Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    10. நிஸ்ஸாரணீயஸுத்தங்

    10. Nissāraṇīyasuttaṃ

    200. ‘‘பஞ்சிமா , பி⁴க்க²வே, நிஸ்ஸாரணீயா 1 தா⁴துயோ. கதமா பஞ்ச? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ காமங் 2 மனஸிகரோதோ காமேஸு சித்தங் ந பக்க²ந்த³தி நப்பஸீத³தி ந ஸந்திட்ட²தி ந விமுச்சதி. நெக்க²ம்மங் கோ² பனஸ்ஸ மனஸிகரோதோ நெக்க²ம்மே சித்தங் பக்க²ந்த³தி பஸீத³தி ஸந்திட்ட²தி விமுச்சதி. தஸ்ஸ தங் சித்தங் ஸுக³தங் 3 ஸுபா⁴விதங் ஸுவுட்டி²தங் ஸுவிமுத்தங் ஸுவிஸங்யுத்தங் 4 காமேஹி; யே ச காமபச்சயா உப்பஜ்ஜந்தி ஆஸவா விகா⁴தபரிளாஹா, முத்தோ ஸோ தேஹி, ந ஸோ தங் வேத³னங் வேதி³யதி. இத³மக்கா²தங் காமானங் நிஸ்ஸரணங்.

    200. ‘‘Pañcimā , bhikkhave, nissāraṇīyā 5 dhātuyo. Katamā pañca? Idha, bhikkhave, bhikkhuno kāmaṃ 6 manasikaroto kāmesu cittaṃ na pakkhandati nappasīdati na santiṭṭhati na vimuccati. Nekkhammaṃ kho panassa manasikaroto nekkhamme cittaṃ pakkhandati pasīdati santiṭṭhati vimuccati. Tassa taṃ cittaṃ sugataṃ 7 subhāvitaṃ suvuṭṭhitaṃ suvimuttaṃ suvisaṃyuttaṃ 8 kāmehi; ye ca kāmapaccayā uppajjanti āsavā vighātapariḷāhā, mutto so tehi, na so taṃ vedanaṃ vediyati. Idamakkhātaṃ kāmānaṃ nissaraṇaṃ.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ ப்³யாபாத³ங் மனஸிகரோதோ ப்³யாபாதே³ சித்தங் ந பக்க²ந்த³தி நப்பஸீத³தி ந ஸந்திட்ட²தி ந விமுச்சதி. அப்³யாபாத³ங் கோ² பனஸ்ஸ மனஸிகரோதோ அப்³யாபாதே³ சித்தங் பக்க²ந்த³தி பஸீத³தி ஸந்திட்ட²தி விமுச்சதி. தஸ்ஸ தங் சித்தங் ஸுக³தங் ஸுபா⁴விதங் ஸுவுட்டி²தங் ஸுவிமுத்தங் ஸுவிஸங்யுத்தங் ப்³யாபாதே³ன; யே ச ப்³யாபாத³பச்சயா உப்பஜ்ஜந்தி ஆஸவா விகா⁴தபரிளாஹா, முத்தோ ஸோ தேஹி, ந ஸோ தங் வேத³னங் வேதி³யதி. இத³மக்கா²தங் ப்³யாபாத³ஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno byāpādaṃ manasikaroto byāpāde cittaṃ na pakkhandati nappasīdati na santiṭṭhati na vimuccati. Abyāpādaṃ kho panassa manasikaroto abyāpāde cittaṃ pakkhandati pasīdati santiṭṭhati vimuccati. Tassa taṃ cittaṃ sugataṃ subhāvitaṃ suvuṭṭhitaṃ suvimuttaṃ suvisaṃyuttaṃ byāpādena; ye ca byāpādapaccayā uppajjanti āsavā vighātapariḷāhā, mutto so tehi, na so taṃ vedanaṃ vediyati. Idamakkhātaṃ byāpādassa nissaraṇaṃ.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ விஹேஸங் மனஸிகரோதோ விஹேஸாய சித்தங் ந பக்க²ந்த³தி நப்பஸீத³தி ந ஸந்திட்ட²தி ந விமுச்சதி. அவிஹேஸங் கோ² பனஸ்ஸ மனஸிகரோதோ அவிஹேஸாய சித்தங் பக்க²ந்த³தி பஸீத³தி ஸந்திட்ட²தி விமுச்சதி. தஸ்ஸ தங் சித்தங் ஸுக³தங் ஸுபா⁴விதங் ஸுவுட்டி²தங் ஸுவிமுத்தங் ஸுவிஸங்யுத்தங் விஹேஸாய; யே ச விஹேஸாபச்சயா உப்பஜ்ஜந்தி ஆஸவா விகா⁴தபரிளாஹா, முத்தோ ஸோ தேஹி, ந ஸோ தங் வேத³னங் வேதி³யதி. இத³மக்கா²தங் விஹேஸாய நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno vihesaṃ manasikaroto vihesāya cittaṃ na pakkhandati nappasīdati na santiṭṭhati na vimuccati. Avihesaṃ kho panassa manasikaroto avihesāya cittaṃ pakkhandati pasīdati santiṭṭhati vimuccati. Tassa taṃ cittaṃ sugataṃ subhāvitaṃ suvuṭṭhitaṃ suvimuttaṃ suvisaṃyuttaṃ vihesāya; ye ca vihesāpaccayā uppajjanti āsavā vighātapariḷāhā, mutto so tehi, na so taṃ vedanaṃ vediyati. Idamakkhātaṃ vihesāya nissaraṇaṃ.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ ரூபங் மனஸிகரோதோ ரூபே சித்தங் ந பக்க²ந்த³தி நப்பஸீத³தி ந ஸந்திட்ட²தி ந விமுச்சதி. அரூபங் கோ² பனஸ்ஸ மனஸிகரோதோ அரூபே சித்தங் பக்க²ந்த³தி பஸீத³தி ஸந்திட்ட²தி விமுச்சதி. தஸ்ஸ தங் சித்தங் ஸுக³தங் ஸுபா⁴விதங் ஸுவுட்டி²தங் ஸுவிமுத்தங் ஸுவிஸங்யுத்தங் ரூபேஹி; யே ச ரூபபச்சயா உப்பஜ்ஜந்தி ஆஸவா விகா⁴தபரிளாஹா, முத்தோ ஸோ தேஹி, ந ஸோ தங் வேத³னங் வேதி³யதி. இத³மக்கா²தங் ரூபானங் நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno rūpaṃ manasikaroto rūpe cittaṃ na pakkhandati nappasīdati na santiṭṭhati na vimuccati. Arūpaṃ kho panassa manasikaroto arūpe cittaṃ pakkhandati pasīdati santiṭṭhati vimuccati. Tassa taṃ cittaṃ sugataṃ subhāvitaṃ suvuṭṭhitaṃ suvimuttaṃ suvisaṃyuttaṃ rūpehi; ye ca rūpapaccayā uppajjanti āsavā vighātapariḷāhā, mutto so tehi, na so taṃ vedanaṃ vediyati. Idamakkhātaṃ rūpānaṃ nissaraṇaṃ.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ ஸக்காயங் மனஸிகரோதோ ஸக்காயே சித்தங் ந பக்க²ந்த³தி நப்பஸீத³தி ந ஸந்திட்ட²தி ந விமுச்சதி. ஸக்காயனிரோத⁴ங் கோ² பனஸ்ஸ மனஸிகரோதோ ஸக்காயனிரோதே⁴ சித்தங் பக்க²ந்த³தி பஸீத³தி ஸந்திட்ட²தி விமுச்சதி. தஸ்ஸ தங் சித்தங் ஸுக³தங் ஸுபா⁴விதங் ஸுவுட்டி²தங் ஸுவிமுத்தங் ஸுவிஸங்யுத்தங் ஸக்காயேன; யே ச ஸக்காயபச்சயா உப்பஜ்ஜந்தி ஆஸவா விகா⁴தபரிளாஹா, முத்தோ ஸோ தேஹி, ந ஸோ தங் வேத³னங் வேதி³யதி. இத³மக்கா²தங் ஸக்காயஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno sakkāyaṃ manasikaroto sakkāye cittaṃ na pakkhandati nappasīdati na santiṭṭhati na vimuccati. Sakkāyanirodhaṃ kho panassa manasikaroto sakkāyanirodhe cittaṃ pakkhandati pasīdati santiṭṭhati vimuccati. Tassa taṃ cittaṃ sugataṃ subhāvitaṃ suvuṭṭhitaṃ suvimuttaṃ suvisaṃyuttaṃ sakkāyena; ye ca sakkāyapaccayā uppajjanti āsavā vighātapariḷāhā, mutto so tehi, na so taṃ vedanaṃ vediyati. Idamakkhātaṃ sakkāyassa nissaraṇaṃ.

    ‘‘தஸ்ஸ காமனந்தீ³பி நானுஸேதி, ப்³யாபாத³னந்தீ³பி நானுஸேதி, விஹேஸானந்தீ³பி நானுஸேதி , ரூபனந்தீ³பி நானுஸேதி, ஸக்காயனந்தீ³பி நானுஸேதி (ஸோ) 9 காமனந்தி³யாபி அனநுஸயா, ப்³யாபாத³னந்தி³யாபி அனநுஸயா, விஹேஸானந்தி³யாபி அனநுஸயா, ரூபனந்தி³யாபி அனநுஸயா, ஸக்காயனந்தி³யாபி அனநுஸயா. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² நிரனுஸயோ, அச்செ²ச்சி² 10 தண்ஹங், விவத்தயி 11 ஸங்யோஜனங், ஸம்மா மானாபி⁴ஸமயா அந்தமகாஸி து³க்க²ஸ்ஸ. இமா கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச நிஸ்ஸாரணீயா தா⁴துயோ’’தி. த³ஸமங்.

    ‘‘Tassa kāmanandīpi nānuseti, byāpādanandīpi nānuseti, vihesānandīpi nānuseti , rūpanandīpi nānuseti, sakkāyanandīpi nānuseti (so) 12 kāmanandiyāpi ananusayā, byāpādanandiyāpi ananusayā, vihesānandiyāpi ananusayā, rūpanandiyāpi ananusayā, sakkāyanandiyāpi ananusayā. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, bhikkhu niranusayo, acchecchi 13 taṇhaṃ, vivattayi 14 saṃyojanaṃ, sammā mānābhisamayā antamakāsi dukkhassa. Imā kho, bhikkhave, pañca nissāraṇīyā dhātuyo’’ti. Dasamaṃ.

    ப்³ராஹ்மணவக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Brāhmaṇavaggo pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸோணோ தோ³ணோ ஸங்கா³ரவோ, காரணபாலீ ச பிங்கி³யானீ;

    Soṇo doṇo saṅgāravo, kāraṇapālī ca piṅgiyānī;

    ஸுபினா ச வஸ்ஸா வாசா, குலங் நிஸ்ஸாரணீயேன சாதி.

    Supinā ca vassā vācā, kulaṃ nissāraṇīyena cāti.

    சதுத்த²ங்பண்ணாஸகங் ஸமத்தோ.

    Catutthaṃpaṇṇāsakaṃ samatto.







    Footnotes:
    1. நிஸ்ஸரணீயா (பீ॰), நிஸ்ஸரணியா (தீ³॰ நி॰ 3.321)
    2. காமே (ஸ்யா॰ கங்॰) தீ³॰ நி॰ 3.321
    3. ஸுகதங் (பீ॰ க॰)
    4. விஸங்யுத்தங் (கத்த²சி, தீ³॰ நி॰ 3.321)
    5. nissaraṇīyā (pī.), nissaraṇiyā (dī. ni. 3.321)
    6. kāme (syā. kaṃ.) dī. ni. 3.321
    7. sukataṃ (pī. ka.)
    8. visaṃyuttaṃ (katthaci, dī. ni. 3.321)
    9. ( ) கத்த²சி நத்தி²
    10. அச்சே²ஜ்ஜி (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    11. வாவத்தயி (ஸீ॰)
    12. ( ) katthaci natthi
    13. acchejji (syā. kaṃ. ka.)
    14. vāvattayi (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. நிஸ்ஸாரணீயஸுத்தவண்ணனா • 10. Nissāraṇīyasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. நிஸ்ஸாரணீயஸுத்தவண்ணனா • 10. Nissāraṇīyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact