Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૪. નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના

    4. Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā

    ૬૬૩-૬૬૪. સેસા તેભૂમકધમ્મા અનિયતા નામાતિ એત્થ અપ્પત્તનિયામાનં ધમ્મે સન્ધાય ‘‘તેભૂમકધમ્મા’’તિ આહ. એતેવ હિ સન્ધાય ‘‘તેહિ સમન્નાગતોપિ અનિયતોયેવા’’તિ વુત્તન્તિ. ઇતિ ઇમં વોહારમત્તં ગહેત્વા ‘‘નિયતો બોધિસત્તો પચ્છિમભવિકો ભબ્બો ધમ્મં અભિસમેતું ઓક્કમિતુ’’ન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘નિયામં ઓક્કમતી’’તિ યેસં લદ્ધીતિ અત્થયોજના. એવં પન વોહારમત્તસબ્ભાવો ‘‘નિયતો’’તિ વચનસ્સ, ધમ્મં અભિસમેતું ભબ્બતા ચ ‘‘નિયામં ઓક્કમતી’’તિ વચનસ્સ કારણભાવેન વુત્તા હોતિ, ભબ્બતાયેવ પન ઉભયસ્સપિ કારણન્તિ યુત્તં. અઞ્ઞેનાતિ યદિ નિયતો નિયામં ઓક્કમેય્ય, મિચ્છત્તનિયતો સમ્મત્તનિયામં, સમ્મત્તનિયતો વા મિચ્છત્તનિયામં ઓક્કમેય્ય, ન ચ તં અત્થીતિ દસ્સનત્થન્તિ અત્થો.

    663-664. Sesā tebhūmakadhammā aniyatā nāmāti ettha appattaniyāmānaṃ dhamme sandhāya ‘‘tebhūmakadhammā’’ti āha. Eteva hi sandhāya ‘‘tehi samannāgatopi aniyatoyevā’’ti vuttanti. Iti imaṃ vohāramattaṃ gahetvā ‘‘niyato bodhisatto pacchimabhaviko bhabbo dhammaṃ abhisametuṃ okkamitu’’nti adhippāyena ‘‘niyāmaṃ okkamatī’’ti yesaṃ laddhīti atthayojanā. Evaṃ pana vohāramattasabbhāvo ‘‘niyato’’ti vacanassa, dhammaṃ abhisametuṃ bhabbatā ca ‘‘niyāmaṃ okkamatī’’ti vacanassa kāraṇabhāvena vuttā hoti, bhabbatāyeva pana ubhayassapi kāraṇanti yuttaṃ. Aññenāti yadi niyato niyāmaṃ okkameyya, micchattaniyato sammattaniyāmaṃ, sammattaniyato vā micchattaniyāmaṃ okkameyya, na ca taṃ atthīti dassanatthanti attho.

    નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૨૯) ૪. નિયતસ્સ નિયામકથા • (129) 4. Niyatassa niyāmakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. નિયતસ્સ નિયામકથાવણ્ણના • 4. Niyatassa niyāmakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૪. નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના • 4. Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact