Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi |
18. பண்ணாஸனிபாதோ
18. Paṇṇāsanipāto
526. நிளினிகாஜாதகங் (1)
526. Niḷinikājātakaṃ (1)
1.
1.
2.
2.
‘‘நாஹங் து³க்க²க்க²மா ராஜ, நாஹங் அத்³தா⁴னகோவிதா³;
‘‘Nāhaṃ dukkhakkhamā rāja, nāhaṃ addhānakovidā;
கத²ங் அஹங் க³மிஸ்ஸாமி, வனங் குஞ்ஜரஸேவிதங்’’.
Kathaṃ ahaṃ gamissāmi, vanaṃ kuñjarasevitaṃ’’.
3.
3.
‘‘பீ²தங் ஜனபத³ங் க³ந்த்வா, ஹத்தி²னா ச ரதே²ன ச;
‘‘Phītaṃ janapadaṃ gantvā, hatthinā ca rathena ca;
தா³ருஸங்கா⁴டயானேன, ஏவங் க³ச்ச² நிளினிகே.
Dārusaṅghāṭayānena, evaṃ gaccha niḷinike.
4.
4.
‘‘ஹத்தி²அஸ்ஸரதே² பத்தீ, க³ச்சே²வாதா³ய க²த்தியே;
‘‘Hatthiassarathe pattī, gacchevādāya khattiye;
தவேவ வண்ணரூபேன, வஸங் தமானயிஸ்ஸஸி’’.
Taveva vaṇṇarūpena, vasaṃ tamānayissasi’’.
5.
5.
‘‘கத³லீத⁴ஜபஞ்ஞாணோ, ஆபு⁴ஜீபரிவாரிதோ;
‘‘Kadalīdhajapaññāṇo, ābhujīparivārito;
ஏஸோ பதி³ஸ்ஸதி ரம்மோ, இஸிஸிங்க³ஸ்ஸ அஸ்ஸமோ.
Eso padissati rammo, isisiṅgassa assamo.
6.
6.
‘‘ஏஸோ அக்³கி³ஸ்ஸ ஸங்கா²தோ, ஏஸோ தூ⁴மோ பதி³ஸ்ஸதி;
‘‘Eso aggissa saṅkhāto, eso dhūmo padissati;
மஞ்ஞே நோ அக்³கி³ங் ஹாபேதி, இஸிஸிங்கோ³ மஹித்³தி⁴கோ’’.
Maññe no aggiṃ hāpeti, isisiṅgo mahiddhiko’’.
7.
7.
‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்திங், ஆமுத்தமணிகுண்ட³லங்;
‘‘Tañca disvāna āyantiṃ, āmuttamaṇikuṇḍalaṃ;
இஸிஸிங்கோ³ பாவிஸி பீ⁴தோ, அஸ்ஸமங் பண்ணசா²த³னங்.
Isisiṅgo pāvisi bhīto, assamaṃ paṇṇachādanaṃ.
8.
8.
வித³ங்ஸயந்தீ அங்கா³னி, கு³ய்ஹங் பகாஸிதானி ச.
Vidaṃsayantī aṅgāni, guyhaṃ pakāsitāni ca.
9.
9.
‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான கீளந்திங், பண்ணஸாலக³தோ ஜடீ;
‘‘Tañca disvāna kīḷantiṃ, paṇṇasālagato jaṭī;
அஸ்ஸமா நிக்க²மித்வான, இத³ங் வசனமப்³ரவி.
Assamā nikkhamitvāna, idaṃ vacanamabravi.
10.
10.
‘‘அம்போ⁴ கோ நாம ஸோ ருக்கோ², யஸ்ஸ தேவங்க³தங் ப²லங்;
‘‘Ambho ko nāma so rukkho, yassa tevaṃgataṃ phalaṃ;
தூ³ரேபி கி²த்தங் பச்சேதி, ந தங் ஓஹாய க³ச்ச²தி’’.
Dūrepi khittaṃ pacceti, na taṃ ohāya gacchati’’.
11.
11.
தூ³ரேபி கி²த்தங் பச்சேதி, ந மங் ஓஹாய க³ச்ச²தி’’.
Dūrepi khittaṃ pacceti, na maṃ ohāya gacchati’’.
12.
12.
‘‘ஏதூ 11 ப⁴வங் அஸ்ஸமிமங் அதே³து, பஜ்ஜஞ்ச ப⁴க்க²ஞ்ச படிச்ச² த³ம்மி;
‘‘Etū 12 bhavaṃ assamimaṃ adetu, pajjañca bhakkhañca paṭiccha dammi;
இத³மாஸனங் அத்ர ப⁴வங் நிஸீத³து, இதோ ப⁴வங் மூலப²லானி பு⁴ஞ்ஜது’’ 13.
Idamāsanaṃ atra bhavaṃ nisīdatu, ito bhavaṃ mūlaphalāni bhuñjatu’’ 14.
13.
13.
‘‘கிங் தே இத³ங் ஊரூனமந்தரஸ்மிங், ஸுபிச்சி²தங் கண்ஹரிவப்பகாஸதி;
‘‘Kiṃ te idaṃ ūrūnamantarasmiṃ, supicchitaṃ kaṇharivappakāsati;
அக்கா²ஹி மே புச்சி²தோ ஏதமத்த²ங், கோஸே நு தே உத்தமங்க³ங் பவிட்ட²ங்’’.
Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, kose nu te uttamaṅgaṃ paviṭṭhaṃ’’.
14.
14.
‘‘அஹங் வனே மூலப²லேஸனங் சரங், ஆஸாத³யிங் 15 அச்ச²ங் ஸுகோ⁴ரரூபங்;
‘‘Ahaṃ vane mūlaphalesanaṃ caraṃ, āsādayiṃ 16 acchaṃ sughorarūpaṃ;
ஸோ மங் பதித்வா ஸஹஸாஜ்ஜ²பத்தோ, பனுஜ்ஜ மங் அப்³ப³ஹி 17 உத்தமங்க³ங்.
So maṃ patitvā sahasājjhapatto, panujja maṃ abbahi 18 uttamaṅgaṃ.
15.
15.
‘‘ஸ்வாயங் வணோ க²ஜ்ஜதி கண்டு³வாயதி, ஸப்³ப³ஞ்ச காலங் ந லபா⁴மி ஸாதங்;
‘‘Svāyaṃ vaṇo khajjati kaṇḍuvāyati, sabbañca kālaṃ na labhāmi sātaṃ;
பஹோ ப⁴வங் கண்டு³மிமங் வினேதுங், குருதங் ப⁴வங் யாசிதோ ப்³ராஹ்மணத்த²ங்’’.
Paho bhavaṃ kaṇḍumimaṃ vinetuṃ, kurutaṃ bhavaṃ yācito brāhmaṇatthaṃ’’.
16.
16.
‘‘க³ம்பீ⁴ரரூபோ தே வணோ ஸலோஹிதோ, அபூதிகோ வணக³ந்தோ⁴ 19 மஹா ச;
‘‘Gambhīrarūpo te vaṇo salohito, apūtiko vaṇagandho 20 mahā ca;
கரோமி தே கிஞ்சி கஸாயயோக³ங், யதா² ப⁴வங் பரமஸுகீ² ப⁴வெய்ய’’.
Karomi te kiñci kasāyayogaṃ, yathā bhavaṃ paramasukhī bhaveyya’’.
17.
17.
‘‘ந மந்தயோகா³ ந கஸாயயோகா³, ந ஓஸதா⁴ ப்³ரஹ்மசாரி 21 கமந்தி;
‘‘Na mantayogā na kasāyayogā, na osadhā brahmacāri 22 kamanti;
18.
18.
‘‘இதோ நு போ⁴தோ கதமேன அஸ்ஸமோ, கச்சி ப⁴வங் அபி⁴ரமஸி 27 அரஞ்ஞே;
‘‘Ito nu bhoto katamena assamo, kacci bhavaṃ abhiramasi 28 araññe;
கச்சி நு தே 29 மூலப²லங் பஹூதங், கச்சி ப⁴வந்தங் ந விஹிங்ஸந்தி வாளா’’.
Kacci nu te 30 mūlaphalaṃ pahūtaṃ, kacci bhavantaṃ na vihiṃsanti vāḷā’’.
19.
19.
‘‘இதோ உஜுங் உத்தராயங் தி³ஸாயங், கே²மானதீ³ ஹிமவதா பபா⁴வீ 31;
‘‘Ito ujuṃ uttarāyaṃ disāyaṃ, khemānadī himavatā pabhāvī 32;
தஸ்ஸா தீரே அஸ்ஸமோ மய்ஹ ரம்மோ, அஹோ ப⁴வங் அஸ்ஸமங் மய்ஹங் பஸ்ஸே.
Tassā tīre assamo mayha rammo, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.
20.
20.
‘‘அம்பா³ ச ஸாலா திலகா ச ஜம்பு³யோ, உத்³தா³லகா பாடலியோ ச பு²ல்லா;
‘‘Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā;
ஸமந்ததோ கிம்புரிஸாபி⁴கீ³தங், அஹோ ப⁴வங் அஸ்ஸமங் மய்ஹங் பஸ்ஸே.
Samantato kimpurisābhigītaṃ, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.
21.
21.
‘‘தாலா ச மூலா ச ப²லா ச மெத்த², வண்ணேன க³ந்தே⁴ன உபேதரூபங்;
‘‘Tālā ca mūlā ca phalā ca mettha, vaṇṇena gandhena upetarūpaṃ;
தங் பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், அஹோ ப⁴வங் அஸ்ஸமங் மய்ஹங் பஸ்ஸே.
Taṃ bhūmibhāgehi upetarūpaṃ, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.
21.
21.
‘‘ப²லா ச மூலா ச பஹூதமெத்த², வண்ணேன க³ந்தே⁴ன ரஸேனுபேதா;
‘‘Phalā ca mūlā ca pahūtamettha, vaṇṇena gandhena rasenupetā;
ஆயந்தி ச லுத்³த³கா தங் பதே³ஸங், மா மே ததோ மூலப²லங் அஹாஸுங்’’.
Āyanti ca luddakā taṃ padesaṃ, mā me tato mūlaphalaṃ ahāsuṃ’’.
23.
23.
‘‘பிதா மமங் மூலப²லேஸனங் க³தோ, இதா³னி ஆக³ச்ச²தி ஸாயகாலே;
‘‘Pitā mamaṃ mūlaphalesanaṃ gato, idāni āgacchati sāyakāle;
உபோ⁴வ க³ச்சா²மஸே அஸ்ஸமங் தங், யாவ பிதா மூலப²லதோ ஏது’’.
Ubhova gacchāmase assamaṃ taṃ, yāva pitā mūlaphalato etu’’.
24.
24.
‘‘அஞ்ஞே ப³ஹூ இஸயோ ஸாது⁴ரூபா, ராஜீஸயோ அனுமக்³கே³ வஸந்தி;
‘‘Aññe bahū isayo sādhurūpā, rājīsayo anumagge vasanti;
தே யேவ புச்சே²ஸி மமஸ்ஸமங் தங், தே தங் நயிஸ்ஸந்தி மமங் ஸகாஸே’’.
Te yeva pucchesi mamassamaṃ taṃ, te taṃ nayissanti mamaṃ sakāse’’.
25.
25.
‘‘ந தே கட்டா²னி பி⁴ன்னானி, ந தே உத³கமாப⁴தங்;
‘‘Na te kaṭṭhāni bhinnāni, na te udakamābhataṃ;
26.
26.
‘‘பி⁴ன்னானி கட்டா²னி ஹுதோ ச அக்³கி³, தபனீபி தே ஸமிதா ப்³ரஹ்மசாரீ 35;
‘‘Bhinnāni kaṭṭhāni huto ca aggi, tapanīpi te samitā brahmacārī 36;
பீட²ஞ்ச மய்ஹங் உத³கஞ்ச ஹோதி, ரமஸி துவங் 37 ப்³ரஹ்மபூ⁴தோ புரத்தா².
Pīṭhañca mayhaṃ udakañca hoti, ramasi tuvaṃ 38 brahmabhūto puratthā.
27.
27.
ந மே துவங் ஆலபஸீ மமஜ்ஜ, நட்ட²ங் நு கிங் சேதஸிகஞ்ச து³க்க²ங்’’.
Na me tuvaṃ ālapasī mamajja, naṭṭhaṃ nu kiṃ cetasikañca dukkhaṃ’’.
28.
28.
‘‘இதா⁴க³மா ஜடிலோ ப்³ரஹ்மசாரீ, ஸுத³ஸ்ஸனெய்யோ ஸுதனூ வினேதி;
‘‘Idhāgamā jaṭilo brahmacārī, sudassaneyyo sutanū vineti;
நேவாதிதீ³கோ⁴ ந பனாதிரஸ்ஸோ, ஸுகண்ஹகண்ஹச்ச²த³னேஹி போ⁴தோ.
Nevātidīgho na panātirasso, sukaṇhakaṇhacchadanehi bhoto.
29.
29.
‘‘அமஸ்ஸுஜாதோ அபுராணவண்ணீ, ஆதா⁴ரரூபஞ்ச பனஸ்ஸ கண்டே²;
‘‘Amassujāto apurāṇavaṇṇī, ādhārarūpañca panassa kaṇṭhe;
30.
30.
‘‘முக²ஞ்ச தஸ்ஸ பு⁴ஸத³ஸ்ஸனெய்யங், கண்ணேஸு லம்ப³ந்தி ச குஞ்சிதக்³கா³;
‘‘Mukhañca tassa bhusadassaneyyaṃ, kaṇṇesu lambanti ca kuñcitaggā;
தே ஜோதரே சரதோ மாணவஸ்ஸ, ஸுத்தஞ்ச யங் ஸங்யமனங் ஜடானங்.
Te jotare carato māṇavassa, suttañca yaṃ saṃyamanaṃ jaṭānaṃ.
31.
31.
32.
32.
‘‘ந மிக²லங் முஞ்ஜமயங் தா⁴ரேதி, ந ஸந்த²ரே 57 நோ பன பப்³ப³ஜஸ்ஸ;
‘‘Na mikhalaṃ muñjamayaṃ dhāreti, na santhare 58 no pana pabbajassa;
தா ஜோதரே ஜக⁴னந்தரே 59 விலக்³கா³, ஸதேரதா விஜ்ஜுரிவந்தலிக்கே².
Tā jotare jaghanantare 60 vilaggā, sateratā vijjurivantalikkhe.
33.
33.
‘‘அகீ²லகானி ச அவண்டகானி, ஹெட்டா² நப்⁴யா கடிஸமோஹிதானி;
‘‘Akhīlakāni ca avaṇṭakāni, heṭṭhā nabhyā kaṭisamohitāni;
அக⁴ட்டிதா நிச்சகீளங் கரொந்தி, ஹங் தாத கிங்ருக்க²ப²லானி தானி.
Aghaṭṭitā niccakīḷaṃ karonti, haṃ tāta kiṃrukkhaphalāni tāni.
34.
34.
‘‘ஜடா ச தஸ்ஸ பு⁴ஸத³ஸ்ஸனெய்யா, பரோஸதங் வேல்லிதக்³கா³ ஸுக³ந்தா⁴;
‘‘Jaṭā ca tassa bhusadassaneyyā, parosataṃ vellitaggā sugandhā;
த்³வேதா⁴ ஸிரோ ஸாது⁴ விப⁴த்தரூபோ, அஹோ நு கோ² மய்ஹ ததா² ஜடாஸ்ஸு.
Dvedhā siro sādhu vibhattarūpo, aho nu kho mayha tathā jaṭāssu.
35.
35.
‘‘யதா³ ச ஸோ பகிரதி தா ஜடாயோ, வண்ணேன க³ந்தே⁴ன உபேதரூபா;
‘‘Yadā ca so pakirati tā jaṭāyo, vaṇṇena gandhena upetarūpā;
நீலுப்பலங் வாதஸமேரிதங்வ, ததே²வ ஸங்வாதி பனஸ்ஸமோ அயங்.
Nīluppalaṃ vātasameritaṃva, tatheva saṃvāti panassamo ayaṃ.
36.
36.
‘‘பங்கோ ச தஸ்ஸ பு⁴ஸத³ஸ்ஸனெய்யோ, நேதாதி³ஸோ யாதி³ஸோ மய்ஹங் காயே 61;
‘‘Paṅko ca tassa bhusadassaneyyo, netādiso yādiso mayhaṃ kāye 62;
ஸோ வாயதீ ஏரிதோ மாலுதேன, வனங் யதா² அக்³க³கி³ம்ஹே ஸுபு²ல்லங்.
So vāyatī erito mālutena, vanaṃ yathā aggagimhe suphullaṃ.
37.
37.
‘‘நிஹந்தி ஸோ ருக்க²ப²லங் பத²ப்³யா, ஸுசித்தரூபங் ருசிரங் த³ஸ்ஸனெய்யங்;
‘‘Nihanti so rukkhaphalaṃ pathabyā, sucittarūpaṃ ruciraṃ dassaneyyaṃ;
கி²த்தஞ்ச தஸ்ஸ புனரேதி ஹத்த²ங், ஹங் தாத கிங்ருக்க²ப²லங் நு கோ² தங்.
Khittañca tassa punareti hatthaṃ, haṃ tāta kiṃrukkhaphalaṃ nu kho taṃ.
38.
38.
‘‘த³ந்தா ச தஸ்ஸ பு⁴ஸத³ஸ்ஸனெய்யா, ஸுத்³தா⁴ ஸமா ஸங்க²வரூபபன்னா;
‘‘Dantā ca tassa bhusadassaneyyā, suddhā samā saṅkhavarūpapannā;
மனோ பஸாதெ³ந்தி விவரியமானா, ந ஹி 63 நூன ஸோ ஸாகமகா²தி³ தேஹி.
Mano pasādenti vivariyamānā, na hi 64 nūna so sākamakhādi tehi.
39.
39.
‘‘அகக்கஸங் அக்³க³ளிதங் முஹுங் முது³ங், உஜுங் அனுத்³த⁴தங் அசபலமஸ்ஸ பா⁴ஸிதங்;
‘‘Akakkasaṃ aggaḷitaṃ muhuṃ muduṃ, ujuṃ anuddhataṃ acapalamassa bhāsitaṃ;
ருத³ங் மனுஞ்ஞங் கரவீகஸுஸ்ஸரங், ஹத³யங்க³மங் ரஞ்ஜயதேவ மே மனோ.
Rudaṃ manuññaṃ karavīkasussaraṃ, hadayaṅgamaṃ rañjayateva me mano.
40.
40.
‘‘பி³ந்து³ஸ்ஸரோ நாதிவிஸட்ட²வாக்யோ 65, ந நூன ஸஜ்ஜா²யமதிப்பயுத்தோ;
‘‘Bindussaro nātivisaṭṭhavākyo 66, na nūna sajjhāyamatippayutto;
41.
41.
‘‘ஸுஸந்தி⁴ ஸப்³ப³த்த² விமட்டி²மங் வணங், புதூ² 73 ஸுஜாதங் க²ரபத்தஸன்னிப⁴ங்;
‘‘Susandhi sabbattha vimaṭṭhimaṃ vaṇaṃ, puthū 74 sujātaṃ kharapattasannibhaṃ;
தேனேவ மங் உத்தரியான மாணவோ, விவரிதங் ஊருங் ஜக⁴னேன பீளயி.
Teneva maṃ uttariyāna māṇavo, vivaritaṃ ūruṃ jaghanena pīḷayi.
42.
42.
‘‘தபந்தி ஆப⁴ந்தி விரோசரே ச, ஸதேரதா விஜ்ஜுரிவந்தலிக்கே²;
‘‘Tapanti ābhanti virocare ca, sateratā vijjurivantalikkhe;
பா³ஹா முதூ³ அஞ்ஜனலோமஸாதி³ஸா, விசித்ரவட்டங்கு³லிகாஸ்ஸ ஸோப⁴ரே.
Bāhā mudū añjanalomasādisā, vicitravaṭṭaṅgulikāssa sobhare.
43.
43.
‘‘அகக்கஸங்கோ³ ந ச தீ³க⁴லோமோ, நகா²ஸ்ஸ தீ³கா⁴ அபி லோஹிதக்³கா³;
‘‘Akakkasaṅgo na ca dīghalomo, nakhāssa dīghā api lohitaggā;
முதூ³ஹி பா³ஹாஹி பலிஸ்ஸஜந்தோ, கல்யாணரூபோ ரமயங் 75 உபட்ட²ஹி.
Mudūhi bāhāhi palissajanto, kalyāṇarūpo ramayaṃ 76 upaṭṭhahi.
44.
44.
‘‘து³மஸ்ஸ தூலூபனிபா⁴ பப⁴ஸ்ஸரா, ஸுவண்ணகம்பு³தலவட்டஸுச்ச²வீ;
‘‘Dumassa tūlūpanibhā pabhassarā, suvaṇṇakambutalavaṭṭasucchavī;
ஹத்தா² முதூ³ தேஹி மங் ஸங்பு²ஸித்வா, இதோ க³தோ தேன மங் த³ஹந்தி தாத.
Hatthā mudū tehi maṃ saṃphusitvā, ito gato tena maṃ dahanti tāta.
45.
45.
‘‘ந நூன 77 ஸோ கா²ரிவித⁴ங் அஹாஸி, ந நூன ஸோ கட்டா²னி ஸயங் அப⁴ஞ்ஜி;
‘‘Na nūna 78 so khārividhaṃ ahāsi, na nūna so kaṭṭhāni sayaṃ abhañji;
46.
46.
‘‘அச்சோ² ச கோ² தஸ்ஸ வணங் அகாஸி, ஸோ மங்ப்³ரவி ஸுகி²தங் மங் கரோஹி;
‘‘Accho ca kho tassa vaṇaṃ akāsi, so maṃbravi sukhitaṃ maṃ karohi;
தாஹங் கரிங் தேன மமாஸி ஸொக்²யங், ஸோ சப்³ரவி ஸுகி²தொஸ்மீதி ப்³ரஹ்மே.
Tāhaṃ kariṃ tena mamāsi sokhyaṃ, so cabravi sukhitosmīti brahme.
47.
47.
‘‘அயஞ்ச தே மாலுவபண்ணஸந்த²தா, விகிண்ணரூபாவ மயா ச தேன ச;
‘‘Ayañca te māluvapaṇṇasanthatā, vikiṇṇarūpāva mayā ca tena ca;
கிலந்தரூபா உத³கே ரமித்வா, புனப்புனங் பண்ணகுடிங் வஜாம.
Kilantarūpā udake ramitvā, punappunaṃ paṇṇakuṭiṃ vajāma.
48.
48.
‘‘ந மஜ்ஜ மந்தா படிப⁴ந்தி தாத, ந அக்³கி³ஹுத்தங் நபி யஞ்ஞதந்தங் 83;
‘‘Na majja mantā paṭibhanti tāta, na aggihuttaṃ napi yaññatantaṃ 84;
ந சாபி தே மூலப²லானி பு⁴ஞ்ஜே, யாவ ந பஸ்ஸாமி தங் ப்³ரஹ்மசாரிங்.
Na cāpi te mūlaphalāni bhuñje, yāva na passāmi taṃ brahmacāriṃ.
49.
49.
‘‘அத்³தா⁴ பஜானாஸி துவம்பி தாத, யஸ்ஸங் தி³ஸங் 85 வஸதே ப்³ரஹ்மசாரீ;
‘‘Addhā pajānāsi tuvampi tāta, yassaṃ disaṃ 86 vasate brahmacārī;
தங் மங் தி³ஸங் பாபய தாத கி²ப்பங், மா தே அஹங் அமரிமஸ்ஸமம்ஹி.
Taṃ maṃ disaṃ pāpaya tāta khippaṃ, mā te ahaṃ amarimassamamhi.
50.
50.
‘‘விசித்ரபு²ல்லங் 87 ஹி வனங் ஸுதங் மயா, தி³ஜாபி⁴கு⁴ட்ட²ங் தி³ஜஸங்க⁴ஸேவிதங்;
‘‘Vicitraphullaṃ 88 hi vanaṃ sutaṃ mayā, dijābhighuṭṭhaṃ dijasaṅghasevitaṃ;
தங் மங் வனங் பாபய தாத கி²ப்பங், புரா தே பாணங் விஜஹாமி அஸ்ஸமே’’.
Taṃ maṃ vanaṃ pāpaya tāta khippaṃ, purā te pāṇaṃ vijahāmi assame’’.
51.
51.
‘‘இமஸ்மாஹங் ஜோதிரஸே வனம்ஹி, க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வச்ச²ரஸங்க⁴ஸேவிதே;
‘‘Imasmāhaṃ jotirase vanamhi, gandhabbadevaccharasaṅghasevite;
இஸீனமாவாஸே ஸனந்தனம்ஹி, நேதாதி³ஸங் அரதிங் பாபுணேத².
Isīnamāvāse sanantanamhi, netādisaṃ aratiṃ pāpuṇetha.
52.
52.
‘‘ப⁴வந்தி மித்தானி அதோ² ந ஹொந்தி, ஞாதீஸு மித்தேஸு கரொந்தி பேமங்;
‘‘Bhavanti mittāni atho na honti, ñātīsu mittesu karonti pemaṃ;
அயஞ்ச ஜம்மோ கிஸ்ஸ வா நிவிட்டோ², யோ நேவ ஜானாதி குதொம்ஹி ஆக³தோ.
Ayañca jammo kissa vā niviṭṭho, yo neva jānāti kutomhi āgato.
53.
53.
‘‘ஸங்வாஸேன ஹி மித்தானி, ஸந்தி⁴யந்தி 89 புனப்புனங்;
‘‘Saṃvāsena hi mittāni, sandhiyanti 90 punappunaṃ;
54.
54.
‘‘ஸசே துவங் த³க்க²ஸி ப்³ரஹ்மசாரிங், ஸசே துவங் ஸல்லபே 93 ப்³ரஹ்மசாரினா;
‘‘Sace tuvaṃ dakkhasi brahmacāriṃ, sace tuvaṃ sallape 94 brahmacārinā;
ஸம்பன்னஸஸ்ஸங்வ மஹோத³கேன, தபோகு³ணங் கி²ப்பமிமங் பஹிஸ்ஸஸி 95.
Sampannasassaṃva mahodakena, tapoguṇaṃ khippamimaṃ pahissasi 96.
55.
55.
ஸம்பன்னஸஸ்ஸங்வ மஹோத³கேன, உஸ்மாக³தங் கி²ப்பமிமங் பஹிஸ்ஸஸி.
Sampannasassaṃva mahodakena, usmāgataṃ khippamimaṃ pahissasi.
56.
56.
‘‘பூ⁴தானி ஹேதானி 101 சரந்தி தாத, விரூபரூபேன மனுஸ்ஸலோகே;
‘‘Bhūtāni hetāni 102 caranti tāta, virūparūpena manussaloke;
ந தானி ஸேவேத² நரோ ஸபஞ்ஞோ, ஆஸஜ்ஜ நங் நஸ்ஸதி ப்³ரஹ்மசாரீ’’தி.
Na tāni sevetha naro sapañño, āsajja naṃ nassati brahmacārī’’ti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [526] 1. நிளினிகாஜாதகவண்ணனா • [526] 1. Niḷinikājātakavaṇṇanā