Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૨. નિરોધધમ્મસુત્તં

    12. Nirodhadhammasuttaṃ

    ૧૮૧. સાવત્થિનિદાનં. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા રાધો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘‘નિરોધધમ્મો, નિરોધધમ્મો’તિ , ભન્તે, વુચ્ચતિ. કતમો નુ ખો, ભન્તે, નિરોધધમ્મો’’તિ? ‘‘રૂપં ખો, રાધ, નિરોધધમ્મો, વેદના નિરોધધમ્મો, સઞ્ઞા નિરોધધમ્મો, સઙ્ખારા નિરોધધમ્મો, વિઞ્ઞાણં નિરોધધમ્મો. એવં પસ્સં…પે॰… નાપરં ઇત્થત્તાયાતિ પજાનાતી’’તિ. દ્વાદસમં.

    181. Sāvatthinidānaṃ. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā rādho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘‘nirodhadhammo, nirodhadhammo’ti , bhante, vuccati. Katamo nu kho, bhante, nirodhadhammo’’ti? ‘‘Rūpaṃ kho, rādha, nirodhadhammo, vedanā nirodhadhammo, saññā nirodhadhammo, saṅkhārā nirodhadhammo, viññāṇaṃ nirodhadhammo. Evaṃ passaṃ…pe… nāparaṃ itthattāyāti pajānātī’’ti. Dvādasamaṃ.

    રાધસંયુત્તસ્સ દુતિયો વગ્ગો.

    Rādhasaṃyuttassa dutiyo vaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    મારો ચ મારધમ્મો ચ, અનિચ્ચેન અપરે દુવે;

    Māro ca māradhammo ca, aniccena apare duve;

    દુક્ખેન ચ દુવે વુત્તા, અનત્તેન 1 તથેવ ચ;

    Dukkhena ca duve vuttā, anattena 2 tatheva ca;

    ખયવયસમુદયં, નિરોધધમ્મેન દ્વાદસાતિ.

    Khayavayasamudayaṃ, nirodhadhammena dvādasāti.







    Footnotes:
    1. અનત્તેહિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰)
    2. anattehi (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૧૨. મારસુત્તાદિવણ્ણના • 1-12. Mārasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧-૧૨. મારસુત્તાદિવણ્ણના • 1-12. Mārasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact