Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨. નિસ્સેણિદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
2. Nisseṇidāyakattheraapadānavaṇṇanā
કોણ્ડઞ્ઞસ્સ ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો નિસ્સેણિદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો અનેકાસુ જાતીસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો કોણ્ડઞ્ઞસ્સ ભગવતો કાલે વડ્ઢકિકુલે નિબ્બત્તો સદ્ધો પસન્નો ભગવતો ધમ્મદેસનં સુત્વા પસન્નમાનસો ભગવતો વસનપાસાદસ્સારોહનત્થાય સારકટ્ઠમયં નિસ્સેણિં કત્વા ઉસ્સાપેત્વા ઠપેસિ. ભગવા તસ્સ પસાદસંવડ્ઢનત્થાય પસ્સન્તસ્સેવ ઉપરિપાસાદં આરુહિ. સો અતીવ પસન્નો તેનેવ પીતિસોમનસ્સેન કાલં કત્વા દેવલોકે નિબ્બત્તો તત્થ દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ જાયમાનો નિસ્સેણિદાનનિસ્સન્દેન ઉચ્ચકુલે નિબ્બત્તો મનુસ્સસુખં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા સદ્ધાજાતો પબ્બજિતો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Koṇḍaññassabhagavatotiādikaṃ āyasmato nisseṇidāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro anekāsu jātīsu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto koṇḍaññassa bhagavato kāle vaḍḍhakikule nibbatto saddho pasanno bhagavato dhammadesanaṃ sutvā pasannamānaso bhagavato vasanapāsādassārohanatthāya sārakaṭṭhamayaṃ nisseṇiṃ katvā ussāpetvā ṭhapesi. Bhagavā tassa pasādasaṃvaḍḍhanatthāya passantasseva uparipāsādaṃ āruhi. So atīva pasanno teneva pītisomanassena kālaṃ katvā devaloke nibbatto tattha dibbasampattiṃ anubhavitvā manussesu jāyamāno nisseṇidānanissandena uccakule nibbatto manussasukhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kule nibbatto satthu dhammadesanaṃ sutvā saddhājāto pabbajito nacirasseva arahā ahosi.
૯. સો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો કોણ્ડઞ્ઞસ્સ ભગવતોતિઆદિમાહ. તત્થ કોણ્ડઞ્ઞસ્સાતિ કુચ્છિતો હુત્વા ડેતિ પવત્તતીતિ કોણ્ડો, લામકસત્તો, કોણ્ડતો અઞ્ઞોતિ કોણ્ડઞ્ઞો, અલામકો ઉત્તમપુરિસોતિ અત્થો. અથ વા બ્રાહ્મણગોત્તેસુ કોણ્ડઞ્ઞગોત્તે ઉપ્પન્નત્તા ‘‘કોણ્ડઞ્ઞો’’તિ ગોત્તવસેન તસ્સ નામં, તસ્સ કોણ્ડઞ્ઞસ્સ. સેસં પાકટમેવાતિ.
9. So attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento koṇḍaññassa bhagavatotiādimāha. Tattha koṇḍaññassāti kucchito hutvā ḍeti pavattatīti koṇḍo, lāmakasatto, koṇḍato aññoti koṇḍañño, alāmako uttamapurisoti attho. Atha vā brāhmaṇagottesu koṇḍaññagotte uppannattā ‘‘koṇḍañño’’ti gottavasena tassa nāmaṃ, tassa koṇḍaññassa. Sesaṃ pākaṭamevāti.
નિસ્સેણિદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Nisseṇidāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. નિસ્સેણિદાયકત્થેરઅપદાનં • 2. Nisseṇidāyakattheraapadānaṃ