Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૪. નિયતસ્સ નિયામકથાવણ્ણના
4. Niyatassa niyāmakathāvaṇṇanā
૬૬૩-૬૬૪. ઇદાનિ નિયતસ્સ નિયામકથા નામ હોતિ. તત્થ દુવિધો નિયામો – મિચ્છત્તનિયામો ચ આનન્તરિયકમ્મં, સમ્મત્તનિયામો ચ અરિયમગ્ગો. ઇમે દ્વે નિયામે ઠપેત્વા અઞ્ઞો નિયામો નામ નત્થિ. સબ્બેપિ હિ સેસા તેભૂમકધમ્મા અનિયતા નામ. તેહિ સમન્નાગતોપિ અનિયતોયેવ. બુદ્ધેહિ પન અત્તનો ઞાણબલેન ‘‘અયં સત્તો અનાગતે બોધિં પાપુણિસ્સતી’’તિ બ્યાકતો બોધિસત્તો પુઞ્ઞુસ્સદત્તા નિયતોતિ વુચ્ચતિ. ઇતિ ઇમં વોહારમત્તં ગહેત્વા ‘‘પચ્છિમભવિકો બોધિસત્તો તાય જાતિયા ભબ્બો ધમ્મં અભિસમેતુ’’ન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘નિયતો નિયામં ઓક્કમતી’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ પુબ્બસેલિયાપરસેલિયાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. મિચ્છત્તનિયતોતિઆદિ અઞ્ઞેન નિયામેન નિયતસ્સ અઞ્ઞનિયામાભાવદસ્સનત્થં વુત્તં. પુબ્બે મગ્ગં ભાવેત્વાતિઆદિ નિયામપ્પભેદદસ્સનત્થં વુત્તં. સતિપટ્ઠાનન્તિઆદિ એકસ્મિમ્પિ નિયામે ધમ્મપ્પભેદદસ્સનત્થં વુત્તં. ભબ્બો બોધિસત્તોતિ વચનં કેવલં બોધિસત્તસ્સ ભબ્બતં દીપેતિ, ન નિયતસ્સ નિયામોક્કમનં, તસ્મા અસાધકં. સો હિ પુબ્બે એકેનપિ નિયતધમ્મેન અનિયતો બોધિમૂલે સચ્ચદસ્સનેન નિયામં ઓક્કન્તોતિ.
663-664. Idāni niyatassa niyāmakathā nāma hoti. Tattha duvidho niyāmo – micchattaniyāmo ca ānantariyakammaṃ, sammattaniyāmo ca ariyamaggo. Ime dve niyāme ṭhapetvā añño niyāmo nāma natthi. Sabbepi hi sesā tebhūmakadhammā aniyatā nāma. Tehi samannāgatopi aniyatoyeva. Buddhehi pana attano ñāṇabalena ‘‘ayaṃ satto anāgate bodhiṃ pāpuṇissatī’’ti byākato bodhisatto puññussadattā niyatoti vuccati. Iti imaṃ vohāramattaṃ gahetvā ‘‘pacchimabhaviko bodhisatto tāya jātiyā bhabbo dhammaṃ abhisametu’’nti adhippāyena ‘‘niyato niyāmaṃ okkamatī’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi pubbaseliyāparaseliyānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Micchattaniyatotiādi aññena niyāmena niyatassa aññaniyāmābhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Pubbe maggaṃ bhāvetvātiādi niyāmappabhedadassanatthaṃ vuttaṃ. Satipaṭṭhānantiādi ekasmimpi niyāme dhammappabhedadassanatthaṃ vuttaṃ. Bhabbo bodhisattoti vacanaṃ kevalaṃ bodhisattassa bhabbataṃ dīpeti, na niyatassa niyāmokkamanaṃ, tasmā asādhakaṃ. So hi pubbe ekenapi niyatadhammena aniyato bodhimūle saccadassanena niyāmaṃ okkantoti.
નિયતસ્સ નિયામકથાવણ્ણના.
Niyatassa niyāmakathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૨૯) ૪. નિયતસ્સ નિયામકથા • (129) 4. Niyatassa niyāmakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના • 4. Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના • 4. Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā