Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    3. நிஸ்ஸரணியஸுத்தவண்ணனா

    3. Nissaraṇiyasuttavaṇṇanā

    72. ததியே நிஸ்ஸரணியாதி நிஸ்ஸரணபடிஸங்யுத்தா. தா⁴துயோதி ஸத்தஸுஞ்ஞஸபா⁴வா. காமானந்தி கிலேஸகாமானஞ்சேவ வத்து²காமானஞ்ச. அத² வா காமானந்தி கிலேஸகாமானங். கிலேஸகாமதோ ஹி நிஸ்ஸரணா வத்து²காமேஹிபி நிஸ்ஸரணங்யேவ ஹோதி, ந அஞ்ஞதா². வுத்தஞ்ஹேதங் –

    72. Tatiye nissaraṇiyāti nissaraṇapaṭisaṃyuttā. Dhātuyoti sattasuññasabhāvā. Kāmānanti kilesakāmānañceva vatthukāmānañca. Atha vā kāmānanti kilesakāmānaṃ. Kilesakāmato hi nissaraṇā vatthukāmehipi nissaraṇaṃyeva hoti, na aññathā. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘ந தே காமா யானி சித்ரானி லோகே,

    ‘‘Na te kāmā yāni citrāni loke,

    ஸங்கப்பராகோ³ புரிஸஸ்ஸ காமோ;

    Saṅkapparāgo purisassa kāmo;

    திட்ட²ந்தி சித்ரானி ததே²வ லோகே,

    Tiṭṭhanti citrāni tatheva loke,

    அதெ²த்த² தீ⁴ரா வினயந்தி ச²ந்த³’’ந்தி. (அ॰ நி॰ 6.63);

    Athettha dhīrā vinayanti chanda’’nti. (a. ni. 6.63);

    நிஸ்ஸரணந்தி அபக³மோ. நெக்க²ம்மந்தி பட²மஜ்ஜா²னங், விஸேஸதோ தங் அஸுபா⁴ரம்மணங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். யோ பன தங் ஜா²னங் பாத³கங் கத்வா ஸங்கா²ரே ஸம்மஸித்வா ததியமக்³க³ங் பத்வா அனாகா³மிமக்³கே³ன நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி, தஸ்ஸ சித்தங் அச்சந்தமேவ காமேஹி நிஸ்ஸடந்தி இத³ங் உக்கட்ட²தோ காமானங் நிஸ்ஸரணங் வேதி³தப்³ப³ங். ரூபானந்தி ரூபத⁴ம்மானங், விஸேஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஆரம்மணேஹி குஸலவிபாககிரியாபே⁴த³தோ ஸப்³பே³ஸங் ரூபாவசரத⁴ம்மானங். ஆருப்பந்தி அரூபாவசரஜ்ஜா²னங். கேசி பன ‘‘காமான’’ந்தி பத³ஸ்ஸ ‘‘ஸப்³பே³ஸங் காமாவசரத⁴ம்மான’’ந்தி அத்த²ங் வத³ந்தி. ‘‘நெக்க²ம்ம’’ந்தி ச ‘‘பஞ்ச ரூபாவசரஜ்ஜா²னானீ’’தி. தங் அட்ட²கதா²ஸு நத்தி², ந யுஜ்ஜதி ச. பூ⁴தந்தி ஜாதங். ஸங்க²தந்தி ஸமேச்ச ஸம்பு⁴ய்ய பச்சயேஹி கதங். படிச்சஸமுப்பன்னந்தி காரணதோ நிப்³ப³த்தங். தீஹிபி பதே³ஹி தேபூ⁴மகே த⁴ம்மே அனவஸேஸதோ பரியாதி³யதி. நிரோதோ⁴தி நிப்³பா³னங். எத்த² ச பட²மாய தா⁴துயா காமபரிஞ்ஞா வுத்தா, து³தியாய ரூபபரிஞ்ஞா, ததியாய ஸப்³ப³ஸங்க²தபரிஞ்ஞா ஸப்³ப³ப⁴வஸமதிக்கமோ வுத்தோ.

    Nissaraṇanti apagamo. Nekkhammanti paṭhamajjhānaṃ, visesato taṃ asubhārammaṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Yo pana taṃ jhānaṃ pādakaṃ katvā saṅkhāre sammasitvā tatiyamaggaṃ patvā anāgāmimaggena nibbānaṃ sacchikaroti, tassa cittaṃ accantameva kāmehi nissaṭanti idaṃ ukkaṭṭhato kāmānaṃ nissaraṇaṃ veditabbaṃ. Rūpānanti rūpadhammānaṃ, visesena saddhiṃ ārammaṇehi kusalavipākakiriyābhedato sabbesaṃ rūpāvacaradhammānaṃ. Āruppanti arūpāvacarajjhānaṃ. Keci pana ‘‘kāmāna’’nti padassa ‘‘sabbesaṃ kāmāvacaradhammāna’’nti atthaṃ vadanti. ‘‘Nekkhamma’’nti ca ‘‘pañca rūpāvacarajjhānānī’’ti. Taṃ aṭṭhakathāsu natthi, na yujjati ca. Bhūtanti jātaṃ. Saṅkhatanti samecca sambhuyya paccayehi kataṃ. Paṭiccasamuppannanti kāraṇato nibbattaṃ. Tīhipi padehi tebhūmake dhamme anavasesato pariyādiyati. Nirodhoti nibbānaṃ. Ettha ca paṭhamāya dhātuyā kāmapariññā vuttā, dutiyāya rūpapariññā, tatiyāya sabbasaṅkhatapariññā sabbabhavasamatikkamo vutto.

    கா³தா²ஸு காமனிஸ்ஸரணங் ஞத்வாதி ‘‘இத³ங் காமனிஸ்ஸரணங் – ஏவஞ்ச காமதோ நிஸ்ஸரண’’ந்தி ஜானித்வா. அதிக்கமதி ஏதேனாதி அதிக்கமோ, அதிக்கமனூபாயோ, தங் அதிக்கமங் ஆருப்பங் ஞத்வா. ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா ஸமந்தி வூபஸமந்தி எத்தா²தி ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ², நிப்³பா³னங், தங் பு²ஸங் பு²ஸந்தோ. ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.

    Gāthāsu kāmanissaraṇaṃ ñatvāti ‘‘idaṃ kāmanissaraṇaṃ – evañca kāmato nissaraṇa’’nti jānitvā. Atikkamati etenāti atikkamo, atikkamanūpāyo, taṃ atikkamaṃ āruppaṃ ñatvā. Sabbe saṅkhārā samanti vūpasamanti etthāti sabbasaṅkhārasamatho, nibbānaṃ, taṃ phusaṃ phusanto. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayameva.

    ததியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tatiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 3. நிஸ்ஸரணியஸுத்தங் • 3. Nissaraṇiyasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact