Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    નિસ્સગ્ગિયકથા

    Nissaggiyakathā

    ૫૫૧.

    551.

    ખોમં કપ્પાસકોસેય્યં, સાણં ભઙ્ગઞ્ચ કમ્બલં;

    Khomaṃ kappāsakoseyyaṃ, sāṇaṃ bhaṅgañca kambalaṃ;

    ચીવરં છબ્બિધં વુત્તં, જાતિતો પન કપ્પિયં.

    Cīvaraṃ chabbidhaṃ vuttaṃ, jātito pana kappiyaṃ.

    ૫૫૨.

    552.

    દુકૂલઞ્ચેવ પત્તુણ્ણં, ચિનં સોમારપટ્ટકં;

    Dukūlañceva pattuṇṇaṃ, cinaṃ somārapaṭṭakaṃ;

    ઇદ્ધિજં દેવદિન્નઞ્ચ, તસ્સેતં અનુલોમિકં.

    Iddhijaṃ devadinnañca, tassetaṃ anulomikaṃ.

    ૫૫૩.

    553.

    તિચીવરં પરિક્ખાર-ચોળઞ્ચ મુખપુઞ્છનં;

    Ticīvaraṃ parikkhāra-coḷañca mukhapuñchanaṃ;

    નિસીદનમધિટ્ઠેય્ય, પચ્ચત્થરણમેવ ચ.

    Nisīdanamadhiṭṭheyya, paccattharaṇameva ca.

    ૫૫૪.

    554.

    એકાહમ્પિ વિના ભિક્ખુ, ન વસેય્ય તિચીવરં;

    Ekāhampi vinā bhikkhu, na vaseyya ticīvaraṃ;

    ન વસેય્ય તથાધિટ્ઠા, ચાતુમાસં નિસીદનં.

    Na vaseyya tathādhiṭṭhā, cātumāsaṃ nisīdanaṃ.

    ૫૫૫.

    555.

    રજિત્વા કપ્પિયં બિન્દું, દત્વા તત્થ તિચીવરં;

    Rajitvā kappiyaṃ binduṃ, datvā tattha ticīvaraṃ;

    ઉપપન્નં પમાણેન, અધિટ્ઠાતબ્બમેવ તં.

    Upapannaṃ pamāṇena, adhiṭṭhātabbameva taṃ.

    ૫૫૬.

    556.

    પચ્છિમન્તેન સઙ્ઘાટિ, દીઘસો મુટ્ઠિપઞ્ચકા;

    Pacchimantena saṅghāṭi, dīghaso muṭṭhipañcakā;

    મુટ્ઠિત્તિકા ચ તિરિયં, ઉત્તમન્તેન સા પન.

    Muṭṭhittikā ca tiriyaṃ, uttamantena sā pana.

    ૫૫૭.

    557.

    સત્થુનો ચીવરૂનાપિ, વટ્ટતીતિ પકાસિતા;

    Satthuno cīvarūnāpi, vaṭṭatīti pakāsitā;

    ઇદમેવુત્તરાસઙ્ગે, પમાણં પરિદીપિતં.

    Idamevuttarāsaṅge, pamāṇaṃ paridīpitaṃ.

    ૫૫૮.

    558.

    મુટ્ઠિપઞ્ચકં દીઘન્તં, પમાણં તિરિયન્તતો;

    Muṭṭhipañcakaṃ dīghantaṃ, pamāṇaṃ tiriyantato;

    અડ્ઢતેય્યં દ્વિહત્થં વા, સેસે અન્તરવાસકે.

    Aḍḍhateyyaṃ dvihatthaṃ vā, sese antaravāsake.

    ૫૫૯.

    559.

    અહતાહતકપ્પાનં, સઙ્ઘાટિ દિગુણા મતા;

    Ahatāhatakappānaṃ, saṅghāṭi diguṇā matā;

    એકપટ્ટુત્તરાસઙ્ગો, એવમન્તરવાસકો.

    Ekapaṭṭuttarāsaṅgo, evamantaravāsako.

    ૫૬૦.

    560.

    ઉતુદ્ધટાનં પન ચીવરાનં;

    Utuddhaṭānaṃ pana cīvarānaṃ;

    સઙ્ઘાટિ ભિક્ખુસ્સ ચતુગ્ગુણા વા;

    Saṅghāṭi bhikkhussa catugguṇā vā;

    દુવેપિ સેસા દિગુણાવ વુત્તા;

    Duvepi sesā diguṇāva vuttā;

    યથાસુખં વટ્ટતિ પંસુકૂલં.

    Yathāsukhaṃ vaṭṭati paṃsukūlaṃ.

    ૫૬૧.

    561.

    તીણિપિ દ્વેપિ ચેકં વા, છિન્દિતબ્બં પહોતિ ચે;

    Tīṇipi dvepi cekaṃ vā, chinditabbaṃ pahoti ce;

    સબ્બેસુ અપ્પહોન્તેસુ, દેય્યમન્વાધિકમ્પિ વા.

    Sabbesu appahontesu, deyyamanvādhikampi vā.

    ૫૬૨.

    562.

    અચ્છિન્નં વા અનાદિન્નં, ધારેન્તસ્સ તિચીવરં;

    Acchinnaṃ vā anādinnaṃ, dhārentassa ticīvaraṃ;

    ભિક્ખુનો દુક્કટં વુત્તં, દુબ્ભોગેન ચ સેવતો.

    Bhikkhuno dukkaṭaṃ vuttaṃ, dubbhogena ca sevato.

    ૫૬૩.

    563.

    કુસિં અડ્ઢકુસિઞ્ચાપિ, મણ્ડલં અડ્ઢમણ્ડલં;

    Kusiṃ aḍḍhakusiñcāpi, maṇḍalaṃ aḍḍhamaṇḍalaṃ;

    વિવટ્ટં અનુવિવટ્ટં, બાહન્તમ્પિ ચ ભિક્ખુનો.

    Vivaṭṭaṃ anuvivaṭṭaṃ, bāhantampi ca bhikkhuno.

    ૫૬૪.

    564.

    દસ્સેત્વાવ વિધિં સબ્બં, પઞ્ચકાદિપ્પભેદકં;

    Dassetvāva vidhiṃ sabbaṃ, pañcakādippabhedakaṃ;

    છિન્નં સમણસારુપ્પં, કાતબ્બં તુ તિચીવરં.

    Chinnaṃ samaṇasāruppaṃ, kātabbaṃ tu ticīvaraṃ.

    ૫૬૫.

    565.

    દાનેનચ્છિજ્જગાહેન, વિસ્સાસગ્ગહણેન ચ;

    Dānenacchijjagāhena, vissāsaggahaṇena ca;

    હીનાયાવત્તનેનાપિ, સિક્ખાય ચ પહાનતો.

    Hīnāyāvattanenāpi, sikkhāya ca pahānato.

    ૫૬૬.

    566.

    પચ્ચુદ્ધારવિનાસેહિ, લિઙ્ગસ્સ પરિવત્તના;

    Paccuddhāravināsehi, liṅgassa parivattanā;

    સબ્બં ભિજ્જતિધિટ્ઠાનં, છિદ્દભાવે તિચીવરં.

    Sabbaṃ bhijjatidhiṭṭhānaṃ, chiddabhāve ticīvaraṃ.

    ૫૬૭.

    567.

    કનિટ્ઠસ્સઙ્ગુલસ્સેવ , નખપિટ્ઠિપ્પમાણકં;

    Kaniṭṭhassaṅgulasseva , nakhapiṭṭhippamāṇakaṃ;

    વિનિવિદ્ધં પનચ્છિદ્દ-મધિટ્ઠાનવિનાસનં.

    Vinividdhaṃ panacchidda-madhiṭṭhānavināsanaṃ.

    ૫૬૮.

    568.

    એકો તન્તુપિ અચ્છિન્નો, અધિટ્ઠાનં ન ભિન્દતિ;

    Eko tantupi acchinno, adhiṭṭhānaṃ na bhindati;

    સેતભાવં કરોન્તેન, ધોતમ્પિ રજકેન વા.

    Setabhāvaṃ karontena, dhotampi rajakena vā.

    ૫૬૯.

    569.

    પઠમં અગ્ગળં દત્વા, પચ્છા છિન્દતિ રક્ખતિ;

    Paṭhamaṃ aggaḷaṃ datvā, pacchā chindati rakkhati;

    ઘટેત્વા કોટિયો દ્વે વા, પચ્છા છિન્દતિ રક્ખતિ.

    Ghaṭetvā koṭiyo dve vā, pacchā chindati rakkhati.

    ૫૭૦.

    570.

    ચતુરટ્ઠઙ્ગુલા ઓરં, એકદ્વિન્નં તિરીયતો;

    Caturaṭṭhaṅgulā oraṃ, ekadvinnaṃ tirīyato;

    તિણ્ણમ્પિ દીઘતો છિદ્દં, ભિન્દતેવ વિદત્થિયા.

    Tiṇṇampi dīghato chiddaṃ, bhindateva vidatthiyā.

    ૫૭૧.

    571.

    નિસીદનસ્સ દીઘેન, ભવન્તિ દ્વે વિદત્થિયો;

    Nisīdanassa dīghena, bhavanti dve vidatthiyo;

    વિત્થારેન દિયડ્ઢા ચ, સુગતસ્સ વિદત્થિયા.

    Vitthārena diyaḍḍhā ca, sugatassa vidatthiyā.

    ૫૭૨.

    572.

    હોન્તિ કણ્ડુપ્પટિચ્છાદિ, તિરિયં દ્વે વિદત્થિયો;

    Honti kaṇḍuppaṭicchādi, tiriyaṃ dve vidatthiyo;

    દીઘતોપિ ચતસ્સોવ, સુગતસ્સ વિદત્થિયા.

    Dīghatopi catassova, sugatassa vidatthiyā.

    ૫૭૩.

    573.

    દીઘતો સુગતસ્સેવ, ભવન્તિ છ વિદત્થિયો;

    Dīghato sugatasseva, bhavanti cha vidatthiyo;

    વિત્થારેનડ્ઢતેય્યાવ, સિયા વસ્સિકસાટિકા.

    Vitthārenaḍḍhateyyāva, siyā vassikasāṭikā.

    ૫૭૪.

    574.

    મુનિના તીસુ એતેસુ, કરોન્તસ્સ તદુત્તરિં;

    Muninā tīsu etesu, karontassa taduttariṃ;

    અધિકચ્છેદનં તસ્સ, પાચિત્તિયમુદીરિતં.

    Adhikacchedanaṃ tassa, pācittiyamudīritaṃ.

    ૫૭૫.

    575.

    મુખપુઞ્છનચોળસ્સ, પચ્ચત્થરણકસ્સ વા;

    Mukhapuñchanacoḷassa, paccattharaṇakassa vā;

    પમાણં અપ્પમાણેન, ન ચેવ પરિદીપિતં.

    Pamāṇaṃ appamāṇena, na ceva paridīpitaṃ.

    ૫૭૬.

    576.

    સદસં અદસં સબ્બં, પચ્ચત્થરણચીવરં;

    Sadasaṃ adasaṃ sabbaṃ, paccattharaṇacīvaraṃ;

    મહન્તં ખુદ્દકં એક-મનેકમ્પિ ચ વટ્ટતિ.

    Mahantaṃ khuddakaṃ eka-manekampi ca vaṭṭati.

    ૫૭૭.

    577.

    મુખપુઞ્છનચોળેકં, દ્વેપિ વટ્ટન્તિ સબ્બથા;

    Mukhapuñchanacoḷekaṃ, dvepi vaṭṭanti sabbathā;

    સદસં અદસં વાપિ, સદસંવ નિસીદનં.

    Sadasaṃ adasaṃ vāpi, sadasaṃva nisīdanaṃ.

    ૫૭૮.

    578.

    અદસા રજિતાયેવ, વટ્ટતાદિન્નકપ્પકા;

    Adasā rajitāyeva, vaṭṭatādinnakappakā;

    વુત્તા કણ્ડુપ્પટિચ્છાદિ, તથા વસ્સિકસાટિકા.

    Vuttā kaṇḍuppaṭicchādi, tathā vassikasāṭikā.

    ૫૭૯.

    579.

    ગણનં વા પમાણં વા, ન પરિક્ખારચોળકે;

    Gaṇanaṃ vā pamāṇaṃ vā, na parikkhāracoḷake;

    પમાણગણનાતીતિ, ભણન્તિ પકતઞ્ઞુનો.

    Pamāṇagaṇanātīti, bhaṇanti pakataññuno.

    ૫૮૦.

    580.

    સુગતટ્ઠઙ્ગુલાયામં, ચતુરઙ્ગુલવિત્થતં;

    Sugataṭṭhaṅgulāyāmaṃ, caturaṅgulavitthataṃ;

    વિકપ્પનુપગં હોતિ, પચ્છિમં નામ ચીવરં.

    Vikappanupagaṃ hoti, pacchimaṃ nāma cīvaraṃ.

    ૫૮૧.

    581.

    પરિસ્સાવપટં પત્ત-પોત્થકત્થવિકાદિકં;

    Parissāvapaṭaṃ patta-potthakatthavikādikaṃ;

    અધિટ્ઠેય્ય પરિક્ખાર-ચોળં પચ્છિમચીવરં.

    Adhiṭṭheyya parikkhāra-coḷaṃ pacchimacīvaraṃ.

    ૫૮૨.

    582.

    બહૂનિ એકતો કત્વા, અધિટ્ઠાતુમ્પિ વટ્ટતિ;

    Bahūni ekato katvā, adhiṭṭhātumpi vaṭṭati;

    માતુઆદીનમત્થાય, ઠપિતે નત્થિ દોસતા.

    Mātuādīnamatthāya, ṭhapite natthi dosatā.

    ૫૮૩.

    583.

    વસ્સમાસે અધિટ્ઠેય્ય, ચતુરો વસ્સસાટિકં;

    Vassamāse adhiṭṭheyya, caturo vassasāṭikaṃ;

    પુન પચ્ચુદ્ધરિત્વા તં, વિકપ્પેય્ય તતો પરં.

    Puna paccuddharitvā taṃ, vikappeyya tato paraṃ.

    ૫૮૪.

    584.

    તાવ કણ્ડુપ્પટિચ્છાદિં, યાવ રોગો ન સમ્મતિ;

    Tāva kaṇḍuppaṭicchādiṃ, yāva rogo na sammati;

    અધિટ્ઠહિત્વા તતો ઉદ્ધં, ઉદ્ધરિત્વા વિકપ્પયે.

    Adhiṭṭhahitvā tato uddhaṃ, uddharitvā vikappaye.

    ૫૮૫.

    585.

    ‘‘ઇમં કણ્ડુપ્પટિચ્છાદિં, ઇમમન્તરવાસકં;

    ‘‘Imaṃ kaṇḍuppaṭicchādiṃ, imamantaravāsakaṃ;

    અધિટ્ઠામી’’તિધિટ્ઠેય્ય, સેસેસુપિ અયં નયો.

    Adhiṭṭhāmī’’tidhiṭṭheyya, sesesupi ayaṃ nayo.

    ૫૮૬.

    586.

    ‘‘ઇમં કણ્ડુપ્પટિચ્છાદિં, એત’’ન્તિ ચ અસમ્મુખે;

    ‘‘Imaṃ kaṇḍuppaṭicchādiṃ, eta’’nti ca asammukhe;

    વત્વા પચ્ચુદ્ધરેય્યેવં, સેસેસુપિ વિચક્ખણો.

    Vatvā paccuddhareyyevaṃ, sesesupi vicakkhaṇo.

    ૫૮૭.

    587.

    આભોગં મનસા કત્વા, કાયેન ફુસનાકતં;

    Ābhogaṃ manasā katvā, kāyena phusanākataṃ;

    વચસાધિટ્ઠિતઞ્ચાતિ, અધિટ્ઠાનં દ્વિધા મતં.

    Vacasādhiṭṭhitañcāti, adhiṭṭhānaṃ dvidhā mataṃ.

    ૫૮૮.

    588.

    ઇતિ સબ્બમિદં વુત્તં, તેચીવરિકભિક્ખુનો;

    Iti sabbamidaṃ vuttaṃ, tecīvarikabhikkhuno;

    તથા વત્વાવધિટ્ઠેય્ય, તં પરિક્ખારચોળિકો.

    Tathā vatvāvadhiṭṭheyya, taṃ parikkhāracoḷiko.

    ૫૮૯.

    589.

    તિચીવરં પરિક્ખાર-ચોળં કાતુમ્પિ વટ્ટતિ;

    Ticīvaraṃ parikkhāra-coḷaṃ kātumpi vaṭṭati;

    એવં ચુદોસિતે વુત્તો, પરિહારો નિરત્થકો.

    Evaṃ cudosite vutto, parihāro niratthako.

    ૫૯૦.

    590.

    ન, તેચીવરિકસ્સેવ, વુત્તત્તા તત્થ સત્થુના;

    Na, tecīvarikasseva, vuttattā tattha satthunā;

    તં પરિક્ખારચોળસ્સ, તસ્મા સબ્બમ્પિ વટ્ટતિ.

    Taṃ parikkhāracoḷassa, tasmā sabbampi vaṭṭati.

    ૫૯૧.

    591.

    ‘‘અધિટ્ઠેતિ વિકપ્પેતિ, અનાપત્તી’’તિ એત્થ ચ;

    ‘‘Adhiṭṭheti vikappeti, anāpattī’’ti ettha ca;

    અધિટ્ઠાતબ્બકસ્સેવ, વિકપ્પનવિધાનતો.

    Adhiṭṭhātabbakasseva, vikappanavidhānato.

    ૫૯૨.

    592.

    ભિક્ખુસ્સેવં કરોન્તસ્સ, ન દોસો ઉપલબ્ભતિ;

    Bhikkhussevaṃ karontassa, na doso upalabbhati;

    એવઞ્ચ ન સિયા કસ્મા, મુખપુઞ્છનકાદિકં.

    Evañca na siyā kasmā, mukhapuñchanakādikaṃ.

    ૫૯૩.

    593.

    મુખપુઞ્છનકાદીનં, તેસં કિચ્ચવિધાનતો;

    Mukhapuñchanakādīnaṃ, tesaṃ kiccavidhānato;

    અકિચ્ચસ્સામિકસ્સસ્સ, અધિટ્ઠાનં તુ યુજ્જતિ.

    Akiccassāmikassassa, adhiṭṭhānaṃ tu yujjati.

    ૫૯૪.

    594.

    નિધાનમુખમેતન્તિ, મહાપચ્ચરિયં પન;

    Nidhānamukhametanti, mahāpaccariyaṃ pana;

    વુત્તત્તા ચ નિસેધેતું, ન સક્કા વિનયઞ્ઞુના.

    Vuttattā ca nisedhetuṃ, na sakkā vinayaññunā.

    ૫૯૫.

    595.

    ચીવરં પરિપુણ્ણન્તિ, નિદાનુપ્પત્તિતોપિ ચ;

    Cīvaraṃ paripuṇṇanti, nidānuppattitopi ca;

    નિધાનમુખમેતન્તિ, વેદિતબ્બં વિભાવિના.

    Nidhānamukhametanti, veditabbaṃ vibhāvinā.

    ૫૯૬.

    596.

    કુસવાકાદિચીરાનિ, કમ્બલં કેસવાલજં;

    Kusavākādicīrāni, kambalaṃ kesavālajaṃ;

    થુલ્લચ્ચયં ધારયતો-લૂકપક્ખાજિનક્ખિપે.

    Thullaccayaṃ dhārayato-lūkapakkhājinakkhipe.

    ૫૯૭.

    597.

    કદલેરકદુસ્સેસુ, અક્કદુસ્સે ચ પોત્થકે;

    Kadalerakadussesu, akkadusse ca potthake;

    દુક્કટં તિરિટે વાપિ, વેઠને કઞ્ચુકેપિ ચ.

    Dukkaṭaṃ tiriṭe vāpi, veṭhane kañcukepi ca.

    ૫૯૮.

    598.

    સબ્બનીલકમઞ્જેટ્ઠ-કણ્હલોહિતપીતકે ;

    Sabbanīlakamañjeṭṭha-kaṇhalohitapītake ;

    મહાનામમહારઙ્ગ-રત્તેસુપિ ચ દુક્કટં.

    Mahānāmamahāraṅga-rattesupi ca dukkaṭaṃ.

    ૫૯૯.

    599.

    અચ્છિન્નદસકે દીઘ-ફલપુપ્ફદસેસુ ચ;

    Acchinnadasake dīgha-phalapupphadasesu ca;

    અચ્છિન્નચીવરસ્સેત્થ, નત્થિ કિઞ્ચિ અકપ્પિયં.

    Acchinnacīvarassettha, natthi kiñci akappiyaṃ.

    ૬૦૦.

    600.

    અધિટ્ઠેતિ વિકપ્પેતિ, વિસ્સજ્જેતિ વિનસ્સતિ;

    Adhiṭṭheti vikappeti, vissajjeti vinassati;

    અન્તોદસાહં વિસ્સાસે, અનાપત્તિ પકાસિતા.

    Antodasāhaṃ vissāse, anāpatti pakāsitā.

    ૬૦૧.

    601.

    કથિનં નામ નામેન, સમુટ્ઠાનમિદં પન;

    Kathinaṃ nāma nāmena, samuṭṭhānamidaṃ pana;

    અચિત્તમક્રિયં વુત્તં, તિચિત્તઞ્ચ તિવેદનં.

    Acittamakriyaṃ vuttaṃ, ticittañca tivedanaṃ.

    પઠમકથિનકથા.

    Paṭhamakathinakathā.

    ૬૦૨.

    602.

    ગામાદીસુ પદેસેસુ, તિપઞ્ચસુ તિચીવરં;

    Gāmādīsu padesesu, tipañcasu ticīvaraṃ;

    ઠપેત્વા એકરત્તમ્પિ, સઙ્ઘસમ્મુતિયા વિના.

    Ṭhapetvā ekarattampi, saṅghasammutiyā vinā.

    ૬૦૩.

    603.

    ભિક્ખુનો પન તેનસ્સ, વિપ્પવત્થું ન વટ્ટતિ;

    Bhikkhuno pana tenassa, vippavatthuṃ na vaṭṭati;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયં વિપ્પ-વસતો અરુણુગ્ગમે.

    Hoti nissaggiyaṃ vippa-vasato aruṇuggame.

    ૬૦૪.

    604.

    ચીવરં નિક્ખિપિત્વાન, ન્હાયન્તસ્સેવ રત્તિયં;

    Cīvaraṃ nikkhipitvāna, nhāyantasseva rattiyaṃ;

    અરુણે ઉટ્ઠિતે કિં નુ, કાતબ્બં તેન ભિક્ખુના.

    Aruṇe uṭṭhite kiṃ nu, kātabbaṃ tena bhikkhunā.

    ૬૦૫.

    605.

    દુક્કટં મુનિના વુત્તં, નિસ્સગ્ગિયનિવાસને;

    Dukkaṭaṃ muninā vuttaṃ, nissaggiyanivāsane;

    તબ્ભયા પન સો ભિક્ખુ, નગ્ગો ગચ્છતિ દુક્કટં.

    Tabbhayā pana so bhikkhu, naggo gacchati dukkaṭaṃ.

    ૬૦૬.

    606.

    અચ્છિન્નચીવરટ્ઠાને, ઠિતત્તા પન ભિક્ખુનો;

    Acchinnacīvaraṭṭhāne, ṭhitattā pana bhikkhuno;

    ન તસ્સાકપ્પિયં નામ, ચીવરં અત્થિ કિઞ્ચિપિ.

    Na tassākappiyaṃ nāma, cīvaraṃ atthi kiñcipi.

    ૬૦૭.

    607.

    નિગાસેત્વા ગહેત્વા ચ, ગન્ત્વા ભિક્ખુસ્સ સન્તિકં;

    Nigāsetvā gahetvā ca, gantvā bhikkhussa santikaṃ;

    નિસ્સજ્જિત્વા પનાપત્તિ, દેસેતબ્બાવ વિઞ્ઞુના.

    Nissajjitvā panāpatti, desetabbāva viññunā.

    ૬૦૮.

    608.

    પરસ્સ નિસ્સજ્જિત્વા તં, દુક્કટં પરિભુઞ્જતો;

    Parassa nissajjitvā taṃ, dukkaṭaṃ paribhuñjato;

    પયોગે ચ પયોગે ચ, હોતિ પારુપનાદિસુ.

    Payoge ca payoge ca, hoti pārupanādisu.

    ૬૦૯.

    609.

    અનાપત્તિ તમઞ્ઞસ્સ, ભિક્ખુનો પરિભુઞ્જતો;

    Anāpatti tamaññassa, bhikkhuno paribhuñjato;

    અદેન્તસ્સ ચ નિસ્સટ્ઠં, દુક્કટં પરિયાપુતં.

    Adentassa ca nissaṭṭhaṃ, dukkaṭaṃ pariyāputaṃ.

    ૬૧૦.

    610.

    થેરે ચ દહરે મગ્ગં, ગચ્છન્તેસુ ઉભોસુપિ;

    There ca dahare maggaṃ, gacchantesu ubhosupi;

    પત્તચીવરમાદાય, ઓહીને દહરે પન.

    Pattacīvaramādāya, ohīne dahare pana.

    ૬૧૧.

    611.

    અસમ્પત્તે ગરું તસ્મિં, ઉગ્ગચ્છત્યરુણો યદિ;

    Asampatte garuṃ tasmiṃ, uggacchatyaruṇo yadi;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયં વત્થં, ન પસ્સમ્ભતિ નિસ્સયો.

    Hoti nissaggiyaṃ vatthaṃ, na passambhati nissayo.

    ૬૧૨.

    612.

    મુહુત્તં વિસ્સમિત્વાન, ગચ્છન્તે દહરે પન;

    Muhuttaṃ vissamitvāna, gacchante dahare pana;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયં વત્થં, પસ્સમ્ભતિ ચ નિસ્સયો.

    Hoti nissaggiyaṃ vatthaṃ, passambhati ca nissayo.

    ૬૧૩.

    613.

    સુતા ધમ્મકથા યસ્મિં, ઉગ્ગચ્છત્યરુણો યદિ;

    Sutā dhammakathā yasmiṃ, uggacchatyaruṇo yadi;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયં વત્થં, પસ્સમ્ભતિ ચ નિસ્સયો.

    Hoti nissaggiyaṃ vatthaṃ, passambhati ca nissayo.

    ૬૧૪.

    614.

    પચ્ચુદ્ધારે અનાપત્તિ, લદ્ધસમ્મુતિકસ્સપિ;

    Paccuddhāre anāpatti, laddhasammutikassapi;

    અન્તોયેવારુણે તં વા, વિસ્સજ્જેતિ વિનસ્સતિ.

    Antoyevāruṇe taṃ vā, vissajjeti vinassati.

    ૬૧૫.

    615.

    પઠમેન સમાનાવ, સમુટ્ઠાનાદયો નયા;

    Paṭhamena samānāva, samuṭṭhānādayo nayā;

    અપચ્ચુદ્ધરણં એત્થ, અક્રિયાતિ વિસેસિતં.

    Apaccuddharaṇaṃ ettha, akriyāti visesitaṃ.

    દુતિયકથિનકથા.

    Dutiyakathinakathā.

    ૬૧૬.

    616.

    અકાલચીવરં માસ-પરમં નિક્ખિપે સતિ;

    Akālacīvaraṃ māsa-paramaṃ nikkhipe sati;

    પચ્ચાસાય તતો ઉદ્ધં, ઠપેતું ન ચ વટ્ટતિ.

    Paccāsāya tato uddhaṃ, ṭhapetuṃ na ca vaṭṭati.

    ૬૧૭.

    617.

    દસાહાતિક્કમોયેવ;

    Dasāhātikkamoyeva;

    પઠમે કથિને ઇધ;

    Paṭhame kathine idha;

    માસસ્સાતિક્કમો વુત્તો;

    Māsassātikkamo vutto;

    સેસો તેન સમો મતો.

    Seso tena samo mato.

    તતિયકથિનકથા.

    Tatiyakathinakathā.

    ૬૧૮.

    618.

    ભિક્ખુ ભિક્ખુનિયા ભુત્તં, વત્થં અઞ્ઞાતિકાય યો;

    Bhikkhu bhikkhuniyā bhuttaṃ, vatthaṃ aññātikāya yo;

    ધોવાપેતિ રજાપેતિ, આકોટાપેતિ ચે તતો.

    Dhovāpeti rajāpeti, ākoṭāpeti ce tato.

    ૬૧૯.

    619.

    તસ્સ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, પઠમેન પકાસિતા;

    Tassa nissaggiyāpatti, paṭhamena pakāsitā;

    તથા સેસેહિ ચ દ્વીહિ, દીપિતં દુક્કટદ્વયં.

    Tathā sesehi ca dvīhi, dīpitaṃ dukkaṭadvayaṃ.

    ૬૨૦.

    620.

    સિક્ખમાનાય વા હત્થે, ધોવનત્થાય દેતિ ચે;

    Sikkhamānāya vā hatthe, dhovanatthāya deti ce;

    સા હુત્વા ઉપસમ્પન્ના, પચ્છા ધોવતિ સો નયો.

    Sā hutvā upasampannā, pacchā dhovati so nayo.

    ૬૨૧.

    621.

    સામણેરનિદ્દેસેપિ, લિઙ્ગં ચે પરિવત્તતિ;

    Sāmaṇeraniddesepi, liṅgaṃ ce parivattati;

    ભિક્ખુનીસુપસમ્પજ્જ, ધોતે નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Bhikkhunīsupasampajja, dhote nissaggiyaṃ siyā.

    ૬૨૨.

    622.

    દહરાનઞ્ચ ભિક્ખૂનં, હત્થે વત્થે નિય્યાદિતે;

    Daharānañca bhikkhūnaṃ, hatthe vatthe niyyādite;

    પરિવત્તિતલિઙ્ગેસુ, તેસુપેસ નયો મતો.

    Parivattitaliṅgesu, tesupesa nayo mato.

    ૬૨૩.

    623.

    તથા ભિક્ખુનિયા હત્થે, દિન્ને ‘‘ધોવા’’તિ ચીવરે;

    Tathā bhikkhuniyā hatthe, dinne ‘‘dhovā’’ti cīvare;

    પરિવત્તે તુ લિઙ્ગસ્મિં, સચે ધોવતિ વટ્ટતિ.

    Parivatte tu liṅgasmiṃ, sace dhovati vaṭṭati.

    ૬૨૪.

    624.

    ‘‘ધોવા’’તિ ભિક્ખુની વુત્તા, સચે સબ્બં કરોતિ સા;

    ‘‘Dhovā’’ti bhikkhunī vuttā, sace sabbaṃ karoti sā;

    ધોવનપ્પચ્ચયાયેવ, તસ્સ નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Dhovanappaccayāyeva, tassa nissaggiyaṃ siyā.

    ૬૨૫.

    625.

    ‘‘ઇમસ્મિં ચીવરે સબ્બં, કત્તબ્બં ત્વં કરોહિ’’તિ;

    ‘‘Imasmiṃ cīvare sabbaṃ, kattabbaṃ tvaṃ karohi’’ti;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયઞ્ચેવ, વદતો દુક્કટદ્વયં.

    Hoti nissaggiyañceva, vadato dukkaṭadvayaṃ.

    ૬૨૬.

    626.

    ઞાતિકાઞાતિસઞ્ઞિસ્સ, પચ્ચત્થરનિસીદનં;

    Ñātikāñātisaññissa, paccattharanisīdanaṃ;

    અઞ્ઞસ્સ સન્તકં વાપિ, ધોવાપેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Aññassa santakaṃ vāpi, dhovāpentassa dukkaṭaṃ.

    ૬૨૭.

    627.

    એકતોઉપસમ્પન્ના, ભિક્ખુનીનં વસેન યા;

    Ekatoupasampannā, bhikkhunīnaṃ vasena yā;

    તાય ધોવાપને વાપિ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Tāya dhovāpane vāpi, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૬૨૮.

    628.

    અવુત્તા પરિભુત્તં વા, અઞ્ઞં વા યદિ ધોવતિ;

    Avuttā paribhuttaṃ vā, aññaṃ vā yadi dhovati;

    ન દોસો, સઞ્ચરિત્તેન, સમુટ્ઠાનાદયો સમા.

    Na doso, sañcarittena, samuṭṭhānādayo samā.

    પુરાણચીવરધોવાપનકથા.

    Purāṇacīvaradhovāpanakathā.

    ૬૨૯.

    629.

    વિકપ્પનુપગં કિઞ્ચિ, પચ્છિમં પન ચીવરં;

    Vikappanupagaṃ kiñci, pacchimaṃ pana cīvaraṃ;

    ગણ્હતો હોતિ આપત્તિ, ઠપેત્વા પારિવત્તકં.

    Gaṇhato hoti āpatti, ṭhapetvā pārivattakaṃ.

    ૬૩૦.

    630.

    પયોગે ગહણત્થાય, દુક્કટં પરિયાપુતં;

    Payoge gahaṇatthāya, dukkaṭaṃ pariyāputaṃ;

    તસ્સ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, ગહણેન પકાસિતા.

    Tassa nissaggiyāpatti, gahaṇena pakāsitā.

    ૬૩૧.

    631.

    સચે અનુપસમ્પન્ન-હત્થે પેસેતિ ચીવરં;

    Sace anupasampanna-hatthe peseti cīvaraṃ;

    અઞ્ઞત્ર પારિવત્તાપિ, ગહેતું પન વટ્ટતિ.

    Aññatra pārivattāpi, gahetuṃ pana vaṭṭati.

    ૬૩૨.

    632.

    ઞાતિકાયપિ અઞ્ઞાતિ-સઞ્ઞિસ્સ વિમતિસ્સ વા;

    Ñātikāyapi aññāti-saññissa vimatissa vā;

    એકતોઉપસમ્પન્ન-હત્થા ગણ્હાતિ દુક્કટં.

    Ekatoupasampanna-hatthā gaṇhāti dukkaṭaṃ.

    ૬૩૩.

    633.

    ‘‘દસ્સામી’’તિ ચ આભોગં, કત્વા વા પારિવત્તકં;

    ‘‘Dassāmī’’ti ca ābhogaṃ, katvā vā pārivattakaṃ;

    તાવકાલિકવિસ્સાસ-ગ્ગાહે દોસો ન વિજ્જતિ.

    Tāvakālikavissāsa-ggāhe doso na vijjati.

    ૬૩૪.

    634.

    અઞ્ઞં પન પરિક્ખારં, ન દોસો હોતિ ગણ્હતો;

    Aññaṃ pana parikkhāraṃ, na doso hoti gaṇhato;

    સઞ્ચરિત્તસમુટ્ઠાનં, ઇદં વુત્તં ક્રિયાક્રિયં.

    Sañcarittasamuṭṭhānaṃ, idaṃ vuttaṃ kriyākriyaṃ.

    ચીવરપટિગ્ગહણકથા.

    Cīvarapaṭiggahaṇakathā.

    ૬૩૫.

    635.

    ચીવરં વિઞ્ઞાપેન્તસ્સ, અઞ્ઞાતકાપ્પવારિતં;

    Cīvaraṃ viññāpentassa, aññātakāppavāritaṃ;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, અઞ્ઞત્ર સમયા પન.

    Hoti nissaggiyāpatti, aññatra samayā pana.

    ૬૩૬.

    636.

    તિકપાચિત્તિયં વુત્તં, તથેવ દ્વિકદુક્કટં;

    Tikapācittiyaṃ vuttaṃ, tatheva dvikadukkaṭaṃ;

    ઞાતકેઞાતિસઞ્ઞિસ્સ, તત્થ વેમતિકસ્સ ચ.

    Ñātakeñātisaññissa, tattha vematikassa ca.

    ૬૩૭.

    637.

    સમયે વિઞ્ઞાપેન્તસ્સ, ઞાતકે વા પવારિતે;

    Samaye viññāpentassa, ñātake vā pavārite;

    અઞ્ઞસ્સત્થાય વા તસ્સ, ઞાતકે વા પવારિતે.

    Aññassatthāya vā tassa, ñātake vā pavārite.

    ૬૩૮.

    638.

    અનાપત્તીતિ ઞાતબ્બં, તથા ઉમ્મત્તકાદિનો;

    Anāpattīti ñātabbaṃ, tathā ummattakādino;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, સઞ્ચરિત્તસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā.

    અઞ્ઞાતકવિઞ્ઞત્તિકથા.

    Aññātakaviññattikathā.

    ૬૩૯.

    639.

    અપ્પવારિતમઞ્ઞાતિં , ચીવરં તુ તદુત્તરિં;

    Appavāritamaññātiṃ , cīvaraṃ tu taduttariṃ;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, વિઞ્ઞાપેન્તસ્સ ભિક્ખુનો.

    Hoti nissaggiyāpatti, viññāpentassa bhikkhuno.

    ૬૪૦.

    640.

    યસ્સ તીણિપિ નટ્ઠાનિ, દ્વે વા એકમ્પિ વા પન;

    Yassa tīṇipi naṭṭhāni, dve vā ekampi vā pana;

    દ્વે વા એકમ્પિ વા તેન, સાદિતબ્બં ન કિઞ્ચિપિ.

    Dve vā ekampi vā tena, sāditabbaṃ na kiñcipi.

    ૬૪૧.

    641.

    સેસકં આહરન્તસ્સ, દિન્ને નચ્છિન્નકારણા;

    Sesakaṃ āharantassa, dinne nacchinnakāraṇā;

    સન્તકે ઞાતકાદીનં, અત્તનોપિ ધનેન વા.

    Santake ñātakādīnaṃ, attanopi dhanena vā.

    ૬૪૨.

    642.

    અનાપત્તીતિ ઞાતબ્બં, તથા ઉમ્મત્તકાદિનો;

    Anāpattīti ñātabbaṃ, tathā ummattakādino;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, સઞ્ચરિત્તસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā.

    તતુત્તરિકથા.

    Tatuttarikathā.

    ૬૪૩.

    643.

    કલ્યાણકમ્યતાહેતુ , આપજ્જતિ વિકપ્પનં;

    Kalyāṇakamyatāhetu , āpajjati vikappanaṃ;

    ચીવરે પન યો તસ્સ, લાભા નિસ્સગ્ગિયં ભવે.

    Cīvare pana yo tassa, lābhā nissaggiyaṃ bhave.

    ૬૪૪.

    644.

    મહગ્ઘં દાતુકામમ્હિ, અપ્પગ્ઘં વિઞ્ઞાપેતિ યો;

    Mahagghaṃ dātukāmamhi, appagghaṃ viññāpeti yo;

    સન્તકે ઞાતકાદીનં, અનાપત્તિ પકાસિતા.

    Santake ñātakādīnaṃ, anāpatti pakāsitā.

    ૬૪૫.

    645.

    ઞાતકેઞ્ઞાતિસઞ્ઞિસ્સ, દુક્કટં વિમતિસ્સ ચ;

    Ñātakeññātisaññissa, dukkaṭaṃ vimatissa ca;

    સઞ્ચરિત્તસમા વુત્તા, સમુટ્ઠાનાદયો નયા.

    Sañcarittasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā.

    પઠમોપક્ખટકથા.

    Paṭhamopakkhaṭakathā.

    ૬૪૬.

    646.

    દુતિયોપક્ખટે યસ્મા, વત્તબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ;

    Dutiyopakkhaṭe yasmā, vattabbaṃ natthi kiñcipi;

    તસ્મા અનન્તરેનસ્સ, સદિસોવ વિનિચ્છયો.

    Tasmā anantarenassa, sadisova vinicchayo.

    દુતિયોપક્ખટકથા.

    Dutiyopakkhaṭakathā.

    ૬૪૭.

    647.

    રઞ્ઞા વા રાજભોગ્ગેન, ભિક્ખુમુદ્દિસ્સમાભતં;

    Raññā vā rājabhoggena, bhikkhumuddissamābhataṃ;

    અકપ્પિયં સુવણ્ણાદિં, ગહેતું ન ચ વટ્ટતિ.

    Akappiyaṃ suvaṇṇādiṃ, gahetuṃ na ca vaṭṭati.

    ૬૪૮.

    648.

    રજતં જાતરૂપં વા, અત્તનો વા પરસ્સ વા;

    Rajataṃ jātarūpaṃ vā, attano vā parassa vā;

    અત્થાય ગણ્હિતું કિઞ્ચિ, દીયમાનં ન વટ્ટતિ.

    Atthāya gaṇhituṃ kiñci, dīyamānaṃ na vaṭṭati.

    ૬૪૯.

    649.

    અઞ્ઞસ્સત્થાય નિદ્દિટ્ઠં, ભિક્ખુનો પટિગ્ગણ્હતો;

    Aññassatthāya niddiṭṭhaṃ, bhikkhuno paṭiggaṇhato;

    દુક્કટં તસ્સ હોતીતિ, મહાપચ્ચરિયં પન.

    Dukkaṭaṃ tassa hotīti, mahāpaccariyaṃ pana.

    ૬૫૦.

    650.

    નેત્વા અકપ્પિયં ભણ્ડં, ઇત્થં કોચિ સચે વદે;

    Netvā akappiyaṃ bhaṇḍaṃ, itthaṃ koci sace vade;

    ‘‘ઇદં સઙ્ઘસ્સ દમ્મીતિ, પુગ્ગલસ્સ ગણસ્સ વા.

    ‘‘Idaṃ saṅghassa dammīti, puggalassa gaṇassa vā.

    ૬૫૧.

    651.

    આરામં વા વિહારં વા, ચેતિયં વા કરોહિ’’તિ;

    Ārāmaṃ vā vihāraṃ vā, cetiyaṃ vā karohi’’ti;

    ન ચ વટ્ટતિ તં વત્થું, સબ્બેસં સમ્પટિચ્છિતું.

    Na ca vaṭṭati taṃ vatthuṃ, sabbesaṃ sampaṭicchituṃ.

    ૬૫૨.

    652.

    અનામસિત્વા સઙ્ઘં વા, ગણં વા પુગ્ગલમ્પિ વા;

    Anāmasitvā saṅghaṃ vā, gaṇaṃ vā puggalampi vā;

    ‘‘ચેતિયસ્સ વિહારસ્સ, દેમા’’તિપિ વદન્તિ ચે.

    ‘‘Cetiyassa vihārassa, demā’’tipi vadanti ce.

    ૬૫૩.

    653.

    તં હિરઞ્ઞં સુવણ્ણં વા, નિસેધેતું ન વટ્ટતિ;

    Taṃ hiraññaṃ suvaṇṇaṃ vā, nisedhetuṃ na vaṭṭati;

    આરામિકાનં વત્તબ્બં, ‘‘વદન્તેવમિમે’’તિ ચ.

    Ārāmikānaṃ vattabbaṃ, ‘‘vadantevamime’’ti ca.

    ૬૫૪.

    654.

    રજતં જાતરૂપં વા, સઙ્ઘસ્સ પટિગ્ગણ્હતો;

    Rajataṃ jātarūpaṃ vā, saṅghassa paṭiggaṇhato;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, પરિભોગે ચ દુક્કટં.

    Hoti nissaggiyāpatti, paribhoge ca dukkaṭaṃ.

    ૬૫૫.

    655.

    તળાકસ્સ ચ ખેત્તત્તા, સસ્સુપ્પત્તિનિદાનતો;

    Taḷākassa ca khettattā, sassuppattinidānato;

    ગહણં પરિભોગો વા, ન ચ વટ્ટતિ ભિક્ખુનો.

    Gahaṇaṃ paribhogo vā, na ca vaṭṭati bhikkhuno.

    ૬૫૬.

    656.

    ‘‘ચત્તારો પચ્ચયે સઙ્ઘો, ગણો વા પરિભુઞ્જતુ’’;

    ‘‘Cattāro paccaye saṅgho, gaṇo vā paribhuñjatu’’;

    ઇચ્ચેવં પન વત્વા ચે, દેતિ સબ્બમ્પિ વટ્ટતિ.

    Iccevaṃ pana vatvā ce, deti sabbampi vaṭṭati.

    ૬૫૭.

    657.

    કારાપેતિ ચ કેદારે, છિન્દાપેત્વા વનં પન;

    Kārāpeti ca kedāre, chindāpetvā vanaṃ pana;

    કેદારેસુ પુરાણેસુ, અતિરેકમ્પિ ગણ્હતિ.

    Kedāresu purāṇesu, atirekampi gaṇhati.

    ૬૫૮.

    658.

    અપરિચ્છિન્નભાગસ્મિં, નવસસ્સેપિ ‘‘એત્તકં;

    Aparicchinnabhāgasmiṃ, navasassepi ‘‘ettakaṃ;

    ભાગં દેથા’’તિ વત્વા ચે, ઉટ્ઠાપેતિ કહાપણે.

    Bhāgaṃ dethā’’ti vatvā ce, uṭṭhāpeti kahāpaṇe.

    ૬૫૯.

    659.

    વત્વા અકપ્પિયં વાચં, ‘‘કસથ વપથા’’તિ ચ;

    Vatvā akappiyaṃ vācaṃ, ‘‘kasatha vapathā’’ti ca;

    ઉપ્પાદિતઞ્ચ સબ્બેસં, હોતિ સબ્બમકપ્પિયં.

    Uppāditañca sabbesaṃ, hoti sabbamakappiyaṃ.

    ૬૬૦.

    660.

    ‘‘એત્તકો નામ ભાગોતિ, એત્તિકાય ચ ભૂમિયા’’;

    ‘‘Ettako nāma bhāgoti, ettikāya ca bhūmiyā’’;

    પતિટ્ઠાપેતિ યો ભૂમિં, અવત્વા કસથાદિકં.

    Patiṭṭhāpeti yo bhūmiṃ, avatvā kasathādikaṃ.

    ૬૬૧.

    661.

    સયમેવ પમાણસ્સ, જાનનત્થં તુ ભૂમિયા;

    Sayameva pamāṇassa, jānanatthaṃ tu bhūmiyā;

    રજ્જુયા વાપિ દણ્ડેન, ખેત્તં મિનાતિ યો પન.

    Rajjuyā vāpi daṇḍena, khettaṃ mināti yo pana.

    ૬૬૨.

    662.

    ખલે વા રક્ખતિ ઠત્વા, ખલતોપિ તતો પુન;

    Khale vā rakkhati ṭhatvā, khalatopi tato puna;

    નીહરાપેતિ વા વીહી, તસ્સેવેતમકપ્પિયં.

    Nīharāpeti vā vīhī, tassevetamakappiyaṃ.

    ૬૬૩.

    663.

    ‘‘એત્તકેહિ ચ વીહીહિ, ઇદં આહરથા’’તિ ચ;

    ‘‘Ettakehi ca vīhīhi, idaṃ āharathā’’ti ca;

    આહરન્તિ સચે વુત્તા, તસ્સેવેતમકપ્પિયં.

    Āharanti sace vuttā, tassevetamakappiyaṃ.

    ૬૬૪.

    664.

    ‘‘એત્તકેન હિરઞ્ઞેન, ઇદમાહરથા’’તિ ચ;

    ‘‘Ettakena hiraññena, idamāharathā’’ti ca;

    આહરન્તિ ચ યં વુત્તા, સબ્બેસં તમકપ્પિયં.

    Āharanti ca yaṃ vuttā, sabbesaṃ tamakappiyaṃ.

    ૬૬૫.

    665.

    પેસકારકદાસં વા, અઞ્ઞં વા રજકાદિસુ;

    Pesakārakadāsaṃ vā, aññaṃ vā rajakādisu;

    આરામિકાનં નામેન, દેન્તે વટ્ટતિ ગણ્હિતું.

    Ārāmikānaṃ nāmena, dente vaṭṭati gaṇhituṃ.

    ૬૬૬.

    666.

    ‘‘ગાવો દેમા’’તિ વુત્તેપિ, ગહેતું ન ચ વટ્ટતિ;

    ‘‘Gāvo demā’’ti vuttepi, gahetuṃ na ca vaṭṭati;

    પઞ્ચગોરસભોગત્થં, વુત્તે દેમાતિ વટ્ટતિ.

    Pañcagorasabhogatthaṃ, vutte demāti vaṭṭati.

    ૬૬૭.

    667.

    અજિકાદીસુ એસેવ, નયો ઞેય્યો વિભાવિના;

    Ajikādīsu eseva, nayo ñeyyo vibhāvinā;

    કપ્પિયેન ચ વાક્યેન, સબ્બં વટ્ટતિ ગણ્હિતું.

    Kappiyena ca vākyena, sabbaṃ vaṭṭati gaṇhituṃ.

    ૬૬૮.

    668.

    હત્થિં વા મહિસં અસ્સં, ગોણં કુક્કુટસૂકરં;

    Hatthiṃ vā mahisaṃ assaṃ, goṇaṃ kukkuṭasūkaraṃ;

    દેન્તેસુ ચ મનુસ્સેસુ, ન ચ વટ્ટતિ ગણ્હિતું.

    Dentesu ca manussesu, na ca vaṭṭati gaṇhituṃ.

    ૬૬૯.

    669.

    પટિસિદ્ધેપિ સઙ્ઘસ્સ, દત્વા ગચ્છતિ ચે પન;

    Paṭisiddhepi saṅghassa, datvā gacchati ce pana;

    મૂલં દત્વા ચ સઙ્ઘસ્સ, કેચિ ગણ્હન્તિ વટ્ટતિ.

    Mūlaṃ datvā ca saṅghassa, keci gaṇhanti vaṭṭati.

    ૬૭૦.

    670.

    ‘‘ખેત્તં વત્થું તળાકં વા, દેમ ગોઅજિકાદિકં;

    ‘‘Khettaṃ vatthuṃ taḷākaṃ vā, dema goajikādikaṃ;

    વિહારસ્સા’’તિ વુત્તેપિ, નિસેધેતું ન વટ્ટતિ.

    Vihārassā’’ti vuttepi, nisedhetuṃ na vaṭṭati.

    ૬૭૧.

    671.

    તિક્ખત્તું ચોદના વુત્તા, છક્ખત્તું ઠાનમબ્રવિ;

    Tikkhattuṃ codanā vuttā, chakkhattuṃ ṭhānamabravi;

    યદિ ચોદેતિયેવ છ, ચોદના દિગુણા ઠિતિ.

    Yadi codetiyeva cha, codanā diguṇā ṭhiti.

    ૬૭૨.

    672.

    અનાપત્તિ અચોદેત્વા, લદ્ધે ઉમ્મત્તકાદિનો;

    Anāpatti acodetvā, laddhe ummattakādino;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, સઞ્ચરિત્તસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā.

    રાજસિક્ખાપદકથા.

    Rājasikkhāpadakathā.

    ચીવરવગ્ગો પઠમો.

    Cīvaravaggo paṭhamo.

    ૬૭૩.

    673.

    એકેનાપિ ચ મિસ્સેત્વા, સન્થતં કોસિયંસુના;

    Ekenāpi ca missetvā, santhataṃ kosiyaṃsunā;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, કારાપેન્તસ્સ ભિક્ખુનો.

    Hoti nissaggiyāpatti, kārāpentassa bhikkhuno.

    ૬૭૪.

    674.

    પરત્થાય કરોન્તસ્સ, કારાપેન્તસ્સ સન્થતં;

    Paratthāya karontassa, kārāpentassa santhataṃ;

    અઞ્ઞેન ચ કતં લદ્ધા, સેવમાનસ્સ દુક્કટં.

    Aññena ca kataṃ laddhā, sevamānassa dukkaṭaṃ.

    ૬૭૫.

    675.

    અનાપત્તિ વિતાનં વા, ભૂમત્થરણમેવ વા;

    Anāpatti vitānaṃ vā, bhūmattharaṇameva vā;

    ભિસિ બિબ્બોહનં વાપિ, કરોન્તસ્સાદિકમ્મિનો.

    Bhisi bibbohanaṃ vāpi, karontassādikammino.

    કોસિયકથા.

    Kosiyakathā.

    ૬૭૬.

    676.

    કાળકેળકલોમાનં, સુદ્ધાનં સન્થતં સચે;

    Kāḷakeḷakalomānaṃ, suddhānaṃ santhataṃ sace;

    કરેય્યાપત્તિ હોતિસ્સ, સેસં તુ પઠમૂપમં.

    Kareyyāpatti hotissa, sesaṃ tu paṭhamūpamaṃ.

    સુદ્ધકાળકકથા.

    Suddhakāḷakakathā.

    ૬૭૭.

    677.

    અનાપત્તિ તુલં વાપિ, બહું વા સબ્બમેવ વા;

    Anāpatti tulaṃ vāpi, bahuṃ vā sabbameva vā;

    કરોન્તસ્સ ગહેત્વાન, ઓદાતં કપિલમ્પિ વા.

    Karontassa gahetvāna, odātaṃ kapilampi vā.

    ૬૭૮.

    678.

    અનુક્કમેન એતાનિ, સન્થતાનિ ચ તીણિપિ;

    Anukkamena etāni, santhatāni ca tīṇipi;

    નિસ્સજ્જિત્વાપિ લદ્ધાનિ, સેવમાનસ્સ દુક્કટં.

    Nissajjitvāpi laddhāni, sevamānassa dukkaṭaṃ.

    ૬૭૯.

    679.

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, સઞ્ચરિત્તસમા મતા;

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā;

    ઇમેસં પન તિણ્ણમ્પિ, તતિયં તુ ક્રિયાક્રિયં.

    Imesaṃ pana tiṇṇampi, tatiyaṃ tu kriyākriyaṃ.

    દ્વેભાગકથા.

    Dvebhāgakathā.

    ૬૮૦.

    680.

    છન્નં ઓરેન વસ્સાનં, કરોન્તસ્સ ચ સન્થતં;

    Channaṃ orena vassānaṃ, karontassa ca santhataṃ;

    હોતિ નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, ઠપેત્વા ભિક્ખુસમ્મુતિં.

    Hoti nissaggiyāpatti, ṭhapetvā bhikkhusammutiṃ.

    ૬૮૧.

    681.

    અનાપત્તિ પરત્થાય, કારાપેતિ કરોતિ વા;

    Anāpatti paratthāya, kārāpeti karoti vā;

    કતં વા પન અઞ્ઞેન, લભિત્વા પરિભુઞ્જતો.

    Kataṃ vā pana aññena, labhitvā paribhuñjato.

    ૬૮૨.

    682.

    છબ્બસ્સાનિ કરોન્તસ્સ, તદુદ્ધમ્પિ ચ સન્થતં;

    Chabbassāni karontassa, taduddhampi ca santhataṃ;

    વિતાને સાણિપાકારે, નિસ્સજ્જિત્વા કતેપિ ચ.

    Vitāne sāṇipākāre, nissajjitvā katepi ca.

    છબ્બસ્સકથા.

    Chabbassakathā.

    ૬૮૩.

    683.

    અનાપત્તિ અનાદાય, અસન્તે સન્થતે પન;

    Anāpatti anādāya, asante santhate pana;

    અઞ્ઞસ્સત્થાય કારેતું, કતઞ્ચ પરિભુઞ્જિતું.

    Aññassatthāya kāretuṃ, katañca paribhuñjituṃ.

    ૬૮૪.

    684.

    અનાદાનવસેનસ્સ, સુગતસ્સ વિદત્થિયા;

    Anādānavasenassa, sugatassa vidatthiyā;

    કરણેન ચ સત્થારા, વુત્તમેતં ક્રિયાક્રિયં.

    Karaṇena ca satthārā, vuttametaṃ kriyākriyaṃ.

    ૬૮૫.

    685.

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, સઞ્ચરિત્તસમા મતા;

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā;

    અનન્તરસ્સિમસ્સાપિ, વિસેસો નુપલબ્ભતિ.

    Anantarassimassāpi, viseso nupalabbhati.

    નિસીદનસન્થતકથા.

    Nisīdanasanthatakathā.

    ૬૮૬.

    686.

    ગચ્છન્તે પન યાને વા, હત્થિઅસ્સાદિકેસુ વા;

    Gacchante pana yāne vā, hatthiassādikesu vā;

    ઠપેતિ યદિ લોમાનિ, સામિકસ્સ અજાનતો.

    Ṭhapeti yadi lomāni, sāmikassa ajānato.

    ૬૮૭.

    687.

    તિયોજનમતીતેસુ, તેસુ આપત્તિ ભિક્ખુનો;

    Tiyojanamatītesu, tesu āpatti bhikkhuno;

    અગચ્છન્તેસુ તેસ્વેવ, ઠપિતેસુપ્યયં નયો.

    Agacchantesu tesveva, ṭhapitesupyayaṃ nayo.

    ૬૮૮.

    688.

    યાને પન અગચ્છન્તે, અસ્સે વા હત્થિપિટ્ઠિયં;

    Yāne pana agacchante, asse vā hatthipiṭṭhiyaṃ;

    ઠપેત્વા અભિરૂહિત્વા, સચે સારેતિ વટ્ટતિ.

    Ṭhapetvā abhirūhitvā, sace sāreti vaṭṭati.

    ૬૮૯.

    689.

    ન વટ્ટતીતિ નિદ્દિટ્ઠં, કુરુન્દટ્ઠકથાય હિ;
