Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૬. નિમિરાજચરિયા

    6. Nimirājacariyā

    ૪૦.

    40.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, મિથિલાયં પુરુત્તમે;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, mithilāyaṃ puruttame;

    નિમિ નામ મહારાજા, પણ્ડિતો કુસલત્થિકો.

    Nimi nāma mahārājā, paṇḍito kusalatthiko.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘તદાહં માપયિત્વાન, ચતુસ્સાલં ચતુમ્મુખં;

    ‘‘Tadāhaṃ māpayitvāna, catussālaṃ catummukhaṃ;

    તત્થ દાનં પવત્તેસિં, મિગપક્ખિનરાદિનં.

    Tattha dānaṃ pavattesiṃ, migapakkhinarādinaṃ.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘અચ્છાદનઞ્ચ સયનં, અન્નં પાનઞ્ચ ભોજનં;

    ‘‘Acchādanañca sayanaṃ, annaṃ pānañca bhojanaṃ;

    અબ્બોચ્છિન્નં કરિત્વાન, મહાદાનં પવત્તયિં.

    Abbocchinnaṃ karitvāna, mahādānaṃ pavattayiṃ.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘યથાપિ સેવકો સામિં, ધનહેતુમુપાગતો;

    ‘‘Yathāpi sevako sāmiṃ, dhanahetumupāgato;

    કાયેન વાચા મનસા, આરાધનીયમેસતિ.

    Kāyena vācā manasā, ārādhanīyamesati.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘તથેવાહં સબ્બભવે, પરિયેસિસ્સામિ બોધિજં;

    ‘‘Tathevāhaṃ sabbabhave, pariyesissāmi bodhijaṃ;

    દાનેન સત્તે તપ્પેત્વા, ઇચ્છામિ બોધિમુત્તમ’’ન્તિ.

    Dānena satte tappetvā, icchāmi bodhimuttama’’nti.

    નિમિરાજચરિયં છટ્ઠં.

    Nimirājacariyaṃ chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૬. નિમિરાજચરિયાવણ્ણના • 6. Nimirājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact