Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. નીવરણસુત્તં

    10. Nīvaraṇasuttaṃ

    ૨૨૧. ‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, નીવરણા અન્ધકરણા અચક્ખુકરણા અઞ્ઞાણકરણા પઞ્ઞાનિરોધિકા વિઘાતપક્ખિયા અનિબ્બાનસંવત્તનિકા. કતમે પઞ્ચ? કામચ્છન્દનીવરણં, ભિક્ખવે, અન્ધકરણં અચક્ખુકરણં અઞ્ઞાણકરણં પઞ્ઞાનિરોધિકં વિઘાતપક્ખિયં અનિબ્બાનસંવત્તનિકં . બ્યાપાદનીવરણં, ભિક્ખવે…પે॰… થિનમિદ્ધનીવરણં, ભિક્ખવે… ઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચનીવરણં, ભિક્ખવે… વિચિકિચ્છાનીવરણં, ભિક્ખવે, અન્ધકરણં અચક્ખુકરણં અઞ્ઞાણકરણં પઞ્ઞાનિરોધિકં વિઘાતપક્ખિયં અનિબ્બાનસંવત્તનિકં. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ નીવરણા અન્ધકરણા અચક્ખુકરણા અઞ્ઞાણકરણા પઞ્ઞાનિરોધિકા વિઘાતપક્ખિયા અનિબ્બાનસંવત્તનિકા.

    221. ‘‘Pañcime, bhikkhave, nīvaraṇā andhakaraṇā acakkhukaraṇā aññāṇakaraṇā paññānirodhikā vighātapakkhiyā anibbānasaṃvattanikā. Katame pañca? Kāmacchandanīvaraṇaṃ, bhikkhave, andhakaraṇaṃ acakkhukaraṇaṃ aññāṇakaraṇaṃ paññānirodhikaṃ vighātapakkhiyaṃ anibbānasaṃvattanikaṃ . Byāpādanīvaraṇaṃ, bhikkhave…pe… thinamiddhanīvaraṇaṃ, bhikkhave… uddhaccakukkuccanīvaraṇaṃ, bhikkhave… vicikicchānīvaraṇaṃ, bhikkhave, andhakaraṇaṃ acakkhukaraṇaṃ aññāṇakaraṇaṃ paññānirodhikaṃ vighātapakkhiyaṃ anibbānasaṃvattanikaṃ. Ime kho, bhikkhave, pañca nīvaraṇā andhakaraṇā acakkhukaraṇā aññāṇakaraṇā paññānirodhikā vighātapakkhiyā anibbānasaṃvattanikā.

    ‘‘સત્તિમે, ભિક્ખવે, બોજ્ઝઙ્ગા ચક્ખુકરણા ઞાણકરણા પઞ્ઞાબુદ્ધિયા અવિઘાતપક્ખિયા નિબ્બાનસંવત્તનિકા. કતમે સત્ત? સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો, ભિક્ખવે, ચક્ખુકરણો ઞાણકરણો પઞ્ઞાબુદ્ધિયો અવિઘાતપક્ખિયો નિબ્બાનસંવત્તનિકો…પે॰… ઉપેક્ખાસમ્બોજ્ઝઙ્ગો, ભિક્ખવે, ચક્ખુકરણો ઞાણકરણો પઞ્ઞાબુદ્ધિયો અવિઘાતપક્ખિયો નિબ્બાનસંવત્તનિકો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે , સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા ચક્ખુકરણા ઞાણકરણા પઞ્ઞાબુદ્ધિયા અવિઘાતપક્ખિયા નિબ્બાનસંવત્તનિકા’’તિ. દસમં.

    ‘‘Sattime, bhikkhave, bojjhaṅgā cakkhukaraṇā ñāṇakaraṇā paññābuddhiyā avighātapakkhiyā nibbānasaṃvattanikā. Katame satta? Satisambojjhaṅgo, bhikkhave, cakkhukaraṇo ñāṇakaraṇo paññābuddhiyo avighātapakkhiyo nibbānasaṃvattaniko…pe… upekkhāsambojjhaṅgo, bhikkhave, cakkhukaraṇo ñāṇakaraṇo paññābuddhiyo avighātapakkhiyo nibbānasaṃvattaniko. Ime kho, bhikkhave , satta bojjhaṅgā cakkhukaraṇā ñāṇakaraṇā paññābuddhiyā avighātapakkhiyā nibbānasaṃvattanikā’’ti. Dasamaṃ.

    નીવરણવગ્ગો ચતુત્થો.

    Nīvaraṇavaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દ્વે કુસલા કિલેસા ચ, દ્વે યોનિસો ચ બુદ્ધિ ચ;

    Dve kusalā kilesā ca, dve yoniso ca buddhi ca;

    આવરણા નીવરણા રુક્ખં, નીવરણઞ્ચ તે દસાતિ.

    Āvaraṇā nīvaraṇā rukkhaṃ, nīvaraṇañca te dasāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. નીવરણસુત્તવણ્ણના • 10. Nīvaraṇasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. નીવરણસુત્તવણ્ણના • 10. Nīvaraṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact