāsīti attho. Eko pañhoti eko pañhamaggo, ekaṃ pañhagavesananti attho. Eko uddesoti ekaṃ nāma kinti? Ayaṃ eko uddeso. Ekaṃ veyyākaraṇanti ‘‘sabbe sattā āhāraṭṭhitikā’’ti (khu. pā. 4.1; a. ni. 10.27) idaṃ ekaṃ veyyākaraṇaṃ. Evaṃ sabbattha attho veditabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. નિગણ્ઠનાટપુત્તસુત્તં • 8. Nigaṇṭhanāṭaputtasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. નિગણ્ઠનાટપુત્તસુત્તવણ્ણના • 8. Nigaṇṭhanāṭaputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact