Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    541. நிமிஜாதகங் (4)

    541. Nimijātakaṃ (4)

    421.

    421.

    ‘‘அச்சே²ரங் வத லோகஸ்மிங், உப்பஜ்ஜந்தி விசக்க²ணா;

    ‘‘Accheraṃ vata lokasmiṃ, uppajjanti vicakkhaṇā;

    யதா³ அஹு நிமிராஜா, பண்டி³தோ குஸலத்தி²கோ.

    Yadā ahu nimirājā, paṇḍito kusalatthiko.

    422.

    422.

    ‘‘ராஜா ஸப்³ப³விதே³ஹானங், அதா³ தா³னங் அரிந்த³மோ;

    ‘‘Rājā sabbavidehānaṃ, adā dānaṃ arindamo;

    தஸ்ஸ தங் த³த³தோ தா³னங், ஸங்கப்போ உத³பஜ்ஜத²;

    Tassa taṃ dadato dānaṃ, saṅkappo udapajjatha;

    தா³னங் வா ப்³ரஹ்மசரியங் வா, கதமங் ஸு மஹப்ப²லங்.

    Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃ su mahapphalaṃ.

    423.

    423.

    தஸ்ஸ ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, மக⁴வா தே³வகுஞ்ஜரோ;

    Tassa saṅkappamaññāya, maghavā devakuñjaro;

    ஸஹஸ்ஸனெத்தோ பாதுரஹு, வண்ணேன விஹனங் 1 தமங்.

    Sahassanetto pāturahu, vaṇṇena vihanaṃ 2 tamaṃ.

    424.

    424.

    ஸலோமஹட்டோ² மனுஜிந்தோ³, வாஸவங் அவசா நிமி;

    Salomahaṭṭho manujindo, vāsavaṃ avacā nimi;

    ‘‘தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³, அது³ ஸக்கோ புரிந்த³தோ³.

    ‘‘Devatā nusi gandhabbo, adu sakko purindado.

    425.

    425.

    ‘‘ந ச மே தாதி³ஸோ வண்ணோ, தி³ட்டோ² வா யதி³ வா ஸுதோ;

    ‘‘Na ca me tādiso vaṇṇo, diṭṭho vā yadi vā suto;

    3 ஆசிக்க² மே த்வங் ப⁴த்³த³ந்தே, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்’’ 4.

    5 Ācikkha me tvaṃ bhaddante, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ’’ 6.

    426.

    426.

    ஸலோமஹட்ட²ங் ஞத்வான, வாஸவோ அவசா நிமிங்;

    Salomahaṭṭhaṃ ñatvāna, vāsavo avacā nimiṃ;

    ‘‘ஸக்கோஹமஸ்மி தே³விந்தோ³, ஆக³தொஸ்மி தவந்திகே;

    ‘‘Sakkohamasmi devindo, āgatosmi tavantike;

    அலோமஹட்டோ² மனுஜிந்த³, புச்ச² பஞ்ஹங் யமிச்ச²ஸி’’.

    Alomahaṭṭho manujinda, puccha pañhaṃ yamicchasi’’.

    427.

    427.

    ஸோ ச தேன கதோகாஸோ, வாஸவங் அவசா நிமி;

    So ca tena katokāso, vāsavaṃ avacā nimi;

    ‘‘புச்சா²மி தங் மஹாராஜ 7, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;

    ‘‘Pucchāmi taṃ mahārāja 8, sabbabhūtānamissara;

    தா³னங் வா ப்³ரஹ்மசரியங் வா, கதமங் ஸு மஹப்ப²லங்’’.

    Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃ su mahapphalaṃ’’.

    428.

    428.

    ஸோ புட்டோ² நரதே³வேன, வாஸவோ அவசா நிமிங்;

    So puṭṭho naradevena, vāsavo avacā nimiṃ;

    ‘‘விபாகங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    ‘‘Vipākaṃ brahmacariyassa, jānaṃ akkhāsijānato.

    429.

    429.

    ‘‘ஹீனேன ப்³ரஹ்மசரியேன, க²த்தியே உபபஜ்ஜதி;

    ‘‘Hīnena brahmacariyena, khattiye upapajjati;

    மஜ்ஜி²மேன ச தே³வத்தங், உத்தமேன விஸுஜ்ஜ²தி.

    Majjhimena ca devattaṃ, uttamena visujjhati.

    430.

    430.

    ‘‘ந ஹேதே ஸுலபா⁴ காயா, யாசயோகே³ன கேனசி;

    ‘‘Na hete sulabhā kāyā, yācayogena kenaci;

    யே காயே உபபஜ்ஜந்தி, அனாகா³ரா தபஸ்ஸினோ.

    Ye kāye upapajjanti, anāgārā tapassino.

    431.

    431.

    ‘‘து³தீ³போ 9 ஸாக³ரோ ஸேலோ, முஜகிந்தோ³ 10 ப⁴கீ³ரஸோ;

    ‘‘Dudīpo 11 sāgaro selo, mujakindo 12 bhagīraso;

    உஸிந்த³ரோ 13 கஸ்ஸபோ ச 14, அஸகோ ச புது²ஜ்ஜனோ.

    Usindaro 15 kassapo ca 16, asako ca puthujjano.

    432.

    432.

    ‘‘ஏதே சஞ்ஞே ச ராஜானோ, க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா ப³ஹூ;

    ‘‘Ete caññe ca rājāno, khattiyā brāhmaṇā bahū;

    புது²யஞ்ஞங் யஜித்வான, பேதத்தங் 17 நாதிவத்திஸுங்.

    Puthuyaññaṃ yajitvāna, petattaṃ 18 nātivattisuṃ.

    433.

    433.

    ‘‘அத² யீமே 19 அவத்திங்ஸு, அனாகா³ரா தபஸ்ஸினோ;

    ‘‘Atha yīme 20 avattiṃsu, anāgārā tapassino;

    ஸத்திஸயோ யாமஹனு, ஸோமயாமோ 21 மனோஜவோ.

    Sattisayo yāmahanu, somayāmo 22 manojavo.

    434.

    434.

    ‘‘ஸமுத்³தோ³ மாகோ⁴ ப⁴ரதோ ச, இஸி காலபுரக்க²தோ 23;

    ‘‘Samuddo māgho bharato ca, isi kālapurakkhato 24;

    அங்கீ³ரஸோ கஸ்ஸபோ ச, கிஸவச்சோ² அகத்தி 25 ச.

    Aṅgīraso kassapo ca, kisavaccho akatti 26 ca.

    435.

    435.

    ‘‘உத்தரேன நதீ³ ஸீதா³, க³ம்பீ⁴ரா து³ரதிக்கமா;

    ‘‘Uttarena nadī sīdā, gambhīrā duratikkamā;

    நளக்³கி³வண்ணா ஜோதந்தி, ஸதா³ கஞ்சனபப்³ப³தா.

    Naḷaggivaṇṇā jotanti, sadā kañcanapabbatā.

    436.

    436.

    ‘‘பரூள்ஹகச்சா² தக³ரா, ரூள்ஹகச்சா² வனா நகா³;

    ‘‘Parūḷhakacchā tagarā, rūḷhakacchā vanā nagā;

    தத்ராஸுங் த³ஸஸஹஸ்ஸா, போராணா இஸயோ புரே.

    Tatrāsuṃ dasasahassā, porāṇā isayo pure.

    437.

    437.

    ‘‘அஹங் ஸெட்டொ²ஸ்மி தா³னேன, ஸங்யமேன த³மேன ச;

    ‘‘Ahaṃ seṭṭhosmi dānena, saṃyamena damena ca;

    அனுத்தரங் வதங் கத்வா, பகிரசாரீ ஸமாஹிதே.

    Anuttaraṃ vataṃ katvā, pakiracārī samāhite.

    438.

    438.

    ‘‘ஜாதிமந்தங் அஜச்சஞ்ச, அஹங் உஜுக³தங் நரங்;

    ‘‘Jātimantaṃ ajaccañca, ahaṃ ujugataṃ naraṃ;

    அதிவேலங் நமஸ்ஸிஸ்ஸங், கம்மப³ந்தூ⁴ ஹி மாணவா 27.

    Ativelaṃ namassissaṃ, kammabandhū hi māṇavā 28.

    439.

    439.

    ‘‘ஸப்³பே³ வண்ணா அத⁴ம்மட்டா², பதந்தி நிரயங் அதோ⁴;

    ‘‘Sabbe vaṇṇā adhammaṭṭhā, patanti nirayaṃ adho;

    ஸப்³பே³ வண்ணா விஸுஜ்ஜ²ந்தி, சரித்வா த⁴ம்மமுத்தமங்’’.

    Sabbe vaṇṇā visujjhanti, caritvā dhammamuttamaṃ’’.

    440.

    440.

    இத³ங் வத்வான மக⁴வா, தே³வராஜா ஸுஜம்பதி;

    Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;

    வேதே³ஹமனுஸாஸித்வா, ஸக்³க³காயங் அபக்கமி.

    Vedehamanusāsitvā, saggakāyaṃ apakkami.

    441.

    441.

    ‘‘இமங் பொ⁴ந்தோ நிஸாமேத², யாவந்தெத்த² ஸமாக³தா;

    ‘‘Imaṃ bhonto nisāmetha, yāvantettha samāgatā;

    த⁴ம்மிகானங் மனுஸ்ஸானங், வண்ணங் உச்சாவசங் ப³ஹுங்.

    Dhammikānaṃ manussānaṃ, vaṇṇaṃ uccāvacaṃ bahuṃ.

    442.

    442.

    ‘‘யதா² அயங் நிமிராஜா, பண்டி³தோ குஸலத்தி²கோ;

    ‘‘Yathā ayaṃ nimirājā, paṇḍito kusalatthiko;

    ராஜா ஸப்³ப³விதே³ஹானங், அதா³ தா³னங் அரிந்த³மோ.

    Rājā sabbavidehānaṃ, adā dānaṃ arindamo.

    443.

    443.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் த³த³தோ தா³னங், ஸங்கப்போ உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Tassa taṃ dadato dānaṃ, saṅkappo udapajjatha;

    தா³னங் வா ப்³ரஹ்மசரியங் வா, கதமங் ஸு மஹப்ப²லங்’’.

    Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃ su mahapphalaṃ’’.

    444.

    444.

    அப்³பு⁴தோ வத லோகஸ்மிங், உப்பஜ்ஜி லோமஹங்ஸனோ;

    Abbhuto vata lokasmiṃ, uppajji lomahaṃsano;

    தி³ப்³போ³ ரதோ² பாதுரஹு, வேதே³ஹஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Dibbo ratho pāturahu, vedehassa yasassino.

    445.

    445.

    தே³வபுத்தோ மஹித்³தி⁴கோ, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Devaputto mahiddhiko, mātali devasārathi;

    நிமந்தயித்த² ராஜானங், வேதே³ஹங் மிதி²லக்³க³ஹங்.

    Nimantayittha rājānaṃ, vedehaṃ mithilaggahaṃ.

    446.

    446.

    ‘‘ஏஹிமங் ரத²மாருய்ஹ, ராஜஸெட்ட² தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Ehimaṃ rathamāruyha, rājaseṭṭha disampati;

    தே³வா த³ஸ்ஸனகாமா தே, தாவதிங்ஸா ஸஇந்த³கா;

    Devā dassanakāmā te, tāvatiṃsā saindakā;

    ஸரமானா ஹி தே தே³வா, ஸுத⁴ம்மாயங் ஸமச்ச²ரே’’.

    Saramānā hi te devā, sudhammāyaṃ samacchare’’.

    447.

    447.

    ததோ ராஜா தரமானோ, வேதே³ஹோ மிதி²லக்³க³ஹோ;

    Tato rājā taramāno, vedeho mithilaggaho;

    ஆஸனா வுட்ட²ஹித்வான, பமுகோ² ரத²மாருஹி.

    Āsanā vuṭṭhahitvāna, pamukho rathamāruhi.

    448.

    448.

    அபி⁴ரூள்ஹங் ரத²ங் தி³ப்³ப³ங், மாதலி ஏதத³ப்³ரவி;

    Abhirūḷhaṃ rathaṃ dibbaṃ, mātali etadabravi;

    ‘‘கேன தங் நேமி மக்³கே³ன, ராஜஸெட்ட² தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Kena taṃ nemi maggena, rājaseṭṭha disampati;

    யேன வா பாபகம்மந்தா, புஞ்ஞகம்மா ச யே நரா’’.

    Yena vā pāpakammantā, puññakammā ca ye narā’’.

    449.

    449.

    ‘‘உப⁴யேனேவ மங் நேஹி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Ubhayeneva maṃ nehi, mātali devasārathi;

    யேன வா பாபகம்மந்தா, புஞ்ஞகம்மா ச யே நரா’’.

    Yena vā pāpakammantā, puññakammā ca ye narā’’.

    450.

    450.

    ‘‘கேன தங் பட²மங் நேமி, ராஜஸெட்ட² தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Kena taṃ paṭhamaṃ nemi, rājaseṭṭha disampati;

    யேன வா பாபகம்மந்தா, புஞ்ஞகம்மா ச யே நரா’’.

    Yena vā pāpakammantā, puññakammā ca ye narā’’.

    451.

    451.

    ‘‘நிரயே 29 தாவ பஸ்ஸாமி, ஆவாஸே 30 பாபகம்மினங்;

    ‘‘Niraye 31 tāva passāmi, āvāse 32 pāpakamminaṃ;

    டா²னானி லுத்³த³கம்மானங், து³ஸ்ஸீலானஞ்ச யா க³தி’’.

    Ṭhānāni luddakammānaṃ, dussīlānañca yā gati’’.

    452.

    452.

    த³ஸ்ஸேஸி மாதலி ரஞ்ஞோ, து³க்³க³ங் வேதரணிங் நதி³ங்;

    Dassesi mātali rañño, duggaṃ vetaraṇiṃ nadiṃ;

    குதி²தங் கா²ரஸங்யுத்தங், தத்தங் அக்³கி³ஸிகூ²பமங் 33.

    Kuthitaṃ khārasaṃyuttaṃ, tattaṃ aggisikhūpamaṃ 34.

    453.

    453.

    நிமீ ஹவே மாதலிமஜ்ஜ²பா⁴ஸத² 35, தி³ஸ்வா ஜனங் பதமானங் விது³க்³கே³;

    Nimī have mātalimajjhabhāsatha 36, disvā janaṃ patamānaṃ vidugge;

    ‘‘ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா வேதரணிங் பதந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā vetaraṇiṃ patanti’’.

    454.

    454.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    455.

    455.

    ‘‘யே து³ப்³ப³லே ப³லவந்தா ஜீவலோகே, ஹிங்ஸந்தி ரோஸந்தி ஸுபாபத⁴ம்மா;

    ‘‘Ye dubbale balavantā jīvaloke, hiṃsanti rosanti supāpadhammā;

    தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங், தேமே ஜனா வேதரணிங் பதந்தி’’.

    Te luddakammā pasavetva pāpaṃ, teme janā vetaraṇiṃ patanti’’.

    456.

    456.

    ‘‘ஸாமா ச ஸோணா ஸப³லா ச கி³ஜ்ஜா², காகோலஸங்கா⁴ அத³ந்தி 37 பே⁴ரவா;

    ‘‘Sāmā ca soṇā sabalā ca gijjhā, kākolasaṅghā adanti 38 bheravā;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனே காகோலஸங்கா⁴ அத³ந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme jane kākolasaṅghā adanti’’.

    457.

    457.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    458.

    458.

    ‘‘யே கேசிமே மச்ச²ரினோ கத³ரியா, பரிபா⁴ஸகா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;

    ‘‘Ye kecime maccharino kadariyā, paribhāsakā samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    ஹிங்ஸந்தி ரோஸந்தி ஸுபாபத⁴ம்மா, தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங்;

    Hiṃsanti rosanti supāpadhammā, te luddakammā pasavetva pāpaṃ;

    தேமே ஜனே காகோலஸங்கா⁴ அத³ந்தி’’.

    Teme jane kākolasaṅghā adanti’’.

    459.

    459.

    ‘‘ஸஜோதிபூ⁴தா பத²விங் கமந்தி, தத்தேஹி க²ந்தே⁴ஹி ச போத²யந்தி;

    ‘‘Sajotibhūtā pathaviṃ kamanti, tattehi khandhehi ca pothayanti;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா க²ந்த⁴ஹதா ஸயந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā khandhahatā sayanti’’.

    460.

    460.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    461.

    461.

    ‘‘யே ஜீவலோகஸ்மி ஸுபாபத⁴ம்மினோ, நரஞ்ச நாரிஞ்ச அபாபத⁴ம்மங்;

    ‘‘Ye jīvalokasmi supāpadhammino, narañca nāriñca apāpadhammaṃ;

    ஹிங்ஸந்தி ரோஸந்தி ஸுபாபத⁴ம்மா 39, தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங்;

    Hiṃsanti rosanti supāpadhammā 40, te luddakammā pasavetva pāpaṃ;

    தேமே ஜனா க²ந்த⁴ஹதா ஸயந்தி’’.

    Teme janā khandhahatā sayanti’’.

    462.

    462.

    ‘‘அங்கா³ரகாஸுங் அபரே பு²ணந்தி 41, நரா ருத³ந்தா பரித³ட்³ட⁴க³த்தா;

    ‘‘Aṅgārakāsuṃ apare phuṇanti 42, narā rudantā paridaḍḍhagattā;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் வித³ந்தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vidanti sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா அங்கா³ரகாஸுங் பு²ணந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā aṅgārakāsuṃ phuṇanti’’.

    463.

    463.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    464.

    464.

    ‘‘யே கேசி பூகா³ய த⁴னஸ்ஸ 43 ஹேது, ஸக்கி²ங் கரித்வா இணங் ஜாபயந்தி;

    ‘‘Ye keci pūgāya dhanassa 44 hetu, sakkhiṃ karitvā iṇaṃ jāpayanti;

    தே ஜாபயித்வா ஜனதங் ஜனிந்த³, தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங்;

    Te jāpayitvā janataṃ janinda, te luddakammā pasavetva pāpaṃ;

    தேமே ஜனா அங்கா³ரகாஸுங் பு²ணந்தி’’.

    Teme janā aṅgārakāsuṃ phuṇanti’’.

    465.

    465.

    ‘‘ஸஜோதிபூ⁴தா ஜலிதா பதி³த்தா, பதி³ஸ்ஸதி மஹதீ லோஹகும்பீ⁴;

    ‘‘Sajotibhūtā jalitā padittā, padissati mahatī lohakumbhī;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா அவங்ஸிரா லோஹகும்பி⁴ங் பதந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā avaṃsirā lohakumbhiṃ patanti’’.

    466.

    466.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    467.

    467.

    ‘‘யே ஸீலவந்தங் 45 ஸமணங் ப்³ராஹ்மணங் வா, ஹிங்ஸந்தி ரோஸந்தி ஸுபாபத⁴ம்மா;

    ‘‘Ye sīlavantaṃ 46 samaṇaṃ brāhmaṇaṃ vā, hiṃsanti rosanti supāpadhammā;

    தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங், தேமே ஜனா அவங்ஸிரா லோஹகும்பி⁴ங் பதந்தி’’.

    Te luddakammā pasavetva pāpaṃ, teme janā avaṃsirā lohakumbhiṃ patanti’’.

    468.

    468.

    ‘‘லுஞ்சந்தி கீ³வங் அத² வேட²யித்வா 47, உண்ஹோத³கஸ்மிங் பகிலேத³யித்வா 48;

    ‘‘Luñcanti gīvaṃ atha veṭhayitvā 49, uṇhodakasmiṃ pakiledayitvā 50;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா லுத்தஸிரா ஸயந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā luttasirā sayanti’’.

    469.

    469.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    470.

    470.

    ‘‘யே ஜீவலோகஸ்மி ஸுபாபத⁴ம்மினோ, பக்கீ² க³ஹெத்வான விஹேட²யந்தி தே;

    ‘‘Ye jīvalokasmi supāpadhammino, pakkhī gahetvāna viheṭhayanti te;

    விஹேட²யித்வா ஸகுணங் ஜனிந்த³, தே லுத்³த³காமா பஸவெத்வ பாபங்;

    Viheṭhayitvā sakuṇaṃ janinda, te luddakāmā pasavetva pāpaṃ;

    தேமே ஜனா லுத்தஸிரா ஸயந்தி.

    Teme janā luttasirā sayanti.

    471.

    471.

    ‘‘பஹூததோயா அனிகா³த⁴கூலா 51, நதீ³ அயங் ஸந்த³தி ஸுப்பதித்தா²;

    ‘‘Pahūtatoyā anigādhakūlā 52, nadī ayaṃ sandati suppatitthā;

    க⁴ம்மாபி⁴தத்தா மனுஜா பிவந்தி, பீதஞ்ச 53 தேஸங் பு⁴ஸ ஹோதி பானி.

    Ghammābhitattā manujā pivanti, pītañca 54 tesaṃ bhusa hoti pāni.

    472.

    472.

    ‘‘ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், பீதஞ்ச தேஸங் பு⁴ஸ ஹோதி பானி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, pītañca tesaṃ bhusa hoti pāni’’.

    473.

    473.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    474.

    474.

    ‘‘யே ஸுத்³த⁴த⁴ஞ்ஞங் பலாஸேன மிஸ்ஸங், அஸுத்³த⁴கம்மா கயினோ த³த³ந்தி;

    ‘‘Ye suddhadhaññaṃ palāsena missaṃ, asuddhakammā kayino dadanti;

    க⁴ம்மாபி⁴தத்தான பிபாஸிதானங், பீதஞ்ச தேஸங் பு⁴ஸ ஹோதி பானி’’.

    Ghammābhitattāna pipāsitānaṃ, pītañca tesaṃ bhusa hoti pāni’’.

    475.

    475.

    ‘‘உஸூஹி ஸத்தீஹி ச தோமரேஹி, து³ப⁴யானி பஸ்ஸானி துத³ந்தி கந்த³தங்;

    ‘‘Usūhi sattīhi ca tomarehi, dubhayāni passāni tudanti kandataṃ;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா ஸத்திஹதா ஸயந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā sattihatā sayanti’’.

    476.

    476.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    477.

    477.

    ‘‘யே ஜீவலோகஸ்மி அஸாது⁴கம்மினோ, அதி³ன்னமாதா³ய கரொந்தி ஜீவிகங்;

    ‘‘Ye jīvalokasmi asādhukammino, adinnamādāya karonti jīvikaṃ;

    த⁴ஞ்ஞங் த⁴னங் ரஜதங் ஜாதரூபங், அஜேளகஞ்சாபி பஸுங் மஹிங்ஸங் 55;

    Dhaññaṃ dhanaṃ rajataṃ jātarūpaṃ, ajeḷakañcāpi pasuṃ mahiṃsaṃ 56;

    தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங், தேமே ஜனா ஸத்திஹதா ஸயந்தி’’.

    Te luddakammā pasavetva pāpaṃ, teme janā sattihatā sayanti’’.

    478.

    478.

    ‘‘கீ³வாய ப³த்³தா⁴ கிஸ்ஸ இமே புனேகே, அஞ்ஞே விகந்தா 57 பி³லகதா ஸயந்தி 58;

    ‘‘Gīvāya baddhā kissa ime puneke, aññe vikantā 59 bilakatā sayanti 60;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா பி³லகதா ஸயந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā bilakatā sayanti’’.

    479.

    479.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    480.

    480.

    ‘‘ஓரப்³பி⁴கா ஸூகரிகா ச மச்சி²கா, பஸுங் மஹிங்ஸஞ்ச அஜேளகஞ்ச;

    ‘‘Orabbhikā sūkarikā ca macchikā, pasuṃ mahiṃsañca ajeḷakañca;

    ஹந்த்வான ஸூனேஸு பஸாரயிங்ஸு, தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங்;

    Hantvāna sūnesu pasārayiṃsu, te luddakammā pasavetva pāpaṃ;

    தேமே ஜனா பி³லகதா ஸயந்தி.

    Teme janā bilakatā sayanti.

    481.

    481.

    ‘‘ரஹதோ³ அயங் முத்தகரீஸபூரோ, து³க்³க³ந்த⁴ரூபோ அஸுசி பூதி வாதி;

    ‘‘Rahado ayaṃ muttakarīsapūro, duggandharūpo asuci pūti vāti;

    கு²தா³பரேதா மனுஜா அத³ந்தி, ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா;

    Khudāparetā manujā adanti, bhayañhi maṃ vindati sūta disvā;

    புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி², இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங்;

    Pucchāmi taṃ mātali devasārathi, ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ;

    யேமே ஜனா முத்தகரீஸப⁴க்கா²’’.

    Yeme janā muttakarīsabhakkhā’’.

    482.

    482.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    483.

    483.

    ‘‘யே கேசிமே காரணிகா விரோஸகா, பரேஸங் ஹிங்ஸாய ஸதா³ நிவிட்டா²;

    ‘‘Ye kecime kāraṇikā virosakā, paresaṃ hiṃsāya sadā niviṭṭhā;

    தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங், மித்தத்³து³னோ மீள்ஹமத³ந்தி பா³லா.

    Te luddakammā pasavetva pāpaṃ, mittadduno mīḷhamadanti bālā.

    484.

    484.

    ‘‘ரஹதோ³ அயங் லோஹிதபுப்³ப³பூரோ, து³க்³க³ந்த⁴ரூபோ அஸுசி பூதி வாதி;

    ‘‘Rahado ayaṃ lohitapubbapūro, duggandharūpo asuci pūti vāti;

    க⁴ம்மாபி⁴தத்தா மனுஜா பிவந்தி, ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா;

    Ghammābhitattā manujā pivanti, bhayañhi maṃ vindati sūta disvā;

    புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி², இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங்;

    Pucchāmi taṃ mātali devasārathi, ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ;

    யேமே ஜனா லோஹிதபுப்³ப³ப⁴க்கா²’’.

    Yeme janā lohitapubbabhakkhā’’.

    485.

    485.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    486.

    486.

    ‘‘யே மாதரங் வா பிதரங் வா ஜீவலோகே 61, பாராஜிகா அரஹந்தே ஹனந்தி;

    ‘‘Ye mātaraṃ vā pitaraṃ vā jīvaloke 62, pārājikā arahante hananti;

    தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங், தேமே ஜனா லோஹிதபுப்³ப³ப⁴க்கா²’’.

    Te luddakammā pasavetva pāpaṃ, teme janā lohitapubbabhakkhā’’.

    487.

    487.

    ‘‘ஜிவ்ஹஞ்ச பஸ்ஸ ப³ளிஸேன வித்³த⁴ங், விஹதங் யதா² ஸங்குஸதேன சம்மங்;

    ‘‘Jivhañca passa baḷisena viddhaṃ, vihataṃ yathā saṅkusatena cammaṃ;

    ப²ந்த³ந்தி மச்சா²வ த²லம்ஹி கி²த்தா, முஞ்சந்தி கே²ளங் ருத³மானா கிமேதே.

    Phandanti macchāva thalamhi khittā, muñcanti kheḷaṃ rudamānā kimete.

    488.

    488.

    ‘‘ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா வங்கக⁴ஸ்தா ஸயந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā vaṅkaghastā sayanti’’.

    489.

    489.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    490.

    490.

    ‘‘யே கேசி ஸந்தா⁴னக³தா 63 மனுஸ்ஸா, அக்³கே⁴ன அக்³க⁴ங் கயங் ஹாபயந்தி;

    ‘‘Ye keci sandhānagatā 64 manussā, agghena agghaṃ kayaṃ hāpayanti;

    குடேன குடங் த⁴னலோப⁴ஹேது, ச²ன்னங் யதா² வாரிசரங் வதா⁴ய.

    Kuṭena kuṭaṃ dhanalobhahetu, channaṃ yathā vāricaraṃ vadhāya.

    491.

    491.

    ‘‘ந ஹி கூடகாரிஸ்ஸ ப⁴வந்தி தாணா, ஸகேஹி கம்மேஹி புரக்க²தஸ்ஸ;

    ‘‘Na hi kūṭakārissa bhavanti tāṇā, sakehi kammehi purakkhatassa;

    தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங், தேமே ஜனா வங்கக⁴ஸ்தா ஸயந்தி’’.

    Te luddakammā pasavetva pāpaṃ, teme janā vaṅkaghastā sayanti’’.

    492.

    492.

    ‘‘நாரீ இமா ஸம்பரிபி⁴ன்னக³த்தா, பக்³க³ய்ஹ கந்த³ந்தி பு⁴ஜே து³ஜச்சா;

    ‘‘Nārī imā samparibhinnagattā, paggayha kandanti bhuje dujaccā;

    ஸம்மக்கி²தா 65 லோஹிதபுப்³ப³லித்தா, கா³வோ யதா² ஆகா⁴தனே விகந்தா;

    Sammakkhitā 66 lohitapubbalittā, gāvo yathā āghātane vikantā;

    தா பூ⁴மிபா⁴க³ஸ்மிங் ஸதா³ நிகா²தா, க²ந்தா⁴திவத்தந்தி ஸஜோதிபூ⁴தா.

    Tā bhūmibhāgasmiṃ sadā nikhātā, khandhātivattanti sajotibhūtā.

    493.

    493.

    ‘‘ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமா நு நாரியோ கிமகங்ஸு பாபங், யா பூ⁴மிபா⁴க³ஸ்மிங் ஸதா³ நிகா²தா;

    Imā nu nāriyo kimakaṃsu pāpaṃ, yā bhūmibhāgasmiṃ sadā nikhātā;

    க²ந்தா⁴திவத்தந்தி ஸஜோதிபூ⁴தா’’.

    Khandhātivattanti sajotibhūtā’’.

    494.

    494.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    495.

    495.

    ‘‘கோலித்தி²யாயோ 67 இத⁴ ஜீவலோகே, அஸுத்³த⁴கம்மா அஸதங் அசாருங்;

    ‘‘Kolitthiyāyo 68 idha jīvaloke, asuddhakammā asataṃ acāruṃ;

    தா தி³த்தரூபா 69 பதி விப்பஹாய, அஞ்ஞங் அசாருங் ரதிகி²ட்³ட³ஹேது;

    Tā dittarūpā 70 pati vippahāya, aññaṃ acāruṃ ratikhiḍḍahetu;

    தா ஜீவலோகஸ்மிங் ரமாபயித்வா, க²ந்தா⁴திவத்தந்தி ஸஜோதிபூ⁴தா.

    Tā jīvalokasmiṃ ramāpayitvā, khandhātivattanti sajotibhūtā.

    496.

    496.

    ‘‘பாதே³ க³ஹெத்வா கிஸ்ஸ இமே புனேகே, அவங்ஸிரா நரகே பாதயந்தி;

    ‘‘Pāde gahetvā kissa ime puneke, avaṃsirā narake pātayanti;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா அவங்ஸிரா நரகே பாதயந்தி’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā avaṃsirā narake pātayanti’’.

    497.

    497.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    498.

    498.

    ‘‘யே ஜீவலோகஸ்மி அஸாது⁴கம்மினோ, பரஸ்ஸ தா³ரானி அதிக்கமந்தி;

    ‘‘Ye jīvalokasmi asādhukammino, parassa dārāni atikkamanti;

    தே தாதி³ஸா உத்தமப⁴ண்ட³தே²னா, தேமே ஜனா அவங்ஸிரா நரகே பாதயந்தி.

    Te tādisā uttamabhaṇḍathenā, teme janā avaṃsirā narake pātayanti.

    499.

    499.

    ‘‘தே வஸ்ஸபூகா³னி ப³ஹூனி தத்த², நிரயேஸு து³க்க²ங் வேத³னங் வேத³யந்தி;

    ‘‘Te vassapūgāni bahūni tattha, nirayesu dukkhaṃ vedanaṃ vedayanti;

    ந ஹி பாபகாரிஸ்ஸ 71 ப⁴வந்தி தாணா, ஸகேஹி கம்மேஹி புரக்க²தஸ்ஸ;

    Na hi pāpakārissa 72 bhavanti tāṇā, sakehi kammehi purakkhatassa;

    தே லுத்³த³கம்மா பஸவெத்வ பாபங், தேமே ஜனா அவங்ஸிரா நரகே பாதயந்தி’’.

    Te luddakammā pasavetva pāpaṃ, teme janā avaṃsirā narake pātayanti’’.

    500.

    500.

    ‘‘உச்சாவசாமே விவிதா⁴ உபக்கமா, நிரயேஸு தி³ஸ்ஸந்தி ஸுகோ⁴ரரூபா;

    ‘‘Uccāvacāme vividhā upakkamā, nirayesu dissanti sughorarūpā;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Bhayañhi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு பாபங், யேமே ஜனா அதி⁴மத்தா து³க்கா² திப்³பா³;

    Ime nu maccā kimakaṃsu pāpaṃ, yeme janā adhimattā dukkhā tibbā;

    க²ரா கடுகா வேத³னா வேத³யந்தி’’.

    Kharā kaṭukā vedanā vedayanti’’.

    501.

    501.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் பாபகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ pāpakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    502.

    502.

    ‘‘யே ஜீவலோகஸ்மி ஸுபாபதி³ட்டி²னோ, விஸ்ஸாஸகம்மானி கரொந்தி மோஹா;

    ‘‘Ye jīvalokasmi supāpadiṭṭhino, vissāsakammāni karonti mohā;

    பரஞ்ச தி³ட்டீ²ஸு ஸமாத³பெந்தி, தே பாபதி³ட்டி²ங் 73 பஸவெத்வ பாபங்;

    Parañca diṭṭhīsu samādapenti, te pāpadiṭṭhiṃ 74 pasavetva pāpaṃ;

    தேமே ஜனா அதி⁴மத்தா து³க்கா² திப்³பா³, க²ரா கடுகா வேத³னா வேத³யந்தி.

    Teme janā adhimattā dukkhā tibbā, kharā kaṭukā vedanā vedayanti.

    503.

    503.

    ‘‘விதி³தா தே மஹாராஜ, ஆவாஸா பாபகம்மினங்;

    ‘‘Viditā te mahārāja, āvāsā pāpakamminaṃ;

    டா²னானி லுத்³த³கம்மானங், து³ஸ்ஸீலானஞ்ச யா க³தி;

    Ṭhānāni luddakammānaṃ, dussīlānañca yā gati;

    உய்யாஹி தா³னி ராஜீஸி, தே³வராஜஸ்ஸ ஸந்திகே’’.

    Uyyāhi dāni rājīsi, devarājassa santike’’.

    504.

    504.

    ‘‘பஞ்சதூ²பங் தி³ஸ்ஸதித³ங் விமானங், மாலாபிளந்தா⁴ ஸயனஸ்ஸ மஜ்ஜே²;

    ‘‘Pañcathūpaṃ dissatidaṃ vimānaṃ, mālāpiḷandhā sayanassa majjhe;

    தத்த²ச்ச²தி நாரீ மஹானுபா⁴வா, உச்சாவசங் இத்³தி⁴ விகுப்³ப³மானா.

    Tatthacchati nārī mahānubhāvā, uccāvacaṃ iddhi vikubbamānā.

    505.

    505.

    ‘‘வித்தீ ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Vittī hi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    அயங் நு நாரீ கிமகாஸி ஸாது⁴ங், யா மோத³தி ஸக்³க³பத்தா விமானே’’.

    Ayaṃ nu nārī kimakāsi sādhuṃ, yā modati saggapattā vimāne’’.

    506.

    506.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் புஞ்ஞகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ puññakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    507.

    507.

    ‘‘யதி³ தே ஸுதா பீ³ரணீ ஜீவலோகே, ஆமாயதா³ஸீ அஹு ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ;

    ‘‘Yadi te sutā bīraṇī jīvaloke, āmāyadāsī ahu brāhmaṇassa;

    ஸா பத்தகாலே 75 அதிதி²ங் விதி³த்வா, மாதாவ புத்தங் ஸகிமாபி⁴னந்தீ³;

    Sā pattakāle 76 atithiṃ viditvā, mātāva puttaṃ sakimābhinandī;

    ஸங்யமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, ஸா விமானஸ்மி மோத³தி.

    Saṃyamā saṃvibhāgā ca, sā vimānasmi modati.

    508.

    508.

    ‘‘த³த்³த³ல்லமானா ஆபெ⁴ந்தி 77, விமானா ஸத்த நிம்மிதா;

    ‘‘Daddallamānā ābhenti 78, vimānā satta nimmitā;

    தத்த² யக்கோ² மஹித்³தி⁴கோ, ஸப்³பா³ப⁴ரணபூ⁴ஸிதோ;

    Tattha yakkho mahiddhiko, sabbābharaṇabhūsito;

    ஸமந்தா அனுபரியாதி, நாரீக³ணபுரக்க²தோ.

    Samantā anupariyāti, nārīgaṇapurakkhato.

    509.

    509.

    ‘‘வித்தீ ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Vittī hi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    அயங் நு மச்சோ கிமகாஸி ஸாது⁴ங், யோ மோத³தி ஸக்³க³பத்தோ விமானே’’.

    Ayaṃ nu macco kimakāsi sādhuṃ, yo modati saggapatto vimāne’’.

    510.

    510.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் புஞ்ஞகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ puññakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    511.

    511.

    ‘‘ஸோணதி³ன்னோ க³ஹபதி, ஏஸ தா³னபதீ அஹு;

    ‘‘Soṇadinno gahapati, esa dānapatī ahu;

    ஏஸ பப்³ப³ஜிதுத்³தி³ஸ்ஸ, விஹாரே ஸத்த காரயி.

    Esa pabbajituddissa, vihāre satta kārayi.

    512.

    512.

    ‘‘ஸக்கச்சங் தே உபட்டா²ஸி, பி⁴க்க²வோ தத்த² வாஸிகே;

    ‘‘Sakkaccaṃ te upaṭṭhāsi, bhikkhavo tattha vāsike;

    அச்சா²த³னஞ்ச ப⁴த்தஞ்ச, ஸேனாஸனங் பதீ³பியங்.

    Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ.

    அதா³ஸி உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Adāsi ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    513.

    513.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச 79 பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ 80;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca 81 pakkhassa aṭṭhamī 82;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாஹிதங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāhitaṃ.

    514.

    514.

    ‘‘உபோஸத²ங் உபவஸீ, ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதோ;

    ‘‘Uposathaṃ upavasī, sadā sīlesu saṃvuto;

    ஸங்யமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, ஸோ விமானஸ்மி மோத³தி.

    Saṃyamā saṃvibhāgā ca, so vimānasmi modati.

    515.

    515.

    ‘‘பபா⁴ஸதி மித³ங் ப்³யம்ஹங், ப²லிகாஸு ஸுனிம்மிதங்;

    ‘‘Pabhāsati midaṃ byamhaṃ, phalikāsu sunimmitaṃ;

    நாரீவரக³ணாகிண்ணங், கூடாகா³ரவரோசிதங்;

    Nārīvaragaṇākiṇṇaṃ, kūṭāgāravarocitaṃ;

    உபேதங் அன்னபானேஹி, நச்சகீ³தேஹி சூப⁴யங்.

    Upetaṃ annapānehi, naccagītehi cūbhayaṃ.

    516.

    516.

    ‘‘வித்தீ ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Vittī hi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு ஸாது⁴ங், யே மோத³ரே ஸக்³க³பத்தா விமானே’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu sādhuṃ, ye modare saggapattā vimāne’’.

    517.

    517.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் புஞ்ஞகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ puññakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    518.

    518.

    ‘‘யா காசி நாரியோ இத⁴ ஜீவலோகே, ஸீலவந்தியோ உபாஸிகா;

    ‘‘Yā kāci nāriyo idha jīvaloke, sīlavantiyo upāsikā;

    தா³னே ரதா நிச்சங் பஸன்னசித்தா, ஸச்சே டி²தா உபோஸதே² அப்பமத்தா;

    Dāne ratā niccaṃ pasannacittā, sacce ṭhitā uposathe appamattā;

    ஸங்யமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, தா விமானஸ்மி மோத³ரே.

    Saṃyamā saṃvibhāgā ca, tā vimānasmi modare.

    519.

    519.

    ‘‘பபா⁴ஸதி மித³ங் ப்³யம்ஹங், வேளுரியாஸு நிம்மிதங்;

    ‘‘Pabhāsati midaṃ byamhaṃ, veḷuriyāsu nimmitaṃ;

    உபேதங் பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி, விப⁴த்தங் பா⁴க³ஸோ மிதங்.

    Upetaṃ bhūmibhāgehi, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ.

    520.

    520.

    ‘‘ஆளம்ப³ரா முதி³ங்கா³ ச, நச்சகீ³தா ஸுவாதி³தா;

    ‘‘Āḷambarā mudiṅgā ca, naccagītā suvāditā;

    தி³ப்³பா³ ஸத்³தா³ நிச்ச²ரந்தி, ஸவனீயா மனோரமா.

    Dibbā saddā niccharanti, savanīyā manoramā.

    521.

    521.

    ‘‘நாஹங் ஏவங்க³தங் ஜாது 83, ஏவங்ஸுருசிரங் புரே;

    ‘‘Nāhaṃ evaṃgataṃ jātu 84, evaṃsuruciraṃ pure;

    ஸத்³த³ங் ஸமபி⁴ஜானாமி, தி³ட்ட²ங் வா யதி³ வா ஸுதங்.

    Saddaṃ samabhijānāmi, diṭṭhaṃ vā yadi vā sutaṃ.

    522.

    522.

    ‘‘வித்தீ ஹி மங் விந்த³தி ஸூத தி³ஸ்வா, புச்சா²மி தங் மாதலி தே³வஸாரதி²;

    ‘‘Vittī hi maṃ vindati sūta disvā, pucchāmi taṃ mātali devasārathi;

    இமே நு மச்சா கிமகங்ஸு ஸாது⁴ங், யே மோத³ரே ஸக்³க³பத்தா விமானே’’.

    Ime nu maccā kimakaṃsu sādhuṃ, ye modare saggapattā vimāne’’.

    523.

    523.

    தஸ்ஸ புட்டோ² வியாகாஸி, மாதலி தே³வஸாரதி²;

    Tassa puṭṭho viyākāsi, mātali devasārathi;

    விபாகங் புஞ்ஞகம்மானங், ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.

    Vipākaṃ puññakammānaṃ, jānaṃ akkhāsijānato.

    524.

    524.

    ‘‘யே கேசி மச்சா இத⁴ ஜீவலோகே, ஸீலவந்தா 85 உபாஸகா;

    ‘‘Ye keci maccā idha jīvaloke, sīlavantā 86 upāsakā;

    ஆராமே உத³பானே ச, பபா ஸங்கமனானி ச;
