Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૪. નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના

    4. Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā

    ૬૬૩-૬૬૪. અપ્પત્તનિયામાનન્તિ યે અનુપ્પન્નમિચ્છત્તસમ્મત્તનિયતધમ્મા પુગ્ગલા, તેસં ધમ્મે. કે પન તે? યથાવુત્તપુગ્ગલસન્તાનપરિયાપન્ના ધમ્મા. તે હિ ભૂમિત્તયપરિયાપન્નતાય ‘‘તેભૂમકા’’તિ વુત્તા. યે પન પત્તનિયામાનં સન્તાને પવત્તા અનિયતધમ્મા, ન તેસમેત્થ સઙ્ગહો કતો. ન હિ તેહિ સમન્નાગમેન અનિયતતા અત્થિ. તેનેવાહ ‘‘તેહિ સમન્નાગતોપિ અનિયતોયેવા’’તિ. ઇમં વોહારમત્તન્તિ ઇમિના નિયામો નામ કોચિ ધમ્મો નત્થિ, ઉપચિતસમ્ભારતાય અભિસમ્બુજ્ઝિતું ભબ્બતાવ તથા વુચ્ચતીતિ દસ્સેતિ. નિયતોતિ વચનસ્સ કારણભાવેન વુત્તોતિ યોજના. ઉભયસ્સપીતિ નિયતો નિયામં ઓક્કમતીતિ વચનદ્વયસ્સ.

    663-664. Appattaniyāmānanti ye anuppannamicchattasammattaniyatadhammā puggalā, tesaṃ dhamme. Ke pana te? Yathāvuttapuggalasantānapariyāpannā dhammā. Te hi bhūmittayapariyāpannatāya ‘‘tebhūmakā’’ti vuttā. Ye pana pattaniyāmānaṃ santāne pavattā aniyatadhammā, na tesamettha saṅgaho kato. Na hi tehi samannāgamena aniyatatā atthi. Tenevāha ‘‘tehi samannāgatopi aniyatoyevā’’ti. Imaṃ vohāramattanti iminā niyāmo nāma koci dhammo natthi, upacitasambhāratāya abhisambujjhituṃ bhabbatāva tathā vuccatīti dasseti. Niyatoti vacanassa kāraṇabhāvena vuttoti yojanā. Ubhayassapīti niyato niyāmaṃ okkamatīti vacanadvayassa.

    નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૨૯) ૪. નિયતસ્સ નિયામકથા • (129) 4. Niyatassa niyāmakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૪. નિયતસ્સ નિયામકથાવણ્ણના • 4. Niyatassa niyāmakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૪. નિયતસ્સનિયામકથાવણ્ણના • 4. Niyatassaniyāmakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact