Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    નિમિત્તકમ્મકથાવણ્ણના

    Nimittakammakathāvaṇṇanā

    ૧૨૦. નિમિત્તકમ્મકથાયં અક્ખિનિખણનાદિનિમિત્તકમ્મં પન લહુકં ઇત્તરકાલં, તસ્મા તઙ્ખણેયેવ તં ભણ્ડં અવહરિતું ન સક્કા. નિમિત્તકમ્માનન્તરમેવ ગણ્હિતું આરદ્ધત્તા તેનેવ નિમિત્તેન અવહરતીતિ વુચ્ચતિ. યદિ એવં પુરેભત્તપ્પયોગોવ એસોતિ વાદો પમાણભાવં આપજ્જતીતિ? નાપજ્જતિ. ન હિ સઙ્કેતકમ્મં (પારા॰ ૧૧૯) વિય નિમિત્તકમ્મં કાલપરિચ્છેદયુત્તં. કાલવસેન હિ સઙ્કેતકમ્મં વુત્તં, કિરિયાવસેન નિમિત્તકમ્મન્તિ અયમેવ તેસં વિસેસો. ‘‘તં નિમિત્તં પુરે વા પચ્છા વા તં ભણ્ડં અવહરતિ, મૂલટ્ઠસ્સ અનાપત્તી’’તિ ઇદં પન નિમિત્તકરણતો પુરે ગણ્હન્તસ્સ ચેવ નિમિત્તકમ્મે ચ કતેપિ ગણ્હિતું અનારભિત્વા પચ્છા સયમેવ ગણ્હન્તસ્સ ચ વસેન વુત્તં.

    120. Nimittakammakathāyaṃ akkhinikhaṇanādinimittakammaṃ pana lahukaṃ ittarakālaṃ, tasmā taṅkhaṇeyeva taṃ bhaṇḍaṃ avaharituṃ na sakkā. Nimittakammānantarameva gaṇhituṃ āraddhattā teneva nimittena avaharatīti vuccati. Yadi evaṃ purebhattappayogova esoti vādo pamāṇabhāvaṃ āpajjatīti? Nāpajjati. Na hi saṅketakammaṃ (pārā. 119) viya nimittakammaṃ kālaparicchedayuttaṃ. Kālavasena hi saṅketakammaṃ vuttaṃ, kiriyāvasena nimittakammanti ayameva tesaṃ viseso. ‘‘Taṃ nimittaṃ pure vā pacchā vā taṃ bhaṇḍaṃ avaharati, mūlaṭṭhassa anāpattī’’ti idaṃ pana nimittakaraṇato pure gaṇhantassa ceva nimittakamme ca katepi gaṇhituṃ anārabhitvā pacchā sayameva gaṇhantassa ca vasena vuttaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / નિમિત્તકમ્મકથાવણ્ણના • Nimittakammakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact