Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૨૨. નિરયવગ્ગો

    22. Nirayavaggo

    ૩૦૬.

    306.

    અભૂતવાદી નિરયં ઉપેતિ, યો વાપિ 1 કત્વા ન કરોમિ ચાહ 2;

    Abhūtavādī nirayaṃ upeti, yo vāpi 3 katvā na karomi cāha 4;

    ઉભોપિ તે પેચ્ચ સમા ભવન્તિ, નિહીનકમ્મા મનુજા પરત્થ.

    Ubhopi te pecca samā bhavanti, nihīnakammā manujā parattha.

    ૩૦૭.

    307.

    કાસાવકણ્ઠા બહવો, પાપધમ્મા અસઞ્ઞતા;

    Kāsāvakaṇṭhā bahavo, pāpadhammā asaññatā;

    પાપા પાપેહિ કમ્મેહિ, નિરયં તે ઉપપજ્જરે.

    Pāpā pāpehi kammehi, nirayaṃ te upapajjare.

    ૩૦૮.

    308.

    સેય્યો અયોગુળો ભુત્તો, તત્તો અગ્ગિસિખૂપમો;

    Seyyo ayoguḷo bhutto, tatto aggisikhūpamo;

    યઞ્ચે ભુઞ્જેય્ય દુસ્સીલો, રટ્ઠપિણ્ડમસઞ્ઞતો.

    Yañce bhuñjeyya dussīlo, raṭṭhapiṇḍamasaññato.

    ૩૦૯.

    309.

    ચત્તારિ ઠાનાનિ નરો પમત્તો, આપજ્જતિ પરદારૂપસેવી;

    Cattāri ṭhānāni naro pamatto, āpajjati paradārūpasevī;

    અપુઞ્ઞલાભં ન નિકામસેય્યં, નિન્દં તતીયં નિરયં ચતુત્થં.

    Apuññalābhaṃ na nikāmaseyyaṃ, nindaṃ tatīyaṃ nirayaṃ catutthaṃ.

    ૩૧૦.

    310.

    અપુઞ્ઞલાભો ચ ગતી ચ પાપિકા, ભીતસ્સ ભીતાય રતી ચ થોકિકા;

    Apuññalābho ca gatī ca pāpikā, bhītassa bhītāya ratī ca thokikā;

    રાજા ચ દણ્ડં ગરુકં પણેતિ, તસ્મા નરો પરદારં ન સેવે.

    Rājā ca daṇḍaṃ garukaṃ paṇeti, tasmā naro paradāraṃ na seve.

    ૩૧૧.

    311.

    કુસો યથા દુગ્ગહિતો, હત્થમેવાનુકન્તતિ;

    Kuso yathā duggahito, hatthamevānukantati;

    સામઞ્ઞં દુપ્પરામટ્ઠં, નિરયાયુપકડ્ઢતિ.

    Sāmaññaṃ dupparāmaṭṭhaṃ, nirayāyupakaḍḍhati.

    ૩૧૨.

    312.

    યં કિઞ્ચિ સિથિલં કમ્મં, સંકિલિટ્ઠઞ્ચ યં વતં;

    Yaṃ kiñci sithilaṃ kammaṃ, saṃkiliṭṭhañca yaṃ vataṃ;

    સઙ્કસ્સરં બ્રહ્મચરિયં, ન તં હોતિ મહપ્ફલં.

    Saṅkassaraṃ brahmacariyaṃ, na taṃ hoti mahapphalaṃ.

    ૩૧૩.

    313.

    કયિરા ચે કયિરાથેનં 5, દળ્હમેનં પરક્કમે;

    Kayirā ce kayirāthenaṃ 6, daḷhamenaṃ parakkame;

    સિથિલો હિ પરિબ્બાજો, ભિય્યો આકિરતે રજં.

    Sithilo hi paribbājo, bhiyyo ākirate rajaṃ.

    ૩૧૪.

    314.

    અકતં દુક્કટં સેય્યો, પચ્છા તપ્પતિ દુક્કટં;

    Akataṃ dukkaṭaṃ seyyo, pacchā tappati dukkaṭaṃ;

    કતઞ્ચ સુકતં સેય્યો, યં કત્વા નાનુતપ્પતિ.

    Katañca sukataṃ seyyo, yaṃ katvā nānutappati.

    ૩૧૫.

    315.

    નગરં યથા પચ્ચન્તં, ગુત્તં સન્તરબાહિરં;

    Nagaraṃ yathā paccantaṃ, guttaṃ santarabāhiraṃ;

    એવં ગોપેથ અત્તાનં, ખણો વો 7 મા ઉપચ્ચગા;

    Evaṃ gopetha attānaṃ, khaṇo vo 8 mā upaccagā;

    ખણાતીતા હિ સોચન્તિ, નિરયમ્હિ સમપ્પિતા.

    Khaṇātītā hi socanti, nirayamhi samappitā.

    ૩૧૬.

    316.

    અલજ્જિતાયે લજ્જન્તિ, લજ્જિતાયે ન લજ્જરે;

    Alajjitāye lajjanti, lajjitāye na lajjare;

    મિચ્છાદિટ્ઠિસમાદાના, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં.

    Micchādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti duggatiṃ.

    ૩૧૭.

    317.

    અભયે ભયદસ્સિનો, ભયે ચાભયદસ્સિનો;

    Abhaye bhayadassino, bhaye cābhayadassino;

    મિચ્છાદિટ્ઠિસમાદાના, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં.

    Micchādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti duggatiṃ.

    ૩૧૮.

    318.

    અવજ્જે વજ્જમતિનો, વજ્જે ચાવજ્જદસ્સિનો;

    Avajje vajjamatino, vajje cāvajjadassino;

    મિચ્છાદિટ્ઠિસમાદાના, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં.

    Micchādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti duggatiṃ.

    ૩૧૯.

    319.

    વજ્જઞ્ચ વજ્જતો ઞત્વા, અવજ્જઞ્ચ અવજ્જતો;

    Vajjañca vajjato ñatvā, avajjañca avajjato;

    સમ્માદિટ્ઠિસમાદાના, સત્તા ગચ્છન્તિ સુગ્ગતિં.

    Sammādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti suggatiṃ.

    નિરયવગ્ગો દ્વાવીસતિમો નિટ્ઠિતો.

    Nirayavaggo dvāvīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. યો ચાપિ (સી॰ પી॰ ક॰)
    2. ન કરોમીતિ ચાહ (સ્યા॰)
    3. yo cāpi (sī. pī. ka.)
    4. na karomīti cāha (syā.)
    5. કયિરા નં (ક॰)
    6. kayirā naṃ (ka.)
    7. ખણો વે (સી॰ પી॰ ક॰)
    8. khaṇo ve (sī. pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૨૨. નિરયવગ્ગો • 22. Nirayavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact