Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    નિસ્સગ્ગિયકથા

    Nissaggiyakathā

    ૨૦૯૪.

    2094.

    અધિટ્ઠાનૂપગં પત્તં, અનધિટ્ઠાય ભિક્ખુની;

    Adhiṭṭhānūpagaṃ pattaṃ, anadhiṭṭhāya bhikkhunī;

    વિકપ્પનમકત્વા વા, એકાહમ્પિ ઠપેય્ય ચે.

    Vikappanamakatvā vā, ekāhampi ṭhapeyya ce.

    ૨૦૯૫.

    2095.

    અરુણુગ્ગમનેનેવ, સદ્ધિં ભિક્ખુનિયા સિયા;

    Aruṇuggamaneneva, saddhiṃ bhikkhuniyā siyā;

    તસ્સા નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, પત્તસન્નિધિકારણા.

    Tassā nissaggiyāpatti, pattasannidhikāraṇā.

    ૨૦૯૬.

    2096.

    સેસો પન કથામગ્ગો, પત્તસિક્ખાપદે ઇધ;

    Seso pana kathāmaggo, pattasikkhāpade idha;

    સબ્બો વુત્તનયેનેવ, વેદિતબ્બો વિનિચ્છયો.

    Sabbo vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.

    ૨૦૯૭.

    2097.

    દસાહાતિક્કમે તત્થ, એકાહાતિક્કમે ઇધ;

    Dasāhātikkame tattha, ekāhātikkame idha;

    તસ્સિમસ્સ ઉભિન્નમ્પિ, અયમેવ વિસેસતા.

    Tassimassa ubhinnampi, ayameva visesatā.

    પઠમં.

    Paṭhamaṃ.

    ૨૦૯૮.

    2098.

    અકાલે ચીવરં દિન્નં, દિન્નં કાલેપિ કેનચિ;

    Akāle cīvaraṃ dinnaṃ, dinnaṃ kālepi kenaci;

    આદિસ્સ પન ‘‘સમ્પત્તા, ભાજેન્તૂ’’તિ નિયામિતં.

    Ādissa pana ‘‘sampattā, bhājentū’’ti niyāmitaṃ.

    ૨૦૯૯.

    2099.

    અકાલચીવરં ‘‘કાલ-ચીવર’’ન્તિ સચે પન;

    Akālacīvaraṃ ‘‘kāla-cīvara’’nti sace pana;

    ભાજાપેય્ય ચ યા તસ્સા, પયોગે દુક્કટં સિયા.

    Bhājāpeyya ca yā tassā, payoge dukkaṭaṃ siyā.

    ૨૧૦૦.

    2100.

    અત્તના પટિલદ્ધં યં, તં તુ નિસ્સગ્ગિયં ભવે;

    Attanā paṭiladdhaṃ yaṃ, taṃ tu nissaggiyaṃ bhave;

    લભિત્વા પન નિસ્સટ્ઠં, યથાદાને નિયોજયે.

    Labhitvā pana nissaṭṭhaṃ, yathādāne niyojaye.

    ૨૧૦૧.

    2101.

    કત્વા વિનયકમ્મં તુ, પટિલદ્ધમ્પિ તં પુન;

    Katvā vinayakammaṃ tu, paṭiladdhampi taṃ puna;

    તસ્સ ચાયમધિપ્પાયો, સેવિતું ન ચ વટ્ટતિ.

    Tassa cāyamadhippāyo, sevituṃ na ca vaṭṭati.

    ૨૧૦૨.

    2102.

    અકાલવત્થસઞ્ઞાય, દુક્કટં કાલચીવરે;

    Akālavatthasaññāya, dukkaṭaṃ kālacīvare;

    ઉભયત્થપિ નિદ્દિટ્ઠં, તથા વેમતિકાયપિ.

    Ubhayatthapi niddiṭṭhaṃ, tathā vematikāyapi.

    ૨૧૦૩.

    2103.

    કાલચીવરસઞ્ઞાય, ચીવરે ઉભયત્થપિ;

    Kālacīvarasaññāya, cīvare ubhayatthapi;

    ન દોસુમ્મત્તિકાદીનં, તિસમુટ્ઠાનતા મતા.

    Na dosummattikādīnaṃ, tisamuṭṭhānatā matā.

    દુતિયં.

    Dutiyaṃ.

    ૨૧૦૪.

    2104.

    ચીવરેસુપિ બન્ધિત્વા, ઠપિતેસુ બહૂસ્વપિ;

    Cīvaresupi bandhitvā, ṭhapitesu bahūsvapi;

    એકાયેવ સિયાપત્તિ, અચ્છિન્દતિ સચે સયં.

    Ekāyeva siyāpatti, acchindati sace sayaṃ.

    ૨૧૦૫.

    2105.

    તથાચ્છિન્દાપને એકા, એકાયાણત્તિયા ભવે;

    Tathācchindāpane ekā, ekāyāṇattiyā bhave;

    ઇતરેસુ ચ વત્થૂનં, પયોગસ્સ વસા સિયા.

    Itaresu ca vatthūnaṃ, payogassa vasā siyā.

    ૨૧૦૬.

    2106.

    તિકપાચિત્તિ અઞ્ઞસ્મિં, પરિક્ખારે તુ દુક્કટં;

    Tikapācitti aññasmiṃ, parikkhāre tu dukkaṭaṃ;

    તિકદુક્કટમુદ્દિટ્ઠં, ઇતરિસ્સા તુ ચીવરે.

    Tikadukkaṭamuddiṭṭhaṃ, itarissā tu cīvare.

    ૨૧૦૭.

    2107.

    તાય વા દીયમાનં તુ, તસ્સા વિસ્સાસમેવ વા;

    Tāya vā dīyamānaṃ tu, tassā vissāsameva vā;

    ગણ્હન્તિયા અનાપત્તિ, તિસમુટ્ઠાનતા મતા.

    Gaṇhantiyā anāpatti, tisamuṭṭhānatā matā.

    તતિયં.

    Tatiyaṃ.

    ૨૧૦૮.

    2108.

    વિઞ્ઞાપેત્વા સચે અઞ્ઞં, તદઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેન્તિયા;

    Viññāpetvā sace aññaṃ, tadaññaṃ viññāpentiyā;

    વિઞ્ઞત્તિદુક્કટં તસ્સા, લાભા નિસ્સગ્ગિયં સિયા.

    Viññattidukkaṭaṃ tassā, lābhā nissaggiyaṃ siyā.

    ૨૧૦૯.

    2109.

    તિકપાચિત્તિયં વુત્તં, અનઞ્ઞે દ્વિકદુક્કટં;

    Tikapācittiyaṃ vuttaṃ, anaññe dvikadukkaṭaṃ;

    અનઞ્ઞેનઞ્ઞસઞ્ઞાય, અપ્પહોન્તેપિ વા પુન.

    Anaññenaññasaññāya, appahontepi vā puna.

    ૨૧૧૦.

    2110.

    તસ્મિં તઞ્ઞેવ વા અઞ્ઞં, અઞ્ઞેનત્થેપિ વા સતિ;

    Tasmiṃ taññeva vā aññaṃ, aññenatthepi vā sati;

    આનિસંસઞ્ચ દસ્સેત્વા, તદઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેન્તિયા.

    Ānisaṃsañca dassetvā, tadaññaṃ viññāpentiyā.

    ૨૧૧૧.

    2111.

    અનાપત્તીતિ ઞાતબ્બં, તથા ઉમ્મત્તિકાયપિ;

    Anāpattīti ñātabbaṃ, tathā ummattikāyapi;

    સઞ્ચરિત્તસમા વુત્તા, સમુટ્ઠાનાદયો નયા.

    Sañcarittasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā.

    ચતુત્થં.

    Catutthaṃ.

    ૨૧૧૨.

    2112.

    અઞ્ઞં ચેતાપેત્વા પુબ્બં, પચ્છા અઞ્ઞં ચેતાપેય્ય;

    Aññaṃ cetāpetvā pubbaṃ, pacchā aññaṃ cetāpeyya;

    એવં સઞ્ઞાયઞ્ઞં ધઞ્ઞં, મય્હં આનેત્વા દેતીતિ.

    Evaṃ saññāyaññaṃ dhaññaṃ, mayhaṃ ānetvā detīti.

    ૨૧૧૩.

    2113.

    ચેતાપનપયોગેન, મૂલટ્ઠાય હિ દુક્કટં;

    Cetāpanapayogena, mūlaṭṭhāya hi dukkaṭaṃ;

    લાભે નિસ્સગ્ગિયં હોતિ, તેન ચઞ્ઞેન વાભતં.

    Lābhe nissaggiyaṃ hoti, tena caññena vābhataṃ.

    ૨૧૧૪.

    2114.

    સેસં અનન્તરેનેવ, સદિસન્તિ વિનિદ્દિસે;

    Sesaṃ anantareneva, sadisanti viniddise;

    સમુટ્ઠાનાદિના સદ્ધિં, અપુબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, apubbaṃ natthi kiñcipi.

    પઞ્ચમં.

    Pañcamaṃ.

    ૨૧૧૫.

    2115.

    અઞ્ઞદત્થાય દિન્નેન, પરિક્ખારેન યા પન;

    Aññadatthāya dinnena, parikkhārena yā pana;

    ચેતાપેય્ય સચે અઞ્ઞં, સઙ્ઘિકેનિધ ભિક્ખુની.

    Cetāpeyya sace aññaṃ, saṅghikenidha bhikkhunī.

    ૨૧૧૬.

    2116.

    પયોગે દુક્કટં, લાભે, તસ્સા નિસ્સગ્ગિયં સિયા;

    Payoge dukkaṭaṃ, lābhe, tassā nissaggiyaṃ siyā;

    અનઞ્ઞદત્થિકે એત્થ, નિદ્દિટ્ઠં દ્વિકદુક્કટં.

    Anaññadatthike ettha, niddiṭṭhaṃ dvikadukkaṭaṃ.

    ૨૧૧૭.

    2117.

    સેસકં અઞ્ઞદત્થાય, અનાપત્તુપનેન્તિયા;

    Sesakaṃ aññadatthāya, anāpattupanentiyā;

    પુચ્છિત્વા સામિકે વાપ્યા-પદાસુમ્મત્તિકાય વા.

    Pucchitvā sāmike vāpyā-padāsummattikāya vā.

    ૨૧૧૮.

    2118.

    સઞ્ચરિત્તસમા વુત્તા, સમુટ્ઠાનાદયો નયા;

    Sañcarittasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā;

    સત્તમં છટ્ઠસદિસં, સયં યાચિતકં વિના.

    Sattamaṃ chaṭṭhasadisaṃ, sayaṃ yācitakaṃ vinā.

    છટ્ઠસત્તમાનિ.

    Chaṭṭhasattamāni.

    ૨૧૧૯.

    2119.

    અટ્ઠમે નવમે વાપિ, વત્તબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ;

    Aṭṭhame navame vāpi, vattabbaṃ natthi kiñcipi;

    ‘‘મહાજનિકસઞ્ઞાચિ-કેના’’તિ પદતાધિકા.

    ‘‘Mahājanikasaññāci-kenā’’ti padatādhikā.

    ૨૧૨૦.

    2120.

    દસમેપિ કથા સબ્બા, અનન્તરસમા મતા;

    Dasamepi kathā sabbā, anantarasamā matā;

    સમુટ્ઠાનાદિના સદ્ધિં, વિસેસો નત્થિ કોચિપિ.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, viseso natthi kocipi.

    અટ્ઠમનવમદસમાનિ.

    Aṭṭhamanavamadasamāni.

    પઠમો વગ્ગો.

    Paṭhamo vaggo.

    ૨૧૨૧.

    2121.

    અતિરેકચતુક્કંસં, ગરુપાવુરણં પન;

    Atirekacatukkaṃsaṃ, garupāvuraṇaṃ pana;

    ચેતાપેય્ય સચે તસ્સા, ચતુસચ્ચપ્પકાસિના.

    Cetāpeyya sace tassā, catusaccappakāsinā.

    ૨૧૨૨.

    2122.

    પયોગે દુક્કટં વુત્તં, લાભે નિસ્સગ્ગિયં મતં;

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, lābhe nissaggiyaṃ mataṃ;

    કહાપણચતુક્કં તુ, કંસો નામ પવુચ્ચતિ.

    Kahāpaṇacatukkaṃ tu, kaṃso nāma pavuccati.

    ૨૧૨૩.

    2123.

    ઊનકે તુ ચતુક્કંસે, ઉદ્દિટ્ઠં દ્વિકદુક્કટં;

    Ūnake tu catukkaṃse, uddiṭṭhaṃ dvikadukkaṭaṃ;

    અનાપત્તિ ચતુક્કંસ-પરમં ગરુકં પન.

    Anāpatti catukkaṃsa-paramaṃ garukaṃ pana.

    ૨૧૨૪.

    2124.

    ચેતાપેતિ તદૂનં વા, ઞાતકાનઞ્ચ સન્તકે;

    Cetāpeti tadūnaṃ vā, ñātakānañca santake;

    અઞ્ઞસ્સત્થાય વા અત્ત-ધનેનુમ્મત્તિકાય વા.

    Aññassatthāya vā atta-dhanenummattikāya vā.

    ૨૧૨૫.

    2125.

    ચેતાપેન્તં મહગ્ઘં યા, ચેતાપેતપ્પમેવ વા;

    Cetāpentaṃ mahagghaṃ yā, cetāpetappameva vā;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, સઞ્ચરિત્તસમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā.

    એકાદસમં.

    Ekādasamaṃ.

    ૨૧૨૬.

    2126.

    લહુપાવુરણં અડ્ઢ- તેય્યકંસગ્ઘનં પન;

    Lahupāvuraṇaṃ aḍḍha- teyyakaṃsagghanaṃ pana;

    તતો ચે ઉત્તરિં યં તુ, ચેતાપેતિ હિ ભિક્ખુની.

    Tato ce uttariṃ yaṃ tu, cetāpeti hi bhikkhunī.

    ૨૧૨૭.

    2127.

    તસ્સા નિસ્સગ્ગિયાપત્તિ, પાચિત્તિ પરિયાપુતા;

    Tassā nissaggiyāpatti, pācitti pariyāputā;

    અનન્તરસમં સેસં, નત્થિ કાચિ વિસેસતા.

    Anantarasamaṃ sesaṃ, natthi kāci visesatā.

    દ્વાદસમં.

    Dvādasamaṃ.

    ૨૧૨૮.

    2128.

    સાધારણાનિ સેસાનિ, તાનિ અટ્ઠારસાપિ ચ;

    Sādhāraṇāni sesāni, tāni aṭṭhārasāpi ca;

    ઇમાનિ દ્વાદસેવાપિ, સમતિંસેવ હોન્તિ હિ.

    Imāni dvādasevāpi, samatiṃseva honti hi.

    નિસ્સગ્ગિયકથા.

    Nissaggiyakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact