Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૮. નિગણ્ઠનાટપુત્તસુત્તવણ્ણના

    8. Nigaṇṭhanāṭaputtasuttavaṇṇanā

    ૩૫૦. આગતાગમોતિ વાચુગ્ગતપરિયત્તિધમ્મો. વિઞ્ઞાતસાસનોતિ પટિવિદ્ધસત્થુસાસનો. તેનાહ ‘‘અનાગામી’’તિઆદિ. નગ્ગભોગ્ગન્તિ અવસનભાવેન નગ્ગં, કુટિલજ્ઝાસયતાય ભોગ્ગં, તતો એવ નિસ્સિરિકં. નગ્ગતાય હિ સો રૂપેન નિસ્સિરિકો, ભોગ્ગતાય ચિત્તેન. ભગવતો સદ્ધાયાતિ ભગવતિ સદ્ધાય. તસ્મિં સદ્દહના ઓકપ્પના તસ્સ સદ્ધાતિપિ વત્તબ્બતં લભતિ. ગચ્છામીતિ આગચ્છામિ, બુજ્ઝામીતિ અત્થો. એતં નિગણ્ઠેન પુચ્છિતમત્થમાહ.

    350.Āgatāgamoti vācuggatapariyattidhammo. Viññātasāsanoti paṭividdhasatthusāsano. Tenāha ‘‘anāgāmī’’tiādi. Naggabhogganti avasanabhāvena naggaṃ, kuṭilajjhāsayatāya bhoggaṃ, tato eva nissirikaṃ. Naggatāya hi so rūpena nissiriko, bhoggatāya cittena. Bhagavato saddhāyāti bhagavati saddhāya. Tasmiṃ saddahanā okappanā tassa saddhātipi vattabbataṃ labhati. Gacchāmīti āgacchāmi, bujjhāmīti attho. Etaṃ nigaṇṭhena pucchitamatthamāha.

    કાયં ઉન્નામેત્વાતિ કાયં અબ્ભુન્નામેત્વા. કુચ્છિં નીહરિત્વાતિ પિટ્ઠિયા નિન્નમનેન કુચ્છિં પુરતો નીહરિત્વા. ગીવં પસારણવસેન પગ્ગય્હ પગ્ગહેત્વા સબ્બં દિસં પેક્ખમાનો. સબ્બમિદં નિગણ્ઠસ્સ પહટ્ઠાકારદસ્સનત્થં ‘‘ઇદાનિ સમણસ્સ ગોતમસ્સ ઉપરિ વાદં આરોપેતું લબ્ભતી’’તિ. તેનાહ ‘‘વાતં વા સો’’તિઆદિ. સકારણાતિ યુત્તિસહિતા. પઞ્હમગ્ગોતિ પઞ્હસઙ્ખાતો વીમંસા, એવં ભવિતબ્બન્તિ ચિત્તેનેવ પરિવીમંસા પઞ્હા. એકો ઉદ્દેસોતિ એકં ઉદ્દિસનં અત્થસ્સ સંખિત્તવચનં. વેય્યાકરણન્તિ નિદ્દિસનં અત્થસ્સ વિચારેત્વા કથનં. એવન્તિ ઇમિના નયેન. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ પઞ્હુદ્દેસવેય્યાકરણેસુ અત્થો વિત્થારતો વેદિતબ્બો.

    Kāyaṃunnāmetvāti kāyaṃ abbhunnāmetvā. Kucchiṃ nīharitvāti piṭṭhiyā ninnamanena kucchiṃ purato nīharitvā. Gīvaṃ pasāraṇavasena paggayha paggahetvā sabbaṃ disaṃ pekkhamāno. Sabbamidaṃ nigaṇṭhassa pahaṭṭhākāradassanatthaṃ ‘‘idāni samaṇassa gotamassa upari vādaṃ āropetuṃ labbhatī’’ti. Tenāha ‘‘vātaṃ vā so’’tiādi. Sakāraṇāti yuttisahitā. Pañhamaggoti pañhasaṅkhāto vīmaṃsā, evaṃ bhavitabbanti citteneva parivīmaṃsā pañhā. Eko uddesoti ekaṃ uddisanaṃ atthassa saṃkhittavacanaṃ. Veyyākaraṇanti niddisanaṃ atthassa vicāretvā kathanaṃ. Evanti iminā nayena. Sabbatthāti sabbesu pañhuddesaveyyākaraṇesu attho vitthārato veditabbo.

    નિગણ્ઠનાટપુત્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Nigaṇṭhanāṭaputtasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. નિગણ્ઠનાટપુત્તસુત્તં • 8. Nigaṇṭhanāṭaputtasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૮. નિગણ્ઠનાટપુત્તસુત્તવણ્ણના • 8. Nigaṇṭhanāṭaputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact