Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૪. ઓક્ખાસુત્તવણ્ણના
4. Okkhāsuttavaṇṇanā
૨૨૬. ચતુત્થે ઓક્ખાસતન્તિ મહામુખઉક્ખલીનં સતં. દાનં દદેય્યાતિ પણીતભોજનભરિતાનં મહાઉક્ખલીનં સતં દાનં દદેય્ય. ‘‘ઉક્કાસત’’ન્તિપિ પાઠો , તસ્સ દણ્ડદીપિકાસતન્તિ અત્થો. એકાય પન દીપિકાય યત્તકે ઠાને આલોકો હોતિ, તતો સતગુણં ઠાનં સત્તહિ રતનેહિ પૂરેત્વા દાનં દદેય્યાતિ અત્થો. ગદ્દુહનમત્તન્તિ ગોદુહનમત્તં, ગાવિયા એકવારં અગ્ગથનાકડ્ઢનમત્તન્તિ અત્થો. ગન્ધઊહનમત્તં વા, દ્વીહિ અઙ્ગુલીહિ ગન્ધપિણ્ડં ગહેત્વા એકવારં ઘાયનમત્તન્તિ અત્થો. એત્તકમ્પિ હિ કાલં યો પન ગબ્ભપરિવેણવિહારૂપચાર પરિચ્છેદેન વા ચક્કવાળપરિચ્છેદેન વા અપરિમાણાસુ લોકધાતૂસુ વા સબ્બસત્તેસુ હિતફરણં મેત્તચિત્તં ભાવેતું સક્કોતિ, ઇદં તતો એકદિવસં તિક્ખત્તું દિન્નદાનતો મહપ્ફલતરં. ચતુત્થં.
226. Catutthe okkhāsatanti mahāmukhaukkhalīnaṃ sataṃ. Dānaṃ dadeyyāti paṇītabhojanabharitānaṃ mahāukkhalīnaṃ sataṃ dānaṃ dadeyya. ‘‘Ukkāsata’’ntipi pāṭho , tassa daṇḍadīpikāsatanti attho. Ekāya pana dīpikāya yattake ṭhāne āloko hoti, tato sataguṇaṃ ṭhānaṃ sattahi ratanehi pūretvā dānaṃ dadeyyāti attho. Gadduhanamattanti goduhanamattaṃ, gāviyā ekavāraṃ aggathanākaḍḍhanamattanti attho. Gandhaūhanamattaṃ vā, dvīhi aṅgulīhi gandhapiṇḍaṃ gahetvā ekavāraṃ ghāyanamattanti attho. Ettakampi hi kālaṃ yo pana gabbhapariveṇavihārūpacāra paricchedena vā cakkavāḷaparicchedena vā aparimāṇāsu lokadhātūsu vā sabbasattesu hitapharaṇaṃ mettacittaṃ bhāvetuṃ sakkoti, idaṃ tato ekadivasaṃ tikkhattuṃ dinnadānato mahapphalataraṃ. Catutthaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. ઓક્ખાસુત્તં • 4. Okkhāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. ઓક્ખાસુત્તવણ્ણના • 4. Okkhāsuttavaṇṇanā