Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
4. நிக³ண்ட²ஸுத்தங்
4. Nigaṇṭhasuttaṃ
75. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ வேஸாலியங் விஹரதி மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங். அத² கோ² அப⁴யோ ச லிச்ச²வி பண்டி³தகுமாரகோ ச லிச்ச²வி யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² அப⁴யோ லிச்ச²வி ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘‘நிக³ண்டோ², ப⁴ந்தே, நாடபுத்தோ 1 ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவீ அபரிஸேஸங் ஞாணத³ஸ்ஸனங் படிஜானாதி – ‘சரதோ ச மே திட்ட²தோ ச ஸுத்தஸ்ஸ ச ஜாக³ரஸ்ஸ ச ஸததங் ஸமிதங் ஞாணத³ஸ்ஸனங் பச்சுபட்டி²த’ந்தி. ஸோ புராணானங் கம்மானங் தபஸா ப்³யந்தீபா⁴வங் பஞ்ஞபேதி நவானங் கம்மானங் அகரணா ஸேதுகா⁴தங் . இதி கம்மக்க²யா து³க்க²க்க²யோ, து³க்க²க்க²யா வேத³னாக்க²யோ, வேத³னாக்க²யா ஸப்³ப³ங் து³க்க²ங் நிஜ்ஜிண்ணங் ப⁴விஸ்ஸதி – ஏவமேதிஸ்ஸா ஸந்தி³ட்டி²காய நிஜ்ஜராய விஸுத்³தி⁴யா ஸமதிக்கமோ ஹோதி. இத⁴, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா கிமாஹா’’தி?
75. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ānando vesāliyaṃ viharati mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ. Atha kho abhayo ca licchavi paṇḍitakumārako ca licchavi yenāyasmā ānando tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ ānandaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinno kho abhayo licchavi āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘nigaṇṭho, bhante, nāṭaputto 2 sabbaññū sabbadassāvī aparisesaṃ ñāṇadassanaṃ paṭijānāti – ‘carato ca me tiṭṭhato ca suttassa ca jāgarassa ca satataṃ samitaṃ ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhita’nti. So purāṇānaṃ kammānaṃ tapasā byantībhāvaṃ paññapeti navānaṃ kammānaṃ akaraṇā setughātaṃ . Iti kammakkhayā dukkhakkhayo, dukkhakkhayā vedanākkhayo, vedanākkhayā sabbaṃ dukkhaṃ nijjiṇṇaṃ bhavissati – evametissā sandiṭṭhikāya nijjarāya visuddhiyā samatikkamo hoti. Idha, bhante, bhagavā kimāhā’’ti?
‘‘திஸ்ஸோ கோ² இமா, அப⁴ய, நிஜ்ஜரா விஸுத்³தி⁴யோ தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஸம்மத³க்கா²தா ஸத்தானங் விஸுத்³தி⁴யா ஸோகபரிதே³வானங் ஸமதிக்கமாய து³க்க²தோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மாய ஞாயஸ்ஸ அதி⁴க³மாய நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியாய. கதமா திஸ்ஸோ? இத⁴, அப⁴ய, பி⁴க்கு² ஸீலவா ஹோதி…பே॰… ஸமாதா³ய ஸிக்க²தி ஸிக்கா²பதே³ஸு. ஸோ நவஞ்ச கம்மங் ந கரோதி, புராணஞ்ச கம்மங் பு²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸ ப்³யந்தீகரோதி. ஸந்தி³ட்டி²கா நிஜ்ஜரா அகாலிகா ஏஹிபஸ்ஸிகா ஓபனெய்யிகா பச்சத்தங் வேதி³தப்³பா³ விஞ்ஞூஹீதி.
‘‘Tisso kho imā, abhaya, nijjarā visuddhiyo tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena sammadakkhātā sattānaṃ visuddhiyā sokaparidevānaṃ samatikkamāya dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamāya ñāyassa adhigamāya nibbānassa sacchikiriyāya. Katamā tisso? Idha, abhaya, bhikkhu sīlavā hoti…pe… samādāya sikkhati sikkhāpadesu. So navañca kammaṃ na karoti, purāṇañca kammaṃ phussa phussa byantīkaroti. Sandiṭṭhikā nijjarā akālikā ehipassikā opaneyyikā paccattaṃ veditabbā viññūhīti.
‘‘ஸ கோ² ஸோ, அப⁴ய, பி⁴க்கு² ஏவங் ஸீலஸம்பன்னோ விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா அஜ்ஜ²த்தங் ஸம்பஸாத³னங் சேதஸோ ஏகோதி³பா⁴வங் அவிதக்கங் அவிசாரங் ஸமாதி⁴ஜங் பீதிஸுக²ங் து³தியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. பீதியா ச விராகா³ உபெக்க²கோ ச விஹரதி ஸதோ ச ஸம்பஜானோ, ஸுக²ஞ்ச காயேன படிஸங்வேதே³தி யங் தங் அரியா ஆசிக்க²ந்தி – ‘உபெக்க²கோ ஸதிமா ஸுக²விஹாரீ’தி ததியங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா து³க்க²ஸ்ஸ ச பஹானா, புப்³பே³வ ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மா அது³க்க²மஸுக²ங் உபெக்கா²ஸதிபாரிஸுத்³தி⁴ங் சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. ஸோ நவஞ்ச கம்மங் ந கரோதி, புராணஞ்ச கம்மங் பு²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸ ப்³யந்தீகரோதி. ஸந்தி³ட்டி²கா நிஜ்ஜரா அகாலிகா ஏஹிபஸ்ஸிகா ஓபனெய்யிகா பச்சத்தங் வேதி³தப்³பா³ விஞ்ஞூஹீதி.
‘‘Sa kho so, abhaya, bhikkhu evaṃ sīlasampanno vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Vitakkavicārānaṃ vūpasamā ajjhattaṃ sampasādanaṃ cetaso ekodibhāvaṃ avitakkaṃ avicāraṃ samādhijaṃ pītisukhaṃ dutiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Pītiyā ca virāgā upekkhako ca viharati sato ca sampajāno, sukhañca kāyena paṭisaṃvedeti yaṃ taṃ ariyā ācikkhanti – ‘upekkhako satimā sukhavihārī’ti tatiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Sukhassa ca pahānā dukkhassa ca pahānā, pubbeva somanassadomanassānaṃ atthaṅgamā adukkhamasukhaṃ upekkhāsatipārisuddhiṃ catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. So navañca kammaṃ na karoti, purāṇañca kammaṃ phussa phussa byantīkaroti. Sandiṭṭhikā nijjarā akālikā ehipassikā opaneyyikā paccattaṃ veditabbā viññūhīti.
‘‘ஸ கோ² ஸோ, அப⁴ய, பி⁴க்கு² ஏவங் ஸமாதி⁴ஸம்பன்னோ 3 ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. ஸோ நவஞ்ச கம்மங் ந கரோதி, புராணஞ்ச கம்மங் பு²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸ ப்³யந்தீகரோதி. ஸந்தி³ட்டி²கா நிஜ்ஜரா அகாலிகா ஏஹிபஸ்ஸிகா ஓபனெய்யிகா பச்சத்தங் வேதி³தப்³பா³ விஞ்ஞூஹீதி. இமா கோ², அப⁴ய, திஸ்ஸோ நிஜ்ஜரா விஸுத்³தி⁴யோ தேன ப⁴க³வதா ஜானதா பஸ்ஸதா அரஹதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஸம்மத³க்கா²தா ஸத்தானங் விஸுத்³தி⁴யா ஸோகபரிதே³வானங் ஸமதிக்கமாய து³க்க²தோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மாய ஞாயஸ்ஸ அதி⁴க³மாய நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸச்சி²கிரியாயா’’தி.
‘‘Sa kho so, abhaya, bhikkhu evaṃ samādhisampanno 4 āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. So navañca kammaṃ na karoti, purāṇañca kammaṃ phussa phussa byantīkaroti. Sandiṭṭhikā nijjarā akālikā ehipassikā opaneyyikā paccattaṃ veditabbā viññūhīti. Imā kho, abhaya, tisso nijjarā visuddhiyo tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena sammadakkhātā sattānaṃ visuddhiyā sokaparidevānaṃ samatikkamāya dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamāya ñāyassa adhigamāya nibbānassa sacchikiriyāyā’’ti.
ஏவங் வுத்தே பண்டி³தகுமாரகோ லிச்ச²வி அப⁴யங் லிச்ச²விங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் பன த்வங், ஸம்ம அப⁴ய, ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுபா⁴ஸிததோ நாப்³ப⁴னுமோத³ஸீ’’தி? ‘‘க்யாஹங், ஸம்ம பண்டி³தகுமாரக, ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுபா⁴ஸிததோ நாப்³ப⁴னுமோதி³ஸ்ஸாமி! முத்³தா⁴பி தஸ்ஸ விபதெய்ய யோ ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³ஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுபா⁴ஸிததோ நாப்³ப⁴னுமோதெ³ய்யா’’தி. சதுத்த²ங்.
Evaṃ vutte paṇḍitakumārako licchavi abhayaṃ licchaviṃ etadavoca – ‘‘kiṃ pana tvaṃ, samma abhaya, āyasmato ānandassa subhāsitaṃ subhāsitato nābbhanumodasī’’ti? ‘‘Kyāhaṃ, samma paṇḍitakumāraka, āyasmato ānandassa subhāsitaṃ subhāsitato nābbhanumodissāmi! Muddhāpi tassa vipateyya yo āyasmato ānandassa subhāsitaṃ subhāsitato nābbhanumodeyyā’’ti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. நிக³ண்ட²ஸுத்தவண்ணனா • 4. Nigaṇṭhasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4. நிக³ண்ட²ஸுத்தவண்ணனா • 4. Nigaṇṭhasuttavaṇṇanā