Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨. નિમોક્ખસુત્તવણ્ણના
2. Nimokkhasuttavaṇṇanā
૨. ઇદાનિ દુતિયસુત્તતો પટ્ઠાય પઠમમાગતઞ્ચ ઉત્તાનત્થઞ્ચ પહાય યં યં અનુત્તાનં, તં તદેવ વણ્ણયિસ્સામ. જાનાસિ નોતિ જાનાસિ નુ. નિમોક્ખન્તિઆદીનિ મગ્ગાદીનં નામાનિ . મગ્ગેન હિ સત્તા કિલેસબન્ધનતો નિમુચ્ચન્તિ, તસ્મા મગ્ગો સત્તાનં નિમોક્ખોતિ વુત્તો. ફલક્ખણે પન તે કિલેસબન્ધનતો પમુત્તા, તસ્મા ફલં સત્તાનં પમોક્ખોતિ વુત્તં. નિબ્બાનં પત્વા સત્તાનં સબ્બદુક્ખં વિવિચ્ચતિ, તસ્મા નિબ્બાનં વિવેકોતિ વુત્તં. સબ્બાનિ વા એતાનિ નિબ્બાનસ્સેવ નામાનિ. નિબ્બાનઞ્હિ પત્વા સત્તા સબ્બદુક્ખતો નિમુચ્ચન્તિ પમુચ્ચન્તિ વિવિચ્ચન્તિ, તસ્મા તદેવ ‘‘નિમોક્ખો પમોક્ખો વિવેકો’’તિ વુત્તં. જાનામિ ખ્વાહન્તિ જાનામિ ખો અહં. અવધારણત્થો ખોકારો . અહં જાનામિયેવ. સત્તાનં નિમોક્ખાદિજાનનત્થમેવ હિ મયા સમતિંસ પારમિયો પૂરેત્વા સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં પટિવિદ્ધન્તિ સીહનાદં નદતિ. બુદ્ધસીહનાદં નામ કિર એતં સુત્તં.
2. Idāni dutiyasuttato paṭṭhāya paṭhamamāgatañca uttānatthañca pahāya yaṃ yaṃ anuttānaṃ, taṃ tadeva vaṇṇayissāma. Jānāsi noti jānāsi nu. Nimokkhantiādīni maggādīnaṃ nāmāni . Maggena hi sattā kilesabandhanato nimuccanti, tasmā maggo sattānaṃ nimokkhoti vutto. Phalakkhaṇe pana te kilesabandhanato pamuttā, tasmā phalaṃ sattānaṃ pamokkhoti vuttaṃ. Nibbānaṃ patvā sattānaṃ sabbadukkhaṃ viviccati, tasmā nibbānaṃ vivekoti vuttaṃ. Sabbāni vā etāni nibbānasseva nāmāni. Nibbānañhi patvā sattā sabbadukkhato nimuccanti pamuccanti viviccanti, tasmā tadeva ‘‘nimokkho pamokkho viveko’’ti vuttaṃ. Jānāmi khvāhanti jānāmi kho ahaṃ. Avadhāraṇattho khokāro . Ahaṃ jānāmiyeva. Sattānaṃ nimokkhādijānanatthameva hi mayā samatiṃsa pāramiyo pūretvā sabbaññutaññāṇaṃ paṭividdhanti sīhanādaṃ nadati. Buddhasīhanādaṃ nāma kira etaṃ suttaṃ.
નન્દીભવપરિક્ખયાતિ નન્દીમૂલકસ્સ કમ્મભવસ્સ પરિક્ખયેન. નન્દિયા ચ ભવસ્સ ચાતિપિ વટ્ટતિ. તત્થ હિ પુરિમનયે નન્દીભવેન તિવિધકમ્માભિસઙ્ખારવસેન સઙ્ખારક્ખન્ધો ગહિતો, સઞ્ઞાવિઞ્ઞાણેહિ તંસમ્પયુત્તા ચ દ્વે ખન્ધા. તેહિ પન તીહિ ખન્ધેહિ સમ્પયુત્તા વેદના તેસં ગહણેન ગહિતાવાતિ અનુપાદિણ્ણકાનં ચતુન્નં અરૂપક્ખન્ધાનં અપ્પવત્તિવસેન સઉપાદિસેસં નિબ્બાનં કથિતં હોતિ. વેદનાનં નિરોધા ઉપસમાતિ ઉપાદિણ્ણકવેદનાનં નિરોધેન ચ ઉપસમેન ચ. તત્થ વેદનાગહણેન તંસમ્પયુત્તા તયો ખન્ધા ગહિતાવ હોન્તિ, તેસં વત્થારમ્મણવસેન રૂપક્ખન્ધોપિ. એવં ઇમેસં ઉપાદિણ્ણકાનં પઞ્ચન્નં ખન્ધાનં અપ્પવત્તિવસેન અનુપાદિસેસં નિબ્બાનં કથિતં હોતિ. દુતિયનયે પન નન્દિગ્ગહણેન સઙ્ખારક્ખન્ધો ગહિતો, ભવગ્ગહણેન ઉપપત્તિભવસઙ્ખાતો રૂપક્ખન્ધો, સઞ્ઞાદીહિ સરૂપેનેવ તયો ખન્ધા. એવં ઇમેસં પઞ્ચન્નં ખન્ધાનં અપ્પવત્તિવસેન નિબ્બાનં કથિતં હોતીતિ વેદિતબ્બં. ઇમમેવ ચ નયં ચતુનિકાયિકભણ્ડિકત્થેરો રોચેતિ. ઇતિ નિબ્બાનવસેનેવ ભગવા દેસનં નિટ્ઠાપેસીતિ.
Nandībhavaparikkhayāti nandīmūlakassa kammabhavassa parikkhayena. Nandiyā ca bhavassa cātipi vaṭṭati. Tattha hi purimanaye nandībhavena tividhakammābhisaṅkhāravasena saṅkhārakkhandho gahito, saññāviññāṇehi taṃsampayuttā ca dve khandhā. Tehi pana tīhi khandhehi sampayuttā vedanā tesaṃ gahaṇena gahitāvāti anupādiṇṇakānaṃ catunnaṃ arūpakkhandhānaṃ appavattivasena saupādisesaṃ nibbānaṃ kathitaṃ hoti. Vedanānaṃ nirodhā upasamāti upādiṇṇakavedanānaṃ nirodhena ca upasamena ca. Tattha vedanāgahaṇena taṃsampayuttā tayo khandhā gahitāva honti, tesaṃ vatthārammaṇavasena rūpakkhandhopi. Evaṃ imesaṃ upādiṇṇakānaṃ pañcannaṃ khandhānaṃ appavattivasena anupādisesaṃ nibbānaṃ kathitaṃ hoti. Dutiyanaye pana nandiggahaṇena saṅkhārakkhandho gahito, bhavaggahaṇena upapattibhavasaṅkhāto rūpakkhandho, saññādīhi sarūpeneva tayo khandhā. Evaṃ imesaṃ pañcannaṃ khandhānaṃ appavattivasena nibbānaṃ kathitaṃ hotīti veditabbaṃ. Imameva ca nayaṃ catunikāyikabhaṇḍikatthero roceti. Iti nibbānavaseneva bhagavā desanaṃ niṭṭhāpesīti.
નિમોક્ખસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nimokkhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. નિમોક્ખસુત્તં • 2. Nimokkhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. નિમોક્ખસુત્તવણ્ણના • 2. Nimokkhasuttavaṇṇanā