Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૮. નિયામોક્કન્તિકથાવણ્ણના

    8. Niyāmokkantikathāvaṇṇanā

    ૪૦૩. પારમીપૂરણન્તિ ઇદં બોધિચરિયાય ઉપલક્ખણં, ન પારમીનં પુણ્ણભાવદસ્સનં. તેન તેસં આરમ્ભસમાદાનાદીનમ્પિ સઙ્ગહો કતોતિ દટ્ઠબ્બં. મહાભિનીહારતો પટ્ઠાય હિ મહાસત્તા નિયતાતિ વુચ્ચન્તિ. યથાહ – ‘‘એવં સબ્બઙ્ગસમ્પન્ના, બોધિયા નિયતા નરા’’તિ, ‘‘ધુવં બુદ્ધો ભવિસ્સતી’’તિ ચ, ન નિયામસ્સ નામ કસ્સચિ ધમ્મસ્સ ઉપ્પન્નત્તા બ્યાકરોન્તિ, અથ ખો એકંસેનાયં પારમિયો પૂરેત્વા બુદ્ધો ભવિસ્સતીતિ કત્વા બ્યાકરોન્તીતિ પરવાદીપરિકપ્પિતં ધમ્મન્તરં પટિસેધેતિ, ન બોધિયા નિયતત્તં. તેનાહ ‘‘કેવલઞ્હિ ન’’ન્તિઆદિ.

    403. Pāramīpūraṇanti idaṃ bodhicariyāya upalakkhaṇaṃ, na pāramīnaṃ puṇṇabhāvadassanaṃ. Tena tesaṃ ārambhasamādānādīnampi saṅgaho katoti daṭṭhabbaṃ. Mahābhinīhārato paṭṭhāya hi mahāsattā niyatāti vuccanti. Yathāha – ‘‘evaṃ sabbaṅgasampannā, bodhiyā niyatā narā’’ti, ‘‘dhuvaṃ buddho bhavissatī’’ti ca, na niyāmassa nāma kassaci dhammassa uppannattā byākaronti, atha kho ekaṃsenāyaṃ pāramiyo pūretvā buddho bhavissatīti katvā byākarontīti paravādīparikappitaṃ dhammantaraṃ paṭisedheti, na bodhiyā niyatattaṃ. Tenāha ‘‘kevalañhi na’’ntiādi.

    નિયામોક્કન્તિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Niyāmokkantikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૪૦) ૮. નિયામોક્કન્તિકથા • (40) 8. Niyāmokkantikathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. નિયામોક્કન્તિકથાવણ્ણના • 8. Niyāmokkantikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૮. નિયામોક્કન્તિકથાવણ્ણના • 8. Niyāmokkantikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact