Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૧૮. પણ્ણાસનિપાતો
18. Paṇṇāsanipāto
[૫૨૬] ૧. નિળિનિકાજાતકવણ્ણના
[526] 1. Niḷinikājātakavaṇṇanā
ઉદ્દય્હતે જનપદોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પુરાણદુતિયિકાપલોભનં આરબ્બ કથેસિ. કથેન્તો ચ તં ભિક્ખું ‘‘કેન ઉક્કણ્ઠાપિતોસી’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘પુરાણદુતિયિકાયા’’તિ વુત્તે ‘‘ન એસા ખો, ભિક્ખુ, ઇદાનેવ તવ અનત્થકારિકા, પુબ્બેપિ ત્વં એતં નિસ્સાય ઝાના પરિહાયિત્વા મહાવિનાસં પત્તો’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Uddayhatejanapadoti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabba kathesi. Kathento ca taṃ bhikkhuṃ ‘‘kena ukkaṇṭhāpitosī’’ti pucchitvā ‘‘purāṇadutiyikāyā’’ti vutte ‘‘na esā kho, bhikkhu, idāneva tava anatthakārikā, pubbepi tvaṃ etaṃ nissāya jhānā parihāyitvā mahāvināsaṃ patto’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો ઉદિચ્ચબ્રાહ્મણમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો ઉગ્ગહિતસિપ્પો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બિજિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞા નિબ્બત્તેત્વા હિમવન્તપદેસે વાસં કપ્પેસિ. અલમ્બુસાજાતકે વુત્તનયેનેવ તં પટિચ્ચ એકા મિગી ગબ્ભં પટિલભિત્વા પુત્તં વિજાયિ, ‘‘ઇસિસિઙ્ગો’’ત્વેવસ્સ નામં અહોસિ. અથ નં પિતા વયપ્પત્તં પબ્બાજેત્વા કસિણપરિકમ્મં ઉગ્ગણ્હાપેસિ. સો નચિરસ્સેવ ઝાનાભિઞ્ઞા ઉપ્પાદેત્વા ઝાનસુખેન કીળિ, ઘોરતપો પરમધિતિન્દ્રિયો અહોસિ. તસ્સ સીલતેજેન સક્કસ્સ ભવનં કમ્પિ. સક્કો આવજ્જેન્તો તં કારણં ઞત્વા ‘‘ઉપાયેનસ્સ સીલં ભિન્દિસ્સામી’’તિ તીણિ સંવચ્છરાનિ સકલકાસિરટ્ઠે વુટ્ઠિં નિવારેસિ, રટ્ઠં અગ્ગિદડ્ઢં વિય અહોસિ. સસ્સે અસમ્પજ્જમાને દુબ્ભિક્ખપીળિતા મનુસ્સા સન્નિપતિત્વા રાજઙ્ગણે ઉપક્કોસિંસુ. અથ ને રાજા વાતપાને ઠિતો ‘‘કિં એત’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘મહારાજ, તીણિ સંવચ્છરાનિ દેવસ્સ અવસ્સન્તત્તા સકલરટ્ઠં ઉદ્દય્હતિ, મનુસ્સા દુક્ખિતા, દેવં વસ્સાપેહિ, દેવા’’તિ. રાજા સીલં સમાદિયિત્વા ઉપોસથં ઉપવસન્તોપિ વસ્સં વસ્સાપેતું નાસક્ખિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto udiccabrāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto uggahitasippo isipabbajjaṃ pabbijitvā jhānābhiññā nibbattetvā himavantapadese vāsaṃ kappesi. Alambusājātake vuttanayeneva taṃ paṭicca ekā migī gabbhaṃ paṭilabhitvā puttaṃ vijāyi, ‘‘isisiṅgo’’tvevassa nāmaṃ ahosi. Atha naṃ pitā vayappattaṃ pabbājetvā kasiṇaparikammaṃ uggaṇhāpesi. So nacirasseva jhānābhiññā uppādetvā jhānasukhena kīḷi, ghoratapo paramadhitindriyo ahosi. Tassa sīlatejena sakkassa bhavanaṃ kampi. Sakko āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘upāyenassa sīlaṃ bhindissāmī’’ti tīṇi saṃvaccharāni sakalakāsiraṭṭhe vuṭṭhiṃ nivāresi, raṭṭhaṃ aggidaḍḍhaṃ viya ahosi. Sasse asampajjamāne dubbhikkhapīḷitā manussā sannipatitvā rājaṅgaṇe upakkosiṃsu. Atha ne rājā vātapāne ṭhito ‘‘kiṃ eta’’nti pucchi. ‘‘Mahārāja, tīṇi saṃvaccharāni devassa avassantattā sakalaraṭṭhaṃ uddayhati, manussā dukkhitā, devaṃ vassāpehi, devā’’ti. Rājā sīlaṃ samādiyitvā uposathaṃ upavasantopi vassaṃ vassāpetuṃ nāsakkhi.
તસ્મિં કાલે સક્કો અડ્ઢરત્તસમયે તસ્સ સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા એકોભાસં કત્વા વેહાસે અટ્ઠાસિ. રાજા તં દિસ્વા ‘‘કોસિ ત્વ’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘સક્કોહમસ્મી’’તિ. ‘‘કેનત્થેનાગતોસી’’તિ? ‘‘વસ્સતિ તે, મહારાજ , રટ્ઠે દેવો’’તિ? ‘‘ન વસ્સતી’’તિ. ‘‘જાનાસિ પનસ્સ અવસ્સનકારણ’’ન્તિ? ‘‘ન જાનામિ, સક્કા’’તિ. ‘‘મહારાજ, હિમવન્તપદેસે ઇસિસિઙ્ગો નામ તાપસો પટિવસતિ ઘોરતપો પરમધિતિન્દ્રિયો. સો નિબદ્ધં દેવે વસ્સન્તે કુજ્ઝિત્વા આકાસં ઓલોકેસિ, તસ્મા દેવો ન વસ્સતી’’તિ. ‘‘ઇદાનિ પનેત્થ કિં કાતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘તસ્સ તપે ભિન્ને દેવો વસ્સિસ્સતી’’તિ. ‘‘કો પનસ્સ તપં ભિન્દિતું સમત્થો’’તિ? ‘‘ધીતા તે, મહારાજ, નિળિનિકા સમત્થા, તં પક્કોસાપેત્વા ‘અસુકટ્ઠાનં નામ ગન્ત્વા તાપસસ્સ તપં ભિન્દાહી’તિ પેસેહી’’તિ. એવં સો રાજાનં અનુસાસિત્વા સકટ્ઠાનમેવ અગમાસિ. રાજા પુનદિવસે અમચ્ચેહિ સદ્ધિં મન્તેત્વા ધીતરં પક્કોસાપેત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Tasmiṃ kāle sakko aḍḍharattasamaye tassa sirigabbhaṃ pavisitvā ekobhāsaṃ katvā vehāse aṭṭhāsi. Rājā taṃ disvā ‘‘kosi tva’’nti pucchi. ‘‘Sakkohamasmī’’ti. ‘‘Kenatthenāgatosī’’ti? ‘‘Vassati te, mahārāja , raṭṭhe devo’’ti? ‘‘Na vassatī’’ti. ‘‘Jānāsi panassa avassanakāraṇa’’nti? ‘‘Na jānāmi, sakkā’’ti. ‘‘Mahārāja, himavantapadese isisiṅgo nāma tāpaso paṭivasati ghoratapo paramadhitindriyo. So nibaddhaṃ deve vassante kujjhitvā ākāsaṃ olokesi, tasmā devo na vassatī’’ti. ‘‘Idāni panettha kiṃ kātabba’’nti? ‘‘Tassa tape bhinne devo vassissatī’’ti. ‘‘Ko panassa tapaṃ bhindituṃ samattho’’ti? ‘‘Dhītā te, mahārāja, niḷinikā samatthā, taṃ pakkosāpetvā ‘asukaṭṭhānaṃ nāma gantvā tāpasassa tapaṃ bhindāhī’ti pesehī’’ti. Evaṃ so rājānaṃ anusāsitvā sakaṭṭhānameva agamāsi. Rājā punadivase amaccehi saddhiṃ mantetvā dhītaraṃ pakkosāpetvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૧.
1.
‘‘ઉદ્દય્હતે જનપદો, રટ્ઠઞ્ચાપિ વિનસ્સતિ;
‘‘Uddayhate janapado, raṭṭhañcāpi vinassati;
એહિ નિળિનિકે ગચ્છ, તં મે બ્રાહ્મણમાનયા’’તિ.
Ehi niḷinike gaccha, taṃ me brāhmaṇamānayā’’ti.
તત્થ તં મેતિ તં મમ અનત્થકારિં બ્રાહ્મણં અત્તનો વસં આનેહિ, કિલેસરતિવસેનસ્સ સીલં ભિન્દાહીતિ.
Tattha taṃ meti taṃ mama anatthakāriṃ brāhmaṇaṃ attano vasaṃ ānehi, kilesarativasenassa sīlaṃ bhindāhīti.
તં સુત્વા સા દુતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā sā dutiyaṃ gāthamāha –
૨.
2.
‘‘નાહં દુક્ખક્ખમા રાજ, નાહં અદ્ધાનકોવિદા;
‘‘Nāhaṃ dukkhakkhamā rāja, nāhaṃ addhānakovidā;
કથં અહં ગમિસ્સામિ, વનં કુઞ્જરસેવિત’’ન્તિ.
Kathaṃ ahaṃ gamissāmi, vanaṃ kuñjarasevita’’nti.
તત્થ દુક્ખક્ખમાતિ અહં, મહારાજ, દુક્ખસ્સ ખમા ન હોમિ, અદ્ધાનમ્પિ ન જાનામિ, સાહં કથં ગમિસ્સામીતિ.
Tattha dukkhakkhamāti ahaṃ, mahārāja, dukkhassa khamā na homi, addhānampi na jānāmi, sāhaṃ kathaṃ gamissāmīti.
તતો રાજા દ્વે ગાથાયો અભાસિ –
Tato rājā dve gāthāyo abhāsi –
૩.
3.
‘‘ફીતં જનપદં ગન્ત્વા, હત્થિના ચ રથેન ચ;
‘‘Phītaṃ janapadaṃ gantvā, hatthinā ca rathena ca;
દારુસઙ્ઘાટયાનેન, એવં ગચ્છ નિળિનિકે.
Dārusaṅghāṭayānena, evaṃ gaccha niḷinike.
૪.
4.
‘‘હત્થિઅસ્સરથે પત્તી, ગચ્છેવાદાય ખત્તિયે;
‘‘Hatthiassarathe pattī, gacchevādāya khattiye;
તવેવ વણ્ણરૂપેન, વસં તમાનયિસ્સસી’’તિ.
Taveva vaṇṇarūpena, vasaṃ tamānayissasī’’ti.
તત્થ દારુસઙ્ઘાટયાનેનાતિ, અમ્મ, નિળિનિકે ન ત્વં પદસા ગમિસ્સસિ, ફીતં પન સુભિક્ખં ખેમં અત્તનો જનપદં હત્થિવાહનેહિ ચ રથવાહનેહિ ચ ગન્ત્વા તતો પરમ્પિ અજ્ઝોકાસે પટિચ્છન્નેન વય્હાદિના ઉદકટ્ઠાને નાવાસઙ્ખાતેન દારુસઙ્ઘાટયાનેન ગચ્છ. વણ્ણરૂપેનાતિ એવં અકિલમમાના ગન્ત્વા તવ વણ્ણેન ચેવ રૂપસમ્પદાય ચ તં બ્રાહ્મણં અત્તનો વસં આનયિસ્સસીતિ.
Tattha dārusaṅghāṭayānenāti, amma, niḷinike na tvaṃ padasā gamissasi, phītaṃ pana subhikkhaṃ khemaṃ attano janapadaṃ hatthivāhanehi ca rathavāhanehi ca gantvā tato parampi ajjhokāse paṭicchannena vayhādinā udakaṭṭhāne nāvāsaṅkhātena dārusaṅghāṭayānena gaccha. Vaṇṇarūpenāti evaṃ akilamamānā gantvā tava vaṇṇena ceva rūpasampadāya ca taṃ brāhmaṇaṃ attano vasaṃ ānayissasīti.
એવં સો ધીતરા સદ્ધિં અકથેતબ્બમ્પિ રટ્ઠપરિપાલનં નિસ્સાય કથેસિ. સાપિ ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિ. અથસ્સા સબ્બં દાતબ્બયુત્તકં દત્વા અમચ્ચેહિ સદ્ધિં ઉય્યોજેસિ. અમચ્ચા તં આદાય પચ્ચન્તં પત્વા તત્થ ખન્ધાવારં નિવાસાપેત્વા રાજધીતરં ઉક્ખિપાપેત્વા વનચરકેન દેસિતેન મગ્ગેન હિમવન્તં પવિસિત્વા પુબ્બણ્હસમયે તસ્સ અસ્સમપદસ્સ સમીપં પાપુણિંસુ. તસ્મિં ખણે બોધિસત્તો પુત્તં અસ્સમપદે નિવાસાપેત્વા સયં ફલાફલત્થાય અરઞ્ઞં પવિટ્ઠો હોતિ. વનચરકો સયં અસ્સમં અગન્ત્વા તસ્સ પન દસ્સનટ્ઠાને ઠત્વા નિળિનિકાય તં દસ્સેન્તો દ્વે ગાથા અભાસિ –
Evaṃ so dhītarā saddhiṃ akathetabbampi raṭṭhaparipālanaṃ nissāya kathesi. Sāpi ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Athassā sabbaṃ dātabbayuttakaṃ datvā amaccehi saddhiṃ uyyojesi. Amaccā taṃ ādāya paccantaṃ patvā tattha khandhāvāraṃ nivāsāpetvā rājadhītaraṃ ukkhipāpetvā vanacarakena desitena maggena himavantaṃ pavisitvā pubbaṇhasamaye tassa assamapadassa samīpaṃ pāpuṇiṃsu. Tasmiṃ khaṇe bodhisatto puttaṃ assamapade nivāsāpetvā sayaṃ phalāphalatthāya araññaṃ paviṭṭho hoti. Vanacarako sayaṃ assamaṃ agantvā tassa pana dassanaṭṭhāne ṭhatvā niḷinikāya taṃ dassento dve gāthā abhāsi –
૫.
5.
‘‘કદલીધજપઞ્ઞાણો, આભુજીપરિવારિતો;
‘‘Kadalīdhajapaññāṇo, ābhujīparivārito;
એસો પદિસ્સતિ રમ્મો, ઇસિસિઙ્ગસ્સ અસ્સમો.
Eso padissati rammo, isisiṅgassa assamo.
૬.
6.
‘‘એસો અગ્ગિસ્સ સઙ્ખાતો, એસો ધૂમો પદિસ્સતિ;
‘‘Eso aggissa saṅkhāto, eso dhūmo padissati;
મઞ્ઞે નો અગ્ગિં હાપેતિ, ઇસિસિઙ્ગો મહિદ્ધિકો’’તિ.
Maññe no aggiṃ hāpeti, isisiṅgo mahiddhiko’’ti.
તત્થ કદલીસઙ્ખાતા ધજા પઞ્ઞાણં અસ્સાતિ કદલીધજપઞ્ઞાણો. આભુજીપરિવારિતોતિ ભુજપત્તવનપરિક્ખિત્તો. સઙ્ખાતોતિ એસો અગ્ગિ અસ્સ ઇસિસિઙ્ગસ્સ ઝાનેન સઙ્ખાતો પચ્ચક્ખગતો જલતિ. મઞ્ઞે નો અગ્ગિન્તિ અગ્ગિં નો હાપેતિ જુહતિ પરિચરતીતિ મઞ્ઞામિ.
Tattha kadalīsaṅkhātā dhajā paññāṇaṃ assāti kadalīdhajapaññāṇo. Ābhujīparivāritoti bhujapattavanaparikkhitto. Saṅkhātoti eso aggi assa isisiṅgassa jhānena saṅkhāto paccakkhagato jalati. Maññe no agginti aggiṃ no hāpeti juhati paricaratīti maññāmi.
અમચ્ચાપિ બોધિસત્તસ્સ અરઞ્ઞં પવિટ્ઠવેલાય અસ્સમં પરિવારેત્વા આરક્ખં ઠપેત્વા રાજધીતરં ઇસિવેસં ગાહાપેત્વા સુવણ્ણચીરકેન નિવાસનપારુપનં કત્વા સબ્બાલઙ્કારેહિ અલઙ્કરિત્વા તન્તુબદ્ધં ચિત્તગેણ્ડુકં ગાહાપેત્વા અસ્સમપદં પેસેત્વા સયં બહિ રક્ખન્તા અટ્ઠંસુ. સા તેન ગેણ્ડુકેન કીળન્તી ચઙ્કમકોટિયં ઓતરિ. તસ્મિં ખણે ઇસિસિઙ્ગો પણ્ણસાલદ્વારે પાસાણફલકે નિસિન્નો હોતિ. સો તં આગચ્છન્તિં દિસ્વા ભીતતસિતો ઉટ્ઠાય પણ્ણસાલં પવિસિત્વા અટ્ઠાસિ . સાપિસ્સ પણ્ણસાલદ્વારં ગન્ત્વા કીળિયેવ. સત્થા તઞ્ચ તતો ઉત્તરિ ચ અત્થં પકાસેન્તો તિસ્સો ગાથા અભાસિ –
Amaccāpi bodhisattassa araññaṃ paviṭṭhavelāya assamaṃ parivāretvā ārakkhaṃ ṭhapetvā rājadhītaraṃ isivesaṃ gāhāpetvā suvaṇṇacīrakena nivāsanapārupanaṃ katvā sabbālaṅkārehi alaṅkaritvā tantubaddhaṃ cittageṇḍukaṃ gāhāpetvā assamapadaṃ pesetvā sayaṃ bahi rakkhantā aṭṭhaṃsu. Sā tena geṇḍukena kīḷantī caṅkamakoṭiyaṃ otari. Tasmiṃ khaṇe isisiṅgo paṇṇasāladvāre pāsāṇaphalake nisinno hoti. So taṃ āgacchantiṃ disvā bhītatasito uṭṭhāya paṇṇasālaṃ pavisitvā aṭṭhāsi . Sāpissa paṇṇasāladvāraṃ gantvā kīḷiyeva. Satthā tañca tato uttari ca atthaṃ pakāsento tisso gāthā abhāsi –
૭.
7.
‘‘તઞ્ચ દિસ્વાન આયન્તિં, આમુત્તમણિકુણ્ડલં;
‘‘Tañca disvāna āyantiṃ, āmuttamaṇikuṇḍalaṃ;
ઇસિસિઙ્ગો પાવિસિ ભીતો, અસ્સમં પણ્ણછાદનં.
Isisiṅgo pāvisi bhīto, assamaṃ paṇṇachādanaṃ.
૮.
8.
‘‘અસ્સમસ્સ ચ સા દ્વારે, ગેણ્ડુકેનસ્સ કીળતિ;
‘‘Assamassa ca sā dvāre, geṇḍukenassa kīḷati;
વિદંસયન્તી અઙ્ગાનિ, ગુય્હં પકાસિતાનિ ચ.
Vidaṃsayantī aṅgāni, guyhaṃ pakāsitāni ca.
૯.
9.
‘‘તઞ્ચ દિસ્વાન કીળન્તિં, પણ્ણસાલગતો જટી;
‘‘Tañca disvāna kīḷantiṃ, paṇṇasālagato jaṭī;
અસ્સમા નિક્ખમિત્વાન, ઇદં વચનમબ્રવી’’તિ.
Assamā nikkhamitvāna, idaṃ vacanamabravī’’ti.
તત્થ ગેણ્ડુકેનસ્સાતિ અસ્સ ઇસિસિઙ્ગસ્સ અસ્સમદ્વારે ગેણ્ડુકેન કીળતિ. વિદંસયન્તીતિ દસ્સેન્તી. ગુય્હં પકાસિતાનિ ચાતિ ગુય્હઞ્ચ રહસ્સઙ્ગં પકાસિતાનિ ચ પાકટાનિ મુખહત્થાદીનિ. અબ્રવીતિ સો કિર પણ્ણસાલાય ઠત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘સચાયં યક્ખો ભવેય્ય, પણ્ણસાલં પવિસિત્વા મં મુરુમુરાપેત્વા ખાદેય્ય, નાયં યક્ખો, તાપસો ભવિસ્સતી’’તિ અસ્સમા નિક્ખમિત્વા પુચ્છન્તો ગાથમાહ –
Tattha geṇḍukenassāti assa isisiṅgassa assamadvāre geṇḍukena kīḷati. Vidaṃsayantīti dassentī. Guyhaṃ pakāsitāni cāti guyhañca rahassaṅgaṃ pakāsitāni ca pākaṭāni mukhahatthādīni. Abravīti so kira paṇṇasālāya ṭhatvā cintesi – ‘‘sacāyaṃ yakkho bhaveyya, paṇṇasālaṃ pavisitvā maṃ murumurāpetvā khādeyya, nāyaṃ yakkho, tāpaso bhavissatī’’ti assamā nikkhamitvā pucchanto gāthamāha –
૧૦.
10.
‘‘અમ્ભો કો નામ સો રુક્ખો, યસ્સ તેવંગતં ફલં;
‘‘Ambho ko nāma so rukkho, yassa tevaṃgataṃ phalaṃ;
દૂરેપિ ખિત્તં પચ્ચેતિ, ન તં ઓહાય ગચ્છતી’’તિ.
Dūrepi khittaṃ pacceti, na taṃ ohāya gacchatī’’ti.
તત્થ યસ્સ તેવંગતં ફલન્તિ યસ્સ તવ રુક્ખસ્સ એવંગતિકં મનોરમં ફલં. કો નામ સો રુક્ખોતિ ચિત્રગેણ્ડુકસ્સ અદિટ્ઠપુબ્બત્તા ‘‘રુક્ખફલેન તેન ભવિતબ્બ’’ન્તિ મઞ્ઞમાનો એવં પુચ્છતિ.
Tattha yassa tevaṃgataṃ phalanti yassa tava rukkhassa evaṃgatikaṃ manoramaṃ phalaṃ. Ko nāma so rukkhoti citrageṇḍukassa adiṭṭhapubbattā ‘‘rukkhaphalena tena bhavitabba’’nti maññamāno evaṃ pucchati.
અથસ્સ સા રુક્ખં આચિક્ખન્તી ગાથમાહ –
Athassa sā rukkhaṃ ācikkhantī gāthamāha –
૧૧.
11.
‘‘અસ્સમસ્સ મમ બ્રહ્મે, સમીપે ગન્ધમાદને;
‘‘Assamassa mama brahme, samīpe gandhamādane;
બહવો તાદિસા રુક્ખા, યસ્સ તેવંગતં ફલં;
Bahavo tādisā rukkhā, yassa tevaṃgataṃ phalaṃ;
દૂરેપિ ખિત્તં પચ્ચેતિ, ન મં ઓહાય ગચ્છતી’’તિ.
Dūrepi khittaṃ pacceti, na maṃ ohāya gacchatī’’ti.
તત્થ સમીપે ગન્ધમાદનેતિ ગન્ધમાદનપબ્બતે મમ અસ્સમસ્સ સમીપે. યસ્સ તેવંગતન્તિ યસ્સ એવંગતં, ત-કારો બ્યઞ્જનસન્ધિકરોતિ.
Tattha samīpe gandhamādaneti gandhamādanapabbate mama assamassa samīpe. Yassa tevaṃgatanti yassa evaṃgataṃ, ta-kāro byañjanasandhikaroti.
ઇતિ સા મુસાવાદં અભાસિ. ઇતરોપિ સદ્દહિત્વા ‘‘તાપસો એસો’’તિ સઞ્ઞાય પટિસન્થારં કરોન્તો ગાથમાહ –
Iti sā musāvādaṃ abhāsi. Itaropi saddahitvā ‘‘tāpaso eso’’ti saññāya paṭisanthāraṃ karonto gāthamāha –
૧૨.
12.
‘‘એતૂ ભવં અસ્સમિમં અદેતુ, પજ્જઞ્ચ ભક્ખઞ્ચ પટિચ્છ દમ્મિ;
‘‘Etū bhavaṃ assamimaṃ adetu, pajjañca bhakkhañca paṭiccha dammi;
ઇદમાસનં અત્ર ભવં નિસીદતુ, ઇતો ભવં મૂલફલાનિ ભુઞ્જતૂ’’તિ.
Idamāsanaṃ atra bhavaṃ nisīdatu, ito bhavaṃ mūlaphalāni bhuñjatū’’ti.
તત્થ અસ્સમિમન્તિ અસ્સમં ઇમં ભવં પવિસતુ. અદેતૂતિ યથાસન્નિહિતં આહારં પરિભુઞ્જતુ. પજ્જન્તિ પાદબ્ભઞ્જનં. ભક્ખન્તિ મધુરફલાફલં. પટિચ્છાતિ પટિગ્ગણ્હ. ઇદમાસનન્તિ પવિટ્ઠકાલે એવમાહ.
Tattha assamimanti assamaṃ imaṃ bhavaṃ pavisatu. Adetūti yathāsannihitaṃ āhāraṃ paribhuñjatu. Pajjanti pādabbhañjanaṃ. Bhakkhanti madhuraphalāphalaṃ. Paṭicchāti paṭiggaṇha. Idamāsananti paviṭṭhakāle evamāha.
તસ્સા પણ્ણસાલં પવિસિત્વા કટ્ઠત્થરણે નિસીદન્તિયા સુવણ્ણચીરકે દ્વિધા ગતે સરીરં અપ્પટિચ્છન્નં અહોસિ. તાપસો માતુગામસરીરસ્સ અદિટ્ઠપુબ્બત્તા તં દિસ્વા ‘‘વણ્ણો એસો’’તિ સઞ્ઞાય એવમાહ –
Tassā paṇṇasālaṃ pavisitvā kaṭṭhattharaṇe nisīdantiyā suvaṇṇacīrake dvidhā gate sarīraṃ appaṭicchannaṃ ahosi. Tāpaso mātugāmasarīrassa adiṭṭhapubbattā taṃ disvā ‘‘vaṇṇo eso’’ti saññāya evamāha –
૧૩.
13.
‘‘કિં તે ઇદં ઊરૂનમન્તરસ્મિં, સુપિચ્છિતં કણ્હરિવપ્પકાસતિ;
‘‘Kiṃ te idaṃ ūrūnamantarasmiṃ, supicchitaṃ kaṇharivappakāsati;
અક્ખાહિ મે પુચ્છિતો એતમત્થં, કોસે નુ તે ઉત્તમઙ્ગં પવિટ્ઠ’’ન્તિ.
Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, kose nu te uttamaṅgaṃ paviṭṭha’’nti.
તત્થ સુપિચ્છિતન્તિ દ્વિન્નં ઊરૂનં સમાગમકાલે સુફુસિતં સિપ્પિપુટમુખસણ્ઠાનં. સુભલક્ખણેન હિ અસમન્નાગતાય તં ઠાનં આવાટધાતુકં હોતિ, સમન્નાગતાય અબ્ભુન્નતં સિપ્પિપુટમુખસણ્ઠાનં. કણ્હરિવપ્પકાસતીતિ ઉભોસુ પસ્સેસુ કાળકં વિય ખાયતિ. કોસે નુ તે ઉત્તમઙ્ગં પવિટ્ઠન્તિ તવ ઉત્તમઙ્ગં લિઙ્ગસણ્ઠાનં ન પઞ્ઞાયતિ, કિં નુ તં તવ સરીરસઙ્ખાતે કોસે પવિટ્ઠન્તિ પુચ્છતિ.
Tattha supicchitanti dvinnaṃ ūrūnaṃ samāgamakāle suphusitaṃ sippipuṭamukhasaṇṭhānaṃ. Subhalakkhaṇena hi asamannāgatāya taṃ ṭhānaṃ āvāṭadhātukaṃ hoti, samannāgatāya abbhunnataṃ sippipuṭamukhasaṇṭhānaṃ. Kaṇharivappakāsatīti ubhosu passesu kāḷakaṃ viya khāyati. Kose nu te uttamaṅgaṃ paviṭṭhanti tava uttamaṅgaṃ liṅgasaṇṭhānaṃ na paññāyati, kiṃ nu taṃ tava sarīrasaṅkhāte kose paviṭṭhanti pucchati.
અથ નં સા વઞ્ચયન્તી ગાથાદ્વયમાહ –
Atha naṃ sā vañcayantī gāthādvayamāha –
૧૪.
14.
‘‘અહં વને મૂલફલેસનં ચરં, આસાદયિં અચ્છં સુઘોરરૂપં;
‘‘Ahaṃ vane mūlaphalesanaṃ caraṃ, āsādayiṃ acchaṃ sughorarūpaṃ;
સો મં પતિત્વા સહસાજ્ઝપત્તો, પનુજ્જ મં અબ્બહિ ઉત્તમઙ્ગં.
So maṃ patitvā sahasājjhapatto, panujja maṃ abbahi uttamaṅgaṃ.
૧૫.
15.
‘‘સ્વાયં વણો ખજ્જતિ કણ્ડુવાયતિ, સબ્બઞ્ચ કાલં ન લભામિ સાતં;
‘‘Svāyaṃ vaṇo khajjati kaṇḍuvāyati, sabbañca kālaṃ na labhāmi sātaṃ;
પહો ભવં કણ્ડુમિમં વિનેતું, કુરુતં ભવં યાચિતો બ્રાહ્મણત્થ’’ન્તિ.
Paho bhavaṃ kaṇḍumimaṃ vinetuṃ, kurutaṃ bhavaṃ yācito brāhmaṇattha’’nti.
તત્થ આસાદયિન્તિ ઘટ્ટેસિં, આગચ્છન્તં દિસ્વા લેડ્ડુના પહરિન્તિ અત્થો. પતિત્વાતિ ઉપધાવિત્વા. સહસાજ્ઝપ્પત્તોતિ મમં સહસા અજ્ઝપ્પત્તો સમ્પત્તો. પનુજ્જાતિ અથ મં પોતેત્વા. અબ્બહીતિ મુખેન મમ ઉત્તમઙ્ગં લુઞ્ચિત્વા પક્કામિ, તતો પટ્ઠાય ઇમસ્મિં ઠાને વણો જાતો. સ્વાયન્તિ સો અયં તતો પટ્ઠાય મય્હં વણો ખજ્જતિ ચેવ કણ્ડુવઞ્ચ કરોતિ, તપ્પચ્ચયા સાહં સબ્બકાલં કાયિકચેતસિકસુખં ન લભામિ. પહોતિ પહુ સમત્થો. બ્રાહ્મણત્થન્તિ ભવં મયા યાચિતો ઇમં બ્રાહ્મણસ્સ અત્થં કરોતુ, ઇદં મે દુક્ખં હરાહીતિ વદતિ.
Tattha āsādayinti ghaṭṭesiṃ, āgacchantaṃ disvā leḍḍunā paharinti attho. Patitvāti upadhāvitvā. Sahasājjhappattoti mamaṃ sahasā ajjhappatto sampatto. Panujjāti atha maṃ potetvā. Abbahīti mukhena mama uttamaṅgaṃ luñcitvā pakkāmi, tato paṭṭhāya imasmiṃ ṭhāne vaṇo jāto. Svāyanti so ayaṃ tato paṭṭhāya mayhaṃ vaṇo khajjati ceva kaṇḍuvañca karoti, tappaccayā sāhaṃ sabbakālaṃ kāyikacetasikasukhaṃ na labhāmi. Pahoti pahu samattho. Brāhmaṇatthanti bhavaṃ mayā yācito imaṃ brāhmaṇassa atthaṃ karotu, idaṃ me dukkhaṃ harāhīti vadati.
સો તસ્સા મુસાવાદં ‘‘સભાવો’’તિ સદ્દહિત્વા ‘‘સચે તે એવં સુખં હોતિ, કરિસ્સામી’’તિ તં પદેસં ઓલોકેત્વા અનન્તરં ગાથમાહ –
So tassā musāvādaṃ ‘‘sabhāvo’’ti saddahitvā ‘‘sace te evaṃ sukhaṃ hoti, karissāmī’’ti taṃ padesaṃ oloketvā anantaraṃ gāthamāha –
૧૬.
16.
‘‘ગમ્ભીરરૂપો તે વણો સલોહિતો, અપૂતિકો વણગન્ધો મહા ચ;
‘‘Gambhīrarūpo te vaṇo salohito, apūtiko vaṇagandho mahā ca;
કરોમિ તે કિઞ્ચિ કસાયયોગં, યથા ભવં પરમસુખી ભવેય્યા’’તિ.
Karomi te kiñci kasāyayogaṃ, yathā bhavaṃ paramasukhī bhaveyyā’’ti.
તત્થ સલોહિતોતિ રત્તોભાસો. અપૂતિકોતિ પૂતિમંસરહિતો. વણગન્ધોતિ થોકં દુગ્ગન્ધો. કસાયયોગન્તિ અહં કેચિ રુક્ખકસાયે ગહેત્વા તવ એકં કસાયયોગં કરોમીતિ.
Tattha salohitoti rattobhāso. Apūtikoti pūtimaṃsarahito. Vaṇagandhoti thokaṃ duggandho. Kasāyayoganti ahaṃ keci rukkhakasāye gahetvā tava ekaṃ kasāyayogaṃ karomīti.
તતો નિળિનિકા ગાથમાહ
Tato niḷinikā gāthamāha
૧૭.
17.
‘‘ન મન્તયોગા ન કસાયયોગા, ન ઓસધા બ્રહ્મચારિ કમન્તિ;
‘‘Na mantayogā na kasāyayogā, na osadhā brahmacāri kamanti;
યં તે મુદુ તેન વિનેહિ કણ્ડું, યથા અહં પરમસુખી ભવેય્ય’’ન્તિ.
Yaṃ te mudu tena vinehi kaṇḍuṃ, yathā ahaṃ paramasukhī bhaveyya’’nti.
તત્થ કમન્તીતિ, ભો બ્રહ્મચારિ, ઇમસ્મિં મમ વણે નેવ મન્તયોગા, ન કસાયયોગા, ન પુપ્ફફલાદીનિ ઓસધાનિ કમન્તિ, અનેકવારં કતેહિપિ તેહિ એતસ્સ ફાસુકભાવો ન ભૂતપુબ્બો. યં પન તે એતં મુદુ અઙ્ગજાતં, તેન ઘટ્ટિયમાનસ્સેવ તસ્સ કણ્ડુ ન હોતિ, તસ્મા તેન વિનેહિ કણ્ડુન્તિ.
Tattha kamantīti, bho brahmacāri, imasmiṃ mama vaṇe neva mantayogā, na kasāyayogā, na pupphaphalādīni osadhāni kamanti, anekavāraṃ katehipi tehi etassa phāsukabhāvo na bhūtapubbo. Yaṃ pana te etaṃ mudu aṅgajātaṃ, tena ghaṭṭiyamānasseva tassa kaṇḍu na hoti, tasmā tena vinehi kaṇḍunti.
સો ‘‘સચ્ચં એસો ભણતી’’તિ સલ્લક્ખેત્વા ‘‘મેથુનસંસગ્ગેન સીલં ભિજ્જતિ, ઝાનં અન્તરધાયતી’’તિ અજાનન્તો માતુગામસ્સ અદિટ્ઠપુબ્બત્તા મેથુનધમ્મસ્સ ચ અજાનનભાવેન ‘‘ભેસજ્જ’’ન્તિ વદન્તિયા તાય મેથુનં પટિસેવિ. તાવદેવસ્સ સીલં ભિજ્જિ, ઝાનં પરિહાયિ. સો દ્વે તયો વારે સંસગ્ગં કત્વા કિલન્તો હુત્વા નિક્ખમિત્વા સરં ઓરુય્હ ન્હત્વા પટિપ્પસ્સદ્ધદરથો આગન્ત્વા પણ્ણસાલાયં નિસીદિત્વા પુનપિ તં ‘‘તાપસો’’તિ મઞ્ઞમાનો વસનટ્ઠાનં પુચ્છન્તો ગાથમાહ –
So ‘‘saccaṃ eso bhaṇatī’’ti sallakkhetvā ‘‘methunasaṃsaggena sīlaṃ bhijjati, jhānaṃ antaradhāyatī’’ti ajānanto mātugāmassa adiṭṭhapubbattā methunadhammassa ca ajānanabhāvena ‘‘bhesajja’’nti vadantiyā tāya methunaṃ paṭisevi. Tāvadevassa sīlaṃ bhijji, jhānaṃ parihāyi. So dve tayo vāre saṃsaggaṃ katvā kilanto hutvā nikkhamitvā saraṃ oruyha nhatvā paṭippassaddhadaratho āgantvā paṇṇasālāyaṃ nisīditvā punapi taṃ ‘‘tāpaso’’ti maññamāno vasanaṭṭhānaṃ pucchanto gāthamāha –
૧૮.
18.
‘‘ઇતો નુ ભોતો કતમેન અસ્સમો, કચ્ચિ ભવં અભિરમસિ અરઞ્ઞે;
‘‘Ito nu bhoto katamena assamo, kacci bhavaṃ abhiramasi araññe;
કચ્ચિ નુ તે મૂલફલં પહૂતં, કચ્ચિ ભવન્તં ન વિહિંસન્તિ વાળા’’તિ.
Kacci nu te mūlaphalaṃ pahūtaṃ, kacci bhavantaṃ na vihiṃsanti vāḷā’’ti.
તત્થ કતમેનાતિ ઇતો કતમેન દિસાભાગેન ભોતો અસ્સમો. ભવન્તિ આલપનમેતં.
Tattha katamenāti ito katamena disābhāgena bhoto assamo. Bhavanti ālapanametaṃ.
તતો નિળિનિકા ચતસ્સો ગાથાયો અભાસિ –
Tato niḷinikā catasso gāthāyo abhāsi –
૧૯.
19.
‘‘ઇતો ઉજું ઉત્તરાયં દિસાયં, ખેમા નદી હિમવતા પભાવી;
‘‘Ito ujuṃ uttarāyaṃ disāyaṃ, khemā nadī himavatā pabhāvī;
તસ્સા તીરે અસ્સમો મય્હ રમ્મો, અહો ભવં અસ્સમં મય્હં પસ્સે.
Tassā tīre assamo mayha rammo, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.
૨૦.
20.
‘‘અમ્બા ચ સાલા તિલકા ચ જમ્બુયો, ઉદ્દાલકા પાટલિયો ચ ફુલ્લા;
‘‘Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā;
સમન્તતો કિમ્પુરિસાભિગીતં, અહો ભવં અસ્સમં મય્હં પસ્સે.
Samantato kimpurisābhigītaṃ, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.
૨૧.
21.
‘‘તાલા ચ મૂલા ચ ફલા ચ મેત્થ, વણ્ણેન ગન્ધેન ઉપેતરૂપં;
‘‘Tālā ca mūlā ca phalā ca mettha, vaṇṇena gandhena upetarūpaṃ;
તં ભૂમિભાગેહિ ઉપેતરૂપં, અહો ભવં અસ્સમં મય્હં પસ્સે.
Taṃ bhūmibhāgehi upetarūpaṃ, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.
૨૨.
22.
‘‘ફલા ચ મૂલા ચ પહૂતમેત્થ, વણ્ણેન ગન્ધેન રસેનુપેતા;
‘‘Phalā ca mūlā ca pahūtamettha, vaṇṇena gandhena rasenupetā;
આયન્તિ ચ લુદ્દકા તં પદેસં, મા મે તતો મૂલફલં અહાસુ’’ન્તિ.
Āyanti ca luddakā taṃ padesaṃ, mā me tato mūlaphalaṃ ahāsu’’nti.
તત્થ ઉત્તરાયન્તિ ઉત્તરાય. ખેમાતિ એવંનામિકા નદી. હિમવતા પભાવીતિ હિમવન્તતો પવત્તતિ. અહોતિ પત્થનત્થે નિપાતો. ઉદ્દાલકાતિ વાતઘાતકા. કિમ્પુરિસાભિગીતન્તિ સમન્તતો પરિવારેત્વા મધુરસદ્દેન ગાયન્તેહિ કિમ્પુરિસેહિ અભિગીતં. તાલા ચ મૂલા ચ ફલા ચ મેત્થાતિ એત્થ મમ અસ્સમે પાસાદિકા તાલરુક્ખા ચ તેસઞ્ઞેવ વણ્ણગન્ધાદિસમ્પન્ના કન્દસઙ્ખાતા મૂલા ચ ફલા ચ. પહૂતમેત્થાતિ નાનારુક્ખફલા ચ રુક્ખવલ્લિમૂલા ચ પહૂતા એત્થ. મા મે તતોતિ તં મમ અસ્સમપદં સમ્બહુલા લુદ્દકા આગચ્છન્તિ, મયા ચેત્થ આહરિત્વા ઠપિતં બહુ મધુરસમૂલફલાફલં અત્થિ, તે મયિ ચિરાયન્તે મૂલફલાફલં હરેય્યું. તે તતો મમ મૂલફલાફલં મા હરિંસુ, તસ્મા સચેપિ મયા સદ્ધિં આગન્તુકામો, એહિ, નો ચે, અહં ગમિસ્સામીતિ આહ.
Tattha uttarāyanti uttarāya. Khemāti evaṃnāmikā nadī. Himavatā pabhāvīti himavantato pavattati. Ahoti patthanatthe nipāto. Uddālakāti vātaghātakā. Kimpurisābhigītanti samantato parivāretvā madhurasaddena gāyantehi kimpurisehi abhigītaṃ. Tālā ca mūlā ca phalā ca metthāti ettha mama assame pāsādikā tālarukkhā ca tesaññeva vaṇṇagandhādisampannā kandasaṅkhātā mūlā ca phalā ca. Pahūtametthāti nānārukkhaphalā ca rukkhavallimūlā ca pahūtā ettha. Mā me tatoti taṃ mama assamapadaṃ sambahulā luddakā āgacchanti, mayā cettha āharitvā ṭhapitaṃ bahu madhurasamūlaphalāphalaṃ atthi, te mayi cirāyante mūlaphalāphalaṃ hareyyuṃ. Te tato mama mūlaphalāphalaṃ mā hariṃsu, tasmā sacepi mayā saddhiṃ āgantukāmo, ehi, no ce, ahaṃ gamissāmīti āha.
તં સુત્વા તાપસો યાવ પિતુ આગમના અધિવાસાપેતું ગાથમાહ –
Taṃ sutvā tāpaso yāva pitu āgamanā adhivāsāpetuṃ gāthamāha –
૨૩.
23.
‘‘પિતા મમં મૂલફલેસનં ગતો, ઇદાનિ આગચ્છતિ સાયકાલે;
‘‘Pitā mamaṃ mūlaphalesanaṃ gato, idāni āgacchati sāyakāle;
ઉભોવ ગચ્છામસે અસ્સમં તં, યાવ પિતા મૂલફલતો એતૂ’’તિ.
Ubhova gacchāmase assamaṃ taṃ, yāva pitā mūlaphalato etū’’ti.
તત્થ ઉભોવ ગચ્છામસેતિ મમ પિતુ આરોચેત્વા ઉભોવ ગમિસ્સામ.
Tattha ubhova gacchāmaseti mama pitu ārocetvā ubhova gamissāma.
તતો સા ચિન્તેસિ – ‘‘અયં તાવ અરઞ્ઞેવ વડ્ઢિતભાવેન મમ ઇત્થિભાવં ન જાનાતિ, પિતા પનસ્સ મં દિસ્વાવ જાનિત્વા ‘ત્વં ઇધ કિં કરોસી’તિ કાજકોટિયા પહરિત્વા સીસમ્પિ મે ભિન્દેય્ય, તસ્મિં અનાગતેયેવ મયા ગન્તું વટ્ટતિ, આગમનકમ્મમ્પિ મે નિટ્ઠિત’’ન્તિ. સા તસ્સ આગમનૂપાયં આચિક્ખન્તી ઇતરં ગાથમાહ –
Tato sā cintesi – ‘‘ayaṃ tāva araññeva vaḍḍhitabhāvena mama itthibhāvaṃ na jānāti, pitā panassa maṃ disvāva jānitvā ‘tvaṃ idha kiṃ karosī’ti kājakoṭiyā paharitvā sīsampi me bhindeyya, tasmiṃ anāgateyeva mayā gantuṃ vaṭṭati, āgamanakammampi me niṭṭhita’’nti. Sā tassa āgamanūpāyaṃ ācikkhantī itaraṃ gāthamāha –
૨૪.
24.
‘‘અઞ્ઞે બહૂ ઇસયો સાધુરૂપા, રાજીસયો અનુમગ્ગે વસન્તિ;
‘‘Aññe bahū isayo sādhurūpā, rājīsayo anumagge vasanti;
તેયેવ પુચ્છેસિ મમસ્સમં તં, તે તં નયિસ્સન્તિ મમં સકાસે’’તિ.
Teyeva pucchesi mamassamaṃ taṃ, te taṃ nayissanti mamaṃ sakāse’’ti.
તત્થ રાજીસયોતિ, સમ્મ, મયા ન સક્કા ચિરાયિતું, અઞ્ઞે પન સાધુસભાવા રાજિસયો ચ બ્રાહ્મણિસયો ચ અનુમગ્ગે મમ અસ્સમમગ્ગપસ્સે વસન્તિ, અહં તેસં આચિક્ખિત્વા ગમિસ્સામિ, ત્વં તે પુચ્છેય્યાસિ, તે તં મમ સન્તિકં નયિસ્સન્તીતિ.
Tattha rājīsayoti, samma, mayā na sakkā cirāyituṃ, aññe pana sādhusabhāvā rājisayo ca brāhmaṇisayo ca anumagge mama assamamaggapasse vasanti, ahaṃ tesaṃ ācikkhitvā gamissāmi, tvaṃ te puccheyyāsi, te taṃ mama santikaṃ nayissantīti.
એવં સા અત્તનો પલાયનૂપાયં કત્વા પણ્ણસાલતો નિક્ખમિત્વા તં ઓલોકેન્તમેવ ‘‘ત્વં નિવત્તા’’તિ વત્વા આગમનમગ્ગેનેવ અમચ્ચાનં સન્તિકં અગમાસિ. તે તં ગહેત્વા ખન્ધાવારં ગન્ત્વા અનુપુબ્બેન બારાણસિં પાપુણિંસુ. સક્કોપિ તં દિવસમેવ તુસ્સિત્વા સકલરટ્ઠે દેવં વસ્સાપેસિ, તતો સુભિક્ખં જનપદં અહોસિ. ઇસિસિઙ્ગતાપસસ્સપિ તાય પક્કન્તમત્તાય એવ કાયે ડાહો ઉપ્પજ્જિ. સો કમ્પન્તો પણ્ણસાલં પવિસિત્વા વાકચીરં પારુપિત્વા સોચન્તો નિપજ્જિ. બોધિસત્તો સાયં આગન્ત્વા પુત્તં અપસ્સન્તો ‘‘કહં નુ ખો ગતો’’તિ કાજં ઓતારેત્વા પણ્ણસાલં પવિસિત્વા તં નિપન્નકં દિસ્વા ‘‘તાત, કિં કરોસી’’તિ પિટ્ઠિં પરિમજ્જન્તો તિસ્સો ગાથા અભાસિ –
Evaṃ sā attano palāyanūpāyaṃ katvā paṇṇasālato nikkhamitvā taṃ olokentameva ‘‘tvaṃ nivattā’’ti vatvā āgamanamaggeneva amaccānaṃ santikaṃ agamāsi. Te taṃ gahetvā khandhāvāraṃ gantvā anupubbena bārāṇasiṃ pāpuṇiṃsu. Sakkopi taṃ divasameva tussitvā sakalaraṭṭhe devaṃ vassāpesi, tato subhikkhaṃ janapadaṃ ahosi. Isisiṅgatāpasassapi tāya pakkantamattāya eva kāye ḍāho uppajji. So kampanto paṇṇasālaṃ pavisitvā vākacīraṃ pārupitvā socanto nipajji. Bodhisatto sāyaṃ āgantvā puttaṃ apassanto ‘‘kahaṃ nu kho gato’’ti kājaṃ otāretvā paṇṇasālaṃ pavisitvā taṃ nipannakaṃ disvā ‘‘tāta, kiṃ karosī’’ti piṭṭhiṃ parimajjanto tisso gāthā abhāsi –
૨૫.
25.
‘‘ન તે કટ્ઠાનિ ભિન્નાનિ, ન તે ઉદકમાભતં;
‘‘Na te kaṭṭhāni bhinnāni, na te udakamābhataṃ;
અગ્ગીપિ તે ન હાપિતો, કિં નુ મન્દોવ ઝાયસિ.
Aggīpi te na hāpito, kiṃ nu mandova jhāyasi.
૨૬.
26.
‘‘ભિન્નાનિ કટ્ઠાનિ હુતો ચ અગ્ગિ, તપનીપિ તે સમિતા બ્રહ્મચારી;
‘‘Bhinnāni kaṭṭhāni huto ca aggi, tapanīpi te samitā brahmacārī;
પીઠઞ્ચ મય્હં ઉદકઞ્ચ હોતિ, રમસિ તુવં બ્રહ્મભૂતો પુરત્થા.
Pīṭhañca mayhaṃ udakañca hoti, ramasi tuvaṃ brahmabhūto puratthā.
૨૭.
27.
‘‘અભિન્નકટ્ઠોસિ અનાભતોદકો, અહાપિતગ્ગીસિ અસિદ્ધભોજનો;
‘‘Abhinnakaṭṭhosi anābhatodako, ahāpitaggīsi asiddhabhojano;
ન મે તુવં આલપસી મમજ્જ, નટ્ઠં નુ કિં ચેતસિકઞ્ચ દુક્ખ’’ન્તિ.
Na me tuvaṃ ālapasī mamajja, naṭṭhaṃ nu kiṃ cetasikañca dukkha’’nti.
તત્થ ભિન્નાનીતિ અરઞ્ઞતો ઉદ્ધટાનિ. ન હાપિતોતિ ન જલિતો. ભિન્નાનીતિ પુબ્બે તયા મમાગમનવેલાય કટ્ઠાનિ ઉદ્ધટાનેવ હોન્તિ. હુતો ચ અગ્ગીતિ અગ્ગિ ચ હુતો હોતિ. તપનીતિ વિસિબ્બનઅગ્ગિસઙ્ખાતા તપનીપિ તે સમિતાવ સયમેવ સંવિદહિતાવ હોતિ. પીઠન્તિ મમ આસનત્થાય પીઠઞ્ચ પઞ્ઞત્તમેવ હોતિ. ઉદકઞ્ચાતિ પાદધોવનઉદકમ્પિ ઉપટ્ઠાપિતમેવ હોતિ. બ્રહ્મભૂતોતિ તુવમ્પિ ઇતો પુરત્થા સેટ્ઠભૂતો ઇમસ્મિં અસ્સમે અભિરમસિ. અભિન્નકટ્ઠોસીતિ સો દાનિ અજ્જ અનુદ્ધટકટ્ઠોસિ. અસિદ્ધભોજનોતિ ન તે કિઞ્ચિ અમ્હાકં કન્દમૂલં વા પણ્ણં વા સેદિતં. મમજ્જાતિ, મમ પુત્ત, અજ્જ ન મે ત્વં આલપસિ. નટ્ઠં નુ કિન્તિ કિં નુ તે નટ્ઠં વા, કિં ચેતસિકં વા દુક્ખં, અક્ખાહિ મે નિપન્નકારણન્તિ પુચ્છતિ.
Tattha bhinnānīti araññato uddhaṭāni. Na hāpitoti na jalito. Bhinnānīti pubbe tayā mamāgamanavelāya kaṭṭhāni uddhaṭāneva honti. Huto ca aggīti aggi ca huto hoti. Tapanīti visibbanaaggisaṅkhātā tapanīpi te samitāva sayameva saṃvidahitāva hoti. Pīṭhanti mama āsanatthāya pīṭhañca paññattameva hoti. Udakañcāti pādadhovanaudakampi upaṭṭhāpitameva hoti. Brahmabhūtoti tuvampi ito puratthā seṭṭhabhūto imasmiṃ assame abhiramasi. Abhinnakaṭṭhosīti so dāni ajja anuddhaṭakaṭṭhosi. Asiddhabhojanoti na te kiñci amhākaṃ kandamūlaṃ vā paṇṇaṃ vā seditaṃ. Mamajjāti, mama putta, ajja na me tvaṃ ālapasi. Naṭṭhaṃ nu kinti kiṃ nu te naṭṭhaṃ vā, kiṃ cetasikaṃ vā dukkhaṃ, akkhāhi me nipannakāraṇanti pucchati.
સો પિતુ વચનં સુત્વા તં કારણં કથેન્તો આહ –
So pitu vacanaṃ sutvā taṃ kāraṇaṃ kathento āha –
૨૮.
28.
‘‘ઇધાગમા જટિલો બ્રહ્મચારી, સુદસ્સનેય્યો સુતનૂ વિનેતિ;
‘‘Idhāgamā jaṭilo brahmacārī, sudassaneyyo sutanū vineti;
નેવાતિદીઘો ન પનાતિરસ્સો, સુકણ્હકણ્હચ્છદનેહિ ભોતો.
Nevātidīgho na panātirasso, sukaṇhakaṇhacchadanehi bhoto.
૨૯.
29.
‘‘અમસ્સુજાતો અપુરાણવણ્ણી, આધારરૂપઞ્ચ પનસ્સ કણ્ઠે;
‘‘Amassujāto apurāṇavaṇṇī, ādhārarūpañca panassa kaṇṭhe;
દ્વે યમા ગણ્ડા ઉરે સુજાતા, સુવણ્ણતિન્દુકનિભા પભસ્સરા.
Dve yamā gaṇḍā ure sujātā, suvaṇṇatindukanibhā pabhassarā.
૩૦.
30.
‘‘મુખઞ્ચ તસ્સ ભુસદસ્સનેય્યં, કણ્ણેસુ લમ્બન્તિ ચ કુઞ્ચિતગ્ગા;
‘‘Mukhañca tassa bhusadassaneyyaṃ, kaṇṇesu lambanti ca kuñcitaggā;
તે જોતરે ચરતો માણવસ્સ, સુત્તઞ્ચ યં સંયમનં જટાનં.
Te jotare carato māṇavassa, suttañca yaṃ saṃyamanaṃ jaṭānaṃ.
૩૧.
31.
‘‘અઞ્ઞા ચ તસ્સ સંયમાનિ ચતસ્સો, નીલા પીતા લોહિતિકા ચ સેતા;
‘‘Aññā ca tassa saṃyamāni catasso, nīlā pītā lohitikā ca setā;
તા પિંસરે ચરતો માણવસ્સ, તિરિટિસઙ્ઘારિવ પાવુસમ્હિ.
Tā piṃsare carato māṇavassa, tiriṭisaṅghāriva pāvusamhi.
૩૨.
32.
‘‘ન મિખલં મુઞ્જમયં ધારેતિ, ન સન્થરે નો પન પબ્બજસ્સ;
‘‘Na mikhalaṃ muñjamayaṃ dhāreti, na santhare no pana pabbajassa;
તા જોતરે જઘનન્તરે વિલગ્ગા, સતેરતા વિજ્જુરિવન્તલિક્ખે.
Tā jotare jaghanantare vilaggā, sateratā vijjurivantalikkhe.
૩૩.
33.
‘‘અખીલકાનિ ચ અવણ્ટકાનિ, હેટ્ઠા નભ્યા કટિસમોહિતાનિ;
‘‘Akhīlakāni ca avaṇṭakāni, heṭṭhā nabhyā kaṭisamohitāni;
અઘટ્ટિતા નિચ્ચકીળં કરોન્તિ, હં તાત કિંરુક્ખફલાનિ તાનિ.
Aghaṭṭitā niccakīḷaṃ karonti, haṃ tāta kiṃrukkhaphalāni tāni.
૩૪.
34.
‘‘જટા ચ તસ્સ ભુસદસ્સનેય્યા, પરોસતં વેલ્લિતગ્ગા સુગન્ધા;
‘‘Jaṭā ca tassa bhusadassaneyyā, parosataṃ vellitaggā sugandhā;
દ્વેધા સિરો સાધુ વિભત્તરૂપો, અહો નુ ખો મય્હ તથા જટાસ્સુ.
Dvedhā siro sādhu vibhattarūpo, aho nu kho mayha tathā jaṭāssu.
૩૫.
35.
‘‘યદા ચ સો પકિરતિ તા જટાયો, વણ્ણેન ગન્ધેન ઉપેતરૂપા;
‘‘Yadā ca so pakirati tā jaṭāyo, vaṇṇena gandhena upetarūpā;
નીલુપ્પલં વાતસમેરિતંવ, તથેવ સંવાતિ પનસ્સમો અયં.
Nīluppalaṃ vātasameritaṃva, tatheva saṃvāti panassamo ayaṃ.
૩૬.
36.
‘‘પઙ્કો ચ તસ્સ ભુસદસ્સનેય્યો, નેતાદિસો યાદિસો મય્હં કાયે;
‘‘Paṅko ca tassa bhusadassaneyyo, netādiso yādiso mayhaṃ kāye;
સો વાયતિ એરિતો માલુતેન, વનં યથા અગ્ગગિમ્હે સુફુલ્લં.
So vāyati erito mālutena, vanaṃ yathā aggagimhe suphullaṃ.
૩૭.
37.
‘‘નિહન્તિ સો રુક્ખફલં પથબ્યા, સુચિત્તરૂપં રુચિરં દસ્સનેય્યં;
‘‘Nihanti so rukkhaphalaṃ pathabyā, sucittarūpaṃ ruciraṃ dassaneyyaṃ;
ખિત્તઞ્ચ તસ્સ પુનરેહિ હત્થં, હં તાત કિંરુક્ખફલં નુ ખો તં.
Khittañca tassa punarehi hatthaṃ, haṃ tāta kiṃrukkhaphalaṃ nu kho taṃ.
૩૮.
38.
‘‘દન્તા ચ તસ્સ ભુસદસ્સનેય્યા, સુદ્ધા સમા સઙ્ખવરૂપપન્ના;
‘‘Dantā ca tassa bhusadassaneyyā, suddhā samā saṅkhavarūpapannā;
મનો પસાદેન્તિ વિવરિયમાના, ન હિ નૂન સો સાકમખાદિ તેહિ.
Mano pasādenti vivariyamānā, na hi nūna so sākamakhādi tehi.
૩૯.
39.
‘‘અકક્કસં અગ્ગળિતં મુહું મુદું, ઉજું અનુદ્ધતં અચપલમસ્સ ભાસિતં;
‘‘Akakkasaṃ aggaḷitaṃ muhuṃ muduṃ, ujuṃ anuddhataṃ acapalamassa bhāsitaṃ;
રુદં મનુઞ્ઞં કરવીકસુસ્સરં, હદયઙ્ગમં રઞ્જયતેવ મે મનો.
Rudaṃ manuññaṃ karavīkasussaraṃ, hadayaṅgamaṃ rañjayateva me mano.
૪૦.
40.
‘‘બિન્દુસ્સરો નાતિવિસટ્ઠવાક્યો, ન નૂન સજ્ઝાયમતિપ્પયુત્તો;
‘‘Bindussaro nātivisaṭṭhavākyo, na nūna sajjhāyamatippayutto;
ઇચ્છામિ ભો તં પુનદેવ દટ્ઠું, મિત્તો હિ મે માણવોહુ પુરત્થા.
Icchāmi bho taṃ punadeva daṭṭhuṃ, mitto hi me māṇavohu puratthā.
૪૧.
41.
‘‘સુસન્ધિ સબ્બત્થ વિમટ્ઠિમં વણં, પુથૂ સુજાતં ખરપત્તસન્નિભં;
‘‘Susandhi sabbattha vimaṭṭhimaṃ vaṇaṃ, puthū sujātaṃ kharapattasannibhaṃ;
તેનેવ મં ઉત્તરિયાન માણવો, વિવરિતં ઊરું જઘનેન પિળયિ.
Teneva maṃ uttariyāna māṇavo, vivaritaṃ ūruṃ jaghanena piḷayi.
૪૨.
42.
‘‘તપન્તિ આભન્તિ વિરોચરે ચ, સતેરતા વિજ્જુરિવન્તલિક્ખે;
‘‘Tapanti ābhanti virocare ca, sateratā vijjurivantalikkhe;
બાહા મુદૂ અઞ્જનલોમસાદિસા, વિચિત્રવટ્ટઙ્ગુલિકાસ્સ સોભરે.
Bāhā mudū añjanalomasādisā, vicitravaṭṭaṅgulikāssa sobhare.
૪૩.
43.
‘‘અકક્કસઙ્ગો ન ચ દીઘલોમો, નખાસ્સ દીઘા અપિ લોહિતગ્ગા;
‘‘Akakkasaṅgo na ca dīghalomo, nakhāssa dīghā api lohitaggā;
મુદૂહિ બાહાહિ પલિસ્સજન્તો, કલ્યાણરૂપો રમયં ઉપટ્ઠહિ.
Mudūhi bāhāhi palissajanto, kalyāṇarūpo ramayaṃ upaṭṭhahi.
૪૪.
44.
‘‘દુમસ્સ તૂલૂપનિભા પભસ્સરા, સુવણ્ણકમ્બુતલવટ્ટસુચ્છવિ;
‘‘Dumassa tūlūpanibhā pabhassarā, suvaṇṇakambutalavaṭṭasucchavi;
હત્થા મુદૂ તેહિ મં સમ્ફુસિત્વા, ઇતો ગતો તેન મં દહન્તિ તાત.
Hatthā mudū tehi maṃ samphusitvā, ito gato tena maṃ dahanti tāta.
૪૫.
45.
‘‘ન નૂન સો ખારિવિધં અહાસિ, ન નૂન સો કટ્ઠાનિ સયં અભઞ્જિ;