Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. ઓપવય્હત્થેરઅપદાનં

    5. Opavayhattheraapadānaṃ

    ૩૩.

    33.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ , આજાનીયમદાસહં;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa , ājānīyamadāsahaṃ;

    નિય્યાદેત્વાન સમ્બુદ્ધે 1, અગમાસિં સકં ઘરં.

    Niyyādetvāna sambuddhe 2, agamāsiṃ sakaṃ gharaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘દેવલો નામ નામેન, સત્થુનો અગ્ગસાવકો;

    ‘‘Devalo nāma nāmena, satthuno aggasāvako;

    વરધમ્મસ્સ દાયાદો, આગચ્છિ મમ સન્તિકં.

    Varadhammassa dāyādo, āgacchi mama santikaṃ.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘સપત્તભારો ભગવા, આજાનેય્યો ન કપ્પતિ;

    ‘‘Sapattabhāro bhagavā, ājāneyyo na kappati;

    તવ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, અધિવાસેસિ ચક્ખુમા.

    Tava saṅkappamaññāya, adhivāsesi cakkhumā.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘અગ્ઘાપેત્વા વાતજવં, સિન્ધવં સીઘવાહનં;

    ‘‘Agghāpetvā vātajavaṃ, sindhavaṃ sīghavāhanaṃ;

    પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ, ખમનીયમદાસહં.

    Padumuttarabuddhassa, khamanīyamadāsahaṃ.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘યં યં યોનુપપજ્જામિ, દેવત્તં અથ માનુસં 3;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ 4;

    ખમનીયં વાતજવં, ચિત્તં નિબ્બત્તતે 5 મમ.

    Khamanīyaṃ vātajavaṃ, cittaṃ nibbattate 6 mama.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘લાભં તેસં સુલદ્ધંવ, યે લભન્તુપસમ્પદં;

    ‘‘Lābhaṃ tesaṃ suladdhaṃva, ye labhantupasampadaṃ;

    પુનપિ પયિરુપાસેય્યં, બુદ્ધો લોકે સચે ભવે.

    Punapi payirupāseyyaṃ, buddho loke sace bhave.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘અટ્ઠવીસતિક્ખત્તુંહં, રાજા આસિં મહબ્બલો;

    ‘‘Aṭṭhavīsatikkhattuṃhaṃ, rājā āsiṃ mahabbalo;

    ચાતુરન્તો વિજિતાવી, જમ્બુસણ્ડસ્સ 7 જમ્બુઇસ્સરો.

    Cāturanto vijitāvī, jambusaṇḍassa 8 jambuissaro.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘ઇદં પચ્છિમકં મય્હં, ચરિમો વત્તતે ભવો;

    ‘‘Idaṃ pacchimakaṃ mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    પત્તોસ્મિ અચલં ઠાનં, હિત્વા જયપરાજયં.

    Pattosmi acalaṃ ṭhānaṃ, hitvā jayaparājayaṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘ચતુતિંસસહસ્સમ્હિ, મહાતેજોસિ ખત્તિયો;

    ‘‘Catutiṃsasahassamhi, mahātejosi khattiyo;

    સતરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sataratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ઓપવય્હો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā opavayho thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ઓપવય્હત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Opavayhattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. સમ્બુદ્ધં (સી॰ ક॰)
    2. sambuddhaṃ (sī. ka.)
    3. દેવે ચ માનુસે ભવે (સી॰ ક॰)
    4. deve ca mānuse bhave (sī. ka.)
    5. આજાનીયા વાતજવા, વિત્તિ નિબ્બત્તરે (સ્યા॰), ખમનીયા વાતજવા, ચિત્તા નિબ્બત્તરે (સી॰)
    6. ājānīyā vātajavā, vitti nibbattare (syā.), khamanīyā vātajavā, cittā nibbattare (sī.)
    7. જમ્બુદીપસ્સ (સ્યા॰), જમ્બુમણ્ડસ્સ (ક॰)
    8. jambudīpassa (syā.), jambumaṇḍassa (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૫. ઓપવય્હત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 5. Opavayhattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact