Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૧૧. નિરામિસસુત્તવણ્ણના

    11. Nirāmisasuttavaṇṇanā

    ૨૭૯. આરમ્મણતો સમ્પયોગતો ચ કિલેસામિસેન સામિસા. નિરામિસાયાતિ નિસ્સક્કવચનં. નિરામિસતરાવાતિ એકંસવચનં તસ્સા તથા નિસ્સમેતબ્બતાય. સા હિ પીતિ સબ્બસો સન્તકિલેસામિસે સન્તાને પવત્તિયા અચ્ચન્તસભાવધમ્મારમ્મણવિસયતાય સયમ્પિ સાતિસયં સન્તસભાવાકારેન પવત્તિયા નિરામિસાયપિ નિરામિસતરા વુત્તા. તેનાહ ‘‘નનુ ચા’’તિઆદિ. ઇદાનિ તમત્થં ઉપમાય સાધેતું ‘‘યથા હી’’તિઆદિમાહ. અપ્પટિહારિકન્તિ પટિહરણરહિતં અપ્પટિહારં, કેનચિ અનાવટન્તિ અત્થો. સેસવારેસૂતિ સુખવારઉપેક્ખાવારેસુ.

    279. Ārammaṇato sampayogato ca kilesāmisena sāmisā. Nirāmisāyāti nissakkavacanaṃ. Nirāmisatarāvāti ekaṃsavacanaṃ tassā tathā nissametabbatāya. Sā hi pīti sabbaso santakilesāmise santāne pavattiyā accantasabhāvadhammārammaṇavisayatāya sayampi sātisayaṃ santasabhāvākārena pavattiyā nirāmisāyapi nirāmisatarā vuttā. Tenāha ‘‘nanu cā’’tiādi. Idāni tamatthaṃ upamāya sādhetuṃ ‘‘yathā hī’’tiādimāha. Appaṭihārikanti paṭiharaṇarahitaṃ appaṭihāraṃ, kenaci anāvaṭanti attho. Sesavāresūti sukhavāraupekkhāvāresu.

    વિમોક્ખવારો પન ન અતિદિટ્ઠો ઇતરેહિ વિસદિસત્તા. તેનાહ ‘‘વિમોક્ખવારે પના’’તિઆદિ. રૂપપટિસંયુત્તોતિ ભાવિતરૂપપટિસંયુત્તો. સામિસો નામ યસ્મા સામિસરૂપપટિબદ્ધવુત્તિ ચેવ સામિસરૂપપટિભાગઞ્ચ , તસ્મા ‘‘રૂપામિસ’’ન્તિ વુચ્ચતિ, તેન રૂપામિસેન સામિસો નામ. અરૂપામિસસ્સ અભાવતો અરૂપપટિસંયુત્તો વિમોક્ખો નિરામિસો નામ.

    Vimokkhavāro pana na atidiṭṭho itarehi visadisattā. Tenāha ‘‘vimokkhavāre panā’’tiādi. Rūpapaṭisaṃyuttoti bhāvitarūpapaṭisaṃyutto. Sāmiso nāma yasmā sāmisarūpapaṭibaddhavutti ceva sāmisarūpapaṭibhāgañca , tasmā ‘‘rūpāmisa’’nti vuccati, tena rūpāmisena sāmiso nāma. Arūpāmisassa abhāvato arūpapaṭisaṃyutto vimokkho nirāmiso nāma.

    નિરામિસસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Nirāmisasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    અટ્ઠસતપરિયાયવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aṭṭhasatapariyāyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    વેદનાસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vedanāsaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૧. નિરામિસસુત્તં • 11. Nirāmisasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. નિરામિસસુત્તવણ્ણના • 11. Nirāmisasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact