Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૩. નિરયપાલકથાવણ્ણના

    3. Nirayapālakathāvaṇṇanā

    ૮૬૬. ઇદાનિ નિરયપાલકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘નિરયે નેરયિકકમ્માનેવ નિરયપાલરૂપવસેન વધેન્તિ, નત્થિ નિરયપાલા નામ સત્તા’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘યદિ તત્થ નિરયપાલા ન સિયું, કમ્મકારણાપિ ન ભવેય્યું. કારણિકેસુ હિ સતિ કારણા’’તિ ચોદેતું નત્થિ નિરયેસૂતિઆદિમાહ.

    866. Idāni nirayapālakathā nāma hoti. Tattha ‘‘niraye nerayikakammāneva nirayapālarūpavasena vadhenti, natthi nirayapālā nāma sattā’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi tattha nirayapālā na siyuṃ, kammakāraṇāpi na bhaveyyuṃ. Kāraṇikesu hi sati kāraṇā’’ti codetuṃ natthi nirayesūtiādimāha.

    ૮૬૭-૮૬૮. અત્થિ મનુસ્સેસૂતિ પચ્ચક્ખેન ઞાપનત્થં. યથા હિ મનુસ્સેસુ સતિ કારણિકેસુ કારણા, એવં તત્થાપીતિ અયમેત્થ અધિપ્પાયો. અત્થિ નિરયેસૂતિ પુચ્છા પરવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. ન વેસ્સભૂ નોપિ ચ પેત્તિરાજાતિ પરવાદિના સકસમયતો સુત્તં આભતં. તં પન સાસનાવચરિકન્તિ સકવાદિના અનુઞ્ઞાતં. તત્થ વેસ્સભૂતિ એકો દેવો. પેત્તિરાજાતિ પેત્તિવિસયે પેતમહિદ્ધિકો. સોમાદયો પાકટા એવ. ઇદં વુત્તં હોતિ – અત્તનો કમ્મેહિ ઇતો પણુન્નં પરલોકં પત્તં પુરિસં ન એતે વેસ્સભૂઆદયો હનન્તિ. યેહિ પન સો કમ્મેહિ તત્થ પણુન્નો, તાનિ સકાનિ કમ્માનિયેવ નં તત્થ હનન્તીતિ કમ્મસ્સકતં દીપેતિ, ન નિરયપાલાનં અભાવં. સકવાદિના પન તમેનં, ભિક્ખવેતિ આભતાનિ સુત્તપદાનિ નીતત્થાનેવાતિ.

    867-868. Atthi manussesūti paccakkhena ñāpanatthaṃ. Yathā hi manussesu sati kāraṇikesu kāraṇā, evaṃ tatthāpīti ayamettha adhippāyo. Atthi nirayesūti pucchā paravādissa, paṭiññā itarassa. Na vessabhū nopi ca pettirājāti paravādinā sakasamayato suttaṃ ābhataṃ. Taṃ pana sāsanāvacarikanti sakavādinā anuññātaṃ. Tattha vessabhūti eko devo. Pettirājāti pettivisaye petamahiddhiko. Somādayo pākaṭā eva. Idaṃ vuttaṃ hoti – attano kammehi ito paṇunnaṃ paralokaṃ pattaṃ purisaṃ na ete vessabhūādayo hananti. Yehi pana so kammehi tattha paṇunno, tāni sakāni kammāniyeva naṃ tattha hanantīti kammassakataṃ dīpeti, na nirayapālānaṃ abhāvaṃ. Sakavādinā pana tamenaṃ, bhikkhaveti ābhatāni suttapadāni nītatthānevāti.

    નિરયપાલકથાવણ્ણના.

    Nirayapālakathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૯૬) ૩. નિરયપાલકથા • (196) 3. Nirayapālakathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૩. નિરયપાલકથાવણ્ણના • 3. Nirayapālakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૩. નિરયપાલકથાવણ્ણના • 3. Nirayapālakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact