Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૪. નિસ્સયવારવણ્ણના
4. Nissayavāravaṇṇanā
૩૨૯-૩૩૭. નિસ્સયપચ્ચયભાવન્તિ નિસ્સયવારે વુત્તસ્સ સહજાતપુરેજાતસ્સ ચ નિસ્સયટ્ઠસ્સ ધમ્મસ્સ પચ્ચયભાવં પચ્ચયવારેન નિયમેતુન્તિ યોજના. તથા પચ્ચયવારે ‘‘પચ્ચયા’’તિ વુત્તસ્સ પચ્ચયધમ્મસ્સ સહજાતપુરેજાતભાવં નિસ્સયવારેન નિયમેતુન્તિ યોજના. નિયમનઞ્ચેત્થ પચ્ચયટ્ઠનિસ્સયટ્ઠાનં પરિયાયન્તરેન પકાસિતત્તા અત્થતો ભેદાભાવદસ્સનન્તિ વેદિતબ્બો. તેન વુત્તં ‘‘પચ્ચયત્તં નામ નિસ્સયત્તં, નિસ્સયત્તં નામ પચ્ચયત્ત’’ન્તિ.
329-337. Nissayapaccayabhāvanti nissayavāre vuttassa sahajātapurejātassa ca nissayaṭṭhassa dhammassa paccayabhāvaṃ paccayavārena niyametunti yojanā. Tathā paccayavāre ‘‘paccayā’’ti vuttassa paccayadhammassa sahajātapurejātabhāvaṃ nissayavārena niyametunti yojanā. Niyamanañcettha paccayaṭṭhanissayaṭṭhānaṃ pariyāyantarena pakāsitattā atthato bhedābhāvadassananti veditabbo. Tena vuttaṃ ‘‘paccayattaṃ nāma nissayattaṃ, nissayattaṃ nāma paccayatta’’nti.
નિસ્સયવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nissayavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi / ૧. કુસલત્તિકં • 1. Kusalattikaṃ
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. નિસ્સયવારવણ્ણના • 4. Nissayavāravaṇṇanā